magos_ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Ποιο πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για παρατήρηση πλανητών πχ; Διαβάζοντας το Night watch μάλλον πιστεύω πως το DOB 8’ είναι καλύτερο γενικά. Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 ..Με το 10άρι θα έχεις φωτεινότερα είδωλα στους πλανήτες άρα δεν βρίσκω το λόγο να είναι το 8άρι καλύτερο....
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Σίγουρα το 10" θα δίνει καλύτερα είδωλα.Βέβαια, είναι αλήθεια οτι σε πολύ μεγάλες διαμέτρους, το κοντράστ των πλανητών μεγαλώνει σε σημείο που δεν σε αφήνει να διακρίνεις λεπτομέρειες.Πάντως να ξέρεις οτι η καλύτερη πλανητική παρατήρηση γίνεται με διοπτρικά.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Καλά τα θεωρητικά, τα συγκριτικά και οι κατηγοριοποιήσεις, τα περί «δεξαμενών φωτός», που δεν αποδίδουν τόσο καλά στην πλανητική παρατήρηση όσο άλλοι τύποι τηλεσκοπίων, αλλά έχει τύχει να δω, σε μεγάλες μεγεθύνσεις, εκπληκτικές λεπτομέρειες με το 10άρι μου, ιδίως πάνω στη Σελήνη και τον Δία, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, εικόνες (το πιθανότερο) καλύτερες από το άλλο τηλεσκόπιό μου, το 4άρι, που υποτίθεται είναι καταλληλότερο για πλανητική παρατήρηση, επειδή είναι maksutof – cassegrain. Γιατί συνήθως, περισσότερο φως σημαίνει περισσότερη «πληροφορία» αυτού που παρατηρείς, ενώ από την άλλη, μεταξύ των 8” και 10” η διαφορά στην οπτική ποιότητα δεν είναι αμελητέα, ούτε όμως και σημαντική. Αλλά ένα τηλεσκόπιο δεν είναι μόνο η διάμετρος του καθρέφτη του, είναι και οι διαστάσεις, το βάρος του κ.α. Φιλικά PapGeo
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2007 ...έχει τύχει να δω, σε μεγάλες μεγεθύνσεις, εκπληκτικές λεπτομέρειες με το 10άρι μου, ιδίως πάνω στη Σελήνη και τον Δία, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, εικόνες (το πιθανότερο) καλύτερες από το άλλο τηλεσκόπιό μου, το 4άρι, που υποτίθεται είναι καταλληλότερο για πλανητική παρατήρηση, επειδή είναι maksutof – cassegrain. Ε δεν νομίζω οτι μπορείς να συγκρίνεις τις 4 ίντσες με τις 10 Φυσικά και θα έχεις καλύτερα είδωλα με το μεγαλύτερο ανεξάρτητα απο τον τύπο του τηλεσκοπίου.
magos_ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Η μεταφορά δεν είναι πρόβλημα καθώς εχω χώρο στο αυτοκίνητο απλά σκέφτομαι αν πραγματικά με τις 10' θα εχω καλύτερα αποτελέσματα (ιδιαίτερα με πλανήτες που μου αρέσει η παρατήρηση τους) Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Δεν νομίζω οτι χρειάζεται λοιπόν να το σκέφτεσαι άλλο, τρέχα για το 10" !
θέμης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2007 Φιλε μου δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το προβλημα σου.Παρε το 10" και αν σε ενοχλει το φωτεινο ειδωλο βαλε μια "μασκα" μειωσης της διαμετρου και εισαι ετοιμος.Η μασκα μπορει να ειναι 4" για το φεγγαρι που ειναι ιδιαιτερα φωτεινο και μπορεις να την αφαιρεσεις ανα πασα στιγμη για να εχεις την μεγιστη διαμετρο στη παρατηρηση αμυδρων αντικειμενων. Φιλικα Θεμης.
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 ...έχει τύχει να δω, σε μεγάλες μεγεθύνσεις, εκπληκτικές λεπτομέρειες με το 10άρι μου, ιδίως πάνω στη Σελήνη και τον Δία, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, εικόνες (το πιθανότερο) καλύτερες από το άλλο τηλεσκόπιό μου, το 4άρι, που υποτίθεται είναι καταλληλότερο για πλανητική παρατήρηση, επειδή είναι maksutof – cassegrain. Ε δεν νομίζω οτι μπορείς να συγκρίνεις τις 4 ίντσες με τις 10 Φυσικά και θα έχεις καλύτερα είδωλα με το μεγαλύτερο ανεξάρτητα απο τον τύπο του τηλεσκοπίου.Άραγε, το ίδιο λες να ισχύει και με ένα διοπτρικό αποχρωματικό των 4, 5, ή και 6 ιντσών? Οι 4 ίντσες, σαν διάμετρος, σίγουρα είναι υποδεέστερες των 10, αν και παλαιότερα που χρησιμοποιούσα συστηματικά το 4άρι ΕΤΧ, μου είχε δώσει κάποιες πολύ καλές πλανητικές εικόνες. Όταν κάποτε τα είχα βάλει δίπλα – δίπλα, το 4άρι μου έδωσε καλύτερες εικόνες, αλλά τότε είχα μόλις αγοράσει το 10άρι και ψαχνόμουν με το collimation. Γιαυτό κράτησα και την παραπάνω επιφύλαξή μου. Ίσως αυτή η κουβέντα μας να αποτελέσει ένα έναυσμα για μια νέα face to face σύγκριση. Πάντως, αν οι συνθήκες παρατήρησης είναι καλές, δεν νομίζω κι εγώ οτι το 10αρι θα έχει πρόβλημα. Φίλε magos, κι εγώ συνηγορώ υπέρ του 10”, όπως το θέτεις, εξάλλου, σου ανοίγει μεγαλύτερους ορίζοντες σε ότι αφορά τον βαθύ ουρανό. Θα ταξιδεύσεις μόνο μέσα στο πέλαγος που βλέπεις μπροστά σου και θα αφήσεις ανεξερεύνητο τον πιο πέρα απέραντο ωκεανό? Φιλικά PapGeo
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Και η πράξη και η θεωρία λένε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του τηλεσκοπίου, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες διακρίνονται σ΄έναν πλανήτη (η "περίθλαση" του φωτός που περιορίζει την ανάλυση είναι αντιστρόφως ανάλογη της διαμέτρου). Αρκεί τα οπτικά να είναι καλής ποιότητας και το seeing να μην επιδρά πολύ αρνητικά στην παρατήρηση. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Το 10" ανεπιφύλακτα . Είχα και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Δημήτρης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα