Jump to content

Η ημερίδα Αστροφωτογραφίας στην Πάτρα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί φίλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ημερίδα με θέμα "Αστροφωτογραφία μικρο - μακροφωτογράφιση" η οποία έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (28/4/04) υπό την αιγίδα της Αστρονομικής Εταιρείας της Πάτρας "Ωρίων" με την συμμετοχή του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ).

Ο Σύλλογος μας, προσανατολίζεται σταθερά αφ ενός στην οργάνωση και εκπόνηση παρατηρησιακών σχεδίων με στόχο την μελέτη των ουρανίων φαινομένων όπως αυτή προσδιορίζεται από την παγκόσμια πρακτική της ερασιτεχνικής αστρονομίας αφ ετέρου στην ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή με κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή σύλλογο ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Η τεχνική της αστρονομικής εικόνας είτε για λόγους αισθητικής και αποτύπωσης της ουράνιας ομορφιάς είτε ως τεχνική καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων (σπάνια το ένα αποκλείει το άλλο) αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Άλλωστε όλοι οι τρόποι είναι ισότιμης σπουδαιότητας όταν μας οδηγούν στην ανάταση που ίσως μόνο η αστρονομική εμπειρία μπορεί να προσφέρει.

Αυτό όμως που μας δόθηκε ως ευκαιρία μέσα από την συμμετοχή μας, ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε συλλόγους μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να δημιουργήσει φίλους, να προσφέρει και να απολάβει σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο την σπουδαιότερη ίσως κινητήρια δύναμη της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας: Το μοίρασμα, την αλληλοσυμπλήρωση, την κοινότητα.

 

Μπορείτε να δείτε μία αναφορά στα πεπραγμένα της ημερίδας, στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας: http://www.hellas-astro.gr και πιο ειδικά:

 

http://www.hellas-astro.gr/article.php?id=196&topic=association&subtopic=activities

 

Ιάκωβος Ν. Στέλλας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκ μέρους της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας, Ωρίων, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΣΕΑ και ιδιαιτέρως όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε. Σίγουρα χωρίς την παρουσία των φίλων η όλη εκδήλωση δε θα σημείωνε τέτοια επιτυχία.

 

Σε αυτό το σημείο μάλιστα θα ήθελα να συμφωνήσω με την άποψη που αναφέρει ο Ιάκωβος. Πέρα από τις τεχνικές που μας εξήγησαν και τις γνώσεις γύρω από την Αστροφωτογραφία που μοίρασαν αφειδώς οι ομιλητές από τον ΣΕΑ, διαπιστώσαμε το πόσο ευχάριστη αλλά και αναγκαία είναι η συνεργασία μεταξύ των Αστρονομικών Συλλόγων. Είναι κάτι το κεφαλαιώδες και δεδομένου ότι ακόμη και σε επίπεδο συλλόγου δεν είναι εύκολο να τα καταφέρνουμε σε όλους τους τομείς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι η συνεργασία.

 

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι για αυτή την προσφορά και είμαστε στη διάθεσή σας για μελλοντικές συνεργασίες.

 

Κώστας Γουργουλιάτος,

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα,

 

Πρωτίστως αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία πιστεύω είναι η πρωτοβουλία σας να οργανώσετε αυτήν την ημερίδα.

Σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτήν την προσπάθεια που σκοπό έχει την μετάδοση την εμπειρίας κάποιων ανθρώπων (ανεξάρτητα από τον χώρο και το επίπεδό τους) στο υπόλοιπο σύνολο τόσο αυτών που τώρα έρχονται σε επαφή με την ερασιτεχνική αστρονομία όσο και αυτών που έχουν κάποια εμπειρία.

Αυτό είναι κάτι που πέτυχε σε αυτήν την ημερίδα και δεν το λέω τυχαία. Το απόλυτο κριτήριο ήταν το κοινο: για αρκετές ώρες η αίθουσα των 90 ατόμων ήταν κατάμεστη με σταθερό κόσμο και αρκετούς να πηγαινοέρχονται (αφού πλέον δεν υπήρχαν και περισσότερες θέσεις), να είναι προσηλωμένοι στους ομιλητές και να δείχνουν το ενδιαφέρον τους με ερωτήσεις όποτε μπορούσαν.

 

Ελπίζω αυτή η ημερίδα να αποτελέσει έμπνευση και για άλλες τέτοιες ημερίδες και συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους ομίλους της Ελλάδας ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά στα συνέδρια που γίνονται και γνωρίζουν βέβαια μεγάλη επίτυχία.

Κανένας άνθρωπος ατομικά όσο και σύλλογος δεν είναι μόνος του σε αυτόν τον χώρο και όλοι έχουμε την ανάγκη του άλλου για να προχωρήσουμε και να προωθήσουμε αυτό που που αγαπάμε.

 

Φιλικά,

Γρηγόρης Μαραβέλιας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιακωβε, Κωστα, Γρηγορη,

 

Αυτη η συνεργασια ειναι κατι το πολυ καλο και ωραιο. Ολοι εχουν κατι να προσφερουν ΚΑΙ κατι να μαθουν ταυτοχρονα.

 

Πιστευω οτι ο στοχος σε καποιο σημειο πρεπει να ειναι η εφαρμογη ενος πανελλαδικου συλλογου με τοπικα τμηματα. Αυτο εγινε στον Καναδα εδω και πολλα χρονια (RASC - Royal Astronomical Society of Canada με 4000 τοπικους συλλογος αν δεν κανω λαθος) και δεν το εχει μετανιωσει κανεις. Οπως γνωριζουμε ολοι, καλυτερα ενας συλλογος με 500 ατομα αντι 20 συλλογους απο 25 ατομα (π.χ.).

 

Μπραβο σε ολους και καλη συνεχεια!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη,

 

Η υποστήριξή σου στην ιδέα της ανάπτυξης συνεργασιών ανάμεσα στην πλειάδα των αστρονομικών συλλόγων που απαρτίζουν την οικογένεια της πατρίδας μας, είναι ο καλύτερος οιωνός για τις προσπάθειες όλων μας.

Η εκπληκτική πολυμορφία των 12 περίπου διαφορετικών συλλόγων ανά την Ελλάδα, αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για τον εμπλουτισμό αυτής της προσπάθειας.

Η επικοινωνία ανάμεσα στους διαφορετικούς τρόπους που καθένας μας ατομικά ή συλλογικά πραγματοποιεί το ζητούμενο, δηλ. την αστρονομική εμπειρία, είναι αφ εαυτής η πραγμάτωση της κοινότητας με όρους και πρακτικές οι οποίες υποβάλλονται έσωθεν, από την μεταξύ μας βιωμένη δηλαδή πραγματικότητα.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) αναμένει τις προτάσεις σας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Η ερασιτεχνική αστρονομία αποτελεί πρωτίστως, εμπειρία και μοίρασμα, αμφότερα των οποίων είναι εκ των ων ουκ άνευ .

 

Ιάκωβος Ν. Στέλλας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι ασφαλώς μια πάρα πολύ καλή ιδέα η συνεργασία των συλλόγων η οποία έχει τονιστεί εδώ και πολύ καιρό στην κοινότητα της ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Θα ήταν μάλιστα ευχής έργον να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Πριν όμως προχωρήσει πιστεύω πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν μερικοί παράγοντες όπως:

 

Είναι ώριμο το κλίμα για την δημιουργία ενός ανώτερου οργάνου;

Κατά τη γνώμη μου πιστεύω πως είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι λίγο πολύ οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με τους συλλόγους γνωριζόμαστε μεταξύ μας προσωπικά. Τα συνέδρια που γίνονται ανά δύο χρόνια είναι σίγουρο το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Οκτώβρη έγινε η πρόταση να γίνει μια συνάντηση το καλοκαίρι σε εξοχική τοποθεσία με σκοπό την περαιτέρω γνωριμία των φίλων της Αστρονομίας και την παρατήρηση. Αν αυτή η πρόταση γίνει πραγματικότητα τότε σίγουρα είμαστε σε καλό δρόμο.

 

Ποιος θα είναι ο στόχος ενός τέτοιου οργάνου;

Πέρα από κάποια συνέδρια και ημερίδες που μπορούν να γίνουν καθώς και η προσωπική επικοινωνία με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, φοβάμαι πως η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους ατόμων δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα της επιστημονικής παρατήρησης αλλά θα είναι αστροπάρτυ. Αυτό δεν το λέω αρνητικά, ίσα ίσα τα αστροπάρτυ είναι μια από τις πιο ευχάριστες εκδηλώσεις, αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουμε πως ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία μιας παρατήρησης είναι η συνοχή μιας ομάδας η οποία δεν είναι εφικτή αν πρόκειται για μεγάλο πλήθος ατόμων. Φυσικά η οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων εν γένει είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος και αξίζει τον κόπο η προσπάθεια οργάνωσης τους.

 

Αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο όργανο θα έχει τον χαρακτήρα "Υπερσυλλόγου", δηλαδή θα είναι μέλη του όσοι σύλλογοι επιθυμούν και θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο, Γενική Συνέλευση κλπ;

Είναι ερώτημα που πρέπει να σκεφτούμε αρκετά πριν να απαντήσουμε. Τι επιπλέον θα προσφέρει ένα τέτοιο όργανο αν ο σύλλογος Α θέλει να κάνει μια εκδήλωση σε συνεργασία με τον σύλλογο Β; Η συνεργασία σε πρώτη φάση είναι σίγουρα εφικτή μέσα από την προσωπική επαφή και δεν νομίζω πως υπάρχει ανάγκη για κάτι παραπάνω. Για την καλύτερη οργάνωση όμως πιο "επίσημων" και πολυπληθών εκδηλώσεων σίγουρα θα έχει να προσφέρει πολλά. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε την εμφάνιση κάποιας δυσκαμψίας σε τομείς που λύνονται πολύ ευκολότερα με την προσωπική επαφή.

 

Εκφέροντας μια εντελώς προσωπική γνώμη θα πρότεινα (ή για την ακρίβεια θα επαναλάμβανα προτάσεις που ήδη έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας στα συνέδρια) πριν προχωρήσουμε στο βήμα ενός Πανελλήνιου Συλλόγου, να φροντίσουμε να πληθυνθούν οι συναντήσεις μας, για παράδειγμα αν καθοριστούν δύο συναντήσεις το χρόνο σε εξοχικές τοποθεσίες με σκοπο την παρατήρηση (κυρίως με την μορφή του αστροπάρτυ) και την γνωριμία μεταξύ μας.

 

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω από φίλους μας οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό να καταθέσουν τις εμπειρίες τους ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ιδέες για τις δικές μας προσπάθειες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλοι του Astrovox και της Αστρονομίας,

από την μακρυνή Αλεξανδρούπολη γειά σας. Χαιρετίζω τις προσπάθειές σας και τις εκδηλώσεις σας. Σε λίγο καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να μπορούμε να μετέχουμε και εμείς στις προσπάθειες της ανάπτυξης της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα με πιό επίσημο τρόπο. Είμαστε σε διαδικασία κατασκευής καταστατικού του "Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Έβρου". (με συμμετοχές έως την Ορεστιάδα)

'Ισως να μπορέσω να έρθω σε προσωπική επαφή με κάποιους από εσάς (αν και το ταξίδι που προγραμματίζεται δεν είναι το καλύτερο) και να μιλήσουμε από κοντά.

Πάντως πραγματικά είναι ζήτημα κάποιων ημερών. Αν είχα λίγο παραπάνω χρόνο θα το καταφέρναμε πιό γρήγορα, πάντως το πολεμάμε.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Η πρόταση του Αντώνη (να μην υπήρχαν οι τοπικοί σύλλογοι που υπάρχουν αλλά να υπήρχε ένας εθνικός σύλλογος) είναι ενδιαφέρουσα, αλλά νομίζω ότι δεν έχει σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα, ενώ δεν έχει και ουσιαστικό νόημα γιατί στην Ελλάδα υπήρξε άλλη ιστορική εξέλιξη. Επιπλέον αυτό που δουλεύει σε κάποια άλλη χώρα δεν σημαίνει ότι κάνει και για μας. Εδώ να θυμίσω ότι πχ στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι όπως στον Καναδά, αλλά κάθε χωρίο έχει και δικό του σύλλογο. Το τι είναι καλύτερο -δηλ. ένας εθνικός σύλλογος με πολλά τμήματα ή πολλοί σύλλογοι τοπικοί νομίζω ότι είναι πιο πολύ θέμα γούστου και ιστορίας (γιατί σίγουρα άλλη ανάπτυξη και παράδοση έχει ο Καναδάς και άλλη εμείς). Τώρα το επιχείρημα ότι καλύτερα ένας σύλλογος με 500 μέλη παρά 50 με 25 μέλη, νομίζω θέλει επαρκή τεκμηρίωση... Τι ακριβώς εννοείς Αντώνη? Γιατί είναι καλύτερα?

 

Πέτρος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πέτρο,

 

Κατ'αρχην δεν ειπα "να μην υπήρχαν οι τοπικοί σύλλογοι που υπάρχουν αλλά να υπήρχε ένας εθνικός σύλλογος". Στον Καναδα και Αμερικη, πχ, υπαρχουν εθνικοι συλλογοι με τοπικα τμηματα. Μια επισκεψη στο site της RASC (Καναδα) η AstroLeague (ΗΠΑ) και θα επιβεβαιωση ο καθενας απο μας οτι υπαρχουν πολλα τμηματα υπο την εθνικη ομπρελλα. Αν παρουμε τον Καναδα και το RASC για παραδειγμα, θα δεις "Toronto-Center", "Montreal-Center", "Ottawa-Center" και εκατονταδες αλλα παρομοια τμηματα. Οπως ειχα περιγραψει παραπανω, μιλαμε για την συνεργασια και συνθεση εκατονταδων μικρων συλλογων για την εφαρμογη ενος απο τους ποιο γνωστους και επιτυχιμενους συλλογους σε ολον τον κοσμο με βιβλια, περιοδικα, μελετες, προγραμματα παρατηρησεων κ.α.

 

Κατι μπορει να γινει και εδω. Αλλο να τρεχει ο Δημητρης στην Αλεξανδρουπολη να οργανωση εναν συλλογο και αλλο να υπαρχει ο εθνικος συλλογος με τον οποιο το νεο μελος απο την Αλεξανδρουπολη 8α σταλει σε αμεση και γρηγορη επαφη με τον Δημητρη και τα αλλα στελεχει του τοπικου χωρου και παρεας.

 

Σε σχεση με τι εννοω με "το επιχείρημα ότι καλύτερα ένας σύλλογος με 500 μέλη παρά 50 με 25 μέλη", ειναι πολυ ποιο ευκολο να εμπλουτιστει μια ομαδα ερασιτεχνων με την παρουσια 500 ατομων εναντι 20 και 25. Πχ. αν καποιος επιθυμει ΑΤΜ, θα βρει παρεα και συναδελφους πολυ ποιο ευκολα σε ομαδα 500 ατομων εναντι τα 20-25 απο το χωριο του εφοσον ο εθνικος συλλογος θα εχει τμηματα σε ΑΤΜ, παρατηρηση, αστροφωτογραφηση, μελετες και πολλα αλλα.

 

Το χομπι της αστρονομιας πρεπει να ειναι "ομαδικο" και αυτο ισχυει ακομα περισσοτερο σε μια χωρα που ειναι ιδιαιτερα μικρη σαν την Ελλαδα. Ας παρουμε ως παραδειγμα το AstroVox το οποιο εχει καταφερει να "μαζεψει" ολους μας σε ενα οργανομενο επιπεδο. Κατι το ιδιο πιστευω αξιζει σε πανελλαδικο επιπεδο οσον αφορα και συλλογο (σε καποιο μελλοντικο αλλα "συντομο" σημειο).

 

Τελευταια, δεν το βλεπω σωστο να γυριζουμε την πλατη σε κατι απο μια αλλη χωρα επειδη "ισως" δεν ισχυει και εδω. Ολα χρειαζονται μελετη και δοκιμασια ιδιαιτερα αν εχουν αποδεικτει να ειναι επιτυχης αλλου. Και οσον αφορα το παρελθον, ειμαι αδιαφορος ... απο'δω και περα εχει σημασια αν ολοι συνεργαστουν μαζι αφιερωμενει στον ιδιο ιερο σκοπο και ασχετα τι εγινε και τι δεν εγινε στο παρελθον και ποιος τα φταιει και δεν τα φταει.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Hello Everybody,

 

Way back in 1970, here in Athens, I switched my interest from astronautics to astronomy. Then there were just a couple people that I met who had an interest in astronomy. I wanted to meet more, so I went to the Eugene Evgenidis Planetarium and met Petros Rovithis, who worked there. I went up to the National Observatory of Athens and met a host of people there -Banos, Prokakis, Ilias, Makris, etc. I was told that there was a club in Athens, but I believe that they just got together on occasions. We did have a field trip with the group to the 25-inch Newall refractor with Dr. Plakidis in 1972. Got some nice views, especially of Saturn through the 25-inch Newall refractor. Over the past 34 years I have kept abreast of the advancement of amateur astronomy in Hellas. At times, when I can assist someone in the field of astronomy, I will gladly do it. My rewards is the satisfaction having been given the ability of assisting that person.

 

As for my two cents worth, mankind can very easily find hundreds of excuses as to why not go forward. Perhaps it is the fear of failure, or of being overtaken by others, of having our ego bruised. Well, we would still be living in caves if people didn't take a dare. Sir Issac Newton very eloquently stated "I have seen further because I have stood on the shoulders of giants". To not take a dare is to automatically condemn one to failure, but, to attempt and fail is something completely different.

 

I think that what has been done here with Astrovox, for example, is a positive step. I would like to think that we are all in this wonderful field to learn and share. With the proper vision and attitude, I can see no reason why having a central astronomy group in Hellas should not work for the betterment of those persons. Be they amateurs, school teachers, university professors, and the average lay person.

 

Many people have different interests in the field of astronomy, and to be able to serve those interests would be a move in the positive direction. I think that an idea of this nature has merit and should be given every consideration as to why it could and would be a success.

 

Well this is my impromptu reply. I do not wish for anyone to try and read anything into this. I am just sharing some thoughts with you.

 

If we all can contribute one oar to the ship we will get it going at warp speed.

 

(My apologies, as I do not know how to write in Greek. If I did I would probably get into trouble.)

 

Clear Skies,

Fred Ley

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι.

 

Εν πρώτης θα ήθελα να τονίσω οτι η συζήτηση αυτή ξεκίνησε σαν μία ανακοίνωση του Προέδρου του ΣΕΑ όσον αφορά τα πεπραγμένα για την επιτυχή ημερίδα του συνεδρίου της Πάτρας. Συμπερασματικά λοιπόν θεωρώ ότι είμαστε εκτός ακολουθίας.

 

Θα ήθελα όμως να παρατηρήσω κάποια πράγματα.

-Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα έχει μόλις λίγα χρόνια απο την ύπαρξή της.Υπάρχουν όμιλοι που έχουν ελάχιστα χρόνια ίδρυσης χωρίς να έχουν φτάσει στο κορύφωμα της δημιουργίας τους και υπάρχουν όμιλοι που βρίσκονται ακριβώς πριν απο την γέννησή τους.Βρισκόμαστε δηλαδή στο στάδιο της ωρίμανσης και αν υποτεθεί ότι προχωρούμε στην δημιουργία ενός υπερσυλλόγου,θεωρώ οτι οι επιμέρους σύλλογοι θα αποτελούν ανώριμα μέλη ενός τεράστιου αλλά αδύναμου οικοδομήματος. Ο φίλος μας Κώστας Γουργουλιάτος ,αναφέρθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά για το θέμα. Όμως πιστεύω ότι στο πρώτο ερώτημα για την ωρίμανση του κλίματος όσον αφορά για την δημιουργία ενός ''Υπερσυλλόγου'', τα πράγματα είναι ακόμη πολύ πρόωρα.

-Μιλάμε για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ συλλόγων.Είναι δυνατόν να θεωρήσουμε απαραίτητη την ύπαρξη τρίτου μέσου για αυτή την επίτευξη? Αυτό αποδεικνύεται απο την απόλυτα επιτυχή νομίζω συνεργασία μεταξύ του ομίλου της Πάτρας και του ΣΕΑ. Από την επιτυχία των διαφόρων συνεδρίων.

-Όσον αφορά τώρα το παρατηρησιακό πεδίο και τα διάφορα προγράμματα που ο κάθε όμιλος θέλει να εκπονήσει,πάλι νομίζω ότι είναι πιο αποτελεσματική η διεξαγωγή των προγραμμάτων αυτών απο τον εκάστοτε όμιλο παρά απο ένα πιο γενικό όργανο όπως ένας ΄΄Υπερσύλλογος΄΄.

 

Δεν θα ήθελα να νομισθεί ότι είμαι ενάντια σε μια τέτοια ιδέα.

Απλώς έχω την αίσθηση ότι πρέπει πρώτα να μάθουμε στην συνεργασία με τα μέλη αλλήλων ομίλων και νομίζω ότι όταν τα πράγματα θα είναι ώριμα για την ύπαρξη ενός ανώτερου οργάνου που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιμέρους ομίλων, τότε τα πράγματα θα έρθουν απο μόνα τους απλά και αβίαστα.Νομίζω όμως ότι χρειάζεται χρόνος και ωρίμανση για αυτό.

Να χαιρετίσουμε λοιπόν την επιτυχή συνεργασία των δύο ομίλων που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα και να καλοσωρίσουμε την θεσμοθέτηση του ομίλου στον Έβρο η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

 

Φιλικά.

Δημήτρης Κολοβός

 

www.geocities.com/dimikolgr

http://uk.geocities.com/dimikolgr/

Δημήτριος Κολοβός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όντως στην Ελλάδα το έδαφος δεν ειναι έτοιμο για ενα υπερσύλλογο, ούτε για εθνίκο σύλλογο, αφού εδω καλά καλά δε μπορούμε να οργανώσουμε ένα τοπικό σύλλογο αν δεν είναι ένας ή δύο που να πιέζουν τους πάντες για να διατηρήσει συνοχή η ομάδα.

 

Όμως τα ωφέλη της δημιουργίας ενώς συνενωτικού στοιχείου θα είναι πολλά.Έτσι πρωτίνω να δημιουργηθεί όχι ενας μεγαλος εθνικος συλλογος που θα περιλαμβανει ολους τους αλλους, αλλα να γινει μια πανελλαδικη οργανωση που θα βοηθησει τους συλλογους να εχουν καποια επαφη μαζι τους και να <<καταγραφουν>> οι ερασιτεχνες αστρονομοι.

 

Διαφωνω να γινει ενας πανελλαδικος συλλογος αστρονομιας,γιατι απλουστατα δεν ειναι δυνατον να μετακινουνται ολα τα μελη των συλλογων στην Αθηνα.... Ακομα πως θα διατηρουμε εποικινωνια με εβδομαδιαια βαση;Για να καταλαβετε τι θελω να πω πως ειναι δυνατον να διατηριεται επικοινωνια με την Αλεξανδρουπολη, τη Πατρα τα Γιαννενα τη Σαμο,τη Ροδο...;

 

Συνοψιζοντας αν επιτεχθει να δημιουργηθει αυτη η πανελληνια οργανωση το πιο καλο που εχει να κανει ειναι να βοηθησει στην επικοινωνια μεταξυ των συλλογων και να εκφραζει τα αιτηματα και τις απαιτησεις τους .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί φίλοι,

 

Διαβάζω με αρκετό ενδιαφέρον τις απόψεις σας σχετικά με την δημιουργία ή μη μιας πανελλήνιας ένωσης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πραγματικά αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι απαραίτητο να γίνει το εν λόγω εγχείρημα. Και αν θα γίνει ποιός θα είναι ο σκοπός του;

 

Προσπαθώ να καταλάβω αν πραγματικά υπάρχει λόγος ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη να έχει πρακτικό όφελος να συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Τουλάχιστόν τώρα μετά από αρκετά χρόνια σκληρής προσπάθειας των μελών του Ομίλου, καταφέραμε να έχουμε δικά μας γραφεία και αίθουσα σεμινάριων ενω γενικότερα υπάρχει ενας καλός ρυθμός ανάπτυξης σε διάφορους τομείς. Ακόμη και τώρα όμως υπάρχουν πολλά ζητήματα που θέλουμε να οργανώσουμε που όμως δεν μπορούμε καν να ξεκινήσουμε επειδή ο χρόνος απλά δεν φτάνει.

 

Σκεφτόμουν επίσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι όμιλοι - σύλλογοι περί της ερασιτεχνικής αστρονομίας και κατά πόσο έχουν βρεθεί λύσεις σε δύσκολα ζητήματα όπως χρηματικά διαθέσιμα.

 

Πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς και ανώριμο να μιλούμε για ενα τόσο δύσκολο και σημαντικό ζήτημα. Πραγματικά πρέπει να αφήσουμε την ερασιτεχνική αστρονομία και όλους όσους εμπλέκονται με αυτήν να αποκτήσουν τέτοιες εμπειρίες που θα υποδείξουν την κατάλληλη στιγμή την δημιουργία ή οχι μιας τέτοιας ένωσης.

 

Σε θέματα τουλάχιστον παρατήρησης πιστεύω πως ο καθένας μας μπορεί να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται ακόμη και αν αυτές προέρχονται από διαφορετικούς συλλόγους ερασιτεχνικής αστρονομίας. Προσωπικά τίποτα δεν με σταμάτησε από το να γίνω ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ενω ήμουν ηδη για αρκετά χρόνια μέλος στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας.

 

Ποτέ όμως δεν θα υποστήριζα πως ολη αυτή η άριστη ανταλλαγή απόψεων τώρα δεν έχει νόημα να γίνεται καθώς το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το ετοιμαζουν. Σκεφτείτε μόνο τι χρειάζεται για να οργανωθεί μια βραδυά παρατήρησης όπου παρατηρητές από ολη την Ελλάδα θα μπορούν να παρεβρεθούν.

 

Ο φίλος σας

Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος

Ερασιτεχνικό Αστεροσκοπείο Κ(Α)ΣΤΡΟ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης