Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Gauss,

O πιο λεπτομερής χάρτης είναι πιθανό να σε μπερδεύει αρχικά με τα περισσότερα και πυκνότερα άστρα που θα διαθέτει. Γιαυτό και το ξεκίνημα θα είναι δυσκολότερο από κάποιον λιγότερο λεπτομερή χάρτη. Με τον καιρό και την συχνή χρήση όμως θα τον συνηθίσεις. Σημαντικό είναι να σχηματίσεις πάνω στο χάρτη τους αστερισμούς ενώνοντας με γραμμές τα άστρα τους, γιατί οι χάρτες που συζητάμε δεν τους απεικονίζουν, καθιστώντας την μελέτη τους ακόμα πιο δύσκολη έως αποκαρδιωτική για τον νέο ερασιτέχνη. Η άλλη λύση είναι τα προγράμματα από computer, όπου θα προσδιορίζεις κατά βούληση και κατά περίπτωση μέχρι ποιό μέγεθος θα απεικονίζονται τα άστρα στα φύλλα που θα τυπώνεις. Μια τρίτη λύση είναι να κατεβάσεις και να δοκιμάσεις τον mag.7,0 χάρτη που συζητήσαμε πριν λίγες μέρες εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=53143

Μετά αποφασίζεις με μεγαλύτερη σιγουριά ποιόν χάρτη θα αγοράσεις.

 

Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι, σε ότι αφορά την πλοήγηση με χειροκίνητο τηλεσκόπιο μέσα από πόλη, όπου δεν βοηθάει ο μηδενικής μεγέθυνσης Telrad, ή ο ερευνητής του τηλεσκοπίου μας, τον τελευταίο λόγο (απομένει να) έχει – όπως σωστά είπε κι ο Δημήτρης Καπετανάκης – το ίδιο το τηλεσκόπιό μας. Τοποθετώντας πάνω του το προσοφθάλμιο με την χαμηλότερη μεγέθυνση που έχουμε, κι αφού διαπιστώσουμε πόσο πεδίο καταλαμβάνει στον ουρανό, το χρησιμοποιούμε για μετακινηθούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και προσοχή, σε σχέση και με τον χάρτη μας. Μετατρέπουμε δηλαδή το ίδιο το τηλεσκόπιο σε ερευνητή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες όμως η πλοήγηση γίνεται αρκετά δύσκολη έως και δυσβάστακτη. Γιαυτό και τα go-to τηλεσκόπια έχουν σε αυτό το σημείο ένα πλεονέκτημα.

 

Όμως, ό,τι είδους τηλεσκόπιο κι αν έχει κανείς, όσο μεγάλο κι αν είναι, η ποιότητα και η ανάλυση των εικόνων που θα πάρει από τα αντικείμενα μέσα από την φωτορυπασμένη του πόλη, δεν θα έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες που θα λάβει κάτω από σκοτεινό ουρανό. Μπορεί κάλλιστα (και έτσι κατά κανόνα είναι) στην πρώτη περίπτωση, τα αμυδρότερα αντικείμενα (δηλαδή τα περισσότερα) να μην φαίνονται καν, γιατί ο ουρανός είναι συνήθως πιο φωτεινός από αυτά, έτσι ώστε να παραμένουν αόρατα.

 

Gauss, το τηλεσκόπιο που αγόρασες διψά για σκοτεινό ουρανό. Δώσε του αυτό που ζητά!!! :twisted:

 

Φιλικά

 

PapGeo

Δημοσιεύτηκε
PapGeo σε ευχαριστώ για τις συμβουλές! Θα ακολουθήσω όλες τις συμβουλές σου μιας και βλέπω ότι έχεις απόλυτο δίκιο. :D :D :D PapGeo πολύ ωραίο το site με το how to που μου έδωσες του skytonight.com με τους κύκλους από σύρμα.. Υπάρχει και κανένα άλλο site με άρθρα τύπου how to για μας τους αρχάριους αστρονόμους? Εψαξα google αλλά δεν βρηκά κάτι σημαντικό...

Ανάμεσα στο Βέγα,

τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ

υπάρχει μία θέση του ουρανού

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

για κει σας κλείνω ραντεβού.

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ! :D

Ανάμεσα στο Βέγα,

τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ

υπάρχει μία θέση του ουρανού

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

για κει σας κλείνω ραντεβού.

Δημοσιεύτηκε
Έστω, λέω έστω οτι θέλω να βρώ τον γαλαξία sobrero (έστω ότι με τηλεσκόπιο θα φαινόταν μέσα από αθήνα,μπορεί και να φαίνεται δεν το έχω βρεί αλλά παράδειγμα δίνω) και είναι 3 μοιρες κάτω από την σελήνη και 3 μοίρες ανατολικά (πάλι από την σελήνη).
Λίγο ατυχές παράδειγμα, μην περιμένεις να δεις αμυδρά DSO από Αθήνα (τίποτα άλλο από ασαφείς μουντζούρες) και όταν έχει Σελήνη το ξεχνάς.
Άσε δε που μπορεί να μου πάρει πολλή ώρα.. Θα είναι σαν να ψάχνω καρφίτσα στα άχυρα μόνο με δύο οδηγούς
Welcome to the club:-) Υπομονή , θέλει μπόλικη από αυτήν. Εγώ πάντως όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο για starhoping, εντοπίζω στο περίπου το στόχο με τον telrad, μετά πρόσπαθώ να προσανατολιστώ όσο πιό κοντά μπορώ με τον ερευνητή, και τέλος ψάχνω με το τηλεσκόπιο με την μικρότερη μεγένθυνση. Οταν με τα πολλά το βρώ αλλάζω προσοφθάλμιο (αν χρειάζεται). Είναι πολύ χρήσιμο να φιάχνεις νοητά σχήματα με το μυαλό σου, και να ξέρεις το FOV του ερευνητή και των προσοφθάλμιών σου. Πάντως ο telrad θα σου φανεί φοβερά χρήσιμος σε σκοτεινό ουρανό, όπου ειλικρινά χωρίς αυτόν θα χαθείς.
Δημοσιεύτηκε
Πράγματι ατυχές παράδειγμα, αλλά έπρεπε να παρουσιάσω το πρόβλημα μου όσο πιο χοντρικά γινόταν.. Το πεδίο του ερευνητή μου ποιό είναι και πώς το βρίσκω, μιας και δεν μου δίνεται το φαινόμενο πέδίο? ΄Βρήκα ότι οι 9x50 έχουν γύρω στις 5 με 5.5 μοίρες... και όπως βλέπω μέσα από τον ερευνήτη πράγματι έτσι πρέπει να ναι...

Ανάμεσα στο Βέγα,

τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρ

υπάρχει μία θέση του ουρανού

όπου θα πάω σαν γίνω

σκόνη αστρική,

για κει σας κλείνω ραντεβού.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης