Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδιά.Εδώ και αρκετό καιρό έχω ένα τηλεσκόπιο της πλάκας με διάμετρο 60mm, είμαι πορωμένος με την αστρονομία. Έχω δει το φεγγάρι, τον Δία με τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους και λιγάκι τον Άρη και την Αφροδίτη. Λόγω του φτηνού εξοπλισμού και της αρκετά μεγάλης φωτορύπανσης, δεν έχω καταφέρει να δω κάτι άλλο.

Θέλω λοιπόν να πάρω ένα άλλο τώρα με budget 300-400€. Δεν το έχω πολυψάξει όσον αγορά τα καταστήματα, είμαι Ηράκλειο Κρήτης. Είδα μια πρόχειρη ματιά ότι σε αυτά τα χρήματα παίζουν τα 8ιντσα. Έχω δει το SKYWATCHER DOB 8' μέσω ίντερνετ αλλά όχι από κοντά. Τί λέει; Επίσης, ποιό μαγαζί είναι αξιόπιστο;

Θέλω να μου πείτε ποιό αξίζει μέχρι τελευταίας δεκάρας τα χρήματά του. Με ενδιαφέρει το value for money. Θα ήθελα να καταφέρω να δω πολύ καλύτερα τον Δία, την Αφροδίτη, τον Άρη και ιδιαίτερα τον Κρόνο (δεν ξέρω αν μπορώ με τέτοιου κόστους εξοπλισμό) και από εκεί και πέρα όσον αφορά γαλαξίες, σμήνη κτλ το ψάχνω.

Οπότε η ερώτηση είναι: Ποιό είναι πολύ καλό στα 300-400€ περίπου;

Δημοσιεύτηκε
Πατριωτάκι, γειά σου! :wink: Όπως ανέφερες και ο ίδιος, το 8" Sky-Watcher είναι το καλύτερο που μπορείς να πάρεις με αυτά τα λεφτά.Νομίζω είναι μια άριστη αγορά και πολύ συμφέρουσα ως προς το σύννολο τιμής/απόδοσης!
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς στο Ηράκλειο δεν υπάρχει εταιρεία που να παρέχει αστρονομικό εξοπλισμό.Έτσι αναγκαστικά οτι είναι να προμηθευτείς, πρέπει να το κάνεις μέσω η του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης είτε απο την ΑΚΤΙΣ που βρίσκεται επίσης στην Θεσσαλονίκη.Δες εδώ http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=1729144&CFTOKEN=72801252 και εδω http://www.aktistar.com/
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς στο Ηράκλειο δεν υπάρχει εταιρεία που να παρέχει αστρονομικό εξοπλισμό.Έτσι αναγκαστικά οτι είναι να προμηθευτείς, πρέπει να το κάνεις μέσω η του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης είτε απο την ΑΚΤΙΣ που βρίσκεται επίσης στην Θεσσαλονίκη.Δες εδώ http://www.astronomy.gr/index2.cfm?page=main.cfm&CFID=1729144&CFTOKEN=72801252 και εδω http://www.aktistar.com/

Το Πλανηταριο και στην Αθηνα

Υποκ/μα : Πανεπιστημίου 56 (2ος όροφ.), Ομόνοια, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ

τηλ. 210-3845102

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Τί διαφορές έχει το SKYWATCHER DOB 8' με το SKYWATCHER 200 EQ5; Ποιό έχει μεγαλύτερες δυνατότητες; Για το 2ο δεν έχει τιμή στο www.astronomy.gr.

Εντωμεταξύ στο DOB 8', από πού παρατηρείς; Στην φωτογραφία δεν βλέπω πού είναι το προσοφθάλμιο. Και κάτι άλλο. Διάβασα ότι το DOB δεν ευνοεί την φωτογραφία. Τί ακριβώς εννοεί; Αν δηλαδή κολήσω μια ψηφιακή μηχανή στο προσοφθάλμιο, γιατί να μην μπορώ να βγάλω φωτογραφία; Με το δικό μου έχω βγάλει.

Δημοσιεύτηκε

Το 200eq5 είναι ουσιαστικά ο 8ιντσος σωλήνας πάνω σε ισημερινή στήριξη. Με το dobsonian μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες αλλά θα πρέπει να κρατάς εσύ τη μηχανή πάνω στο προσοφθάλμιο και ουσιαστικά να παίρνεις βίντεο. Διότι η dobsonian στήριξη δεν έχει αντίβαρα για να εξισορροπεί το βάρος της μηχανής άν την προσαρμόσεις πάνω στο μπροσοφθάλμιο. Και γι αυτό δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες μακράς έκθεσης, διότι ουσιαστικά δεν θα μπορεί η μηχανή να είναι ακίνητη. Το 200eq5 έχει ισημερινή στήριξη με αντίβαρα και άξονες ορθής αναφοράς και απόκλισης με τους οποίους μπορείς να κάνεις πολική ευθυγράμμιση, ώστε με ένα μοτεράκι να ακολουθεί το τηλεσκόπιο το αντικείμενο που θές να φωτογραφίσεις χωρίς να χρειάζεται να το κάνεις εσύ χειροκίνητα, ή απλά να κάνεις μικρές διορθώσεις. Οπότε, η ισημερινή στήριξη είναι καλή για φωτογράφηση, αλλά θέλει να την μάθεις λίγο, ενώ η dobsonian είναι για παρατήρηση.

Το 200eq5 είναι πιό ακριβό λόγω της ισημερινής στήριξης, αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις το dobsonian και αργότερα μπορείς να το βάλεις πάνω σε μία ισημερινή στήριξη.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Πήγα σήμερα στου φίλτατου nickthegreek13_7 και είδαμε με το GSO dob 8' τον Δία. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε αρκετά δύσκολο στην μεταφορά. Και δεν μου άρεσε ο τρόπος που στοχεύεις, με το χέρι δηλαδή. Περίμενα ότι θα έχει άλλο σύστημα για ακριβέστερη στόχευση.

Όσο για τα καταστήματα, ψάχνω να βρω στο Ηράκλειο, θέλω να έχω εύκολη πρόσβαση.

ΥΓ: Το skywatcher dob 8' ξέρετε αν έχει στη συσκευασία barlow φακό;

Δημοσιεύτηκε
Πήγα σήμερα στου φίλτατου nickthegreek13_7 και είδαμε με το GSO dob 8' τον Δία. Οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε αρκετά δύσκολο στην μεταφορά. Και δεν μου άρεσε ο τρόπος που στοχεύεις, με το χέρι δηλαδή. Περίμενα ότι θα έχει άλλο σύστημα για ακριβέστερη στόχευση.

Δυστυχώς το Seeing ήταν πολύ κακό και δεν μπορούσαμε να δούμε και τίποτα άλλο αφού ήταν σχετικά νώρις την νύχτα και όπου και να γυρνούσες έβλεπες φώτα. :evil: Σε λίγες μέρες όμως που θα ανεβεί η σελήνη, θα τον αποζημειώσω τον φίλο μας και θα δει το φώς το αληθινό! :wink:

Έχε υπόψιν σου και τα GSO της AKTIS, είναι πολύ καλα!

Δεν θεωρώ πια τα GSO την καλύτερη λύση για κάποιον νεοεισερχόμενο.Τα Sky-Watcher είναι και αισθητικά και κατασκευαστικά πιο όμορφα.Επίσης, δίνουν επιπλέον εξοπλισμό σε αντίθεση με το GSO που δίνει μόνο τον 25αρη Super Plossl.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους! :D

Το ποιό είναι πιο όμορφο δεν παίζει καμία σημασία πιστεύω... Σε κάποιους αρέσει το μπλε, σε κάποιους το άσπρο! Υπάρχουν πάλι κάποιοι που προτιμούν μόνο μαύρο χρώμα..

Επίσης το GSO έχει ρουλεμάν στην οριζόντια κίνηση, κάτι που δε νομίζω να διαθέτει το αντίστοιχο Sky-Wacher...

Πάντως μπορώ να πω πως εξακολουθούν να είναι τα πιο δημοφιλή μοντέλα για κάποιο νεοεισερχόμενο και όχι άδικα.. Η αντιστοιχία τιμής/διαμέτρου - απόδοσης είναι εξαιρετική!

Φίλε planetman όσον αφορά τα καταστήματα μην έχεις κανένα δισταγμό για παραγγελία από Θεσ/κη ή Αθήνα! [-X

Τα προιόντα καλύπτονται με ασφάλεια κατά τη μεταφορά και η συντριπτική πλειοψηφία εδώ μέσα αγοράζει σχεδόν πάντα με παράδοση εταιρίας courier!

Και οι 2 εταιρίες είναι αξιόπιστες και θα μείνεις ευχαριστημένος!

Αλήθεια, εσύ με τι θέλεις να ασχοληθείς? Μόνο αστροπαρατήρηση ή και αστροφωτογράφιση?

Πάντως μου φαίνεται πως καλά θα ήταν να αγοράσεις πριν το τηλεσκόπιο, το βιβλίο Nightwach του Dickinson. Βγαίνει στα Ελληνικά με 34 ευρώ και είναι απίστευτα χρήσιμο! Θα σου λύσει πάρα πολλές απορίες..

Κάτι μου λέει πως δε το έχεις, σωστά?.. :-k

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε

Κι εμένα η εμφάνιση είναι το τελευταίο που με απασχολεί, τί γυναίκα είναι; :mrgreen:

Η αλήθεια είναι πως έχω να ασχοληθώ πολύ καιρό με το άθλημα αλλά τώρα αναγεννήθηκε το παλιό μου πάθος που ποτέ δεν έσβησε. Και όντως κατάλαβα ότι στο DOB πληρώνεις μόνο διάμετρο και τίποτ' άλλο, που αυτό με ενδιαφέρει κιόλας. Με τη φωτογραφία θα ήθελα να ασχοληθώ, έχω μία ψηφιακή και έχω βγάλει και φωτογραφία το φεγγάρι με το ταπεινό 60mm μου, αλλά γνωρίζω ότι θέλει αστρονομικά ποσά και γνώσεις για να επιτύχεις κάτι καλό, οπότε με ενδιαφέρει η παρατήρηση για την ώρα και η φωρογράφηση απλά του φεγγαριού.

Α, τώρα που το θυμήθηκα, είχα φωτογραφήσει και την έκλειψη πέρυσι με αυτοσχέδιο φίλτρο. (είχα στερεώσει γυαλί ηλεκτροκόλλησης μπροστά στο τηλεσκόπιο, δεν κοίταξα με το μάτι επειδή δεν ήξερα αν είναι ασφαλές, απλώς έβγαλα φωτογραφία.

Όσο για το βιβλίο που είπες, δεν έχω όντως, αρκούμαι μέχρι στιγμής στο Starrynight, αν ήμουν σε χωριό με καθαρό ουρανό σίγουρα θα είχα ένα.

Το όλο θέμα με την αγορά του τηλεσκοπίου είναι ότι δεν θα έχω καλό ουρανό έτσι κι αλλιώς, εκτός κι αν το πάω μόνιμα στο οροπέδιο Λασιθίου, που νομίζω είναι πολύ καλύτερα.

Barlow τελικά έχει το skywatcher dob 8' που λέμε;

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί κάποιος να μου πει τί μπορώ να δω με ένα τέτοιο 8ιντσο; Γαλαξία Ανδρομέδας π.χ. μπορεί να διακρίνει;, Σμήνη; Του Κρόνου τα δαχτυλίδια; Υπάρχει κάποια βάση στο φόρουμ ή κάτι τέτοιο που να λέει τί περίπου βλέπει κάθε κατηγορία τηλεσκοπίου;

Δυστυχώς ένας 10ρης και ένας 25ρης προσοφθάλμιος δεν φτάνουν. Θέλω να μπορώ να κάνω και περισσότερο ζουμ από 120x που σου προσφέρει ο 10ρης, ιδιαίτερα για Σελήνη και Δία. Οπότε θα πρέπει να πέσει έξτρα χρήμα ε;

Δημοσιεύτηκε
Μπορεί κάποιος να μου πει τί μπορώ να δω με ένα τέτοιο 8ιντσο; Γαλαξία Ανδρομέδας π.χ. μπορεί να διακρίνει;, Σμήνη; Του Κρόνου τα δαχτυλίδια;

Χονδρικά, όλα τα παραπάνω που είπες. Όρεξη και χρόνο να έχεις και δε θα προλαβαίνεις να βλέπεις καινούρια αντικείμενα (σε σκοτεινό ουρανό πάντα).

Δυστυχώς ένας 10ρης και ένας 25ρης προσοφθάλμιος δεν φτάνουν. Θέλω να μπορώ να κάνω και περισσότερο ζουμ από 120x που σου προσφέρει ο 10ρης, ιδιαίτερα για Σελήνη και Δία.

Η μικρή μου εμπειρία με 8 ιντσο λέει, πως λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, οι μέρες που θα χρησιμοποιήσεις σ ένα χρόνο, μεγαλύτερη

μεγέθυνση και θα παίρνεις πραγματικά καθαρά είδωλα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Γι αυτό πάρτο πρώτα με το καλό, επεξεργάσου το για να δεις τις δυνάτοτητές του και ύστερα αποφασίζεις τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Οπότε θα πρέπει να πέσει έξτρα χρήμα ε;

Τα λεφτά που θα δώσεις σε λίγα χρόνια για καλά αξεσουάρ ίσως συνολικά να είναι πολλαπλάσια της τιμής του τηλεσκοπίου σου...

Εξαρτάται απ το βαλάντιο αλλά και τις προτεραιότητες του καθενός.

Δημοσιεύτηκε
Μάνο, η BigStar Optics είναι άστα να πάνε, τόσο κατασκευαστικά όσο και οπτικά.Το Sky-Watcher απο το πλανητάριο Θεσσαλονίκης είναι μακράν η καλύτερη σου επιλογή όπως σου είπα και απο κοντά. :wink:
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς ένας 10ρης και ένας 25ρης προσοφθάλμιος δεν φτάνουν. Θέλω να μπορώ να κάνω και περισσότερο ζουμ από 120x που σου προσφέρει ο 10ρης, ιδιαίτερα για Σελήνη και Δία.

Η μικρή μου εμπειρία με 8 ιντσο λέει, πως λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, οι μέρες που θα χρησιμοποιήσεις σ ένα χρόνο, μεγαλύτερη

μεγέθυνση και θα παίρνεις πραγματικά καθαρά είδωλα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...

Γι αυτό πάρτο πρώτα με το καλό, επεξεργάσου το για να δεις τις δυνάτοτητές του και ύστερα αποφασίζεις τι ακριβώς χρειάζεσαι.

Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση τα 400Χ. Στη μεγέθυνση αυτή όμως μπορείς να πας μόνο υπό τέλειες συνθήκες.

Κατερίνα η μεγέθυνση των 120Χ, ακόμα και των 240Χ δε νομίζω να προκαλεί πρόβλημα.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Δημοσιεύτηκε

Καλοριζικο φιλε planetman! Πολυ καλη επιλογη το συγκεκριμενο Dob!

Τετοια περιπου εποχη πριν 2 χρονια ειχα παραγγειλει και περιμενα το δικο μου.

Εκανε 2 ολοκληρους μηνες #-o μεχρι να ερθει γιατι περιμεναν να συμπληρωθει πρωτα συγκεκριμενος αριθμος ενδιαφερομενων αλλα τελικα αξιζε η οποια αναμονη!

Ειναι ετοιμοπαραδοτο η θα περιμενεις και εσυ καποιο χρονικο διαστημα?

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Όχι, μου είπαν αύριο το πολύ μεθαύριο θα το έχουν στο πλανητάριο, και μετά είναι θέμα μεταφορικής, μια βδομάδα το πολύ υποθέτω δηλαδή. Απλά με απασχολεί το ότι πρέπει να αγοράσω σίγουρα έναν προσοφθάλμιο ακόμη, έναν barlow και κανένα φίλτρο ηλίου-σελήνης για να ολοκληρωθεί το σετάκι... Σε αυτά όμως δεν ξέρω από ποιότητες τί παίζει.
Δημοσιεύτηκε

Εισαι τυχερος! Μια εβδομαδα ειναι υποφερτος χρονος! :)

Μην πολυαγχωνεσαι παντως για αμεση αγορα προσοφθαλμιων.

Τα προσοφθαλμια 25mm και 10mm που ερχονται μαζι με το τηλεσκοπιο σιγουρα δεν ειναι τοσο καλης ποιοτητας αλλα ειναι μια χαρα για αρχη.

Σιγα σιγα οσο περισσοτερο εξοικιωνεσαι με το τηλεσκοπιο καλο θα ειναι να αλλαξεις και τα ηδη υπαρχοντα προσοφθαλμια με αλλα καλυτερης ποιοτητας.

Επισης να προμηθευτεις εναν καλο Barlow και καποιο φιλτρο πχ OIII αλλα μετα απο σκεψη και πολυ ψαξιμο (κυριως εδω μεσα)! :wink:

Εγω συγκεκριμενα πηγα σε Baader Hyperion 21mm - 13mm και orthoscopic 9mm - 6mm, σχετικα φθηνα προσοφθαλμια και με καλη σχεση τιμης-αποδοσης.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Δημοσιεύτηκε

Όταν λες 21mm - 13mm και 9mm - 6mm, εννοείς ότι είναι ρυθμζόμενοι;

Και μία άλλη κρίσιμη ερώτηση. Χρησιμοποιώ το Starrynight. Είναι καλή τακτική να βρίσκω τα πιο λαμπρά αντικείμενα στον ουρανό και να προσπαθώ να δω αυτά; Το λογικό δεν είναι ότι καλύτερα θα φανεί το πιο λαμπρό αντικείμενο; Βασικά για πλανήτες αρχικά και σε γαλαξίες, νεφελώματα κτλ. αναφέρομαι.

Δημοσιεύτηκε

Οι 21mm - 13mm και 9mm - 6mm που αναφερω ειναι 4 ξεχωριστοι προσοφθαλμιοι. Απλα τους εγραψα ετσι με βαση τον τυπο του καθενος και για συντομια.

Οσον αφορα την ερωτηση σου αν και ειναι υποκειμενικο θεμα παρολαυτα ειναι πιο λογικο ξεκινωντας στα πρωτα μας βηματα να βρισκουμε και να παρατηρουμε ευκολα αντικειμενα οπως σεληνη-πλανητες και καποια λαμπρα νεφελωματα και σιγα σιγα να ανεβαινουμε σε βαθμο δυσκολιας.

Το τηλεσκοπιο 60mm που εχεις σε περιοριζει αρκετα ετσι και αλλιως στα αντικειμενα που μπορεις να δεις, οποτε μου φαινεται σωστο το να βαζεις σαν στοχο μονο τα λαμπροτερα αντικειμενα με το starry night.

Σιγουρα τωρα ομως με το καινουργιο τηλεσκοπιο τα δεδομενα θα αλλαξουν.

Τωρα θα σου δoθει πραγματικα η δυνατοτητα να ανεβαινεις διαδοχικα σε δυσκολια και να συμπεριλαβεις στις παρατηρησεις σου και πολλα αντικειμενα βαθεως ουρανου!!! :wink:

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης