Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να πάρω (ακόμα μία) φωτογραφική μηχανή.

Αλλά ταλαντεύομαι: μία αναλογική Nikon F4 μεταχειρισμένη που την ζαχάρωνα χρόνια πριν (λογικά δέν έχει νόημα για αστροφωτογράφηση έχω αρκετά αναλογικά μηχανικά σώματα μεταξύ των οποίων και η Nikon FM2 αλλά η F4 είναι απωθημένο μου) ή την ψηφιακή SLR Nikon D40 για παιχνιδάκι :-k

Please help! Βγάλτε με απο το αδιέξοδο, η λογική λέει D40 αλλά η καρδιά F4

Υπογραφή

Μπερδεμένος

ΥΓ και άλλες προτάσεις δεκτές αρκει να είναι Nikon :cheesy: και εν πάσει περιπτώσει OXI Canon

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Η d40 ειναι φρέσκια και ποιο μικρή αλλα αν τίθεται και θέμα χρημάτων μπορείς με μια d50 να κάνεις την ίδια δουλεια και ισως ακόμη καλλίτερα (περισσότερες λειτουργίες, μεγαλύτερη γκάμα φακών).

αν δεν τίθεται οικονομικό και θέλεις κατι πολυ καλό κοιτα και την d80

Imagination is more important than knowledge
Δημοσιεύτηκε
Γιώργο, μια ακόμα φιλμάτη SLR τι να σου προσφέρει τόσες που έχεις? Άντε κάνε το μεγάλο βήμα στη ψηφιακή τεχνολογία και αξιοποίησε τη με τις γνώσεις σου! :wink: Εγώ δεν θα έπαιρνα τη D40, παραείναι εισαγωγική DSLR για σένα, της λείπουν αρκετά.. D50, D70 άμα βρεις, ή ακόμα καλύτερα χτύπα μια D80 να κάνεις τη δουλειά σου! :D

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Περίπου στην φάση ήμουν και εγώ πριν κανα εξάμηνο μεταξύ της d80 και της f100.

Τελικά επικράτησε η λογική και έγινα ο ευτυχής κάτοχος μιας d80 :D , πράγμα που συστήνω και σε εσένα.

D40=Ελαφριά, ψηφιακή με όλες τις ευκολίες, συμβατότητα μόνο με όλους τους af-s af-i από dpreview

Perhaps the biggest negative on the D40 is that it doesn't have an internal focus drive motor and hence no mechanical focus drive pin, instead it only has CPU contacts which means it can only Auto Focus with AF-S and AF-I lenses (those with built-in focus motors). Indeed our 'standard' lens the Nikkor 50 mm F1.8D (and the F1.4D) are manual focus only on the D40

Δεν έχει Mirror-lockup, af 3 σημείων, iso 200+!!!! και γενικά μου μυρίζει προσπάθεια αντιγραφής της d200/d80 με πολλά κοινά σημεία. Απλά τις έχουν <ελαφρύνει> λίγο και έβγαλαν την d40. [-X

F4=Έρωτας, το απόλυτο εργαλείο, θέλεις μόνο να την κοιτάς, το όνειρο των απανταχού nikonάκιδων (και εμού του ιδίου) κοιμόμουν και την ονειρευόμουν, αλλά σχεδόν 1kgr χωρίς φακό.:shock:

Εμένα μου αρέσει ακόμα να ονειρεύομαι οπότε λέω να το καθυστερήσω για κανα χρόνο ακόμα. :^o :^o :^o

Περίμενε λίγο και πάρε την d80, ή μια μεταχειρισμένη d70s :wink:

Μακριά από d40, χίλιες φορές μία μεταχειρισμένη d70s.

Aν επιμένεις πάρε την d40x στην οποία διορθώνονται πολλά και μένει μόνο το πρόβλημα με τους φακούς.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Το πρωι διαβαζα για τη D40 σε ενα forum .( ukastroimaging )

Ελεγαν οτι εχει προβλημα με την αποθηκευση των αρχειων σε μη συμπιεσμενη μορφη .

Αν μπορεσεις να παρεις τη D80 οπως λεει και ο Παναγιωτης σιγουρα πολυ καλυτερα .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Ελα ρε Γιώργο, ούτε την μια (καλά το αποθημένο, αλλά μόνο αν κάνεις συλογή SLR), ούτε την άλλη (η D40 είναι για point&shoot αρχάρειους). Ανεπιφύλακτα D70/D80. Αλλά ευτηχής κάτοχος D80, για το χόμπι αγόρασα EOS300D
Δημοσιεύτηκε

Aν ειναι να πάρει d70 h d70s τότε καλλίτερα να κοιτάξει την d50 ειναι καλλίτερη και -πιθανών- φθηνότερη

εσυ roryt εχεις d80 και πήρες για το χόμπι canon!!!!!??? πως και δε κοιταξες d50/d70/s να είχες και κοινούς φακούς?

Imagination is more important than knowledge
Δημοσιεύτηκε
Aν ειναι να πάρει d70 h d70s τότε καλλίτερα να κοιτάξει την d50 ειναι καλλίτερη και -πιθανών- φθηνότερη
Δεν έχω άμεση άποψη επ'αυτού πέρα ότι ποτέ δεν με ενθουσίασε ένα σχόλιο σαν αυτό (D50 vs D70): it's slightly smaller and lighter than the D70 and several features have been removed or simplified to make the camera easier to use.

εσυ roryt εχεις d80 και πήρες για το χόμπι canon!!!!!??? πως και δε κοιταξες d50/d70/s να είχες και κοινούς φακούς?
Για πολλούς λόγους: πχ η D80 χρησιμοποιήται κυρίως από το έτερο ήμιση, και επεμβάσεις του στυλ peltier, αφέρεση φίλτρου κλπ θα επέφεραν το λιγότερο διαζύγιο :) Αλλά επίσης ότι όλοι λένε για τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου στον αισθητήρα της Canon, ότι (ιδίως η 300D) είναι μία από της ποιό "πειραγμένες" και καλο-υποστηριζόμενες για αστροφωτογραφία, ότι δεν με ενδιέφερε αν θα είχα τους super φακούς της Nikon (σιγά, για αστροφωτογραφία υπάρχουν κάτι καταπληκτικοί φτηνοί με μοντούρα Μ42). Και φυσικά το κόστος (300 ευρώ κάνει η 300D στο ebay). Αλλά το ποιό σημαντικό ήτανε η γνώμη πολλών ειδικών στο χώρο, που συνοψίζεται στο σχόλιο του Αντώνη ποιό πάνω.
Δημοσιεύτηκε

Κακά τα ψέμματα, η canon έχει αποδείξει την αξία της στην αστροφωτογράφηση. Για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή χωράει συζήτηση, αλλά σε αυτό τον τομέα μια Canon 300d είναι ότι πρέπει, οικονομική και - όπως ειπώθηκε και παραπάνω - ανοιχτή σε επεμβάσεις και επεκτάσεις, τόσο στο software όσο και στο hardware.

Γιώργο, καταλαβαίνω τους συναισθηματικούς λόγους που σε κάνουν να βλέπεις Nikon, αλλά για τη δουλειά που τη θέλεις η πρακτική λύση είναι Canon ...

Δημοσιεύτηκε

F4.Αφου θα την παρεις.Τι τώρα τι μετα?

Ψηφιακη μετά απο 4-5(ισως κ λιγοτερο) χρονια που θα εχουμνε περασει σε μεγαλύτερους αισθητήρες.Η canon τον εχει στην eos1.Ειναι θεμα χρονου να εμφανιστει κ στα μικροτερα μοντελα

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Φωτογραφίες των Nikon F4 και D70. Ρε παιδιά η F4 είναι πραγματική φωτογραφική μηχανή, η D70 δείχνει πλαστικό παιχνιδάκι. :cheesy:

NikonF4_800.jpg.ea34c27415c96d0e32893fec7bea587c.jpg

Έτοιμη για αστροφωτογράφηση. Πραγματική επαγγελματική μηχανή σε αίσθηση και αξιοπιστία.

f4s.jpg.62fad3bb578dd2f7c1cb2416ef91ed3f.jpg

nikon-d70.jpg.1afd40c071c90cf2d7977c63ea29cb4b.jpg

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο μεσημεριάτικα μας.... :oops:

H D70 είναι μια χαρά στις εισαγωγικές dslr για σοβαρό δεσμό.

Δε λέω παντρέψου την f4 για μια ζωή αλλά και μία καλοκαιρινή αέρινη σχέση δεν θα σε χάλαγε, αφού τελικά, για να συμπληρώσω τον Παναγιώτη, θα πάρεις και τις δύο :cheesy:

Δημήτρης.

ΥΣ μου θυμίζεις το δίλημμα κιθαρίστας ή ντράμερ... :mrgreen:

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Ζορζ, οπως ξερεις, δεν εχω ιδεα απο φωτογραφικες μηχανες, άρα η γνωμη μου δεν στηριζεται ουτε σε ιδιαιτερη επιχειρηματολογια ουτε εχει ιδιαιτερη βαρυτητα.

Παρ ολα αυτα εγω θα σου πω, πως ο μπουσουλας της ζωης μας και το μικρο μυστικο για να ειμαστε χαρουμενοι, ειναι να ακολουθουμε αυτο που προσταζει η καρδια μας.

Δαγκωτο στην F4 λοιπόν ! :wink: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Μην ψαρώνεις, έτσι τις φιάχνουν ποιά, δείχνουν ψεύτικες. Αλλά ειλικρινά, οι D70 / D80 κάθε άλλο παρά ψεύτικες είναι, και για καθημερινή χρήση και για το χόμπι. Αν δεν έχεις έρθει μέχρι τώρα σε επαφή με κάποια ανάλογη θα εκπλαγείς για το τι μπορούν να κάνουν.
Δημοσιεύτηκε

Συμβουλές δε θα σου δώσω, εσύ ξέρεις περισσότερα. Εχω την D70 για δουλειά και χόμπυ. Εφθασα όμως σε αυτή, έπειτα από δύο αναλογικές SLR της Nikon, έπειτα από διαδρομή στη φωτογραφία σχεδόν 20 χρόνια. Το δίλλημα είναι πολύ σοβαρό φίλε μου και απασχολούσε όλους τους σοφούς αρχηγούς της φυλής, τα τελευταία 2.000 χρόνια: καρδιά ή συναίσθημα;

:?:

(Την D40 δε τη βάζω καθόλου στην εξίσωση εκτός κι αν ψάχνουμε για μπρελόκ, αναφερόμαστε από D80 και άνω. Κλείσιμο παρένθεσης).

F4 λοιπόν ή D80; Ford Mustang ή Ford Escord Cossworth;

Την D70 όπως είπα πιο πάνω την αγόρασα για δουλειά αλλά τη χρησιμοποιώ και για τον ελεύθερό μου χρόνο (υπάρχει και μία μικρότερη, τσέπης). Τοπία, νυχτερινός ουρανός, Σελήνη. Τα έχει βγάλει τα λεφτά της από κάθε άποψη, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Χαίρομαι όμως σα μικρό παιδί όταν ξαναπιάνω στα χέρια μου την F301 (την αγόρασα τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το θηρίο, F4) ενώ νοιώθω θεϊκή ηδονή κάθε φορά που ακούγω το άνοιγμα / κλείσιμο του κλείστρου της ακόμη παλαιότερης FG (την οποία αντικατέστησε η F301).

Επειδή λοπόν σε "έκοψα" για συλλέκτη / εραστή της φωτογραφίας και όχι "ψυχρό εκτελεστή", θα μου επιτρέψεις να ψηφίσω F4 δαγκωτό. Και αν καμιά φορά βρεθούμε από κοντά, να μου τη δείξεις κι εμένα να θαυμάσω από απόσταση αναπνοής το παιδικό μου όνειρο.

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε
(Την D40 δε τη βάζω καθόλου στην εξίσωση εκτός κι αν ψάχνουμε για μπρελόκ, αναφερόμαστε από D80 και άνω. Κλείσιμο παρένθεσης).

F4 λοιπόν ή D80; Ford Mustang ή Ford Escord Cossworth;

Πολύ μου άρεσε όπως το έθεσες αγαπητέ φίλε :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Βρε παιδιά αυτό το ψευτοδίλημμα το έχω συναντήσει πολλές φορές στη φωτογραφική ζωή μου. Διοτί τελικά η μηχανή είναι μόνο το μέσο με το οποίο εσύ αποτυπώνεις αυτά που θες-μπορείς και έχεις μέσα σου.Εγώ πως το βλέπω;Αν έχεις ανάγκη εσωτερική να κλείνεσαι με τις ώρες στο μαύρο δωμάτιο και να ασχολείσαι με χημικά και ματζούνια σαν αλχημιστής πάρε την F4.Αν θες πιο καθαρή δουλειά πάρε την D 80, μόνο μην εθιστείς στο να μαζεύεις άπειρες φώτο που "δεν κοστίζουν τίποτα".Δεν πρόκειται να γίνεις καλύτερος φωτογράφος με αυτόν τον φτηνό πλουραλισμό.Μην πάρεις την F4 για να τραβάς έγχρωμο φιλμ το οποίο κάποιος άλλος θα το "χαϊδευει" μέχρι να πάρεις τις φώτο στα χέρια σου, διότι απλά δεν συμφέρει.
Δημοσιεύτηκε

Στην προκειμένη περίπτωση (αν βεβαίως έχω πιάσει καλά το νόημα) σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά ο τρόπος με τον οποίο το παράγεις αλλά και η απόλαυση που κερδίζεις. Δε νομίζω ο φίλος μας ο Γιώργος να προσπαθεί να γίνει καλύτερος φωτογράφος, όπως αν κάποιος ήθελε να αγοράσει ένα παλιό συλλεκτικό αυτοκίνητο δε θα το έκανε για να γίνει καλύτερος οδηγός. Απλώς επιθυμεί να γίνει κάτοχος τους "μαγικού" εργαλείου, να το χαρεί, να το απολαύσει και μετά ίσως να διακοσμήσει με αυτό κάποια ενδιαφέρουσα γωνιά του χώρου του (και των αναμνήσεών του). Από αυτή την άποψη και πάλι F4 δαγκωτό!

Υποσημείωση: ξέρεις τι ήταν η F4 όταν κυκλοφόρησε; Το ερώτημα δεν είναι ρητρικό, απλά ίσως να μη παρακολουθούσες την αγορά τότε. Το εργαλείο κόστιζε απ' όσο θυμάμαι κοντά 2 εκ. δραχμές (ή παραπάνω;) κι όλα αυτά πριν 15 χρόνια! Αξία σημερινή δηλαδή όσο ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο και σχεδόν το δεκαπλάσιο από ότι οι δικές μου "ταπεινές" SLR. Ηταν η Ferrari F40 των φωτογραφικών μηχανών! Το δίλλημα είναι όντως μεγάλο: αν εσύ είχες να διαλλέξεις μεταξύ ενός 10'' SC με eq6 κι ενός τηλεσκοπίου αντίκα, 300 ετών για παράδειγμα, τι θα επέλεγες; Σίγουρα με το δεύτερο δε θα γινόσουν καλύτερος αστρονόμος...

Κοιτώντας ψηλά και μακριά

http://astronomy.bouzaras.info

Δημοσιεύτηκε

Η Nikon F4 πρωτοκυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1988 και η παραγωγή της νομίζω κράτησε έως το 1997.

Η μηχανή ήταν επαγγελματική, στιβαρή ολοκληρωμένο σύστημα με εναλασσόμενα σκόπευτρα και θαμπόγυαλα κατάλληλη για όλα τα είδη φωτογραφίας.

Επίσης όπως βλέπω είναι ωραίο ζευγάρι με την Nikon FM2 που ήδη έχω :cheesy:

F4FM2Tcompared.jpg.8131238c9a95954df52aa6544c667020.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης