Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Ελπίζω να είναι το σωστό topic: μπορείτε να μου δώσετε κάποια link για υπολογισμό περιόδων περιφοράς των μικρών δορυφόρων ; Η περιέργειά μου κεντρίστικε όταν δοκίμασα να κάνω stack δύο φωτογραφίες του Κρόνου με διαφορά 11 λεπτών η καθεμία: ο Τιτάνας δείχνει να μετακινήθηκε κατά 2-3 pixel οριζόντια και 1-2 κάθετα. Το FOV που είχα ήταν περίπου 8.5 arcmin σε ανάλυση 640x480. Οντως μετακίνηθηκε ή είναι σφάλμα χειρισμού εκ μέρους μου;
Δημοσιεύτηκε

Παρ'ολο που εχει σχετικα μικρη περιοδο περιφορας ο Τιτανας, (16 ημερες)

σε τοσο λιγο χρονο (11 λεπτα) ,

ανεξαρτητα του FOV ειναι πολυ δυσκολο να υπαρχει καποια μετακινηση.

Κι οταν λεω μετακινηση εννοω του Τιτανα γυρω απ'τον Κρονο,

κι οχι του Τιτανα σε σχεση με τις οριζοντιες συντεταγμενες

www.myspace.com/astrovoxgr
Δημοσιεύτηκε
Eυχαριστώ, προφανός ήτανε σφάλμα χειρισμού από μέρος μου. Κανένας πίνακας με σχετικά στοιχεία (περίοδος, ακτίνα κλπ) πουθενά στο δικτυο ;
Δημοσιεύτηκε
Ελπίζω να είναι το σωστό topic: μπορείτε να μου δώσετε κάποια link για υπολογισμό περιόδων περιφοράς των μικρών δορυφόρων ; Η περιέργειά μου κεντρίστικε όταν δοκίμασα να κάνω stack δύο φωτογραφίες του Κρόνου με διαφορά 11 λεπτών η καθεμία: ο Τιτάνας δείχνει να μετακινήθηκε κατά 2-3 pixel οριζόντια και 1-2 κάθετα. Το FOV που είχα ήταν περίπου 8.5 arcmin σε ανάλυση 640x480. Οντως μετακίνηθηκε ή είναι σφάλμα χειρισμού εκ μέρους μου;

Καλημέρα!

Μιλάς για 2 απλά καρέ, έτσι;

α) Η φωτογραφική μηχανή [ή webcam δεν ξέρω τι χρησιμοποιείς] θα μπορούσε να έχει περιστραφεί ελαφρά ανάμεσα στις 2 εκθέσεις, οπότε 2-3 πίξελς ακούγεται πολύ λογικό.

β) Η ανάλυση που έχεις είναι περίπου 1arcesc/pixel οπότε ο κυματισμός της ατμόσφαιρας αν ήταν έντονος, θα μπορούσε να ευθύνεται, επίσης.

γ) αφού έχεις dobsonian, θα μπορούσε να είναι και περιστροφή πεδίου, αλλά αυτή τη στιγμή δε μου έρχεται καμία ιδέα για το πως θα μπορούσες να το υπολογίσεις ποσοτικά...

Δεν είναι η κίνηση του δορυφόρου και αυτό μπορείς να το βρεις ως εξής:

Άνοιξε το xephem, και πήγαινε στο view->saturn. Κάνε κλικ στον Τιτάνα και σημείωσε τις συντεταγμένες του. Μετά αύξησε την ώρα κατά 11 λεπτά και κάνε το ίδιο. Για να βρεις την απόσταση μεταξύ 2 συντεταγμένων μπορείς να χρησιμοποιήσεις το calculator του kstars. Ίσως να το κάνει και το ίδιο το xephem, αλλά βαριέμαι να το ψάξω ... :)

Στην περίοδο της τροχιάς του που έχει τη μεγαλύτερη φαινόμενη ταχύτητα, εγώ μέτρησα 0.35arcsec διαφορά.

Clear skies

[and may the source be with you! Μικρός που είναι ο κόσμος, έ; 8-[ ]

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

In a world without fences who needs Gates? [-X

Δημοσιεύτηκε
α) Η φωτογραφική μηχανή [ή webcam δεν ξέρω τι χρησιμοποιείς] θα μπορούσε να έχει περιστραφεί ελαφρά ανάμεσα στις 2 εκθέσεις, οπότε 2-3 πίξελς ακούγεται πολύ λογικό.
Δεκτό και λογικό. Οντως είχε (8 μοίρες), και όταν πήγα να τα κάνω align βάση του Τιτάνα, και όχι του Κρόνου, το παρατήρησα.
β) Η ανάλυση που έχεις είναι περίπου 1arcesc/pixel
μόνο; νόμιζα ότι ητανε περισότερο
οπότε ο κυματισμός της ατμόσφαιρας αν ήταν έντονος' date=' θα μπορούσε να ευθύνεται, επίσης.[/quote']έντονος, δεν θα το έλεγα, αλλά ναι, μπορεί να ήτανε και αυτό.
γ) αφού έχεις dobsonian' date=' θα μπορούσε να είναι και περιστροφή πεδίου[/quote']όχι, είναι πάνω σε equatorial platform.
Για να βρεις την απόσταση μεταξύ 2 συντεταγμένων μπορείς να χρησιμοποιήσεις το calculator του kstars.
Γιαπ' date=' απλά είπα να κόψω δρόμο. Θα το κάνω στην πρώτη ευκαιρία
Clear skies

[and may the source be with you! Μικρός που είναι ο κόσμος, έ; 8-[ ]

Ωωω, ναι :-)
Δημοσιεύτηκε
Άνοιξε το xephem, και πήγαινε στο view->saturn. Κάνε κλικ στον Τιτάνα και σημείωσε τις συντεταγμένες του.
Επρεπε να το είχα κάνει απο την αρχή : πήγα στο stellarium, το έβαλα σε 640x480, στις 10/4/2007 01:00, έκανα ζουμ τόσο όσο περίπου το FOV μου (0.14 μοίρες), άφησα το ποντίκι πάνω στο Τιτάνα και αύξησα την ταχύτητα του χρόνου μέχρι που πήγε 01:11, και ναι, έχει μετακινηθεί εμφανέστατα !!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης