Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι από ..."αστρονομικής άποψης", νομίζω για όλους (καλώς να τα δεχτείς κι εσύ Αντώνη :D :D ).

Σ'ευχαριστω ... και ηδη διαβασες το μυαλλο μου οσον αφορα το πολυ ενδιαφερον καλοκαιρι που θα ζησουμε ολοι μαζι! \:D/

Εύχομαι καλή συνέχεια :cheesy:

Σε ολους μας! [-o<

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη καλώς τα δέχτηκες!!! Για να είμαι ειλικρινής, ενδιαφέρομαι περισσότερο για οπτική παρατήρηση και η αστροφωτογραφία (neximage για πλανητική και DSLR για DSO) είναι για μένα περισσότερο δευτερεύουσα ασχολία.

Ωστόσο, για να σου δώσω πιο συγκεκριμένη απάντηση σε σχέση με την ερώτηση που έθεσες, έχω προμηθευτεί όχι το USB αλλά το παράλληλο κουτάκι - μια και διαθέτω παράλληλη θύρα στο laptop - 10μετρο καλώδιο οδήγησης, σειριακό για την DSLR και προγραμματα. Σε κάποιες δοκιμαστικές που έκανα μέσα στο σπίτι το όλο πράγμα δούλεψε κανονικά.

Όμως, εδώ και κανα τρίμηνο που πήρα κουτάκι και καλώδια δεν έχω αξιωθεί να το χρησιμοποιήσω σε πραγματικές συνθήκες :oops: και όποια εξόρμηση για αστροφωτογράφιση έχω κάνει αυτό το διάστημα, κάνω εγώ την οδήγηση με το χέρι. Βέβαια, χρησιμοποιώ μια DSLR και μιλάμε για εκθέσεις 5 - 15 λεπτά το πολύ.

Τώρα, αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα το USB. Δεν έχει ακουστεί τίποτα στραβό, δουλεύει κανονικά και θα δουλεύει και στο μέλλον - όταν αλλάξεις laptop και δεν έχει παράλληλη θύρα. Το neximage που χρησιμοποιώ είναι ουσιαστικά η toucam με άλλο κουτί. Φυσικά και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (είναι τυπική και πετυχημένη συνταγή για autoguide) και θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Αν είσαι μάλιστα μερακλής, μπορείς να την τροποποιήσεις για μεγαλύτερες εκθέσεις, είτε εσύ ο ίδιος αν πιάνει το χέρι σου από ηλεκρονικά, είτε με τη βοήθεια του starguider από το forum.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι από ..."αστρονομικής άποψης", νομίζω για όλους (καλώς να τα δεχτείς κι εσύ Αντώνη :D :D ).

Φιλικά,

Ηλίας.

Ηλια ευχαριστω για τις πληροφοριες,καιρος για πειραματα! :lol:
Δημοσιεύτηκε
Αγαπητε Αποστολη,

Χιλια μπραβο και καλοριζικα τα δυο νεα "παιχνιδακια". =D>

Το μοναδικο προβλημα (ισως λιγο αργα τωρα): οταν πας αποχρωματικο διοπτρικο, δεν γυριζεις πισω ποτε και με τιποτα! :mrgreen:

Περιμενουμε για "πρωτο φως"! \:D/

Αντωνη το πρωτο κομματι ηρθε πολυ καλο με την πρωτη ματια δεν το περιμενα ετσι για να ειμαι ειλικρινης.

Τελεια. Θα σου προτεινα ως ενα απο τα πρωτα σου βηματα να μαθεις τι περιοδικο σφαλμα εχει η βαση ωστε να προχωρησεις με την μονιμη καταγραφη αναλογων διορθωσεων. Για αυτο θα χρειαστεις καποιο μεσο φωτογραφησης ....

Ψαχνω τωρα πληροφοριες για να την οδηγησω με μια toucam filips και ρωτησα τον Ηλια τι κανει για αυτο.

Οσον αφορα την ToUCam, υπαρχουν δυο επιλογες γυρω απο λογισμικο:

(1) GuideDog - http://www.barkosoftware.com/GuideDog/

(2) PhD - http://www.stark-labs.com/phdguiding.html

Αν διαθετεις καμερα τυπου CCD (πχ. SBIG), υπαρχει το ΠΟΛΥ καλο λογισμικο PEMPro: http://www.ccdware.com/downloads/

Κοιτα να μαθεις ποσο χρονο αντιστοιχει μια πληρη περιστροφη του worm gear και προχωρα με την αποκτηση σφαλματων συνολικα 5+ τετοιες πληρης περιστροφες. Ειναι ιδιαιτερα σημαντικο αυτο να γινει βραδια με καλη διαφανεια και πολυ καλο seeing.

Εξισου σημαντικο ειναι η πολυ καλη πολικη ευθυγραμμιση και αυτο μπορεις να το κανεις κατω και απο μη-ιδανικες συνθηκες. Ενα καλο προγραμμα που μπορει να σε βοηθησει προς αυτη την κατευθυνση ειναι το PolaAlignMax: http://users.bsdwebsolutions.com/~larryweber/ (δευτερο μισο της ιστοσελιδας) αλλα εδω χρειαζεται CCD σε συνδυασμο με CCDSoft/Maxim. Υπαρχουν και αλλες τεχνικες (με και χωρις CCD) αναλογα με τις απαιτησεις σου και εξοπλισμο που διαθετεις.

Καλη συνεχεια ... και μην αργεις επειδη το καλοκαιρι ειναι σχεδοοοοον εδω και δεν πρεπει να χανουμε ουτε λεπτο με σκοταδι! \:D/

Αντωνη κατεβασα αρκετα ευχαριστω η δοκιμη με την στηριξη θα γινει σε λιγο καιρο γιατι θα την βαλω στο μερος που κανω διακοπες(εκπαιδευτικος γαρ)διοτι στην ταρατσα δεν χωραει εχω το LX 200, μπορει ομως να το βαλω στην αυλη για μια γρηγορη δοκιμη...εχω φαγουρα..αλλα δεν μπορω να το αφησω εκει.Ετσι οι μετρησεις θα αρχισουν στις 20 Ιουνιου.

Το καλοκαιρι εφτασε ..καιρος να μας χασουν ολοι!!!!!

φιλικα

Αποστολης. =D>

Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη καλώς τα δέχτηκες!!! Για να είμαι ειλικρινής, ενδιαφέρομαι περισσότερο για οπτική παρατήρηση και η αστροφωτογραφία (neximage για πλανητική και DSLR για DSO) είναι για μένα περισσότερο δευτερεύουσα ασχολία.

Ωστόσο, για να σου δώσω πιο συγκεκριμένη απάντηση σε σχέση με την ερώτηση που έθεσες, έχω προμηθευτεί όχι το USB αλλά το παράλληλο κουτάκι - μια και διαθέτω παράλληλη θύρα στο laptop - 10μετρο καλώδιο οδήγησης, σειριακό για την DSLR και προγραμματα. Σε κάποιες δοκιμαστικές που έκανα μέσα στο σπίτι το όλο πράγμα δούλεψε κανονικά.

Όμως, εδώ και κανα τρίμηνο που πήρα κουτάκι και καλώδια δεν έχω αξιωθεί να το χρησιμοποιήσω σε πραγματικές συνθήκες :oops: και όποια εξόρμηση για αστροφωτογράφιση έχω κάνει αυτό το διάστημα, κάνω εγώ την οδήγηση με το χέρι. Βέβαια, χρησιμοποιώ μια DSLR και μιλάμε για εκθέσεις 5 - 15 λεπτά το πολύ.

Τώρα, αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα το USB. Δεν έχει ακουστεί τίποτα στραβό, δουλεύει κανονικά και θα δουλεύει και στο μέλλον - όταν αλλάξεις laptop και δεν έχει παράλληλη θύρα. Το neximage που χρησιμοποιώ είναι ουσιαστικά η toucam με άλλο κουτί. Φυσικά και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (είναι τυπική και πετυχημένη συνταγή για autoguide) και θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Αν είσαι μάλιστα μερακλής, μπορείς να την τροποποιήσεις για μεγαλύτερες εκθέσεις, είτε εσύ ο ίδιος αν πιάνει το χέρι σου από ηλεκρονικά, είτε με τη βοήθεια του starguider από το forum.

Φιλικά,

Ηλίας.

Ηλια καλησπερα πες μου σε παρακαλω τι τηλεσκοπιο εχεις πανω στην eq6 και πως το εχεις συνδεσει διοτι ψαχνω τροπο να συνδεσω το meade 8" που εχω ηταν και αυτο σε γερμανικη στηριξη πανω σε μια πλακα με οδηγους η οποια βιδωνει στην κεφαλη του MOUNT .ΨΑΧΝΩ λοιπον μηπως υπαρχει βαση που να μπαινει στην eq6 και τελειωνει σε πλακα μεταλλικη οπου θα μπορεσω να προσαρμοσω τον οδηγο του meade.

φιλικα

Αποστολης. :-k

Δημοσιεύτηκε

Αποστόλη έχω ένα C11. Κουμπώνει στη βάση με ένα CG5 dovetail. Νομίζω ότι θα πρέπει να προμηθευτείς ένα τέτοιο dovetail μαζί με τις βίδες του για MEADE OTA. Εναλλακτικά μπορείς να προμηθευτείς δαχτυλίδια για 8ιντσο - μαζί βέβαια με το CG5 dovetail.

Αν μπορείς ανέβασε κάποια φωτογραφία του dovetail που ήδη φοράει ο σωλήνας σου, μήπως μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Αποστόλη έχω ένα C11. Κουμπώνει στη βάση με ένα CG5 dovetail. Νομίζω ότι θα πρέπει να προμηθευτείς ένα τέτοιο dovetail μαζί με τις βίδες του για MEADE OTA. Εναλλακτικά μπορείς να προμηθευτείς δαχτυλίδια για 8ιντσο - μαζί βέβαια με το CG5 dovetail.

Αν μπορείς ανέβασε κάποια φωτογραφία του dovetail που ήδη φοράει ο σωλήνας σου, μήπως μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Φιλικά,

Ηλίας.

Ηλια το προβλημα λυθηκε στο μηχανουργειο της γειτονιας μου με 4 βιδες και το dovetail που φορουσε το 8"το απογευμα παω για το modification και θα το βαλω...και προχωραω για τα υπολοιπα! θα σε ενημερωνω και θα σε ρωταω.Ελπιζω να μην κανω καταχρηση της υπομονης σου,διοτι μεχρι να το φερω σε λογαριασμο η βοηθεια σου ειναι πολυτιμη.

Φιλικα

Αποστολης

Δημοσιεύτηκε

Ωραιότατα! Καμία ενόχληση, γι αυτό μπαίνουμε σε fora σαν το astrovox για να "ξεστραβωνόμαστε" και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο :)

Καλή συνέχεια Αποστόλη και ενημέρωσέ μας για την επιτυχία της μετατροπής.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Ωραιότατα! Καμία ενόχληση, γι αυτό μπαίνουμε σε fora σαν το astrovox για να "ξεστραβωνόμαστε" και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο :)

Καλή συνέχεια Αποστόλη και ενημέρωσέ μας για την επιτυχία της μετατροπής.

Φιλικά,

Ηλίας.

Ηλια μπηκε τελεια εχω το ολο συστημα στημενο στο σαλονι και περιμενω την ευκαιρια για μια πρωτη δοκιμη ο καιρος ειναι χαλια εδω και χθες και σημερα.

φιλικα

Αποστολης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης