Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

(Το άρθρο αυτό είναι κυρίως για τους νέους στην ερασιτεχνική αστρονομία. Οι παλιοί αν θέλουν μπορούν να συμπληρώσουν:D )

 

Κάποτε ο άνθρωπος πίστευε πως όλος ο κόσμος είναι περιορισμένος σε μια όμορφη σφαίρα, που ονομάζουμε Γη. Τα τελευταία 50 χρόνια όμως άρχισε να σπάει τα δεσμά και να εξαπλώνεται, αν και πολύ δειλά, στην απεραντοσύνη του πραγματικού κόσμου, του Σύμπαντος. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα βήματα του...

 

Δεκαετία του 1950

 

"Ο άνθρωπος που δεν ονειρεύεται είναι σαν πουλί χωρίς φτερά, και τώρα βρίσκομαι κοντά στη πραγματοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου της ανθρωπότητας. Ανέκαθεν οι άνθρωποι ατένιζαν το σκοτεινό ουρανό και ονειρεύονταν" Σεργκέι Κορολιώφ

 

1957: Εκτοξεύεται από την Σοβιετική Ένωση ο Σπούτνικ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος. Ένα μήνα μετά εκτοξεύεται ο Σπούτνικ 2, με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα. Οι αμερικανοί προσπαθούν να εκτοξεύσουν τον δορυφόρο Vanguard, αλλά ο πύραυλο ανατινάσεται.

 

1958: Ο αμερικάνικος δορυφόρος Explorer 1 εκτοξεύεται και ερευνά το Γήινο μαγνητικό πεδίο.

 

1959: Η σοβιετική διαστημοσυσκευή Luna 1 πετάει σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από τη Σελήνη. Το Luna 2 προσκρούει στην επιφάνεια της, ενώ το Luna 3 φωτογραφίζει για πρώτη φορά την αθέατη πλευρά της.

 

Δεκαετία του 1960

 

"Φεύγουμε!" Γιούρι Γκαγκάριν

 

1960: Οι Η.Π.Α. εκτοξεύουν τον πρώτο μετεωρολογικό δορυφόρο, τον Tiros 1. Το Discoverer 13 γίνεται ο πρώτος δορυφόρος που επιστρέφει στη Γη.

 

1961: Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα. Ακολούθει ο Alan Shephard, ο πρώτος αμερικανός αστροναύτης. Ο πρόεδρος John F. Kennedy υπόσχεται ότι η Αμερική θα εκτοξεύσει έναν άνθρωπο στην Σελήνη πριν το 1970.

 

1962: Ο δορυφόρος Telstar καταφέρνει την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης. Η διαστημοσυσκευή Mariner 2 προσεγγίζει την Αφροδίτη και καταγράφει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 500 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια της.

 

1963: Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης.

 

1965: Ο Αλεξέι Λεονόφ κάνει τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Η αμερικανική διαστημοσυσκευή Mariner 4 πλησιάσει τον Άρη και ανακαλύπτει ότι η επιφάνεια του είναι γεμάτη κρατήρες και όχι εξωγήινες πόλεις.

 

1966: Οι Neil Armstrong και David Scott κάνουν μια δραματική προσθαλάσσωση με τον Gemini 8 κατά την επιστροφή τους στη Γη. Η σοβιετική διαστημοσυσκευή Luna 9 και η αμερικάνικη Surveyor 1 προσγειώνονται για πρώτη φορά ομαλά στη Σελήνη.

 

1967: Ο Βλαντιμίρ Κομάροφ σκοτώνεται κάτα τη προσεδάφιση του Σογιούζ 1. Οι Gus Grissom, Edward White Roger και Chaffee απανθρακώνονται ζωντανοί σε πυρκαγιά κατά τη δοκιμή του Apollo 1.

 

1968: Το Apollo 8 γίνεται το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Για πρώτη φορά οι άνθρωποι, βλέποντας τη Γη από τόσο μακριά, καταλαβαίνουν πόσο μικρός είναι ο πλανήτης μας και πόσο σημαντικό είναι να τον φροντίσουμε.

 

1969: Η Σοβιετική Ένωση (Σ.Ε.) εκτοξεύει δύο πυραύλους στη Σελήνη, αλλά και οι δύο εκρήγνυνται λίγο μετά την εκτόξευση. Οι Neil Armstrong και Edwin Aldrin γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που πατούν στη Σελήνη.

 

Δεκαετία του 1970

 

"Houston είχαμε ένα πρόβλημα" James Lovell

 

1970: Το Apollo 13 επιστρέφει πίσω στη Γη μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο διάστημα. Η Κίνα εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο.

 

1971: Η Σ.Ε. εκτοξέυει τον πρώτο διαστημικό σταθμό, τον Σαλιούτ 1. Η αμερικανική διαστημοσυσκευή Mariner 9 μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη και φωτογραφίζει τοπία με σβησμένα ηφαίστεια, χαράδρες και αποξηραμένες κοίτες ποταμών.

 

1972: Ο πρόεδρος Νίξον ανακοινώνει τα σχέδια για διαστημικό λεωφορείο. Σταματάει το πρόγραμμα Apollo για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, έχοντας στείλει συνολικά 12 αστρονάυτες στη Σελήνη. Η Σ.Ε. διακόπτει τις προσπάθειες να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

 

1973: Οι αμερικανοί εκτοξεύουν τον διαστημικό σταθμό Skylab. Η διαστημοσυσκευή Pioneer 11 ξεκινά το ταξίδι του προς τον Δία.

 

1975: Ένα αμερικάνικο Apollo και ένα σοβιετικό Soyuz ενώνονται στο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.T.P., δίνοντας ελπίδες για ένα ποιό ειρηνικό μέλλον. Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Διαστηνική Υπηρεσία (E.S.A.). Οι σοβιετικές διαστημοσυσκευές Βενέρα 9 και 10 στέλνουν στη Γη τος πρώτες κοντινές φωτογραφίες της επιφάνειας της Αφροδίτης.

 

1976: Οι αμερικάνικες διαστημοσυσκευές Viking 1 και 2 προσεδαφίζονται στον Άρη.

 

1977: Οι διαστημοσυσκευές Voyager 1 και 2 ξεκινούν το ταξίδι τους στουε εξωτερικούς πλανήτες.

 

1979: Το Voyager 1 φωτογραφίζει τα ενεργά ηφαίστεια της Ιούς. Η E.S.A. εκτοξεύει τον πρώτο εμπορικό πύραυλο, τον Ariane.

 

Δεκαετία του 1980

 

"Έδωσα εντολή στη N.A.S.A. να θέσει σε τροχιά ένα μόνιμα επανθρωμένο διαστημικό σταθμό και να το επιτύχει μέσα σε μια δεκαετία" Ronald Reagan

 

1981: Το Columbia, το πρώτο διαστημικό λεωφορείο, εκτοξεύεται για μια αποστολή δύο ημερών.

 

1984: Η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που πράγματοποιεί διαστημικό περίπατο.

 

1986: Το διαστημικό λεωφορείο Challenger εξεράγει μετά την εκτόξευση και οι εφτά αστροναύτες σκοτώνονται. Εκτοξεύεται ο σοβιετικός διαστημικός σταθμός Μιρ. Το Voyager 2 φτάνει στον Ουρανό. Πέντα διαστημοσυσκευές μελετούν τον κομήτη του Χάλλεϋ.

 

1987: Η Σ.Ε. εκτοξεύει τον πύραυλο Ενέργεια, τον ισχυρότερο μέχρι τότε πύραυλο στον κόσμο.

 

1988: Το σοβιετικό διαστημικό λεωφορείο Buran εκτοξεύεται για μια μόνο φορά, και μάλιστα ελεγχόμενο από υπολογιστές.

 

1989: Το Voyager 2 προσπερνά τον Ποσειδώνα. Ο αστρονομικός δορυφόρος COBE κάνει τις πρώτες ακριβείς μετρήσεις της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου.

 

Δεκαετία του 1990

 

"Θα συμβούλευα τους αστρονόμους να πάρουν ρεπό και να γιορτάσουν το γεγονός. Σήμερα είναι η τελευταία ελεύθερη μέρα τους, γιατί μόλις το Hubble τεθεί σε λειτουργία θα πνιγούν από τον όγκο των πληροφοριών." Ed Weiler

 

1990: Εκτοξεύεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Η διαστημοσυσκευή Μαγγελάνος χαρτογραφεί την επιφάνεια της Αφροδίτης.

 

1993: Επισκευή στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

 

1995: Η διαστημοσυσκευή Γαλιλέος φτάνει στον Δία.

 

1997: Η διαστημοσυσκευή Mars Pathfinder προσεδαφίζεται στον Άρη. ΕΚτοξεύεται η διαστημοσυσκευή Cassini με προορισμό τον Κρόνο. Πυρκαγιά και σύγκρουση με σκάφος ανεφοδιασμού σημειώνινται στον Μιρ.

 

1998: Το πρώτο τμήμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (I.S.S.) εκτοξεύεται μέσο ενώς ρώσικου πηραύλου Proton

 

Δεκαετία του 2000

 

"Πιστεύω πως η ανθρωπότητα δεν θα επιβιώσει τα επόμενα 1.000 χρόνια, αν δε μετακομίσουμε κάπου αλλού στο Σύμπαν. Είναι πολλές οι συμφορές που μπορούν να πλήξουν τη ζωή, εφόσον αυτή είναι περιορισμένη σε έναν και μόνο πλανήτη. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος, θα φτάσουμε στα άστρα" Stephen Hawking

 

2000: Οι πρώτοι αστροναύτες εγκαθίσταται στον I.S.S.

 

2001: Ο Dennis Tito γίνεται ο πρώτος τουρίστας στο διάστημα. Ο διαστημικός σταθμός Μιρ αποσύρεται και καίγεται στην ατμόσφαιρα.

 

2003: Το διαστημικό λεωφορείο Columbia κομματιάζεται στην ατμόσφαιρα, σκοτώνοντας και τους εφτά αστροναύτες. Η Κίνα εκτοξεύει το Shenzhou 5 με τον πρώτο ταϊκοναύτη, τον Γιανγκ Λιβέι. Η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Mars Express φτάνει στον Άρη.

 

2004: Εκτοξεύεται το SpaceShip One, το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο. Τα ρομποτάκια Spirit και Opportunity εξερευνούν τον Άρη. Η διαστημοσυσκευή Cassini φτάνει στον Κρόνο.

 

2005: Η κάψουλα Huygens προσεδαφίζεται στον Τιτάνα.

 

2006: Η Ιρανοαμερικανή Anousheh Ansari γίνεται η πρώτη τουρίστρια στο διάστημα. Η διαστημοσυσκευή New Horizons εκτοξεύεται με προορισμό τον Πλούτωνα.

 

2007: Το New Horizons προσπερνά τον Δία. Επέτειος 50 χρόνων από την εκτόξευση του Σπούτνικ 1.

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Πολύ καλό :) Μπράβο για τη πρωτοβουλία να φτιάξεις κάτι τόσο ωραίο και χρήσιμο... :) Είναι πολύ περιληπτικό και μπορεί κάποιος να δει γρήγορα πως εξελίχθηκαν τα πράγματα :) Πληροφορίες από που πήρες :?:
Δημοσιεύτηκε
Καλή δουλειά Ηλία, μας έδωσες περιληπτικά πολύ υλικό και μια γενική άποψη. Για την ιστορία οι άνθρωποι που ηγήθηκαν του προγράμματος COBE πήραν πανάξια πέρσι το βραβείο Νόμπελ
Δημοσιεύτηκε
Πληροφορίες από που πήρες :?:
Τις πληροφορείες τις πήρα κυρίως από το περιοδικό Science Illustrated, αλλά δεν θυμάμαι το τεύχος #-o . Είχε κύριο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια της διαστημικής εξερεύνησης, οπότε θα ξέρετε για ποιό λέω.

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Ναι,το θυμαμαι κι εγω αυτο το τευχος.

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
Θα ήθελα να δώσω και εγώ συγχαρητήρια από μέρους μου!!! \:D/ =D> Πραγματικά πολύ καλή δουλειά!!!Απλά θα ήθελα να τονίσω ότι καλό θα ήταν να αναφέρεις και άλλες ευρωπαικές επιτυχίες στο διάστημα όσο και παγκόσμιες και πάλι μπράβο!!!!! :mrgreen: :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Συγχαρητήρια και από μένα! Πολύ καλή δουλειά! =D> Το υλικό που πήρες είναι νομίζω στο τεύχος 24- Μάρτιος 2007.Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι από την ΕSA(European Space Agency) τον Δεκέμβριο του 2006 μπήκε σε τροχιά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο COROT για την αναζήτηση εξωηλιακών πλανητών, από το Μπαικονούρ του Καζακστάν. Ο δορυφόρος αυτός, βάρους 600kg και μήκους 4,2 μέτρων ανυψώθηκε σε απόσταση 827Km από την Γη με την βοήθεια ενός ρώσικου πυραυλοφορέα Soyuz-2.

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Δημοσιεύτηκε

Είναι αλήθεια όμως πως σκέφτομαι σοβαρά να γράψω έναν κατάλογο με όλες τις διαστημικές αποστολές :cheesy:

Μη τον περιμένετε σύντομα γιατί αρχίζει αυτές τις μέρες η εξεταστική και έχω διάβασμα #-o

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Δημοσιεύτηκε
ΟΚ!!! :mrgreen: Πάντως να ξέρεις ότι θα περιμένουμε με ανυπομονησία.... :wink: :cheesy:

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Ίσως ενδιαφέρουν και τα παρακάτω σε αυτό το τόπικ:

 

Λίστα Επανδρωμένων Διαστημικών Αποστολών

 

Προσεδαφίσεις σε Σώματα του Ηλιακού Συστήματος

 

Ετοίμαζα και μία λίστα με όλες τις μη επανδρωμένες αποστολές που δεν ξέρω πότε θα τελειώσει..

 

Υ.Γ. Πρέπει σιγά σιγά για κάθε αποστολή να δημουργηθεί ένα άρθρο ώστε να μην είναι "κόκκινοι" οι σύνδεσμοι, θέλει πολλή δουλειά.. Όποιος συμμετέχει στο astronomia.gr και ασχολείται με τη διαστημική μπορεί να βοηθήσει!

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Ηλία πολυ καλη και συνοπτικότατη η παρουσιαση, συγχαρητήρια κι απο μενα! :)

 

Στη δεκαετία του 2000 θα προτεινα να μπει και λήμμα για το voyager,

το οποίο αυτη τη στιγμη πλησιάζει (ή έχει ξεπεράσει) την ηλιόπαυση

και είναι το πιο μακρινο αντικειμενο που εχει στειλει ο ανθρωπος στο διαστημα.

 

Νώντας.

www.myspace.com/astrovoxgr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης