Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παράγγειλα το skywatcher dobson 8" (200mm, f/6) (με τη προσφορά του πλανηταρίου 299 ευρώ) και είμαι κατενθουσιασμένος!! :D :mrgreen: :D :D :mrgreen:

Τώρα σκέφτομαι για τον υπόλοιπο εξοπλισμό που θα πάρω.

Προσοφθάλμια

Εϊδα ότι προτείνετε τη σειρά Baader HYPERION. Τι μεγενθύσεις θα χρειαστώ για πλανήτες και τι για deep sky; Μαζί με το τηλεσκόπιο έρχονται 2 προσοφθάμια plossl 10mm και 25mm.

Barlow

Orion Shorty 2X και Celestron Ultima 2X

Φίλτρα

Θα ήθελα προτάσεις για φίλτρα για πλανήτες και νεφελώματα. Προς το παρόν δε με ενδιαφέρει ο ήλιος.

Περιμένω προτάσεις!! Αν γίνεται και για άλλα πράγματα που πιθανόν να έχω ξεχάσει.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε

Η πιο οικονομική επιλογή που μπορείς να κάνεις προς το παρόν είναι να πάρεις έναν από τους δύο barlow που προτείνεις και ένα φιλτράκι UHC. Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Και έγω πρόσφατα αγόρασα παρόμιο εξοπλισμό.Η γνώμη μου είναι

ένα barlow απο αυτά που αναγράφης και εναν 6mm ορθοσκοπικό για αρχή

ώστε να βλέπεις και πλανήτες.Στην επόμενη αγορά οι HYPERION θα σε ενθουσιάσουν(κατα προτίμηση 17 ή 22 mm για βαθύ ουρανό).Καλορίζικο

και καλές παρατηρήσεις. :wink: \:D/

73 SV1EIH

Δεληγεωργόπουλος Δημήτριος

www.edsro.eu

sw1eih@yahoo.gr

GSO 6\" RC-CCD67 FR

ATIK 16 HR

ASI 120 mc ccd

NIKON D-7000

CANON EOS 500D(mod)

HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO

Δημοσιεύτηκε
To eye relief έχει σχέση με το άνοιγμα του προσοφθαλμίου προς το μάτι; Γιατί αν είναι έτσι το αποκλείω. Έχω υπερμετροπία.

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε

Κατ αρχήν καλορίζικο.

Είχα ένα ίδιο αλλα 10" και σε γενικές γραμμές μπορώ να πώ ότι οι προσοφθάλμιοι που έρχονται με τα τηλεσκόπια χωρίς να είναι κακοί, απέχουν απο το να είναι και ότι καλύτερο. Εγώ θα σου πρότεινα :

Tον Barlow Ultima , τον έχω δοκιμάσει και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ενα προσοφθάλμιο 13mm είτε Ultima είτε Hyperion πυ σε συνδιασμό με τον Barlow θα σου δίνουν και μεγεθύνσεις για πλανήτες.

Ενα φίλτρο Νεφελωμάτων και

Ενα ειδικό προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης των κατόπτρων, πολύ χρήσιμο για τα Νευτωνια και είδικά για τα Dob.

Βέβαια καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι όλα τα παραπάνω θα κοστίσουν σχεδόν όσο το τηλεσκόπιο που αγοράζεις, οπότε καλό θα ήταν να σχεδιάσεις τις αγορές σου σε βάθος χρόνου.

Και εφ'όσον μου επιτρέπεται, μία συμβουλή:

ΜΗΝ τσιγκουνευτείς χρήματα για αγορά εξοπλισμού. Καλύτερα να αργήσεις αλλα να είναι καλός, παρά να αγοράσεςι κάτι που αργότερα θα χρειαστεί να το αλλάξεις. Εξάλλου, τα καλά προσοφθάλμια θα τα έχεις για μία ζωή.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Φυσικά και αυτά θα τα παίρνω ένα ένα για να πάρω τα καλύτερα που μπορώ.

Τι μεγενθύσεις θα χρειαστώ για τους πλανήτες; Ένας 13mm είναι αρκετός; ή να πάω σε έναν 8mm; Για deep sky; Γύρω στα +-20mm;

Να το το τηλεσκόπιο!! 2 προσοφθάλμια και ένας barlow 300 ευρώ! :mrgreen: :mrgreen:

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα προσοφθάλμιο έχει μεγάλο ή μικρό άνοιγμα για το μάτι γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό.

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε

Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας λέει: Οσο πιο ισχυρός ο προσοθφάλμιος, τόσο πιο μικρή η διάμετρος της τρύπας (!). Το θέμα της υπερμετροπίας σου δεν ξέρω αν θα είναι τόσο πρόβλημα τελικά, είχα όταν ξεκίνησα και δεν μπορώ να πώ ότι με προβλημάτισε ιδιαίτερα, αν και κατα κανόνα το καλύτερο eye relief με βόλευε καλύτερα.

Ο 13mm με τον barlow γίνεται 6,5mm μάλλον θα σου φτάνει, παρ ότι είναι τεχνικά καλύτερο να έχεις πλήρη γκάμα προσοφθαλμίων πράγμα όμως οικονομικά δύσκολο.

Για βαθύ ουρανό, όπως είπε και ένας φίλος πιό πρίν, 17-22 mm είναι πολύ καλά, ο 13mm θα κάνει μόνο αν οι συνθήκες είναι πολύ καλές.

Γι αυτό το είδος του τηλεσκοπίου πάντως, απέυφυγε τις μεγάλες μεγεθύνσεις (κοντά στο όριο δηλαδή), εγώ δεν είχα μείνει ευχαριστημένος παρ ότι έκανα συνεχείς ευθυγραμμίσεις και μην ξεχνάς να το κρυώνεις καλά πριν ξεκινήσεις παρατήρηση.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Εχω εναν απλο orthoscopic 4mm. Δεν θα ξεχασω ποτε πως ειδαμε περυσι μια κρυα νυχτα του χειμωνα με σταθερη ατμοσφαιρα τον Κρονο μεσα απο ενα 10" dob.

Μιλαμε για ειδωλα "ξυραφι". Sorry παιδια ουτε Hyperion ουτε τιποτε οταν ειναι για πλανητες και γενικα για υψηλη μεγεθυνση ψηφιζω orthoscopic!

Ενας orthoscopic που δινει την μεγιστη δυνατη μεγεθυνση του τηλεσκοπιου μας πρεπει να υπαρχει στο σετ. Ισως τον χρησιμοποιησουμε ελαχιστες φορες.. ομως θα μας αποζημιωσει και με το παραπανω.

Ειναι και οικονομικος στην αγορα του.

ΥΓ ψηφιζω κλασσικους orthoscopic με το κωνικο επανω μερος και οχι τους "genuine ortho". Ειναι πιο ευχρηστοι στις μικρες εστιακες αποστασεις που το ματι πλησιαζει πολυ στον φακο λογω μικρης οφθαλμικης αποστασης (ετσι μεταφραζω το "eye relief").

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Έχω πάρει και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο πριν μερικούς μήνες (Ιούλιο). Εχοντας αντίστοιχες σκέψεις με εσένα και έχοντας παρόμοια προβλήματα (έχω κάμποσο αστιγματισμό) οι δικές μου αγορές ήταν κατα σειρά οι ακόλουθες:

1. Celestron Ultima 2X

2. Hyperion 17mm

3. telrad

και τις τρεις δεν τις έχω μετανιώσει. Θεωρώ ότι ο barlow είναι μια πολύ καλή (φτηνή-αξιοπρεπης) κινηση για να διπλασιασεις την αρχική γκάμα των προσοφθαλμίων σου. Ο telrad είναι υπερ-χρήσιμος (τουλάχιστον για εμένα που είμαι ακόμα αρχάριος). Ο 17ρης είναι πολύ καλός και πρακτικά είναι ο πρσοφθάλμιος που χρησιμοποιώ περισσότερο (το τελευταίο βέβαια είναι πώς βολεύεται ο καθένας).

Αυτό που νιώθω να μου λείπει άμεσα (και είναι η επόμενη μου αγορά) είναι ένα UHC φίλτρο δεδομένου ότι παρατηρώ από Αθήνα... Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το πάρεις άμεσα αν έχεις φωτορύπανση στην περιοχή σου (και σε ενδιαφέρει να μην παρατηρείς μόνο το ηλιακό σύστημα).

Τώρα σχετικά με το eye-relief, νομίζω, ότι η υπερμετροπία, όπως και η μυωπεία, διορθώνεται μέσω του focus και δεν είναι απαραίτητο να φοράς γυαλιά (σε αντίθεση με εμένα που ο αστιγματισμός μου δεν επιδέχεται τίποτα άλλο εκτός από γυαλιά και μεγάλο eye-relief).

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Δημοσιεύτηκε
Μάλλον telrad θα πάρω, αν φυσικά μπαίνει στο τηλεσκόπιο. Μπαίνει;

Ο telrad μπαίνει μια χαρά. Πιθανότατα να θελήσεις να μετακινήσεις τον ερευνητή για καλύτερη εργονομία (εγώ δεν το έκανα πάντως).

Δημοσιεύτηκε
Τι εννοείς να μετακινήσω τον ερευνητή;

Εννοώ έχω δει αρκετό κοσμο να βάζει τον telrad στην κορυφή του τηλεσκοπίου (εκει που λογικά τώρα είναι ο ερευνητής σου) και να μετακινεί τον ερευνητή λίγο πιο μακρυα από τον εστιαστή. Σε πολλές περιπτώσεις είδα να βγάζουν και τελείως τον ερευνητη και να μένουν μόνο με τον telrad...

Τώρα γιατί το κάνουν αυτό; Για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος ο telrad και να μην στραβολεμιάζεις κάθε φορά που τον χρησιμοποιείς (δεδομένου ότι μάλλον θα χρησιμοποιείς περισσότερο τον telrad).

Εγώ δειλιασα και είπα να μην το κάνω. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου είναι ότι, ακομα και έτσι, ο telrad είναι μια χαρά προσβάσημος.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης