Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους..

Πρώτο μου μήνυμα εδώ (αν και διαβάζω καιρό το forum) γιατί θέλω την βοήθειά σας για την αγορά εξοπλισμού για τον λογο που θα σας αναφέρω αμέσως:

 

Ενδιαφέρομαι να φωτογραφίσω αεροπλάνα τα οποία περνάνε ψηλά από πάνω μας (overflying) με την χρήση τηλεσκοπίου και ψηφιακής slr μηχανής.

 

Μηχανή dslr έχω.. Θέλω τη βοήθειά σας για το τηλεσκόπιο που είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.

Αυτό που φαντάζομαι οτι χρειάζεται είναι να έχει τη δυνατότητα να κινείται μηχανικά (σερβομηχανισμος;;) με κάποια ταχύτητα ώστε να ακολουθεί την πορεία του και όποτε θελήσω να βγάλω την φωτογραφία.. Χοντρικά τα περισσότερα που έχω δει κάνουν να καλύψουν μία γωνία 90 μοιρών στον ουρανό περίπου 2-3 λεπτά.

Επίσης δεν ξέρω πως θα μπορέσω να προσαρμόσω την μηχανή μου (Canon EOS 350D) στο όποιο τηλεσκόπιο πάρω.. Θα πρέπει να κάνω "πατέντες" ή υπάρχει έτοιμη λύση;

 

Γενικά αν έχετε να μου προτεινετε κάτι από εξοπλισμό (όχι απαραίτητα συγκεκριμένα μοντέλα αν και θα ήταν καλό) ή κάτι πάνω σε αυτό θα με βοηθούσατε πολύ.

 

Για να πάρετε μια ιδέα για του τι είδους φωτογραφίες εννοώ οτι θέλω να βγάζω δείτε εδώ:

http://www.flickr.com/photos/66303308@N00/sets/72157594548787911/

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους βοηθήσουν!

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε φιλε υπαρχουν φορουμ και σελιδες αφιερωμενες στο χομπυ του planespotting, το astrovox ειναι αφιερωμενο στην ερασιτεχνικη αστρονομια.

Για φωτογραφικες αποριες και τεχνικες γενικοτερα πολυ καλο ειναι το

DPGR: http://www.dpgr.gr

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Το ξέρω το dpgr και είμαι μέλος απο παλιά εκεί.. Ο λόγος που δεν το έγραψα εκεί είναι οτι απλά η βοήθεια που θέλω έχει να κάνει με το τηλεσκόπιο και τον σχετικό εξοπλισμό και όχι την φωτογράφιση αυτή καθέ αυτή..
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε φιλε,

 

Στον συγκεκριμενο συνδεσμο που μας εδωσες, ο τυπος κανει αναφορα για τηλεσκοπιο με εστιακη αποσταση 1200 μμ. Δεν γνωριζω σε τι αποσταση τα φωτογραφηζει αλλα εγω θα προτιμουσα κατι λιγοτερο (πχ. 500 μμ) για αρχη.

 

Η ψηφιακη μηχανη που περιγραφει (EOS 350D) ειναι μια πολυ καλη επιλογη και πολυ απο'μας εχουμε την ιδια η παρομοιες εκδοσεις (πχ. EOS 300D, 400D).

 

Η συνδεση μεταξυ τηλεσκοπιο και μηχανη ειναι με την βοηθεια ενος ανταπτορα (Μ42). Το προβλημα που βλεπω και που αναφερεις ειναι η ακολουθηση το καθε στοχου (αεροπλανο). Ναι μεν υπαρχει εξοπλισμος με σερβομηχανισμο (πολλοι απο'μας διαθετουν κατι τετοιο) αλλα το προβλημα ειναι οτι η κινηση του αεροπλανου ειναι παραγωντας που δεν γνωριζουμε εκ των προτερων οπως ειναι με τα αστρα και τα αλλα διαφορα αντικειμενα του ουρανου.

 

Υπαρχει μια εμμεση λυση ... να αποκτησεις λογισμικο για δορυφορους - πχ. http://www.heavenscape.com/ - και με την βοηθεια ενος joystick να κεντραρεις τον στοχο σου και με μικρες διορθωσεις να τον κρατησεις στο πεδιο σου για φωτογραφηση.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ. Φυσικα αν μενεις σε περιοχη οπου υπαρχουν σταθερα σημεια του ουρανου οπου γνωριζεις οτι παιρνουν αεροπλανα, μπορεις να στησεις και να περιμενεις ωστε να σου περασει ενα η περισσοτερα αεροπλανα. Αυτο προυποθετει οτι υπαρχουν (και γνωριζεις) αεροδιαδρομους ...κατι που εχω ψαξει και εγω χωρις καμια επιτυχια λογω της επιθυμιας μου για κατι τετοιο: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Flyby-20060707.htm

 

ΥΓ-2. Τωρα, μια αλλη λυση ειναι να στησεις κοντα στο αεροδρομιο και οπου θα μπορουσες να κανεις χρηση δουλεια. :wink:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ-3. Το πεδιο καλυψης με φακο/τηλεσκοπιο 1200μμ εστιακη αποσταση σε συνδυασμο με την EOS 300D/350D/400D ειναι κατι παραπανω απο μιση μοιρα (δηλαδη πανσελληνο και κατι). Οποτε μιλαμε για ασφυκτικα μικρο πεδιο και ιδιαιτερα αν δεν γνωριζεις εκ των προτερων που ακριβως θα χτυπησεις τον στοχο σου.

 

Γι'αυτο τον λογω κανω αναφορα σε κατι που ειναι γυρω στα 500 μμ ... με την ιδια ψηφιακη μηχανη, το πεδιο σου ειναι γυρω στην μια μοιρα (περιπου δυο πανσελληνους) και ειναι σχετικα ποιο ευκολο να βρεις και να καρφωσεις τον στοχο σου εν πτηση. :wink:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

ΥΓ-4. Ασχετα με ποια ψηφιακη τελικα προχωρησεις να αποκτησεις, ειναι σχεδον απαραιτητο να εχει ικανοτητα σερβο ωστε να εισαι σε θεση να παρεις μια σειρα διαδοχικων εκθεσεων οσο εχεις το κουμπι του διαφραγματος πατημενο.

 

ΥΓ-5. Αν μπορεις να περιμενεις περιπου 6 εβδομαδες, ισως παμε μαζι στο Ελ. Βενιζελος ... υπαρχει διαδρομος αναχωρησης και διαδρομος αφιξης. Με ελαχιστη μελετη (επι τοπου), ειμαι σιγουρος θα βγαλουμε ΠΟΛΥ καλη δουλεια σε χρονο μηδεν με και χωρις ηλιο/σεληνη ως πρωτο πλανο.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Αντώνη νομίζω οτι υπάρχουν χάρτες με τουσ αεροδιαδρόμους που ακολουθούν τα αεροπλάνα σε όλη την ελλάδα υπάρχει κάποιος τρόπος να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να ξέρουμε πότε ένα αεροπλάνο θα περάσει μπροστά από σελήνη ή ήλιο?

 

πιστεύω πως αν υπολογίσουμε για μια συγκεκριμένη θέση ποιές ώρεσ ο ήλιοσ πχ περνάει από αυτέσ τις τροχιές και είμαστε αρκετά τυχεροί να υπάρχει δρομολόγιο εκείνη τη στιγμή με μια απόκληση +-2 λεπτά τότε είμαστε οκ!

Δημοσιεύτηκε
Αντώνη νομίζω οτι υπάρχουν χάρτες με τουσ αεροδιαδρόμους που ακολουθούν τα αεροπλάνα σε όλη την ελλάδα

Αχ, ποσο ηθελα κατι τετοιο !!!!

 

Μηπως το Flight Simulator εχει κατι ακριβες;

 

υπάρχει κάποιος τρόπος να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να ξέρουμε πότε ένα αεροπλάνο θα περάσει μπροστά από σελήνη ή ήλιο?

Αυτο ειναι πανευκολο .... το θεμα και ολα τα λεφτα ειναι αυτο στην προηγουμενη παραγραφο.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις aristarchus.. Εχω κάποιες απορίες και έχω και κάποιες απαντήσεις στις δικές σου ερωτήσεις :)

Απορία 1:

Ενα meade (π.χ. αυτό DS-2114ATS-LNT http://www.meade.com/starterscopes/ds_series.html) που έχει ενσωματωμένο τον μηχανισμό κίνησης δεν κάνει για την δουλειά που θέλω;

Απορία 2:

Εχω ένα παλιό ρώσικο κατοπτρικό-νευτώνειο τηλεσκόπιο.. Μπορώ κάπως να το αξιοποιήσω και να βάλω σε αυτό σερβομηχανισμούς και κάποια "μούφα" για να μπει η μηχανή ή η όλη βαβούρα δεν συμφέρει και καλύτερα να αγοράσω ένα καινούριο;

 

Σχετικά με τους αεροδιαδρόμους αυτοί είναι σταθεροί και φυσικά υπάρχουν και μπορείς να τους βρεις και στο Internet ΑΛΛΑ ένα αεροπλάνο δεν σημαίνει οτι επειδή πετά μέσα στον αεροδιάδρομο θα πετά ακριβώς στο κέντρο του.. μπορεί να πετά και 10 μίλια από το κέντρο του οπότε με απλά μαθηματικά και σχέδιο δεν πρόκειται να το πετύχεις.. Θέλει να το δεις να έρχεται για να δεις ακριβώς που θα πάει.. Επίσης πολλές φορές δεν ακολουθούν ακριβώς τους αεροδιαδρόμους (όταν δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση) αλλά πηγαίνουν direct από το ένα σημείο στο άλλο (και μπορεί να περνάνε και κάθετα απο αεροδιαδρόμους).. Οπότε πάλι δεν βολεύει.. Μόνο αν είσαι στημένος και παρακολουθείς την κίνηση του αεροπλάνου και του αντικειμένου που θες (φεγγάρι, ήλιος, αστέρι) θα το καταφέρεις..

 

Οσο για φωτογράφηση στον Βενιζέλο δες το site του Συλλόγου μας (Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας "Απογείωση") www.air-born.gr που έχει αναλυτικές οδηγίες για τα σημεία spotting στον Βενιζέλο (και άλλα αεροδρόμια)

Δημοσιεύτηκε

Γιατί δε ρωτάς στο www.airliners.gr ?

 

Εγώ δεν γράφω πια εκεί (για διάφορους λόγους) αλλά είναι το κατ'εξοχήν site των Ελλήνων planespotters, και θα χαρούν να σε βοηθήσουν για το overflying

Σκόρπιες σκέψεις:

 

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε
Γιατί δε ρωτάς στο www.airliners.gr ?

 

Εγώ δεν γράφω πια εκεί (για διάφορους λόγους) αλλά είναι το κατ'εξοχήν site των Ελλήνων planespotters, και θα χαρούν να σε βοηθήσουν για το overflying

 

Είμαι μέλος του airliners.gr αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί με φωτογράφιση με χρήση τηλεσκοπίου που με ενδιαφέρει..

Δημοσιεύτηκε
Τα περισσότερα go-to τηλεσκόπια που έχω δει πάνε κάπως αργά για τη χρήση που τα θες. Υπάρχει κάποιος λόγος (πχ χειρισμός εξ'απόστασης) που θα ήθελες να κινείται μόνο του και όχι χειροκίνητα; Αν το ζήτημα είναι ότι δεν μπορείς ταυτόχρονα και να κινείς το τηλεσκόπιο και να βγάζεις φωτό θα μπορούσες να αυτοματοποιήσεις το δεύτερο αντί για το πρώτο. Υπάρχουν τρόποι για να προγραμματίσεις την ψηφιακή SLR σου για να βγάζει φωτό σε συγκεκριμένα διαστήματα και θα μπορούσες χειροκίνητα να ακολουθήσεις την πορεία του αεροσκάφους. Επιπλέον, τα συστήματα με μοτέρ έχουν και τζόγο στην αλλαγή διεύθυνσης αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να κινείς και στις δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα είναι γεγονότα που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις το στόχο. Επιπλέον η αλλαγή ταχύτητας του μοτέρ δεν είναι άμεση σε όλα τα συστήματα. Στο nexstar μου, για παράδειγμα, πρέπει να πατήσεις δύο κουμπιά για να αλλάξει η ταχύτητα, χάνοντας κρίσιμα δευτερόλεπτα και ενδεχομένως το στόχο. Χειροκίνητα, αντίθετα, μπορείς να σαρώνεις μεγάλες αποστάσεις γρήγορα αλλά και να αλλάζεις ταχύτητα κατά βούληση.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Χρησιμοποιώντας τους ομόκεντρους κύκλους του Quick Finder τοποθετώ το τηλεσκόπιο στην πορεία του αεροσκάφους, με λίγες μοίρες προπορεία, και το περιμένω να διασχίσει το οπτικό μου πεδίο.

Αν η μηχανή είναι ρυθμισμένη από πριν (χρόνος έκθεσης, διάφραγμα κλπ) ο χρόνος που κάνει το αεροσκάφος να διασχίσει το οπτικό πεδίο νομίζω είναι αρκετός για τη λήψη.

Προσωπικά δεν το προσπάθησα συστηματικά, εκτός από δυο-τρεις φορές, ωστόσο απολαμβάνω την παρατήρηση τους και η διάρκεια μου φαίνεται όλο και πιο ικανοποιητική, καθώς εξοικειώνομαι περισσότερο με τη διαδιακασία πρακολούθησης.

1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Δημοσιεύτηκε

Φίλε MerNion,

 

να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι βασικό: Τα τηλεσκόπια που ακολουθούν τα ουράνια σώματα στην τροχιά τους, δεν το κάνουν «κλειδώνοντας» τον στόχο και ακολουθώντας τον όπου βρεθεί. Απλά, επειδή όλα τα σώματα περιστρέφονται γύρω από τον ουράνιο άξονα περιστροφής, δηλ. τον άξονα της περιστρεφόμενης Γης, χρησιμοποιούμε ένα μηχανισμό που γυρνάει το τηλεσκόπιο αντίθετα απ' ό,τι το γυρνάει η Γη, κι έτσι κάθε αντικείμενο παραμένει σταθερό στο οπτικό πεδίο (αφού οι δύο περιστροφές αλληλοακυρώνονται).

 

Σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατό, όταν η τροχιά ενός αντικειμένου είναι σύνθετη αλλά γνωστή με εξαιρετική ακρίβεια (κομήτες αστεροειδείς, δορυφόροι), να οδηγήσουμε ένα τηλεσκόπιο μέσω υπολογιστή που συνδέεται με μιά γρήγορη και ικανή βάση. Επίσης το «κλείδωμα» συγκεκριμένου στόχου είναι δυνατό στη φωτογράφιση (autoguiding) όταν αυτός είναι εξαιρετικά αργός και απλώς περιστρέφεται μαζί με τα υπόλοιπα άστρα (15°/ώρα).

 

Συνεπώς, η παρακολούθηση ενός αεροπλάνου που αναγκαστικά:

 

1) έχει διαφορετική τροχιά για κάθε διαφορετική θέση παρατήρησης,

2) κινείται εξαιρετικά γρήγορα και χωρίς μαθηματικώς προβλέψιμη θέση

 

είναι αδύνατη με τους αυτόματους μηχανισμούς οδήγησης των τηλεσκοπίων. [Παρεμπιπτόντως είναι απολύτως αδύνατο να γίνει αυτόματα και με το τηλεσκόπιο που προτείνεις].

 

Οι φωτογραφίες που παραθέτεις είναι οι ελάχιστες επιτυχημένες ανάμεσα σε πολλές δοκιμαστικές και αποτυχημένες. Η παρακολούθηση έγινε κατά πάσα πιθανότητα χειροκίνητα με μιά αλταζιμουθιακή βάση (δηλ. μιά απλή βάση που κινείται πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά), με τη μηχανή συνδεδεμένη στο τηλεσκόπιο, και το μάτι του φωτογράφου στο μικρό σκόπευτρο που βρίσκεται πάνω στο τηλεσκόπιο. Σε κάθε ευκαιρία που ο φωτογράφος κατάφερνε στιγμιαία να δει (να φέρει) το αεροπλάνο στο κέντρο του σκοπεύτρου, έπαιρνε και μία λήψη. Ο τρόπος αυτός αναγκαστικά έχει κάποιο μεγάλο ποσοστό αποτυχημένων λήψεων.

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ίσως πιό πετυχημένα ο τρόπος που αναφέρει ο Γιώργος (gbirsianis) πιό πάνω: Στοχεύουμε πιό μπροστά από το κινούμενο αεροπλάνο, αφήνουμε το τηλεσκόπιο ακίνητο, και μόλις το αερολάνο μπει στο οπτικό πεδίο, κλικ!

 

Συνεπώς, μην ψάχνεις για μηχανισμό που να ακολουθεί και να στοχεύει το αεροπλάνο! Ακόμη κι οι μηχανισμοί που υπάρχουν πάνω σε αεροπλάνα για να «κλειδώνουν» το στόχο τους, δυσκολεύονται και κοστίζουν και κάτι εκατομμύρια ή δις. Χρησιμοποίησε μιά εύχρηστη αλταζιμουθιακή βάση, είτε τύπου dobsonian είτε σε τρίποδο και εξασκήσου στην παρακολούθηση με το χέρι (σπρώξιμο του οπτικού σωλήνα με το χέρι). Με την εξάσκηση θα κινείς το τηλεσκόπιο με ακρίβεια και θα βγάλεις τις φωτογραφίες που θέλεις, ανάμεσα πάντα σε αρκετές που δεν πέτυχαν.

 

Για την προσαρμογή της SLR στο τηλεσκόπιο συνήθως μεσολαβούν δύο "δαχτυλίδια". Το Τ-ring που είναι ειδικό για την μοντούρα της μηχανής και ένας κατάλληλος κύλινδρος που εισέρχεται ή βιδώνει στο μηχανισμό εστίασης του τηλεσκοπίου. Θα τα βρεις όλα στα 3-4 μαγαζιά τηλεσκοπίων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης