roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Επανέρχομαι στο αγαπημένο μου θέμα (φωτορύπανση), αλλά από την πλευρά της φωτογράφησης, ζητώντας συμβουλές από ποιό έμπειρους Πρόσφατα ξεκίνησα να κάνω δοκιμές από Αθήνα με EOS300D (btw, έχω αρχίσει να την λατρέυω αυτήν την μηχανή). Με απλούς φακούς (28-55, 80-200) καταφέρνω να έχω μια όμορφη κατασπρη γαλακτερή φωτογραφία (που δεν διακρίνεται τίποτα) μέσα σε δευτερόλεπτα. Δεν θυμάμαι ακριβώς νούμερα, πάντως είναι σίγουρα στα 4'' σε ISO 3200. Σε ποιό μικρές εκθέσεις / ISO το μόνο που καταφέρνω είναι είτε υποφωτισμό (ISO100 με μικρούς χρόνους) ή να έχω ένα απαίσιο καφέ ουρανό (σε Nikon 80D βγαίνει μπλε) αλλά φυσικά πέρα από τα ποιό έντονα αστέρια δεν μπορείς να φωτογραφήσεις τίποτα άλλο. Χθές δοκίμασα με το 8'', πάλι με ISO 3200 (συγκριτικές δοκιμές κάνω, σε αυτήν την φάση δεν με ενδιαφέρει ο θόρυβος). Τα πράγματα λίγο καλύτερα (αν και το f είναι 6, σε σύγκριση με 2 και 4.5 των φακών), κατάφερα 80'' πρίν γίνουν όλα άσπρα. Δοκίμασα με Baader UHC-S που θεωρητικά θα μου κόψει μεγάλο μέρος της φωτορύπανσης και θα μου αφήσει Ha, Hb, OII (εντάξει η μηχανή θα κόψει το Ha) και τα πράγματα βελτιώθηκαν, αλλά και πάλι μετά από περίπου 200'' η καφετίλα/ασπρίλα εμφανίζεται. Να αρχίσω να απογοητεύομαι ; Δεν πιστέυω οι χρόνοι που χρησιμοποίησα να είναι ικανοποιητικοί, σωστά ; Ή μήπως παρα-είναι υπερβολικό το ISO που δοκιμάζω ;
dark nebula Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Για κατεβασε το iso στα 400 η 800 ,, οσο μεγαλητερο iso τοσο πιο πολυ ευαισθησια και παιξε λιγο με τους χρονους εκθεσης [DARK DARK SKY BY DARK NEBULAhttp://www.spartastronomy.gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Αυτό που μου λες είναι ότι το gain της μηχανής είναι που χαλάει την εικόνα, και όχι η φωτορύπανση ; Θα δοκιμάσω σήμερα με μικρότερα ISO,το 8'' και φίλτρα, ποιό οργανωμένα. Με τους φακούς έχω κάνει τις αντίστοιχες δοκιμές με όλα τα ISO και έχω το ίδιο αποτέλεσμα, αναλόγως το χρόνο έκθεσης φυσικά: για μικρούς χρόνους έχω υποφωτισμό, για μεγαλύτερους χρόνους (μιλάμε για κάτω από 30'') έχω ξεπλημένη φωτογραφία.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 To 3200 ISO είναι σίγουρα υπερβολή - έβαλες γρήγορα το ρώσικο hack στην 300άρα - Έχεις δίκιο που τη λατρεύεις, είναι αξιαγάπητη Γύρω στο ISO 400-800 είναι οκ και δεν θα έχεις τον ενοχλητικό θόρυβο που συνοδεύουν οι άνω του λεπτού εκθέσεις στα 1600 και 3200 ISO. Περίμενε ότι θα έχεις καλά αποτελέσματα τουλάχιστον για 5λεπτες εκθέσεις. Με ένα φίλτρο τύπου Baader UHC-S (που έχεις) μπορείς να τραβήξεις και 10 λεπτά έκθεσης από την πόλη με ασπρίλα που αντιμετωπίζεται στο photoshop - 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας έχω πάει και 15-20 λεπτά έκθεσης με φίλτρο φωτορύπανσης. Δεδομένου ότι στην πράξη θα κάνεις πολλές μικρότερες του 10λεπτου εκθέσεις, τις οποίες στο τέλος θα αθροίσεις, μπορείς να πετύχεις εντυπωσιακότατα αποτελέσματα μέσα από την πόλη. Σήμερα μάλιστα είδα στο cloudy nights μια βραβευμένη φωτό του Μ65, αν δεν απατώμαι, η οποία ήταν άθροισμα 48 πεντάλεπτων εκθέσεων + αρκετών flats,bias,darks. Δεν υπάρχει αναλογία ούτε στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε ούτε στις συνθήκες φωτογράφισης, αλλά αυτό το παράδειγμα σου δίνει ένα μέτρο του τι μπορεί να πετύχει κανείς με αθροίσματα μικρών σχετικά εκθέσεων και με σεμνό εξοπλισμό. Έσω αισιόδοξος !!! Εύχομαι καλή συνέχεια.Φιλικά,Ηλίας.
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 To 3200 ISO είναι σίγουρα υπερβολή - έβαλες γρήγορα το ρώσικο hack στην 300άραΓια την ακρίβεια το undutchables Γύρω στο ISO 400-800 είναι οκ και δεν θα έχεις τον ενοχλητικό θόρυβο που συνοδεύουν οι άνω του λεπτού εκθέσεις στα 1600 και 3200 ISO. Περίμενε ότι θα έχεις καλά αποτελέσματα τουλάχιστον για 5λεπτες εκθέσεις. Με ένα φίλτρο τύπου Baader UHC-S (που έχεις) μπορείς να τραβήξεις και 10 λεπτά έκθεσης από την πόλη με ασπρίλα που αντιμετωπίζεται στο photoshopΟΚ, υποθέτω ήμουν ανυπόμονος Απλά Ηλία προσπαθώ να δω τις δυνατότητες, και ή δυνατών να αντιμετωπίσω και πρόβληματα seeing και ανεπαρκούς εξοπλισμού (στήριξη, ανύπαρκτη οδήγηση κλπ). Για αυτό κατέφυγα σε μεγάλο gain. Οπότε δοκιμάζω και βλέπουμε.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Για να σου δώσω κουράγιο ... Φετινός "φιναλίστ" στο διαγωνισμό deep sky του cloudynights:http://astro.krneki.ws/m65_66_20070408.html28 πεντάλεπτες εκθέσεις με Canon 350D!!!
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Αυτό θα πει μεράκι Είδες όμως από που φωτογραφίζει; Αχχ!! (ασχετο, έχει 10'' σε HEQ5 τροποποιημένη, πολύ ενδιαφέρον hack, με 100ευρο έχεις μια σοβαρή βάση, χμμμμ)
dark nebula Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Nομιζω σε καλυψε απολυτα ο φιλος eliasg2004 [DARK DARK SKY BY DARK NEBULAhttp://www.spartastronomy.gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Τα ίδια ισχύουν από Αθήνα, χωρίς φίλτρα , με απλούς φακούς ; (μπας και κάνω και κανένα wide shoot από Αθήνα )
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Γιάννη μια δοκιμή μονάχα ... Δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο από Αθήνα και δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω ...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2007 Από Αθήνα δε μπορείς να κάνεις έκθεση πάνω από 4-5 (και πολύ λέω) δευτερόλεπτα. Πολύ απλά, δεν γίνεται. Ο ουρανός είναι πλέον ένα φωτισμένο αντικείμενο και όχι "μαύρο" ώστε να επιτρέπει τέτοιες εκθέσεις. Αφού το είδες και μόνος σου...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα