dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Ανανέωση και με τα Τρίκαλα Αγ. Δημήτριος Αργολίδας: 4-5Άκοβος Αρκαδίας: 4Αλεποχώρι Δυτ. Αττικής: 4Άργος: 5-6Άρτα: 6-7Αρχοντικό Αβίας (μερικά χιλ. έξω από Καλαμάτα): 5-6Αχλαδοκαμπος (Αργολιδα): 4Βάχλια, Δάφνη (φράγμα Λάδωνα): 4Βόρεια Κέρκυρα: 3-4Γαλάτσι (Αθήνα): 9Γκούρα (όρος Κυλλήνη): 3-4Δερβενάκια Αργολίδας: 4-5Δεσκατη Γρεβενων 3Ζωγράφου (Αθήνα) : 9Ηράκλειο Κρήτης: 7Θεσ/νίκη: 9Καλαμάτα: 6-7Καλλιθέα ( Αθήνα) 9Καραθώνα (παραλία έξω από το Ναύπλιο): 5Κασσιωπη ( Αυλάκι - Αγιο Στέφανο - Κερασια): 3Κεντρικη κ Νοτια Κέρκυρα: 4-5Κέρκυρα: 6-7Κιούρκα Αττικής: 5-6Κορώνη Μεσσηνίας: 5Κυθηρα: 2Κυψέλη (Αθήνα): 9Λευκοχώρι Θεσ/νικης: 3Ν Αγχίαλος Βόλου: 5Ν. Ηράκλειο ( Αθήνα): 9Νάξος: 2Ναύπλιο: 6-7Νέα Ιωνία ( Αθήνα)......9Νέα Μάκρη: 6-7Οροπέδιο Λαθισίου: 3-4Πάρνωνας: 3Πηγαδακια (Αρκαδια): 3Πραστείο (Μεσσηνιακή Μάνη): 4-5Σέριφος: 2Ταύρος ( Αθήνα): 9Τουριστικό Ταυγέτου: 4Τρίκαλα: 6-7Τριπόταμος Ημαθίας: 3-4Φορτόσι (χωριό στα Κατσανοχώρια στην Ήπειρο): 2Φυτειες (Αιτωλοακαρνανια) : 4 Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
Kepler Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Νομίζω ότι δεν βολεύει να τα γράφουμε έτσι.Μήπως πρέπει να φτιάξουμε κάπου στο site ένα μέρος που να βάζουμε τα νούμερα για το κάθε μέρος; Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Δημητρης .Δ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2007 Αγιος Νικολαος Ευρητανιας... 2 73 SV1EIHΔεληγεωργόπουλος Δημήτριοςwww.edsro.eusw1eih@yahoo.grGSO 6\" RC-CCD67 FRATIK 16 HRASI 120 mc ccdNIKON D-7000CANON EOS 500D(mod)HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Γεια σε ολους. Το Σαββατοκυριακο που μας περασε πηγα μια βολτα στο Πηλιο και συγκεκριμενα στον Μηλοποταμο, αφου νοικιασα ενα δωματιο μεσα στο δασος εστησα το 25-65χ70 κιαλι μου και περιμενα να νυχτωσει.Οταν νυχτωσε ενοιωσα ριγη απο αυτο που εβλεπα μπροστα μου ηταν χωρις υπερβολες λες και ημουνα στο διαστημα ή εβλεπα καμια φωτογραφια απο τον κυριο Αντωνη(που τον εκτιμω βαθητατα) . Για να μη σας κουραζω περισσοτερο θα ηθελα να σας πω οτι αν οχι 1 τουλαχιστον 2 θα εβαζα στον συγκεκριμενο ουρανο. Υ.Γ. Ανεβαινω στο Πηλιο σε πολλες περιοχές αλλα τετοιον ουρανο δεν ξαναδα... Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
lunar Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Και για να ημαστε ξεκαθαροι τα μερη του Πηλιου με την χαμηλοτερη φωτορηπανση ειναι μετα απο τον Αι Γιαννη-Τσαγκαραδα και νοτιοτερα απο την πλευρα του Αιγαιου(την εξω) ,οχι δηλαδη οτι αλλου υπαρχει προβλημα αλλα αν καποιος θελει ιδανικες συνθηκες (το απολυτο) στην περιοχη ας με εμπιστευτει... Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
magos_ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 13, 2007 Ο καλύτερος ουρανός πάντως που έχω δει είναι στην βασιλιτσα Γρεβενών στο καταφύγιο (στην βάση του συρόμενου Ελίμεια για όσους φίλους σκιέρ γνωρίζουν) Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο μέχρι το τέλος της διαδρομής και πολύ καλό υψόμετρο ! Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
menelaus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 14, 2007 Πάρα πολύ καλη ιδεα η καταγραφη .θα ηταν πολυ ενδιαφέρον αν οντως μπορουσε να ανεβει ενας χαρτης με τη βαθμολόγηση . και με την ευκαιρία μήπως εκει που λέμε Νάξος ή Σέριφος να προσδιορίζουμε το σημείο ? (οσο είναι δυνατόν)Φαίνεται περίεργο σε μια πόλη εστω και μικρή να εχουμε 2άρια και 3άρια. ο νους μας ειν'' αληταριό, π'' ολο θα δραπετεύει
dimitris Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Εγώ προσωπικά εδώ και 3-4 μήνες χρησιμοποιώ ένα πίνακα που έχω κατασκευάσει με φαινόμενα μεγέθη διαφόρων αστέρων σε διάφορες "εύκολες περιοχές" του ουρανού, για να μην χρειάζονται ειδικές γνώσεις γρήγορης ανίχνευσης χωρίς χάρτες.Αξιολογώ τον ουρανό σε σχέση με την περιοχή παρατήρησης, με βάση αυτή την δομή παρατήρησης.Χωρίς να θέλω να πώ ότι άλλες αξιολογήσεις δεν είναι σωστές, νομίζω ότι "φωτομέτρηση της φωτορύπανσης" δεν μπορεί να γίνει με προσεγγίσεις του τύπου "αστέρες 5-6 mag".... αλλά περισσότερο με ακριβέστερες απαντήσεις....πχ. κάποιος αναφέρει ότι βλέπει κλίμακα 3 δηλαδή αστέρες 6,6-7,0 (δηλαδή βλέπει στον Κηφέα (πχ ειδικότερα "μέσα στην σκεπή του σπιτιού" - αν μπορούμε να το πούμε έτσι για τον Κηφέα - διακρίνει 20 αστέρια ?!,ή για αστέρες 5,8 mag πρέπει να φαίνονται και 3 αστέρες στο "εσωτερικό τηγάνι της Μεγάλης Άρκτου" ή πχ για αστέρες 6,0 mag πρέπει να φαίνεται 1 αστέρας στο εσωτερικό της Λύρας ?!) Μου φαίνεται κάπως δύσκολο να γίνει μια χονδρική προσέγγιση λόγω της κλίμακας των φαινομένων μεγεθών (αυτή είναι προσωπική μου γνώμη......)Δεν θεωρώ ότι η δική μου προσέγγιση είναι η ενδεδειγμένη αλλά η όλη "εργασία" απαιτεί και άλλες παραμέτρους (πιθανό να εμπλέκονται στην δομή μου διπλοί αστέρες ή μεταβλητοί αστέρες που δημιουργούν κάποιο πρόβλημα). Όταν ελεγθούν μερικά πράγματα ακόμα στον πίνακα θα τον περάσω στην ιστοσελίδα για να τον δείτε. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Με τον Στέφανο (Σοφολόγη) στον Πάρνωνα το Σάββατο παρά τον ισχυρό άνεμο και το χειρότερο ίσως seeing που έχω συναντήσει, διακρίναμε δίπλα στην κεφαλή του Δράκοντα αστέρα 6.8 μέγεθος. Ο Herald-Bobroff astroatlas έχει μια σειρά χαρτών κλίμακας B με τα μεγέθη όλων των αστέρων έως 6.8 μέγεθος. Την παρατήρηση επιβεβαίωσε και ο Κώστας (Carl Sagan). Σε καλές-άριστες νύχτες πιστεύω πως μπορεί κανείς να δει 7+ απο Πάρνωνα και η ποιότητα του ουρανού να προσεγγίζει το 2 της κλίμακας Bortle. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
dimitris Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 16, 2007 Ακριβώς αυτό εννοώ Γιώργο,κάνεις μια μέτρηση... με γυμνό μάτι σε κάποιο αστέρα ... έχει σημασία να προσδιορίζεται η θέση του αστέρα (κεφαλή Δράκοντα) - περίπου ζενίθ το καλοκαίρι. Αυτό που κάνω είναι κάπως έτσι, απλά με περισσότερα αστέρια.... διότι υπάρχουν πολλοί δυστυχώς (ευτυχώς εκτός εμού) που δεν έχουν αστρικούς χάρτες ή φορητό για να μπορούν να προσδιορίσουν το μέγεθος των αστέρων που φαίνονται..... ΑΛΛΑ με ένα άλλο τρόπο .... πρόχειρα αναλύω λοιπόν....πχ 5,0 mag 6/7 αστέρια της Μικρής Άρκτου ή 7 αστέρια στο Βόρειο Στέφανο5,1 mag 5 αστέρια στην «στέγη» του «σπιτιού» του Κηφέα5,2 mag 2 αστέρια στο εσωτερικό του Ζυγού5,3 mag 7/7 αστέρια της Μικρής Άρκτου & 1 στο εσωτερικό της Μεγάλης Άρκτου5,5 mag 7/7 αστέρια της Μικρής Άρκτου & 1 στο εσωτερικό της Μικρής Άρκτου5,6 – 5,7mag 3 ή 4 αστέρια στο εσωτερικό του Ζυγού5,8 mag 3 στο εσωτερικό της Μεγάλης Άρκτου5,9 mag 1 στο εσωτερικό του Βόρειου Στέφανου6,0 mag 1 στο εσωτερικό της Λύρας........................η ακριβέστερη καταγραφή των ομάδων αστέρων : α) μηδενίζει την πιθανότητα λάθους - μια και αφορά περισσότερους αστέρεςβ) διευρύνει το μέγεθος της καταγραφής (αστέρας που φαίνεται και δεν φαίνεται)γ) δίνει ακριβέστερη εικόνα της περιοχής του ουρανού (αναφορά αστερισμού και ύψους του αστέρα)δ) βοηθάει κάποιες φορές που δεν έχουμε χάρτεςε) εμπλουτίζει τις γνώσεις - διότι αναγκάζει κάποιους που ξεκινούν να μάθουν και αστερισμούς & μεγέθη αστέρων (προσεγγιστικά)στ) μειώνεις την πιθανότητα να βλέπεις μεταβλητό αστέρα (αν δεν έχεις περισσότερα στοιχεία) Πιστεύω να έγινα κατανοητός.....Τώρα θα μου πείτε τι σημασία έχει αν βλέπεις 5,6 ή 5,8 mag.....δεν έχει σημασία πρακτικά .... αλλά δίνει ένα ακριβέστερο στίγμα ... του ουράνιου θόλου....και επίσης μπορεί κάποιος να το δει σαν Ιθάκη..... ανακάλυψης "σκοτεινών περιοχών".... όπου κι αν βρίσκεται... ακόμη και σε ένα καράβι ή σε μια σκοτεινή παραλία.... και απλά μπορεί να το κάνει διαθέτοντας ένα φύλλο Α4, με κάποια μυστήρια νούμερα (για κάποιους άλλους).... Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
Peri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Ο κιθαιρωνας ποσο παει? Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Παιδιά αυτήν τη χαρτογράφηση την έχετε ξαναδεί, σωστά;Είναι εντυπωσιακό πόσο ευνοημένη χώρα είναι η Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.http://www.iota-es.de/light_poll.html https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Peri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Ναι πραγματι. Δεν μας εχουν καν βαλει κοκκινο στην Αθηνα, ενω ολες οι αλλες πρωτευουσες ειναι κοκκινοπυρηνικες Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 22, 2010 βασικα ολα τα νησακια μας( και ειναι πολλα αυτα) δεν εχουν καθολου φωτορυπανση,και δεδομενου και της γεωγραφιας της Ελλαδας μας,ειναι λογικο να εχουμε μειωμενη φωτορυπανση! stargazeshots.com
sevax Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2010 Ο κιθαιρωνας ποσο παει? Στο 5 τον υπολογιζω εγω, βλεποντας στα αστερια της μικρης αρκτου.Και καποιες βραδιες και 4,5 Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα