Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ο προβληματισμός σου είναι παρόμοιος με αυτόν που είχα και εγώ πριν πάρω το δικό μου τηλεσκόπιο εδώ και κάνα δύο μήνες (Bresser, 114 mm F 900 Νευτώνειο με ισημερινή στήριξη). Το συγκεκριμένο στοίχισε 99.000 δρχ. Τώρα, το τί σημαίνει κάτι καλύτερο, εξαρτάται και από το τι περιμένει κανείς από κάποιο τηλεσκόπιο. Κατ'αρχάς, ρωτάς αν θα δεις κάτι αξιόλογο. Τι σημαίνει 'αξιόλογο' για σένα; Εκανα τούμπες από την χαρά μου όταν είδα τον Κρόνο και τους δακτύλιούς του με το τηλεσκόπιό μου, όπως και έκανα όταν αναγνώρισα τον γαλαξία της Ανδρομέδας με τα 10Χ50 κυάλια μου! Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ούτε τον Κρόνο τον είδα όπως τον περίμενα, αλλά ούτε και την Ανδρομέδα. Αλλιώς φαίνονται στις φωτογραφίες και αλλιώς μέσα από το προσοφθάλμιο. Δεν απογοητεύθηκα όμως. Το τι είναι αξιόλογο, πιστεύω ότι το κρίνει ο καθένας μόνος του.

Οσον αφορά τα τηλεσκόπια που ανέφερες, το ένα πρέπει να είναι κατοπτρικό και το άλλο διοπτρικό. Και οι δύο τύποι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η γενικότερη συμβουλή πάντως είναι να αγοράζεις όσο πιο μεγάλη διάμετρο αντικειμενικού φακού το επιτρέπουν τα οικονομικά σου, δηλ το κατοπτρικό στην περίπτωσή σου. Προσοχή μόνο στο focal ratio (4,3)... Απ'όσο ξέρω, τα ΄γρήγορα' τηλεσκόπια πρέπει να έχουν και πολύ καλά οπτικά για να μην γίνονται αντιληπτές οι παραμορφώσεις στο είδωλο.

Το δικό μου σκεπτικό στην επιλογή του τηλεσκοπίου μου ήταν το εξής: Πάρε ένα φθηνό σχετικά τηλεσκόπιο, με ισημερινή στήριξη, και μάθε να βρίσκεις αντικείμενα στον ουρανό. Εξάντλησε τις δυνατότητές του, και όταν πιστεύεις ότι έχεις την οικονομική άνεση, πάρε μεγαλύτερο. Οπως και να έχει, αυτό που θα δεις μετά θα είναι σίγουρα καλύτερο από τις πρώτες σου εμπειρίες. Αν πάλι σταματήσεις να ασχολείσαι, η επένδυση που έχεις κάνει δεν είναι και τόσο μεγάλη για να κλαίς τα λεφτά σου. Εγώ πάντως πιστεύω ότι ο Κρόνος και οι δακτύλιοι του άξιζαν τις 99.000 που πλήρωσα... Και συνεχίζω να βλέπω και άλλα!

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Φιλικά,

Πέτρος

Δημοσιεύτηκε
Αυτο που θα ηθελα ειναι για παραδειγμα να μπορω να διακρινω απλά τους δακτυλιους του κρονου κτλ οχι τιποτα τρομερό προς το παρων τουλαχιστον.Ειναι τα δυο αυτα τηλεσκοπια να μου δειξουν κάτι τετοιο.
Δημοσιεύτηκε

Οπως καταλαβατε ειμαι αρχαριος και θα ηθελα να αγορασω ενα τηλεσκοπιο. Οι δυνατότητες μου ειναι μεχρι 140 χιλιάδες δραχμές.Θα μπορούσα να δω κατι αξιόλογο με το Konus 500 114 mm F 500 f/4,3

ή το Konus motor 70 mm F900 f/12 και τί? Εσείς πιο θεωρήτε καλύτερο. Μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο?

Ευχαρηστώ για τον χρόνο σας και την βοήθεια.

Δημοσιεύτηκε

Τους δακτύλιους του Κρόνου θα τους διακρίνεις και με ένα ζευγάρι κυάλια (10Χ50 πχ). Με τα τηλεσκόπια που ανέφερες, και τον Κρόνο θα δεις, και άλλους πλαντήτες αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα (πχ αντικείμενα Messier). Να θυμάσαι ότι η ικανότητα παρατήρησης του καθενός βελτιώνεται καθώς αποκτά μεγαλύτερη εμπειρία.

Φιλικά

Πέτρος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης