Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι,

θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας σχετικά με την αγορά ενός τηλεσκοπίου με γνώμονα την φορητότητα και απλότητα στην χρήση.

Έχω δει τα δύο αυτά μοντέλα από Vixen και Celestron. Τα έχει δει κάποιος live?

Έχω ήδη ένα 8" Νευτώνειο αλλά θα ήθελα και κάτι μικρό και εύκολο στις μετακινήσεις.

Ευχαριστώ,

Γιώργος

Δημοσιεύτηκε

Εχω το Nexstar4 (την πρώτη έκδοση που είχε βγει, όχι την SE) και οπωσδήποτε είναι φορητότατο.

Το μόνο του κακό είναι ότι είναι... 4 ίντσες, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνατότητες deep sky είναι περιορισμένες σε ακριβώς αυτό το όριο: ό,τι μπορούν να σου δείξουν οι 4 ίντσες.

Αν το θες για εύκολη φορητότητα σε σκοτεινούς ουρανούς, σκέψου το. Θα έχεις ένα τηλεσκόπιο που ναι μεν μεταφέρεται εύκολα, δεν μπορεί να δείξει και πάρα πολλά όμως. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είναι κακό. Οι 4 ίντσες θα σου δείξουν σμήνη και άλλα λαμπρά deep sky σχετικά καλά από σκοτεινό ουρανό αλλά μην περιμένεις και τίποτα ιδιαίτερα από γαλαξίες και τα περισσότερα νεφελώματα εκτός από τα πιο λαμπρά (αν και είναι μια κλάση πιο πάνω από τα Go-To των 70-80 mm).

Αν πάλι το θες για μια γρήγορη ματιά από την ταράτσα για τη Σελήνη και τους πλανήτες, σίγουρα δεν είναι κακό. Απλά επαναφέρει το πάγιο ερώτημα γιατί να έχει κανείς ένα Go-To τηλεσκόπιο με μεγάλη βάση δεδομένων όταν το στρέφει σε τόσα λαμπρά αντικείμενα όπως η Σελήνη και οι πλανήτες.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχω μετανιώσει που το πήρα απλά πιστεύω ότι αν είχα το ίδιο τηλεσκόπιο (4" maksutov) σε μια απλή χειροκίνητη βάση θα είχα δώσει πιθανώς τα μισά λεφτά και θα είχα σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης