Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας συστηθώ ,

είμαι 14 ετών και έχω ένα ΕΤΧ 105 και λατρεύω την αστρονομία όπως και πολύ την κοσμολογία.

 

Το τηλεσκόπιο το αγόρασα πέρυσι και έχω παρατηρήσει πολλές φορές τα διάφορα ουράνια σώματα ,όπως το φεγγάρι τον Δία ,τον ήλιο(με φίλτρο βέβαια ) και άλλα ,αλλά αυτό που με στεναχωρεί αλλά δεν με πτοεί είναι ότι δεν έχω καταφέρει να δω αντικείμενα όπως γαλαξίες ,νεφελώματα και άλλα :( (ίσωε δεν κάνω και κάτι σωστά...)

Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε μια λίστα κάποιων αντικειμένων εύκολα ορατών και που θα μπορούσα να βρώ και να δω εύκολα;;

 

 

Ευχαριστώ πολύ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχικά να πω ότι το καλύτερο πράγμα για την περίπτωσή σου είναι το βιβλίο Turn Left At Orion το οποίο κάνει ακριβώς αυτό, δίνει πληροφορίες για το πως να βρεις τα 100 πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα για ένα μικρό τηλεσκόπιο!

 

Βέβαια το γεγονός ότι είσαι Αθήνα κάπως δυσκολεύει τα πράγματα αφού οι γαλαξίες και τα νεφελώματα είναι δύσκολη υπόθεση (και το τηλεσκόπιό σου είναι σχετικά μικρό).

 

Μιας και έχεις το ΕΤΧ105 που έχει και Go-To, δοκίμασε (αφού πρώτα κάνεις align-ευθυγράμμιση) να το στρέψεις προς τα αντικείμενα Messier (αυτά που έχουν κωδικούς Μ+έναν αριθμό). Ειδικά κάποια σμήνη θα φανούν πιο καθαρά.

 

Δες τη λίστα με τα αντικείμενα Messier εδώ:

http://www.astrovox.gr/messier.html

 

και στρέψε το τηλεσκόπιό σου σε αυτά που ανήκουν σε αστερισμούς που βρίσκονται ψηλά προς το ζενίθ τη συγκεκριμένη στιγμή! Λογικά κάτι θα καταφέρεις!!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ήρθες!!

 

Θα σε συμβούλευα με την πρώτη ευκαιρία να βρεθείς σε κάποιο κάπως πιο σκοτεινό ουρανό με το τηλεσκόπιο και να δοκιμάσεις φυσικά με το goto..

 

Πάντως σίγουρα μην περιμένεις να δεις τίποτα περισσότερο απο μικρές θαμπάδες στο προσοφθάλμιο..Στο λέω ωστε να μην περιμένεις τίποτα εξαιρετικά εντυπωσιακό απο αισθητικής πλευράς...Ακόμα και μεγαλύτερα τηλεσκόπια δεν εντυπωσιάζεσαι έυκολα...

 

Πολύ απαισιοδοξία ρε παιδί μου..θα μου πεις...μην ανησυχείς για λίγο καιρό ακόμα μπορείς να παρατηρήσεις το πιο έυκολο DEEP SKY αντικείμενο..Το νεφέλωμα του Ορίωνα..αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό και πολύ ευκολα στοχεύσιμο...

 

Μην το σκέφτεσαι αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος σου!! \:D/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φιλε μου το τηλεσκοπιο σου ειναι μικρο για βαθυ ουρανο......ΑΛΛΑ.....

Ειναι μικρο....

Ειναι ελαφρυ....

Ειναι ολιγαρκες σε προετοιμασια....

Εχει αυτοματη ευρεση και οδηγηση....

ΟΠΟΤΕ....βρες μια μεγαλη εργαλειοθηκη,που να το χωραει,και βγες παραεξω.

Θα εκπλαγεις με αυτα που θα σου αποκαλυψει. 8) 8)

(απο Αθηνα μην περιμενεις και πολλα πραγματα ακομα και με το 125αρι)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

εγω ειμαι στην εξοχη και δν εχω δει παρα μονο λιγα αντικειμενα...βεβαια δν εχω ψαξει και αρκετα αλλα σιγουρα με καλα προσοφθαλμια θα μπορεσεις να δεις αρκετα αντικειμενα.το νεφελωμα του ωριωνα ειναι εντυπωσιακο και ευκολα ανιχνευσιμο οπως ειπε και Τηλεμαχος,περαιτερω δν μπορω να σε βοηθησω γιατι δν εχω αναλογη εμπειρια απο τετοιο τηλεσκοποιο.

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελ, καλώς ήλθες στο astrovox και καλή συνέχεια!

 

Έχω κι εγώ το ΕΤΧ-105, το οποίο χρησιμοποιούσα παλαιότερα αρκετά. Οι 4 ίντσες (περ. 105mm) διάμετρος τηλεσκοπίου είναι λίγες για deep sky, αλλά μην απογοητεύεσαι. Κάθε τηλεσκόπιο μπορεί να σου προσφέρει πολλά και το ΕΤΧ δεν αποτελεί εξαίρεση, αρκεί να γνωρίζεις πώς να επωφεληθείς στο έπακρο τις δυνατότητές του. Πάντως, ότι τηλεσκόπιο κι αν έχεις, χειροκίνητο ή ρομποτικό, θα πρέπει να μελετήσεις αστρονομία σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις τον ουρανό και τί είναι αυτό που παρατηρείς κάθε φορά. Θα χρειαστείς και αντίστοιχους χάρτες και ίσως κάποια επιπλέον προσοφθάλμια, γιατί κάθε αντικείμενο θέλει την αντίστοιχη μεγέθυνση για το είδος του, εφόσον επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες.

 

Από Αθήνα, προσπάθησε να παρατηρήσεις τον ήλιο, την σελήνη, τους φωτεινούς πλανήτες, διπλά και πολλαπλά αστρικά συστήματα. Τα τελευταία φαίνονται πανέμορφα σε μεγάλες μεγεθύνσεις μέσα από ένα ΕΤΧ. Εκτός από την αίσθηση που σου αφήνει η ικανότητα να «σπας» σε περισσότερα μέρη ένα φαινομενικά μονό αστεράκι και εκτός από το χρώμα που βλέπεις σε κάποια από αυτά, βλέπεις τους αστέρες να περιβάλλονται από όμορφους ομόκεντρους κύκλους. Επίσης, μπορείς κάλλιστα να δεις αρκετά Messier και κάποια NGC αντικείμενα, που ανήκουν στην κατηγορία των ανοιχτών ή σφαιρωτών αστρικών σμηνών, ορισμένα από τα τελευταία τα «σπας» και αυτά, δεν τα βλέπεις δηλαδή απλά ως στρογγυλές θαμπάδες, αλλά τα αναλύεις σε ομάδες δεκάδων αστέρων.

 

Από ύπαιθρο (= λιγότερη φωτορύπανση), μπορείς να δεις όλα τα παραπάνω, περισσότερα αστρικά συστήματα, τα αστρικά σμήνη πλουσιότερα σε αριθμό μελών και ευκρινέστερα, καθώς και να δεις κάποια επιπλέον Messier και NGC, λ.χ. γαλαξίες, τις περισσότερες φορές όμως στα όρια της όρασής σου.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης