Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ???

 

 

ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΙΑΣΤΕΛΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΜΠΑΛΩΝΙ ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;;;ΑΚΟΜΑ (ΧΑΖΗ ΜΕΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕ) ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ <<ΜΠΑΛΩΝΙ>>;;;

 

THANKS!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, νομίζω ότι οι απωστικές δυνάμεις είναι μεγαλύτερες (και αυτό έχει παρατηρηθεί) απο την βαρύτητα, κι έτσι η διαστολή του βαίνει επιταχυνόμενη.

Γιά το δεύτερο, που πιστεύω οτι είναι περισσότερο φιλοσοφικό, ισχύει το εξής: οτιδήποτε "έξω" απο το παρόν σύμπαν, ούτε το επηρεάζουμε-ούτε μας επηρεάζει, συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε (ούτε κι αυτό μπορεί) τίποτα γι'αυτό.

Αλλά μπορεί να κάνω κάποιο τραγικό λάθος.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Gia to prwto erwtima: To sympan ksekinise me tin megali ekriksi i opoia edwse mia terastia othisi stin ili kai etsi ektote afti diastelletai. To logiko simfwna me tis mexri prin liga xronia gnwseis mas tha itan o rithmos aftis tis diastolis na miwnetai sinexws logw tis varititas opote kai tha ipirxan treis periptwseis analoga me tin piknotita tis ilis sto simpan se sxesi me ton simerino rithmo diastolis tis ilis:

a) An i piknotita tis ilis sto simpan einai katw apo mia krisimi timi to simpan tha sinexisei na diastelletai gia panta

b) An einai megaliteri tote tha stamatisei kapote na diastelletai kai tha arxisei na sistelletai mexri ti megali sinthlipsi

c) An i piknotita einai isi me tin krisimi timi o rithmos diastolis einai tosos oste molis pou na apofeygetai i sistoli.

Ta pragmata eginan pio periploka otan sta teli tis perasmeni dekaetias eginan metriseis pou edeiksan oti stin pragmatikotita o rithmos diastolis afksanetai sinexws. Afto odigise sto na vgaloun i epistimones ena palio "lathos" tou Ainstein tin kosmologiki stathera(o idios to apokalese lathos parolo pou telika apodeixthike 70 xronia meta oti eixe dikio). Afti i stathera einai ena eidos apostikis dinamis i opoia eksoudeterwnei ti varitita kai epitaxinei ti diastoli.

Oso gia to ti iparxei eksw apo to mpaloni i apantisi einai oti den iparxei tipota afou den iparxei xwroxronos.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αγαπητό sergio του οποίου τα λεγόμενα είναι απολύτως σωστά και ακριβή. Θα ήθελα να συμπληρωσω κι εγω κάτι για να βοηθήσω λίγο στην κατανόηση του φαινομένου της διαστολής, παραθέτοντας την εξήγηση της Φυσικής η οποία πάντα με συνέρπασε. Στην ουσία το Σύμπαν δεν διαστέλεται αλλά αυτή η φαινόμενη διαστολή είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Γένεση εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμα και αυτή τη χρονική στιγμή. Κάθε χρονική στιγμή , σύμφωνα με την Κοσμολογία, γεννιέται χωρόχρονος μεταξύ των αντικειμένων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απόσταση μεταξύ τους όχι λόγω απομάκρυνσης αλλά λόγω δημιουργίας του μεταξύ τους χωρόχρονου . Γι' αυτό ακριβώς το λόγο παρατηρούμε τον υποβιβασμό της συχνότητας της ακτινοβολίας υποβάθρου των 3 Κ αφού διαρκώς και με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε το μήκος κύματος της λόγω της "διαστολής" του Σύμπαντος ενω η ταχύτητα του φωτός παρέμεινε σταθερή.

 

Φιλικά

Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
D Σιγουρα οταν κατανοησουμε την πραγματικη φυση του χρονου, τοτε θα παρουμε πολλες απαντησεις.Ισως τοτε εκπλαγουμε απο το ποσο ...απλα και κατανοητα ειναι τα του συμπαντος...και οχι μονο. wink
g999
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι,

όσον αφορά τις "ελκτικές δυνάμεις" με καλυπτεί ο Sergio

αλλά μην ξεχνάμε το θέμα του μπαλονιού. Το παραδειγμα αυτό δεν είναι ακριβές. Το χρησιμοποιούμε μονό για να διανοηθούμε έστω και τόσο απλά το συστημα της διαστολής.

Είναι λανθασμενο γιατι οι κουκίδες (γαλαξίες) απομακρύνονται σένα δισδιάστατο χώρο(επιφάνεια μπαλονιού). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δεν καλύπτει επακριβώς τις απαιτήσεις της κατανόησης, Γιατί?

Γιατί υπάρχουμε και άρα το σύμπαν υπάρχει σε 4 διαστάσεις (μπορει και σε πολλές περισσοτερες) καιι γιατί αυτό που όλοι χρειαζεται να κατανοήσουμε είναι οτι στις απαρχές το σύμπαν δεν ήταν ενα "σημείο" και ότι "η μεγάλη έκρηξη" έγινε ταυτόχρονα σε όλο το σύμπαν.

Η μεγαλύτερη συγκηνισιακή εμπειρία που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος είναι η αίσθηση του μυστηριώδους." Aλμπερτ Αινστάιν
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αγαπητοί φίλοι

 

Όντως το μοντέλο του μπαλονιού με τις κουκίδες δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την διαστολή του Σύμπαντος γι' αυτό και συνήθως χρησιμοποιείται το μοντέλο του "σταφιδόψωμου" στο οποίο οι σταφίδες απομακρύνονται κατά τη διάρκεια "φουσκώματος" του κάτι που προσιδιάζει περισσότερο στο φαινόμενο που προσπαθούμε να περιγράψουμε.

 

Όσον αφορά για τις διαστάσεις του Σύμπαντος, σύμφωνα με την θεωρεία Kalouza-Klein η οποία είναι μια απόπειρα ενοποίησης των δυνάμεων, οι υπαρκτές διαστάσεις είναι 11 αλλά οι 7 απ' αυτές είναι τοπολογικά τόσο συνεστραμένες ώστε να μην είναι αντιληπτές από τις αισθήσεις. Ούτως ή άλλως οι σύγχρονες θεωρίες των χορδών και η κβαντική θεωρία πεδίου λειτουργούν σε περισσότερες των τεσσάρων διαστάσεις.

 

Τέλος για την έννοια του ταυτόχρονου της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν έχει έννοια διότι ο χωρόχρονος σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας δεν είναι ένα απλό μαθηματικό υπόστρωμα για τις θεωρίες μας αλλά αποτελεί οντολογική κατηγορία δηλαδή είναι κάτι το υπαρκτό. Κατά την Μεγάλη Έκρηξη δημιουργήθηκε τόσο η ύλη όσο και ο Χωρόχρονος κι επειδή για να χρησιμοποιούμε χρονικούς προσδιορισμούς όπως το "πριν " το "μετά" και το "ταυτόχρονο" πρέπει ήδη να υφίστανται ο χρόνος, δεν έχει καμία έννοια να μιλάμε για ταυτοχρονισμό την στιγμή που ακόμα δεν υπήρχε Χρόνος. Επίσης δεν έχει καμία έννοια να ρωτάμε τι υπήρχε "πριν" την δημιουργία διότι όπως λένε χαρακτηριστικά οι Θεωρητικοί Φυσικοί είναι σαν να ρωτάμε τι υπάρχει βορειότερα του Βόρειου Πόλου. Η έννοια της Δημιουργίας μπορεί να σταθεί λογικά μόνο εν χρόνω και όχι απουσία του άρα πολύ πιθανόν ακόμα και το πανάρχαιο ερώτημα του ανθρώπου περί Δημιουργίας από ένα όν το οποίο αποκαλεί Θεό να είναι απλά λανθασμένο και ενώ στέκει συντακτικά και γραμματικά σαν πρόταση να μην έχει απάντηση γιατί το ίδιο το ερώτημα δεν έχει έννοια. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο στη Φυσική λένε ότι πολλές φορές είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις σωστές ερωτήσεις παρά να δίνεις σωστές απαντήσεις μιας και μια ερώτηση η οποία δεν έχει έννοια, μπορεί να ταλανίζει γενιές επιστημόνων.

 

Φιλικά

Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης