just_jim Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 Έχω ένα τηλεσκόπιο skywatcher ( της γνωστής προσφοράς του πλανηταρίου). Μια HEQ5 ένα προσοφθάλμιο 8” της Baader μια Canon AE1 Program και τα απαραίτητα δαχτυλίδια για να συνδέω την Canon πάνω στο Baader… Κατάφερα κουτσά στραβά να εστιάσω το ειδωλο στη μηχανή και τώρα??? Έχω συνηθίσει με τη ψηφιακή όπου βλέπω άμεσα το αποτέλεσμα και μπορώ να διορθώσω τυχών λάθη.. με την SLR δεν γίνετε, και θα ήθελα κάποιος που ασχολείται με φωτογράφηση από SLR να μου πει τα βασικά που πρέπει να ξέρω, δηλαδή πόσο χρόνο πρέπει να αφήνω ανοιχτό το διάφραγμα στους πλανήτες, πόσο στα νεφελώματα, τι φιλμ πρέπει να χρησιμοποιώ, και πως θα επιτύχω τη καλύτερη δυνατή εστίαση… Επίσης, αν είναι απαραίτητη η αυτόματη οδήγηση, και αν χρειάζεται να αγοράσω κάποιο ειδικό εξάρτημα για τη μηχανή… Ευχαριστώ… Να δουμε ποτε θα ξαναδουμε σκοταδι.... Ριμαδα φωτορυπανση...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 ...Έχω ένα τηλεσκόπιο skywatcher ( της γνωστής προσφοράς του πλανηταρίου). Μια HEQ5 ένα προσοφθάλμιο 8” της Baader... 8" Προσοφθάλμιο δεν νομίζω να υπάρχει
just_jim Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 7, 2007 ... 8mm Να δουμε ποτε θα ξαναδουμε σκοταδι.... Ριμαδα φωτορυπανση...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2007 Φιλε hahas,γενικες οδηγιες δεν μπορει να υπαρξουν... κατ αρχην deep sky θα φωτογραφισεις με φιλμ απαραιτητως μακρια απο φωτορυπανση.. αλλιως το "ομιχλιασμα του ουρανου" (sky fog) θα επελθει ταχυτατα.Τωρα οσον αφορα τα σωματα του ηλιακου συστηματος. Για φωτογραφηση σεληνης ηλιου στην κυρια εστια ενα φιλμ 100 ASA ειναι μια χαρα, μπορεις να δοκιμασεις και 200 ASA ειναι πολυ λεπτοκοκκα πια και κερδιζεις και ενα "στοπ" σε ταχυτητα δηλαδη μισος χρονος εκθεσης.Για τη σεληνη παιζει ρολο στον χρονο εκθεσης και η φαση στην οποια βρισκεται και το τι θελεις να καταγραψεις... πχ αν ειναι λεπτος μηνισκος και θελεις να καταγραψεις το τεφρωδες φως αναγκαστικα θα "καψεις" το φωτισμενο μερος εκθετοντας περισσοτερο.Για να παμε σε φωτογραφηση πλανητων και "κοντινων" ηλιου σεληνης με φιλμ φτανουμε στην πλεον δυσκολη μορφη της παραδοσιακης αστροφωτογραφιας.... την προσοφθαλμια προβολη.Θα κανω μια συντομη περιγραφη της διαδικασιας την οποια δεν συνιστω να ακολουθησεις εκτος και γουσταρεις να δεις την παλια τεχνικη (πραγμα καθολου κακο φυσικα )Εξοπλισμος.. θα χρειαστουμε teleextender για προσοφθαλμια προβολη εναν προσοφθαλμιο καλης ποιοτητος και ενα ντεκλασερ η ακομα καλυτερα μαυρη καρτα (ενα κομματι μαυρο χαρτονι δηλαδη).Για να εχουμε μια ικανοποιητικη σε μεγεθος εικονα του Δια στο αρνητικο χρειαζομαστε εστιακη αποσταση γυρω στα 20000mm που αντιστοιχει σε εστιακο λογο f/100 για τηλεσκοπιο 8". Σε ενα τηλεσκοπιο 8" f/5 για παραδειγμα προβαλλοντας το ειδωλο σε αποσταση 100mm με προσοφθαλμιο 5mm εχουμε (1000mm x (100-5)/5 = 19000mm) ναι μετραμε την αποσταση του προσοφθαλμιου απο το επιπεδο του φιλμ με χαρακα !Εστιαζουμε προσεκτικα (πραγμα πολυ δυσκολο τοσο αμυδρο που ειναι το ειδωλο σε f/95) και κλειδωνουμε τον εστιαστη.Βρισκουμε το σωστο χρονο εκθεσης ειτε απο πινακες ειτε απο το προγραμμα του Μ. Covington http://www.covingtoninnovations.com/astro/astrosoft.htmlκαι κανουμε οτι ειναι δυνατον να αποφυγουμε τους κραδασμους του κλειστρου.Παραδειγμα αν με 100 ASA φιλμ ο χρονος εκθεσης ειναι 2 δευτ (υποθετω δεν υπολογισα αν ειναι τοσο) εχοντας το τηλεσκοπιο να παρακολουθει βαζουμε μια μαυρη καρτα εμπρος απο το ανοιγμα και κλειδωνουμε το κλειστρο στο Β. Περιμενουμε μερικα δευτ να σταματησει οποιαδηποτε κινηση και εκθετουμε βγαζοντας την μαυρη καρτα για δυο δευτ. την ξαναβαζουμε εμπρος και κλεινουμε το κλειστρο. Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο και βγαζουμε πολλες φωτογραφιες ελπιζοντας πως καποιες θα ειναι καλες. Αν η μηχανη μας εχει δυνατοτητα πολλαπλης εκθεσης μετακινουμε λιγο το τηλεσκοπιο και βγαζουμε 4-5 φωτογραφιες του πλανητη στο ιδιο καρε για οικονομια φιλμ.Αν το seeing δεν ειναι καλο εως αριστο και αν υπαρχει το παραμικρο αερακι το ξεχναμε.Αυτα, αν εχεις την διαθεση δοκιμασε το.. ειναι γεγονος πως στην πλανητικη φωτογραφηση τα ψηφιακα μεσα ειναι ευκολοτερα και με πιο καλα αποτελεσματα... αλλα το θεμα δεν ειναι το αποτελεσμα αλλα το τι βρισκεις εσυ διασκεδαστικο!!! (και διδακτικο) Κολπο: Αν θελεις να κανεις stacking στα ειδωλα φροντισε να παρεις αρκετες φωτο του πλανητη σε λιγο χρονο ( < 1 λεπτο ) και κανε stacking με το registax οπως σε καρε απο webcam. Σε κλασσικο σκοτεινο θαλαμο η τεχνικη ειναι πολυ δυσκολη.... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2007 Απο νοσταλγια στα παλια θελησα να δοκιμασω κι εγω φωτογραφηση πλανητων με φιλμ. Παραγγειλα απο το πλανηταριο εναν προσαρμογεα tele-extender για προσοφθαλμια προβολη και στην πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω.Εξηγω την ολη διαδικασια για οποιον φιλο/φιλη θελησει να δοκιμασει.Παραθετω τρεις φωτογραφιες. Στην πρωτη φαινονται ο προσαρμογεας αποσυναρμολογημενος (κανει και για φωτογραφηση στην κυρια εστια), προσοφθαλμιος Plossl 10mm και T-ring για μηχανες με μοντουρα φακου Pentax-S, (βιδωτους, οπως Zenit και Praktica) και σωμα SLR.Προσοχη να στερεωθει καλα ο προσοφθαλμιος με την βιδα αλλιως μπορει να γλυστρησει και να χτυπησει τον καθρεφτη της SLR μας.Στη δευτερη φωτο μετραμε την αποσταση προβολής, δηλαδη την αποσταστη απο τον φακο οφθαλμου του προσοφθαλμιου εως το επιπεδο του φιλμ (εχουμε υπολογισει ποσο μεσα ειναι ο προσοφθαλμιος). Στην δικη μου περίπτωση 75mm. Υπολογιζουμε αρχικα την μεγεθυνση προβολης ως εξης: Μεγεθυνση προβολης = (αποσταση προβολης - εστιακη αποσταση προσoφθαλμιου)/εστιακη αποσταση προσοφθαλμιου.Τον νεο εστιακο λογο ως εξης: εστιακος λογος τηλεσκοπιου x μεγεθυνση προβολης. Η την εστιακη αποσταση της ολης διαταξης με τον ιδιο τροπο.Ετσι για το f/8 νευτωνιο μου εστιακης αποστασης 1200mm εχω:Μεγεθυνση προβολης = (75-10)/10=65/10=6.5Εστιακος λογος της ολης διαταξης: 6.5x8=52Εστιακη αποσταση: 6.5x1200=7800mm Σχετικα μικρη για πλανητες καλη ομως για κοντινα της σεληνης. Αν θελουμε μεγαλυτερη μεγεθυνση χρησιμοποιουμε προσοφθαλμιο μικροτερης εστιακης αποστασης η αυξανουμε την αποσταση προβολης (το δευτερο δεν ειναι δυνατον με τον συγκεκριμενο προσαρμογεα). Προσαρμοζουμε την ολη διαταξη στο τηλεσκοπιο οπως στην τριτη φωτογραφια και καλη μας διασκεδαση !!!!!! Θα ηθελα να δω φωτογρασφιες τραβηγμενες ετσι εδω! ΥΓ Αν ταλαιπωρηθειτε και χαλασετε χιλιομετρα φιλμ μην με κυνηγατε.. σκοπος δεν ειναι το να φτασεις αλλα το ταξιδι!!!! Ελεγχουμε τον εξοπλισμο μας! Μετραμε σωστα! Ετοιμος! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimitris Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Η παραπάνω μέθοδος ίσως είναι από τις πιό δύσκολες μεθόδους, όχι τόσο στην πραγματοποίησή της, αλλά περισσότερο στα αποτελέσματα. Πάντως αν κάποιος θέλει μπορεί να δεί το αρχείο pdf στον δεσμό http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=40 (είναι κομμάτι από την διπλωματική μου εργασία στο Φυσικό Ιωαννίνων).Το κείμενο είναι λίγο βαρύ διότι περιέχει μαθηματικούς τύπους. Μερικές νεώτερες φώτο υπάρχουν και εδώ : http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=628&Itemid=108 Γνώμη μου θέλει αρκετό πειραματισμό, αλλά και την κατασκευή ενός αρχείου excel για να μπορείτε να κάνετε γρήγορους υπολογισμούς για χρόνους έκθεσης - αποστάσεις προσοφθαλμίου- φιλμ ή CMOSκτλ. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2007 Πολυ λεπτομερες και εμπεριστατωμενο το αρθρο-εργασια σου φιλε Δημητρη. Σου αξιζουν συγχαρητηρια!Φυλλα υπολογισμου της εστιακης αποστασης και του χρονου εκθεσης υπαρχουν ετοιμα.Ενα στη σελιδα του M. Covington και αλλο ενα στη σελιδα του εξαιρετου προγραμματος HNsky http://www.hnsky.org/software.htm Επισης καλο ειναι να κραταμε σημειωσεις με τους χρονους εκθεσης. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα