Jump to content

Ερώτηση για κυάλια και πως φάινονται τα αντικείμενα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω κυάλια σχετικά μεγάλα, που όμως δεν θυμάμαι την μεγένθυνσή τους. Θα τα τσεκάρω. Είδα και για τα κυάλια που δίνει σε προσφορά το Lidl. Επειδή θέλω να ασχοληθώ με την αστρονομική παρατήρηση και για αρχή να κατατοπιστώ με κυάλια πρίν πάω σε τηλεσκόπιο, έχω την απορία πόσο μεγάλα φαίνονται κάποια αντικείμενα μέσα απο κυάλια 10x50 π.χ.

 

Πώς για παράδειγμα φαίνεται ο κρόνος ή ο Δίας? Μέσα απο τηλεσκόπιο είδα τις σχετικές φωτογραφίες στο site αυτό. Θα ξεχωρίζει γενικά ο πλανήτης?Πάντως το καλό είναι οτι αυτα που βλέπεις από τα κυάλια είναι τρισδιάστατα και είναι καλή η παρατήρηση.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μέσα από κυάλια 10x50, οι πλανήτες δεν παρουσιάζουν κάτι το ιδιέταιρο.

Δεν θα δεις π.χ. τους δακτύλιους του Κρόνου, ούτε χαρακτιριστκά της ατμόσφαιρας του Δία.

Για τον Δία πιο συγκεκριμένα θα κατα φέρεις ίσως να τον δεις ως ένα μικρό δίσκο και να εντοπίσεις ως σημεία τους μεγαλύτερους δορυφόρους του.

Με τα κυάλια αυτά θα καταφέρεις να δεις κάποια αστρικά σμήνη, το νεφέλωμα του Ωρίωνα, τον γαλαξία της ανδρομέδας, αλλά μέχρι εκεί.

Και όλα αυτά με τη βοήθεια ενός σχετικού βιβλίου βέβαια.

 

Καλές παρατηρήσεις.

Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημερα και καλωσηρθες !

 

Γι αν αδεις λεπτομεριες με τα κιαλια σε αυτους τους πλανητες θα χρειαστει να εχει καλες ατμοσφαιρικες συνθηκες .Με καλες συνθηκες μπορεις να δεις τις κυριοτερες ζωνες του Δια , τους δακτυλιους του Κρονου ( το χωρισμα Κασσινι δε θα φαινεται ) και καποια φεγγαρια τους .

 

Ακομη κι ενα μικρο τηλεσκοπιο θα σου φανερωσει περισσοτερες λεπτομερεις απο τα κιαλια .

Οι φωτογραφιες που ολοι μας βλεπουμε εχουν τοσση λεπτομερεια επιδη συγκεντρωνεται το φως και αποθηκευεται ενω το ματι λογω της φυσης του δε μπορει να βλεπει αθροιστικα .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ήρθες και απο εμμένα. Πραγματικά θα εντυπωσιαστείς με το τι μπορουν να σου δείξουν ενα απλο ζευγάρι κυάλια. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα πχ ειναι ιδιαιτερα εντυπωσιακο αν και δεν φαινεται αυτην την εποχη. Εγω με τα δικα μου 10χ50 μου αρεσει πολυ να παρατηρω ανοιχτα σμηνη , πλανητες κτλ αραχτος σε καμια ξαπλωστρα. Το nightwatch περιέχει χαρτες μεσα που ειναι ιδιαιτερα καταπιστηκοι για αντικείμενα που μπορεις να παρακολουθήσεις με κυάλια. Καλη διασκεδαση!!!

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

 

http://astrocom.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσφατα προβληματιζομουν για το αν πρεπει να αγορασω κυαλια.Τελικα μετα τις παραινεσεις και των αλλων μελων στο astrovox πηρα τα κυαλια του Lidl και συνειδητοποιησα ποσο σημαντικα ειναι τα κυαλια.Μπορει να μην μπορεις να διακρινεις παρα πολλες λεπτομερειες αλλα η σαρωση του ουρανου με κυαλια ειναι εντυπωσιακο θεαμα.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

η σαρωση του ουρανου με κυαλια ειναι εντυπωσιακο θεαμα.

Ειναι παρα πολυ εντυπωσιακο !!

Αρκετα αντιειμενα Messier μπορεις να τα δεις αξιοπρεπως

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παιδιά. Θα αρχίσω να κοιτάω με τα κυάλια και κοιτάω και για τηλεσκόπια. Μόλις αρχίσω να μαθαίνω τον ουρανό θα πάρω και κάποιο 10αρι η 12αρι τηλεσκόπιο.

 

Μου κάνανε εντύπωση αυτά τα κυάλια που είναι ουσιαστικά σαν 2 μικρά τηλεσκόπια ενωμένα μαζί. Αλλά η τιμή τους είναι αρκετή, νομίζω κάπου στα 1500 ευρώ.

 

Κατα τα άλλα όταν αποφασίσω να πάρω τηλεσκόπιο θα σας συμβουλευτώ, αν και με ένα search που έκανα στο φόρουμ έχω κατατοπιστεί αρκετά.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Ευστάθιε,

 

Καλώς όρισες στο astrovox! Και εγώ θεωρώ ότι τα κυάλια είναι μια καλή πρώτη επαφή με τον ουρανό. Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα έδινα 1500 ευρώ με το καλημέρα!

 

Τα κυάλια του Lidl από σχόλια φίλων που τα αγόρασαν είναι καλή περίπτωση. Γενικά εκτός από την αστρονομική παρατήρηση ένα καλό ζευγάρι κυάλια μένει στον ιδιοκτήτη και για επίγεια παρατήρηση.

 

Μια σημαντική παράμετρος είναι η εξής, ΟΚ αγόρασες τα κυάλια! Που να κοιτάξω για να δω όμως; Για αυτό το σκοπό υπάρχουν εισαγωγικά βιβλία αλλά και χρήσιμοι κατάλογοι από ενδιαφέροντα αντικείμενα.

 

Τέλος να θυμάσαι ότι ο αριθμός των αντικειμένων που βλέπεις, αυξάνει με ρυθμό γεωμετρικής προόδου -δεν είναι σχήμα λόγου αλλά ακριβές μαθηματικό αποτέλεσμα- σε όσο πιο σκοτεινούς ουρανούς παρατηρείς. Δοκίμασε λοιπόν αφού πάρεις τα κυάλια να βγεις έξω από την πόλη και να σαρώσεις τον ουρανό!

 

Καλή αστροθέαση,

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κυάλια που έχω τελικά είναι Vanguard 12x50. Θα δοκιμάσω και από εξοχή για παρατήρηση. Τυχαίνει το χωριό μου να είναι πολύ κοντά στο Στεφάνι, στην Κορινθία, όπου είναι και το αστεροσκοπείο, και στον ουρανό εκεί το βράδυ φαίνονται τα πάντα.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κιάλια, αντίθετα με την ιδέα που μπορεί οι εκτός χώρου να έχουν, δεν είναι άχαρος τρόπος παρατήρησης. Ακόμα θυμάμαι τη στιγμή που σημάδεψα τις πλειάδες με τα κιάλια...
38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσπάθησα χθές να δώ τίποτε, αλλά η φωτορύπανση της Αθήνας είναι τόσο μεγάλη που μόνο μερικά άστρα φαινόντουσαν και ο Κρόνος. Δεν μπόρεσα όμως να δώ τον Κρόνο διότι με τίποτε δεν μπορούσα να κρατήσω τα κυάλια σταθερά. Τα ακούμπησα πάνω σε καρέκλα αλλά και πάλι ο Κρόνος φαινόταν σάν ένα άστρο που πήγαινε πέρα δώθε και δεν έμενε σταθερός για να μπορέσω να διακρίνω κάποια λεπτομέρεια.

 

Οπότε χρειάζομαι τρίποδο, αλλα έλα που τα κυάλια αυτά δεν έχουν θέση για να μπεί τρίποδο.

 

Επίσης βλέποντας μέσα απο τα κυάλια και έχοντας μυωπία δεν μπόρεσα παίζοντας με τους φακούς να βρώ κάποια θέση που να είναι και τα 2 μάτια ίδια και να βλέπεις καλά. Στο καλύτερο δυνατό setting που βρήκα είχαν πάλι μία μικρή διαφορά. Το βράδυ δε έβλεπα μία αντανάκλαση των άστρων λίγο πιο κάτω απο εκεί που ήταν το άστρο.

 

Οπότε μάλλον πάω για καινούργια κυάλια. Θα ανοίξω καινούργιο θέμα στο "Αγορά Εξοπλισμού"

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φιλε καλως ορισες και απο μενα...οντω τα κυαλια ειναι ενας αρκετα καλος τροπος να ξεκινησεις την ενασχοληση σου με την αστρονομια αλλα το να δωσεις 1500 ευρω για κυαλια οσο μεγαλα και να ειναι σε καμια περιπτωση δν προκειται να σου προσφαιρουν τις εικονες ενος dob 8'' ή και μεγαλυτερης διαμετρου...καλυτερα αν μπορεις να διαθεσεις αρκετα χρηματα να τα διαθεσεις σε τηλεσκοπιο,με λιγοτερα απο 1500 ευρω μπορεις να παρεις τηλεσκοπιο 10 ή και 12''...δηλαδη μπορεις να γινεις κατοχος ενος ''τερατος'' στην κυριολεξια....

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

 

http://mechntua.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ευστάθιε καλώς ήρθες.

Η προσωπική μου άποψη για τα κυάλια είναι ούτως ή άλλως δηλωμένη οπότε την ξαναλέω. Είναι εξαιρετικά σαν συνοδευτικός εξοπλισμός, αλλά δεν συγκρίνονται με ένα τηλεσκόπιο έστω κα μικρής διαμέτρου.

Δεν ξέρω κατα πόσον τα 1500ε που ανέφερες είναι στο διαμέτρημα της τσέπης σου, αλλα με ΄τα ίδια λεφτα αγοράζεις ΚΑΙ τηλεσκόπιο, ΚΑΙ εξοπλισμό, ΚΑΙ θα σου μείνουν και ρέστα. Στο Φορουμ θα βρείς αγγελίες για καλά τηλεσκόπια αξιοπρεπούς διαμέτρου, εκτός φόρουμ θα βρείς DOB 8" στα 500ε καινούργια, οπότε θα έλεγα να ξανασκεφτείς την πιθανότητα αγοράς. Επίσης θα έλεγα ότι πιό σκόπιμο θα ήταν να επενδύσεις σε κάποιον καλό χάρτη για αρχή, για να μάθεις τον ουρανό, καθώς καλός είναι ο Δίας και ο Κρόνος, αλλα.....εξαντλούνται....

 

Φιλικά

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με αυτά τα χρήματα αγοράζεις ένα πολύ καλό μικρό αποχρωματικό διοπτρικό ή Maksutov, πολύ καλό τρίποδα - στήριξη και πολύ καλά προσοφθάλμια.

 

Όλα αυτά σε compact μεγέθη για "grap and go" καταστάσεις και για πολύ καλή έως άριστη ποιότητα οπτικών.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω με τον chder.

Με τα ιδια λεφτα μπορεις να παρεις επισης ενα καλο Dob 10 και επισης πολυ καλα κυαλια οπως τα Vixen Ultima!!! :wink:

Δοκιμασα του chder και επαθα πλακα! :shock:

 

Πιστευω παντως οτι και τα δικα σου μπορουν να σου δειξουν αρκετα πραγματα αρκει να τα χρησιμοποιησεις σε μερος που δεν εχει φωτορυπανση!

Εξαλλου και 10ιντσο να παρεις μεσα στην πολη μην περιμενεις να δεις πολλα!

Μεσα στην πολη μπορουν κυριως να σε βοηθησουν να μαθεις τους αστερισμους που ειναι βασικοτατο.

Αν σκεφτεσαι την αγορα νεων κυαλιων γνωμη μου μην ανεβεις πανω απο 10 μεγενθυσεις εκτος και αν σκεφτεσαι την αγορα τριποδα.

Επισης στις μεγαλυτερες μεγενθυνσεις εισερχονται σοβαροι συμβιβασμοι, οπως το μικρο πεδιο. Μερικες φορες δεν θα ξερεις που κοιτας!

Παρολο που εχω αρκετα μεγαλα κυαλια 20χ80, 15χ70 αρχιζω και εγω να προσανατολιζομαι στην αγορα ποιοτικων 10χ50!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς όρισες και από μένα..!Εγώ θα σου πρότεινα αντί για κυάλια να έπαιρνες ένα καλό τηλεσκοπίο...Εκτός από σταθερότητα σου προσφέρει κα πολύ καλό seeing του νυχτερινού ουρανού!!!!! :cheesy: Αλλά και τα κυάλια ειναι πολύ καλά!! :cheesy:

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1500 ευρώ για κιάλια είναι πάρα πολλά. Τέτοιου είδους όργανα είναι εξειδικευμένης χρήσης και θα έλεγα ότι απευθύνονται και σε πιο ειδικές περιπτώσεις. Για να αποφανθείς, δε, ότι ανήκεις σε τέτοια ειδική περίπτωση μάλλον πρέπει πρώτα να περάσεις από τα απλά στάδια!

 

Για το δίλημμα κιάλια ή τηλεσκόπιο όπως έχω ξαναπεί η απάντηση είναι μόνο αυτή: Ναι και στα δύο!. Αλλη η χρήση του ενός και άλλη η χρήση του άλλου.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κυάλια των 1500 ευρώ τα ανέφερα απλά οτι είναι μάλλον ότι καλύτερο θα μπορούσες να βρείς με μεγάλη μεγέθυνση και στερεοσκοπική όραση. Το budget μου όμως είναι γύρω στα 300-400 ευρώ άν αποφασίσω να πάρω τηλεσκόπιο.

 

Βλέποντας τα 15Χ70 κυάλια μου άρεσαν και με ένα τρίποδο βγαίνουν φτηνά, κάνα 200άρι δηλαδή. Απλά μετά σκέφτομαι ότι με άλλα 100-150 παίρνω ένα τηλεσκόπιο που θα μπορώ να βλέπω και πλανήτες και να ξεχωρίζω τα χαρακτηριστικά τους. Αλλά δεν θα έχω στερεοσκοπική όραση.

 

Απλά σου μπαίνει εκέινη τη στιγμή, εκεί που κοιτάς για κυάλια να πάς να πάρεις τηλεσκόπιο.

 

Νομίζω ότι θα ψάξω για ένα τρίποδο να το δοκιμάσω με τα κυάλια που ήδη έχω, τα 12x50 να δώ τα αποτελέσματα και βλέπουμε.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφοσων εχεις ηδη κυαλια και το budget σου οπως λες ειναι μεχρι 300-400 ευρω χτυπα ενα καλο δοκιμασμενο dob8

και θα εισαι καλυμενος και απο τηλεσκοπιο και απο κυαλια.

Σου περισευουν επισης και για τριποδα!

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφοσων εισαι λατρης της στερεοσκοπικης παρατηρησης οπως φαινεται, μπορεις να βλεπεις στερεοσκοπικα και απο το τηλεσκοπιο προσαρμοζοντας στον εστιαστη διοφθαλμιο (binoviewer).

Βεβαια σαν μειονεκτημα ειναι οτι θα πρεπει να εχεις διπλά προσοφθαλμια!

Και σε αντικειμενα βαθεως ουρανου δεν ενδυκνειτε τοσο η χρηση του λογω της μειωσης της φωτεινοτητας που θα εχεις αφου η οπτικη οδος μοιραζεται στα δυο.

Δεν παυει ομως να ειναι φανταστικη εμπειρια η παρατηρηση της Σεληνης με ενα διοφθαλμιο! :wink:

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν παυει ομως να ειναι φανταστικη εμπειρια η παρατηρηση της Σεληνης με ενα διοφθαλμιο! :wink:

… και ξεχωριστή εμπειρία στην παρατήρηση του Κρόνου, Δία και Άρη (ιδιαίτερα παλαιότερα, λόγω εγγύτητας του με την γη), όπως επίσης σε φωτεινά ανοικτά και σφαιρωτά αστρικά σμήνη (τουλάχιστον).

 

Φιλικά

 

PapGeo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πήρα τελικά τα 15x70 skymaster κιάλια μαζί με τρίποδο. Το βράδυ που θα ξεκινήσω την παρατήρηση θα γράψω και review.
starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοριζικα και καλες παρατηρησεις.

Ποσο τα πηρες και απο που?

Παρακαλαμε να μην βρεξει για να μην πνιγουμε...

παρακαλαμε να βρεξει να εχουμε νερο να πιουμε...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης