Jump to content

Vixen Ultima 8x56 vs Bresser 10x50 (lidl)


astrovox

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από καιρό ήθελα να τα δω δίπλα δίπλα, όχι για άλλο λόγο αλλά διότι τα πρώτα κοστίζουν δέκα, και κάτι, φορές περισσότερο από τα δεύτερα.

 

Για την ιστορία να πω ότι προσπάθησα να το κάνω αυτό και πριν από ένα μήνα περίπου αλλά διαπίστωσα ότι τα Bresser μου ήταν ελαττωματικά με διπλό είδωλο και τελείως εκτός ευθυγράμμισης. Τα έστειλα στην εταιρεία που έχει το support (ταχυδρομικό κόστος 3 ευρώ) και μετά από μία εβδομάδα έλαβα ένα καινούριο ζευγάρι το οποίο δουλεύει μια χαρά. Ετσι σήμερα, καθώς βρέθηκα στο εξοχικό, αφιέρωσα μια ωρίτσα ξαπλωτής περιπλάνησης στον Γαλαξία για να τα δοκιμάσω δίπλα-δίπλα με τα Vixen μου. Τα αποτελέσματα ακολουθούν.

 

Γενικός νικητής... τα vixen! Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς πιστεύω. Ομως σημασία έχουν και οι λεπτομέρειες. Αρχίζω με τα οπτικά.

 

Οι μεγάλες τους διαφορές είναι δύο. Αρχικά οι επιστρώσεις, κάτι που ήταν εμφανές όταν πέρναγες από τα πολύ λαμπρά αστέρια. Τα bresser εμφάνιζαν που και που μια ανάκλαση, όχι ιδιαίτερα ενοχλητική και μόνο στα πολύ λαμπρά αστέρια, ωστόσο το γεγονός αυτό διατάραζε λιγάκι την ηρεμία της παρατήρησης. Αντίθετα τα vixen δεν εμφάνιζαν καθόλου ανακλάσεις ακόμα και στα λαμπρά αστέρια.

 

Δεύτερη μεγάλη διαφορά ήταν τα άκρα του πεδίου. Παρατήρησα με πολύ μεγάλη προσοχή τη συμπεριφορά των δύο κιαλιών στα άκρα του πεδίου, με αργές κινήσεις φέρνοντας σιγά σιγά αστέρια από το κέντρο προς την άκρη του πεδίου. Τα bresser εμφάνιζαν εμφανείς οπτικές παραμορφώσεις προς τα άκρα, ίσως στο τελευταίο 20% της απόστασης από το κέντρο του πεδίου. Δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό όμως ήταν εμφανές. Τα vixen είχαν πολύ μικρότερη παραμόρφωση, δεν μπορώ να πω όμως και μηδενική. Τα αστεράκια παραμορφώνονταν κάπως όταν βρίσκονταν πολύ κοντά στην άκρη, στο τελευταίο 5% ίσως. Το γεγονός αυτό το αντιλήφθηκα γιατί είχα σκοπό να το προσέξω αλλιώς πιστεύω πως περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Σα γενική παρατήρηση, τα vixen έδιναν ένα χορταστικά λαμπρό είδωλο και αρκετά καλύτερο από τα bresser. Δεν ξέρω την ακριβή συνεισφορά του κάθε παράγοντα αλλά τα 6 χιλιοστά διαμέτρου παραπάνω, το τέλειο exit pupil για την ηλικία μου και η μικρότερη μεγέθυνση μάλλον δίνουν μια καλύτερη wide-field αίσθηση. Πάντως σε ορισμένα συγκεκριμένα πεδία το πεδίο των bresser και η κάπως μεγαλύτερη μεγέθυνση ήταν χρήσιμη.

 

Εδώ τελειώνουν και τα αρνητικά για τα bresser. Οχι ότι μέχρι τώρα τα πήγαν άσχημα πάντως. Η αίσθησή τους μου αρέσει αρκετά. Η αντιολισθητική τους υφή, το πιάσιμό τους, η εστίασή τους με ικανοποιούν αρκετά. Αυτό είναι έντονα προσωπική προτίμηση όμως στα χέρια μου τα ένιωθα όμορφα ενώ μου αρέσει και το κοντό τους σχήμα. Τα vixen, από την άλλη, έχουν μια πιο "πολυτελή" και στιβαρή αίσθηση η οποία όμως, για κάποιο λόγο, με αφήνει αδιάφορο. Σε αυτό συντελεί και ένα γεγονός το οποίο με εκνεύριζε από την πρώτη στιγμή που τα πήρα. Τα καπάκια είναι αρκετά μεγάλα και χαλαρά με αποτέλεσμα να μην κουμπώνουν καλά στα κιάλια. Κάθε φορά που θα βγάλω τα κιάλια από τη θήκη τα καπάκια θα έχουν μείνει στον πάτο. Λεπτομέρεια ή όχι είναι ένα γεγονός που πάντα μου χαλάει, λιγάκι, τη διάθεση. Αντίθετα στα bresser τα καπάκια είναι επαρκώς σφιχτά και κάθε φορά έχω την ευχαρίστηση να τα βγάζω ο ίδιος και να τα τοποθετώ στη θήκη, που υπολείπεται κατά πολύ της δερμάτινης θήκης του vixen αλλά που είναι πιο συμπαγής και, κυρίως, δεν έχει καπάκια μόνιμα στον πάτο!

 

Γενικό συμπέρασμα, η ποιότητα κοστίζει... πολλαπλάσια. Δεν ξέρω αν τα vixen αξίζουν τα δέκα φορές περισσότερα χρήματα ωστόσο είναι αναμφισβήτητα πολύ καλά οπτικά όργανα. Τα bresser-άκια όμως κόστισαν πραγματικά ελάχιστα χρήματα, με πολύ αξιοπρεπή απόδοση ενώ ένιωθα και ωραία όταν τα κρατούσα στα χέρια μου και δε μετάνιωσα καθόλου που τα πήρα σαν ένα δεύτερο ζευγάρι.

vixen-bresser.jpg.6b4b9232636354fde24bf4c281645321.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αν είμαστε σε ένα ακοτεινό νυχτερινό ουρανό με αυτα τα 2 κυάλια....

με ποιο απ'τα δύο θα βλέπουμε περισσότερα αστέρια?εννοώ πιο μικρού μεγέθους αστέρες..

Με τα Vixen 8x56 ή τα Bresser 10x50?

 

Δηλαδή στα να δούμε περισσότερα αστέρια τι παίζει ρόλο σε αυτή την σύγκριση?

Η μεγαλύτερη διάμετρος και τα εξαιρετικά οπτικά των Vixen?

ή η μεγαλύτερη μεγένθυνση των Bresser?

 

'Eλπις

:)

;) Έλπις ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σου φίλε μου και σκληρός ο ανταγωνισμός καθώς το ένα ζευγάρι έχει ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο (12%) ενώ το άλλο έχει αρκετά μεγαλύτερη μεγέθυνση (25%). Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα αν θεωρήσουμε εξίσου καλά οπτικά είναι:

 

-η διάμετρος του φακού

-η μεγέθυνση

-το άνοιγμα της κόρης του οφθαλμού του παρατηρητή

 

με το πρώτο να είναι γενικά πιο σημαντικό από το δεύτερο και το τρίτο να διαφοροποιεί τα αποτελέσματα υπό συνθήκες.

 

Θεωρώντας ότι ο παρατηρητής έχει αρκετά μεγάλη διάμετρο κόρης οφθαλμού τα δύο κιάλα δείχνουν σχεδόν το ίδιο αμυδρά αστέρια (με μια διαφορά μεγέθους της τάξης του 0,05, υπέρ των 10x50).

 

Ομως υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία. Το exit pupil των Vixen είναι μεγάλο (7mm) οπότε σε παρατηρητές που δεν έχουν τόσο μεγάλη κόρη αρκετό φως πάει χαμένο. Αρα για παρατηρητές με κόρη κάπου στα 5-6mm τα 10x50 δε χάνουν καθόλου φως και δείχνουν περισσότερα. (Η κόρη του οφθαλμού ποικίλλει σε μέγεθος και εξαρτάται από την προσαρμογή στο σκοτάδι, την ηλικία, την κόπωση και γενετικούς παράγοντες).

 

Το άλλο σημαντικό σημείο είναι τα οπτικά τα οποία ασφαλώς και δεν είναι τα ίδια. Τα Vixen έχουν καλύτερες (και περισσότερες) επιστρώσεις και έχουν μικρότερες απώλειες φωτός στη διαδρομή. Υποψιάζομαι ότι ο παράγοντας αυτός είναι αρκετά σημαντικότερος από τη μικρή διαφορά που έχουν στη θεωρία.

 

Δεν έχω ποσοτικό τύπο να περιγράψω τις απώλειες όμως εμπειρικά τα vixen μου έδειξαν περισσότερα αστεράκια παρά την εις βάρος τους διαφορά του 0,05 του μεγέθους στη θεωρία.

 

Δες εδώ για μια καλή εξήγηση στο συγκεκριμένο θέμα και με μερικούς απλούς τύπους:

http://web.telia.com/~u41105032/visual/limiting.htm

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης