Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλή χρονιά σε όλους!

Σκοπεύω να αγοράσω το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο (#11026 XLT) από Ελλάδα (πλανητάριο θεσσαλονίκης). Για την ώρα είμαι εν αναμονή γιατί δεν υπάρχει στο stock εδώ, αλλά ούτε και στη Celestron στην Ιταλία από όπου θα έρθει. Εν αναμονή λοιπόν, ψάχνω στο internet για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η εικόνα που έχω σχηματίσει είναι μικτή, αλλά επειδή πιτσιρικάς έτυχε να πέσει στα χέρια μου ένα προσπέκτους του orange C8 είμαι συναισθηματικά κολλημένος με τη Celestron. (Εκτός έαν τα RCX της Meade υποστούν έκπτωση 400% :D ). Απλά θέλω να ξέρω τι να περιμένω.

Θα εκτιμούσα τις γνώμες σας λοιπόν για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ώς σύνολο (ΟΤΑ + mount). Όντως δεν ενδείκνυται για long exposure αστροφωτογράφιση? Το goto είναι αξιόπιστο? Από ότι καταλαβαίνω το OTA παραμένει made in usa, αλλά το mount είναι made in china.

Με ενδιαφέρει τόσο η οπτική παρατήρηση όσο και η αστροφωτογράφηση. Σε πρώτη φάση θέλω να ασχοληθώ με planetary και αργότερα με deep sky observing. Έχω κάποια εμπειρία με τηλεσκόπια, και slr αστροφωτογράφιση - σαν φοιτητήτης πριν 10+ χρόνια είχα φτιάξει ένα 6" newtonian.

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσιεύτηκε

Για το ΟΤΑ προλαβαίνεις ακόμα το made in USA. Από ότι ακούω η συνολική παραγωγή των οπτικών γρήγορα θα πάει Κινα ακόμα και για τα SCT :(

Όσον αφορά την ποιότητα της βάσης, είναι μάλλον ... αμφιλεγόμενη. Αν ψάξεις στις αστροφωτογραφίες του forum θα βρεις εξαιρετικά δείγματα που έχουν βγει με αυτή τη βάση. Γενικά - και από ότι ακούω γιατί δεν την έχω χρησιμοποιήσει - είναι αξιοπρεπέστατη λύση, αν και όχι η καλύτερη για αστροφωτογραφική χρήση. Σίγουρα για ένα 8ιντσο SCT είναι επαρκέστατη, αλλά -πάλι από ότι ακούω- έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό βλαβών. Βέβαια αυτό το τελευταίο έχει να κάνει με παρτίδες κλπ. και ίσως δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία σε ευχαριστώ!

Ναι, αυτή η αβεβαιότητα για το mount με κάνει και νοιώθω κάπως άβολα,για αυτό ζήτησα και τη γνώμη σας. θα κάνω σημαντική επένδυση για να το πάρω, και δεν θέλω σε λίγο καιρό να ψάχνω για νέο mount. Ελπίζω να σταθώ τυχερός.

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά, δεν είμαι ο καταλληλότερος να σου απαντήσει για τη βάση. Παρά το ότι λέγεται όμως, έχω δει "διαμαντάκια" σε αστροφωτογραφίες από τη συγκεκριμένη βάση. Ίσως όταν/αν σου απαντήσουν κάποια παιδιά που έχουν εμπειρία με τη συγκεκριμένη στήριξη να είσαι σε θέση να αποφασίσεις καλύτερα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Καλως όρισες και απο εμένα. Το τηλεσκόπιο που περιμένεις το έχω εδω και ένα χρόνο και οφείλω να πώ ότι είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Η ποιότητα των οπτικών του είναι πάρα πολύ καλή και σε συνδιασμό με καλούς προσοφθάλμιους θα σου δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει ένα μικρό πρόβλημα με τον εστιαστή του παρα όλα αυτά, που στις μεγάλες μεγεθύνσεις μπορέι να σου φανεί ενοχλητικό (Image shift). Κοιτάζω μήπως μπορέσω να το λύσω με κάποιον εστιαστή Crayford ή ένα Feathertouch θα σε ενημερώσω αναλόγως.

Το Goto του είναι καλό, και γίνεται όλο καλύτερο αν του κάνεις καλή Πολική πρίν να ξεκινήσεις το Alignment. Καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζεις το ακριβές σου στίγμα, εγώ το βρήκα απο το Google Earth καθώς παρατηρώ απο σταθερό σημείο και με βοήθησε πολύ. Ολα αυτά θα σου είναι χρήσιμα, και στη φωτογράφηση αλλα και όταν ψάχνεις μή ορατά αντικείμενα. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιάσει προβλήματα κανενός είδους (Hardware ή software).

Η στήριξη του δείχνει πολύ καλή (εντάξει δεν είναι και EQ-6). Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα σε φωτογράφηση (είμαι έτοιμος απο αξοπλισμό αλλα δεν έχω τον χρόνο) αλλα ο φίλος Foehammer που έχει τη σχετική εμπειρία λέει ότι για πλανητική είναι πολύ καλή, αλλα για βαθύ ουρανό δεν την πολυεμπιστεύεται. Έχω δεί παρόλα αυτά φωτογραφίες βαθέως ουρανού που είναι πραγματικά καταπληκτικές απο το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.Φαντάζομαι ότι η όποια άποψη θα πρέπει να αποδειχθεί επι του πρακτέου τελικά.

Συνολικά, το τηλεσκόπιο είναι πολύ καλό και θα το ευχαριστηθείς πολύ. Καλή αρχή

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη σε ευχαριστώ. Φαντάζομαι ότι θέλει υπομονή στην αρχή να μάθω το τηλεσκόπιο και ιδιαίτερα τη τεχνική του alignment ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. θα σε ενημερώσω όταν το παραλάβω για περαιτέρω συζήτηση.

Φιλικά,

Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

Απο υπομονή αλλο τίποτα. Αν θέλεις μία πρόταση, μάθε το καλά πρίν αποφασίσεις να ασχοληθείς με τη φωτογραφία. Και κάτι επιπλέον

Το τηλεσκόπιο έρχεται με έναν προσοφθάμιο 25mm της Celestron που δεν είναι και απο τους καλύτερους. Με δεδομένο το υψηλό κόστος, καλό θα ήταν (αν δεν έχεις ήδη δηλαδή) να βάλεις ένα πλάνο σταδιακής αγοράς μιάς σειράς απο καλους προσοφθάλμιους που θα σε βοηθησουν να το ευχαριστηθείς καλύτερα. Μετά απο πολλές αλλαγές (που κόστισαν ένα σκασμό λεφτα και αν το μάθει η γυναίκα μου κάηκα) έχω καταλήξει στα εξής:

Celestron Ultima 13 & 18 mm( Πολύ καλοί και οι δύο)

Celestron Ultima Barlow X2 (Πολύ καλός αλλα υπάρχουν και καλύτεροι....& ακριβότεροι)

Baader Hyperion 7mm (Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ)

Baader 40mm (Πολύ καλός)

και Baader Orthoscopic 6mm (για πλανητική παρατήρηση).

Το συνολικό κόστος αγγίζει ή μάλλον ξεπερνάει τα 500 Ε, οπότε καταλαβαίνεις........

Αυτά και καλή αρχή

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης