Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διαβασα το παρον τεχνασμα στο εξαιρετο βιβλιο "Astronomical objects for southern telescopes" του E. J. Hartung.

Νομιζω πως ενας πειραματισμος αξιζει.

Αν καποιος εχει αστιγματισμο διαλεγει εναν προσοφθαλμιο που ο φακος πεδιου ειναι επιπεδος (πχ Kellner, Modified achromatic, που πολλοι ηδη εχουμε απο καποιο φτηνο τηλεσκοπιο).

Παμε στον οπτικο και μας κοβει εναν κυλινδρικο φακο που διορθωνει τον αστιγματισμο μας ιδιας διαμετρου με τον φακο πεδιου του προσοθφαλμιου.

Τον κολλαμε στον φακο πεδιου με μια σταγονα cedarwood oil (=κεδρελαιο ; ) η καποια αλλη πιο συγχρονη ουσια συγκολλησης φακων.

Οταν τον τοποθετουμε στο τηλεσκοπιο απεστιαζουμε και κοιταμε ενα εκτος εστιας αστρικο ειδωλο στο κεντρο του πεδιου. Αν το βλεπουμε ελλειπτικο περιστρεφουμε τον προσοφθαλμιο εως οτου γινει κυκλικο. Σφιγγουμε την βιδα που τον συγκρατει στον εστιαστη και εστιαζουμε κανονικα. Τελος τα αστιγματικα ειδωλα!

Κανεις προθυμος να πειραματιστει; Τοσοι Kellner και Modified achromatics ειναι σε συρταρια, ισως τελικα φανουν χρησιμοι ειδικα σε κατοχους τηλεσκοπιων με αργους εστιακους λογους. Πχ Schmidt-Cassegrain. :cheesy:

modified_achromatic.gif.8903600009057f79a7d8ccb594448cbb.gif

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Αν το βλεπουμε ελλειπτικο περιστρεφουμε τον προσοφθαλμιο εως οτου γινει κυκλικο.

Γιώργο, πριν που το συζητάγαμε αυτό ήθελα να σε ρωτήσω, το ότι ο φακός διόρθωσης αστιγματισμού έχει να κάνει με το απο που τον κοιτάς. Αλλά η λύση που προτείνεις είναι η προφανής που μου ήρθε και μένα στο μυαλό, στρίβοντας τον προσοφθάλμιο, και η πιο απλή.

 

Θα ρωτήσω κάποιον οπτικό, ίσως αύριο κιόλας.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Αυτό έχω κάνει κι εγώ εδώ και χρόνια στους προσοφθάλμιους φακούς δύο ζευγαριών κυαλιών. Χωρίς όμως συγκολλητικές ουσίες, οι διορθωτικοί φακοί συγκρατούνται (σφίγκονται) θαυμάσια από τα κυλινδρικά λάστιχα των προσοφθαλμίων. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ακόμα και για μικρό αστιγματισμό. Οποιαδήποτε συγκόλληση πάντως είναι προτιμότερο να γίνει στην περιφέρεια του φακού και μόνο αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος στίρηξης.

Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι σωστή ρύθμιση του "άξονα" κάθε διορθωτικού φακού, πράγμα εύκολο αφού η περιστροφή του αποκαλύπτει, όπως γράψατε, τη σωστή θέση. Ά, χρειάζεται κι ένας συνεργάσιμος οπτικός που να αντιληφθεί αμέσως πόσο απλό είναι αυτό που του ζητείται.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε, τους φακούς τους έβαλες πριν από το μάτι σου; Ή στην πίσω πλευρά όπως λέει ο Γιώργος; Η άριστη λύση πάντως θα ήταν με κάποιο τρόπο να έχουμε δύο φακούς αστιγματισμού και να τους προσαρμόζουμε σε κάθε προσοφθάλμιο... Από την άλλη υπάρχουν και οι αστιγματικοί φακοί επαφής, που είναι η "ομαλή" οδός..! :roll:

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε
Στα κυαλια προφανως ο Στεφανος δεν εβγαλε τους προσοφθαλμιους. Για προσοφθαλμιο τηλεσκοπιου δεν νομιζω πως υπαρχει προβλημα να συγκοληθει ο διορθωτικος φακος στον φακο πεδιου του προσοφθαλμιου κανονικα με καποια διαφανη ουσια συγκολλησης φακων. Προσωπικα αυτο θα εκανα :cheesy:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Οι φακοί διόρθωσης στη δική μου περίπτωση δεν τοποθετήθηκαν στο φακό πεδίου (προς το τηλεσκόπιο) αλλά πάνω από τον προσοφθάλμιο προς τη μεριά του ματιού. Γιώργο, είσαι σίγουρος ότι το βιβλίο έγραφε γιά την πίσω μεριά του προσοφθάλμιου; Με παραξενεύει αυτό από άποψη οπτικής.

 

Περί συγκόλλησης: Οι φακοί οράσεως δεν έχουν συνήθως καμία επιφάνεια επίπεδη. Έτσι μάλλον αποκλείεται να συμπέσει η επιφάνεια του διορθωτικού φακού με την (καμπύλη ή επίπεδη) επιφάνεια του φακού του προσοφθαλμίου. Το κενό θα πρέπει να γεμίσει με τη διάφανη κόλλα, η οποία επειδή θα έχει κάποιο δείκτη διάθλασης θα αποτελέσει ένα νέο περιττό φακό που θα χαλάσει την εικόνα. (Εκτός κι αν έχει δείκτη διάθλασης ν=1, όσο ο αέρας δηλαδή, πράγμα αμφίβολο).

Η λύση της περιφερειακής στήριξης του διορθωτικού φακού στό πάνω μέρος του προσοφθάλμιου δίνει 100% εγγυημένο αποτέλεσμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους ακριβούς φακούς μας χωρίς να τους μεταβάλλει οριστικά. (Αυτό το δρόμο ακολούθησε και η Tele Vue με το "Dioptrx". Απορώ γιατί άργησε τόσα χρόνια να δώσει μιά πολύ απλή λύση σ' ένα τόσο κοινό πρόβλημα.)

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Το βιβλιο εγραφε για επιπεδη επιφανεια φακου πεδιου στον οποιο κολλαμε φακο διορθωσης αστιγματισμου που πρεπει να εχει την μια επιφανεια επιπεδη φυσικα. Σ' αυτη την περιπτωση δεν δημιουργειται φακος απο την συγκολλητικη ουσια.

 

ΥΓ η τιμη της Televue για τους Dioptrix ειναι απλως εξωφρενικη, 100+ ευρω για εναν απλο φακό! Περισότερο από έναν καλό Plossl η Orthoscopic.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης