Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Γεια σας !!!Σας γραφω με μεγαλο ενθουσιασμο, γιατι σημερα παρατηρησα, φωτογραφησα, και βιντεοσκοπισα τον κομητη McNaught! Πριν καμια ωρα καθησα να δω τις φωτογραφιες και να τις ετοιμασω για να σας τις δειξω.Θελω να ευχαριστησω ολους σας που γραφετε εδω μεσα και ιδιαιτερα τον Ηλια Χασιωτη που ανοιξε το θεμα και εδωσε αρκετες πληροφοριες για το πως τον εντοπιζουμε κλπ. Οι φωτογραφιες ειναι χωρις την χρηση τηλεσκοπιου , κυαλιων κλπ, απλως ενα τριποδο για φωτογραφικη παλιας τεχνολογιας ειχα... Και προσπαθησα να κανω οτι καλυτερο γινοταν...Η χαρα του ερασιτεχνη αστροφωτογραφου ηταν σημερα!!! Και τον κομητη να μην εβλεπα, ειχε ενα υπεροχο ηλιοβασιλεμα σημερα Στην αρχη ανησυχισα, γιατι δεν εβλεπα ουτε την Αφροδιτη!!!Αν θυμαμαι καλα, πρωτα ειδα τον κομητη και μετα την Αφροδιτη...Ηταν ορατος απο τις 17:35 και χαθηκε στις 17:43...Ηταν πολυ συναρπαστικη η παρατηρηση του, κι ευτυχως δεν τα εχασα, και προλαβα και φωτογραφιες να βγαλω, και βιντεακι μικρο, και να τον "χορτασω" μεσα απο τα μικρα μου κυαλια... Η ψυχραιμια ειναι μεγαλο χαρισμα τετοιες ωρες, και το να ξερεις τι θελεις να κανεις.... Λοιπον πολλα σας ειπα κι ακομα δεν ειδατε τις φωτογραφιες μου...βλεπετε ειναι ο ενθουσιασμος μου που μιλαει ακομα... Δεν ειναι και ΟΙ φωτογραφιες, αλλα με αυτα που ειχα μαζι μου, ειμαι ικανοποιημενη για 1η φορα που φωτογραφιζω εναν Κομητη!!! Ελπιζω να σας αρεσουν...Εις το επανειδειν και παντα καθαρους ουρανους!!! Σας ευχαριστω! Γιάννα Η 1η φωτογραφια που εβγαλα, ηταν και η καλυτερη... εδω ειναι λιγο resized και λιγο διορθωμενα τα contrasts... Εκανα crop απο την αρχικη φωτογραφια, το τμημα που ειναι ο κομητης και φαινεται αρκετα καθαρα ακομα και η ουρα του Κομητη!!! Εδω με πολυ zoomed in, κατι φανηκε... Λιγο πριν χαθει ο κομητης ... (ειναι στο πανω δεξια τμημα της φωτογραφιας) Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
GStath Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 γμτ προσπάθησα σήμερα μετά την δουλειά να τον δω αλλά ούτε καλό ορίζοντα είχα ούτε αρκετό χρόνο... Ελπίζω αύριο να είναι καθαρός πάλι ο ουρανός μπας και τα καταφέρω. Pleiades οι φωτογραφίες είναι υπέροχες! 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 ~ : o ) Σ 'ευχαριστω φιλε μου! ~ : - ) Και σενα επισης GStath! ευχομαι αυριο να ειναι πιο ευκολα για σενα και καλη παρατηρηση...αξιζει τον κοπο!!! Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Μπραβο Πλειαδες! Ωραιες φωτο με απλο εξοπλισμο! Στο πραγματικο πνευμα της ερασιτεχνικης αστρονομιας! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Πάντως αύριο θα είναι μάλλον η τελευταία εμφάνιση του κομήτη στο Βόρειο Ημισφαίριο.Καθώς θα χαθεί στο φως του Ήλιου τη σκυτάλη από τους ερασιτέχνες αστρονόμους θα αναλάβει το διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο SOHO, το οποίο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα τον παρακολουθεί και θα τον φωτογραφίζει.Το διάστημα αυτό δεν θα είναι ορατός από κανένα σημείο της Γης, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστεί στο Νότιο Ημισφαίριο.Για το SOHO θα είναι ο πιο λαμπρός κομήτης που θα έχει ποτέ παρατηρήσει.Περισσότερα εδώ : http://www.esa.int/esaSC/SEMMCRSVYVE_index_0.html 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
geonik Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2007 ΚαλησπέραΕχω ανεβάσει μερικές φωτογραφίες του κομήτη στο αντίστοιχο τμήμα<Διάττοντες, κομήτες, αστεροειδείς>ΦιλικάΓιώργος Νικολιδάκης Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Heal Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Αγαπητέ Γιώργο, Καλώς ορίσες στο φόρουμ, οι φωτογραφίες σας είναι πράγματι πολύ ωραίες, θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας στις συζητήσεις μας. Αγαπητή Γιάννα, Συγχαρητήρια για τις φωτογραφίες, πράγματι αποδίδουν το μεγαλείο του κομήτη, θα χαρούμε να δούμε και άλλες από σένα! Όσον αφορά τον κομήτη και την παρατήρηση από τον πεντακάθαρο (όχι δεν αστειεύομαι) ουρανό της Αγγλίας τα πράγματα ήταν καλά! Ο καιρός και χτες (11/1) μας έκανε τη χάρη και ο κομήτης ήταν εύκολα ορατός με γυμνό οφθαλμό. Δυστυχώς στις φωτογραφίες δε στάθηκα ιδιαίτερα τυχερός, αλλά η παρατήρηση με κυάλια 7χ50 με αποζημίωσε. Άντε ελπίζω να τριτώσει το καλό και αύριο! Να είστε καλά, Κώστας
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Φίλε quendi, ορμώμενος από τη φωτογραφία με τίτλο "observing venus", θα ήθελα να ρωτήσω αν κοιτάς την Αφροδίτη, την κοπελιά ή την κοπελιά που τυχαίνει να λένε Αφροδίτη(?).....! \:D/ Όπως και να'χει, καλή τύχη στις παρατηρήσεις σου!!!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Αγαπητή Γιάννα, η κλίση της ουράς του κομήτη στις φωτογραφίες σου (στις 2 από τις 3) καθώς και το χώρισμα στην ουρά του με προβληματίζουν λίγο... Ακόμα, παρατήρησα πως σε αυτές τις δύο (αυτές με τον γαλαζωπό ουρανό) η ουρά έχει αποκτήσει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη φωτογραφία... Χωρίς να θέλω να το παίξω έξυπνος και με όλη την καλή διάθεση και προθέσεις, μήπως οι συγκεκριμένες φωτος (αυτές με τον γαλάζιο ουρανό)δεν είναι του κομήτη; Δε λέω ότι το έκανες επίτηδες για να μας δουλέψεις (προφανώς), απλά λάθη κάνουμε όλοι. Κάποιο άλλο (πιο) έμπειρο μάτι κάποια γνώμη;
quendi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Καλημέρα αγαπητοί φίλοι! Χθες το μεσημέρι στις 4:45 μία παρέα 9 φίλων, μελών της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας, συναντήθηκαν στο Ρίο για να ξεκινήσουν για την περιοχή παρατήρησης στο Άνω Καστριτσι, όπου ευελπιστούσαμε να δούμε τον κομήτη. Μία ο κακός καιρός, μία άλλες υποχρεώσεις δεν είχαν επιτρέψει σε αυτούς που παρεβρέθησαν να παρατηρήσουν το φαινόμενο τις προηγούμενες μέρες. Ευτυχώς η παρουσίαση του Ανδρέα Μήλια/andrewmil10 για τον κομήτη την Τετάρτη 10 Ιανουαίου στην εταιρεία, μας ενθουσίασε και όλοι είμασταν πανέτοιμοι να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη!! Όμως όπως πολλές φορες στη ζωή η τυχή μας επιφύλλασε μια αναποδιά..στην περιοχή που υπέδειξε ο γράφων ( ) ο κομήτης δεν ήταν ορατός για κάμποσες μοίρες δυστυχώς αν και είχαμε μεγάλο μέρος του ορίζοντα ανοιχτό..ένα βουνό θα μας έκρυβε τον κομήτη τελικά! ΣΟΚ! Η θέση της Πάτρας και η γεωγραφία της δεν βοηθούν καθόλου, ο χρόνος περνούσε και ψάχναμε εναλλακτική..με μεγάλη ταχύτητα ξεκινάμε για μια περιοχή που υπέδειξε ο Skywalker και ΕΥΤΥΧΩΣ ο ορίζοντας είναι ανοιχτός! ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ (ειδικά για μένα που θα έτρωγα το ξύλο )! Μετά την περιπετειώδη διαδρομή και καθώς ο ήλιος έδυε αρχιζουμε να στήνουμε τον εξοπλισμό (δύο τηλεσκόπια 4" κ 5", 2 ζευγάρια κυάλια και τρεις φωτογραφικές μηχανές σε τρίποδες). Μερικά μεγάλα απειλητικά σύννεφα βρίσκονται λίγο πιο πάνω από την αναμενόμενη θέση του κομήτη. Ο Ήλιος δύει και περιμένουμε..ένα τηλέφωνο του andrewmil10 από την αντίθετη πλευρά της Πάτρας με την ερώτηση: "Τον βλέπετε? Εγώ ναι!" μας αναστατώνει και όλοι ψάχνουμε μανιωδώς..ειναι αρκετά φωτεινά ακόμα και υπάρχουν συννεφάκια. Μετά από λίγο ο Ανδρέας Παπαλάμπρου φωνάζει ενθουσιασμένος "Νάτος! Νάτος!", εντόπισε τον κομήτη με τα κυάλια και όλα αρχίζουν να γίνονται πιο ευκολα. Τον κεντράρουμε στα τηλεσκόπια, τον παρατηρούμε με τα κυάλια και με γυμνό μάτι στο πραγματικά απόκοσμο πορτοκαλί λυκόφως. Να η κόμη, να η ουρά του..! Ο αέρας έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός αλλά εμείς είμαστε μαγεμένοι από αυτό που βλέπουμε. Το κοντραστ κάποια στιγμή έγινε πολύ καλύτερο και ήταν καταπληκτικός μέσα απ' το τηλεσκόπιο..αν και εγώ προσωπικά αισθάνθηκα μεγαλύτερη απόλαυση παρατηρώντας μέσα απ' τα κυάλια. Δυστυχώς δεν κατάφερα να φωτογραφήσω με την Nikon D50 από το nexstar 4" λόγω προβλημάτων με το βάρος και την εστιάση..να πω την αλήθεια προτιμούσα να τον θαυμάσω κ δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα! Άλλα δύο μέλη του συλλόγου πήραν πολύ καλές φωτογραφίες χωρίς να ξεχνάω βέβαια τον Heal που φωτογραφησε από την Αγγλία και τον Ηλία Χασιώτη που ήταν ο πρώτος που τον φωτογράφησε και μας ξεσήκωσε στο φόρουμ! Συγχαρητήρια σε αυτούς και σε όλους τους φίλους για τις εκπληκτικές φωτογραφίες τους και τις προσπάθειές τους! Αύριο ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία, ελπίζω να τον δούμε για μια τελευταία φορά! Μερικές φωτογραφίες από την εξόρμηση εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=11 Συγνώμη για το μακροσκελές ποστ..ελπίζω να σας μετέφερα εστω και λίγο την εμπειρία που ζήσαμε μαζί με τα ευτράπελά της!! Σας χαιρετώ! Υ.Γ. Φίλε Βαγγέλη κοιτάω την Αφροδίτη.. την κοπελιά τη λένε Αριάδνη! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Ωραία περιγραφή Παναγιώτη! Αφού γλίτωσες το ξύλο, πάλι καλά!!!!
Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Σας ευχαριστω ολους για τα καλα σας λογια... Ευχαριστουμε αγαπητε quendi για το κλιμα που μας μετεφερες και τις φωτογραφιες σας, ωραια περασατε!!Καταλαβαινω αυτο που λες οτι ηθελες να τον θαυμασεις...Κι εμενα στην μνημη μου εχει μεινει η θεα μεσα απο τα κυαλια... Αλλα χαρηκα περισσοτερο που πετυχαν και 2-3 φωτογραφιες ειναι η αληθεια Καλη συνεχεια να εχετε εσυ και η "αστροπαρεα" σου! Αγαπητή Γιάννα, η κλίση της ουράς του κομήτη στις φωτογραφίες σου (στις 2 από τις 3) καθώς και το χώρισμα στην ουρά του με προβληματίζουν λίγο... Ακόμα, παρατήρησα πως σε αυτές τις δύο (αυτές με τον γαλαζωπό ουρανό) η ουρά έχει αποκτήσει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα, που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη φωτογραφία... Χωρίς να θέλω να το παίξω έξυπνος και με όλη την καλή διάθεση και προθέσεις, μήπως οι συγκεκριμένες φωτος (αυτές με τον γαλάζιο ουρανό)δεν είναι του κομήτη; Δε λέω ότι το έκανες επίτηδες για να μας δουλέψεις (προφανώς), απλά λάθη κάνουμε όλοι. Κάποιο άλλο (πιο) έμπειρο μάτι κάποια γνώμη;Σας διαβεβαιωνω οτι ειναι ο κομητης!!Δεν υπηρχε τιποτα αλλο εκεινη την ωρα στον ουρανο,(εκτος της Αφροδιτης λιγο ψηλοτερα και αριστερα) και εκανε μπαμ οτι ειναι ο Κομητης.Αν ειναι δυνατον να παρουσιαζα κατι για το οποιο δεν θα ημουν σιγουρη το τι ειναι... Δεν καταλαβα ποιο ειναι το σημειο που σε κανει να αμφιβαλεις, για να καταλαβω κι εγω.Το οτι ειναι εντονο το χρωμα της ουρας, ετσι βγηκε...τι να κανω? Ολα αυτα τα γραφω φιλικα, αλλα η αληθεια ειναι οτι με στεναχωρεσε λιγακι το σχολιο σου... Anyway... Καλη συνεχεια! Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Φίλη Γιάννα, Κατ'αρχήν δεν έχω καμία πρόθεση να σε αμφισβητήσω, ούτε να σε μειώσω, ούτε οτιδήποτε μπορεί να πέρασε από το μυαλό σου. Απλά έκανα μια σκέψη που μου ήρθε βλέποντας ξανά και ξανά τις φωτογραφίες. Ξανατονίζω πως μιλάω μόνο για αυτές με τη γαλάζια χροιά του ουρανού. Επίσης δεν είπα ότι είμαι σίγουρος, απλά με παραξένεψε η μεγάλη κλίση της ουράς. Ξαναλέω, δεν είπα τίποτα με σκοπό να σε κρίνω... Δεν είναι ούτε η θέση μου αλλά ούτε και το στυλ μου αυτό. Συγγνώμη για όποια παρεξήγηση.
Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 OK, απλα κι εγω σου ειπα πως ενιωσα οταν το διαβασα....ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ...ΕΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗΣ... Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 ΟΚ, θα τα πούμε στο #astrovox!.. ΥΓ. Τι φωτογραφική χρησιμοποιείς;
Pleiades Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Ναι... ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ απο κει πιο ανετα.... Ειπαμε...την "τελευταιας" τεχνολογιας HP Photosmart M307 3,2MP Αντε να κλεισουμε και κανα ματι...καλημερα! Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό...
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Η θέση της Πάτρας και η γεωγραφία της δεν βοηθούν καθόλου Παναγιώτη, η Πάτρα έχει ορίζοντα θάλασσα σε όλη τη Δύση! Τι περισσότερο ήθελες?
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Πάντως αύριο θα είναι μάλλον η τελευταία εμφάνιση του κομήτη στο Βόρειο Ημισφαίριο.Καθώς θα χαθεί στο φως του Ήλιου τη σκυτάλη από τους ερασιτέχνες αστρονόμους θα αναλάβει το διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο SOHO, το οποίο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα τον παρακολουθεί και θα τον φωτογραφίζει.Το διάστημα αυτό δεν θα είναι ορατός από κανένα σημείο της Γης, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστεί στο Νότιο Ημισφαίριο.Για το SOHO θα είναι ο πιο λαμπρός κομήτης που θα έχει ποτέ παρατηρήσει.Περισσότερα εδώ : http://www.esa.int/esaSC/SEMMCRSVYVE_index_0.htmlΉδη άρχισε να μπαίνει στο πεδίο του Soho που σημαίνει αποχή <8 μοίρες:http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/realtime/realtime-c3.html'Οπως βλέπουμε, η κόμη έχει πολύ μεγάλη λαμπρότητα, πολύ μεγαλύτερη από του Ερμή που φαίνεται πλησιέστερα στον ήλιο και έχει λαμπρότητα -1.2 .
dimisi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Μπράβο Pleiades πολύ καλές οι φωτογραφίες σου Σνιφ... Ελπίζω να μπορέσω να τον δω σήμεραΑν προλάβω ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
vasiamits Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Παιδιά, σήμερα είδα κι εγώ τον κομήτη. Δυστυχώς τα σύννεφα καλύψανε πολύ γρήγορα την περιοχή και δεν πρόλαβα να πάρω κάποια φωτογραφία όταν ήταν χαμηλά. Καλή φάση γενικώς http://www.cool-stuff.gr/
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Οι εικόνες από το LASCO 3 δείχνουν τον κομήτη να φαίνεται πολύ λαμπρότερος ακόμη και από την Αφροδίτη!!! Βλ. φωτό:
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Σήμερα ο κομήτης δύει μόλις 30 λεπτά μετά τον ήλιο, αλλά αξίζει η προσπάθεια, μιας και ο καιρός καθαρίζει. Οι συντεταγμένες του την ώρα της δύσης (17:25) είναι RA= 20h 01m και D=-18° 57'
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Τελικά σήμερα ο κομήτης ήταν τόσο λαμπρός, που ήταν εύκολα εντοπίσιμος με κυάλια και λίγο πριν τη δύση του ήλιου! Φαινόταν άνετα στα κυάλια από τις 17:15! (Ο ήλιος είχε βέβαια δύσει στο βουνό - δεν πρέπει να ρισκάρουμε την όραση μας).
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Τον είδα και εγώ....εντυπωσιακότατος...παρόλο τον ήλιο....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα