Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους,

είμαι νεούδι στον χώρο της αστρονομίας. Η μόνη μου εμπλοκή ως τώρα (1 χρόνο...) είναι ένα μεταχειρισμένο τηλεσκόπιο της TAL (alkor, 65mm, κατοπτρικό) που είχα αγοράσει στην Αγγλία και κάποια εισαγωγικά βιβλία.

Επειδή τα 65mm είναι πάρα πολύ λίγα για σοβαρές παρατηρήσεις, αποφάσισα να αγοράσω ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Είμαι μεταξύ ενός 6" και ενός 8" τηλεσκοπίου της Sky-Watcher. Και τα δύο είναι κατοπτρικά, με ισημερινή στήριξη. Και εδώ είναι που θέλω λίγη βοήθεια:

1. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ενός 6" και ενός 8" κατοπτρικού τηλεσκοπίου σε ότι αφορά τον αριθμό και τα είδη των αντικειμένων που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει?

2. Το τηλεσκόπιο των 8" ζυγίζει περίπου 30Kg σε αντίθεση με αυτό των 6"

που ζυγίζει περίπου 18Kg. Μήπως το 8" είναι λίγο βαρύ και άβολο στις μετακινήσεις λαμβανομένου υπόψη ότι θα πρέπει κάθε φορά να μεταφέρεται και να στήνεται, έστω και στην ταράτσα του σπιτιού?

3. Το 8" παίρνει προσοφθάλμια των 2" και των 1.25", ενώ το 6" μόνο των 1.25". Πρακτικά, αυτό είναι σημαντικό προτέρημα?

4. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ ενός 6" και ενός 8" κατοπτρικού τηλεσκοπίου στην αστροφωτογράφηση?

Τελικά αξίζει να επενδύσω περίπου 50% παραπάνω και να πάρω ένα 8" τηλεσκόπιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα μπορώ να αφιερώνω πάρα πολύ ώρα στο χόμπυ αυτό, και ότι θα ήθελα ένα τηλεσκόπιο το οποίο να έχει μεν δυνατότητες αλλά να είναι και βολικό και φορητό?

Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια!

Δημοσιεύτηκε

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ

ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ( Γιατι οι αποψεις παντα διαφερουν ) ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.

1. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ 6" ΣΕ 8" ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΣ . ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΙΝΤΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 38% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΟΦΘΑΛΜΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ.ΕΤΣΙ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ.

2.ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΑΝΕΒΕΙΣ ΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ,ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ 3 ΔΡΟΜΟΥΣ ( ΣΩΛΗΝΑ- ΤΡΙΠΟΔΑΣ-ΒΑΡΗ )ΣΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΟΥ ( ΒΙΒΛΙΑ -ΧΑΡΤΕΣ -ΚΛΠ ) ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

3.ΜΕ ΤΟ 8" ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2" ΠΡΟΣΟΦΘ.ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ( ΕΥΡΥΓΩΝΙΟΥΣ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΑΚΟΥΣ )

4. ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡ.ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

ΝΑΙ ΑΞΙΖΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΩΝΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ GOTO ΚΑΙ ΔΕΝ ( ΧΑΝΕΙΣ ) ΧΡΟΝΟ .

ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ( ΨΑΧΝΩ -ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ )ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ .

ΠΑΡΕ ΟΜΩΣ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 9Χ50

ΩΣΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜESSIER ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ RIGEL H RED DOT. TO ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΣ-ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΜΩΣ :

ΜΑΤΙΑ ( ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ )

ΚΙΑΛΙΑ ( ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ + ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ )

ΒΙΒΛΙΑ ( ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ )

ΤΑ ΛΕΜΕ

ΦΙΛΙΚΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

Geia xara!

Me liga logia symfwnw pws 8" einai kalytera apo 6".

Alla giati nte kai kala ishmerino? Giati oxi ena dobsonian 10"?

Oso gia thn astrofotografhsh... gia sobarh deep sky astrofotografhsh den kanei kanena apo ta dyo thleskopia ektos kai agoraseis STIBARH ishmerinh bash.

Pantws apo apopsh kathara anoigmatos symfwnw me ton antony protimotero to 8".Kata thn gnwmh mou an endiaferesai kyriws gia deep sky parathrhsh 8" einai to orio kai fysika oso megalytero toso to kalytero.

Katharous ouranous

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γειά σου και σε σένα.

Θά έλεγα ότι γιά τόν κάθε άνθρωπο υπάρχει μία διαφορετική απάντηση γιά το τί είναι καλύτερο. Και ότι δέν θά μπορούσα νά σού πώ με σιγουριά ότι αγόρασε το 8". Άν γιά όλους τούς ανθρώπους ήταν καλύτερο το 8" τότε τό 6" δέν θά έβγαινε στήν παραγωγή.

Έτσι θά σου πώ την αποψή μου και εγώ δίνοντας και μία απάντηση στις ερωτήσεις πού έθεσες.

1. Η σημαντική διαφορά μεταξύ 6" και 8" είναι ότι το 8" συλέγει περισότερο φώς μέ αποτέλεσμα να βλέπεις καλύτερα. Ειδικά στα deep sky objects άν θές να δείς κάποια λεπτομέρεια ξεκινάς απο 8"

2. Θά έλεγα ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Δέν μπορώ να πιστέψω ότι για να πάς μέχρι την ταράτσα θά δυσκολευθείς μέ το 8". Είναι όμως ένα θέμα το βάρος. Έγώ ας πούμε σε αυτό το ερώτημα θα διάλεγα 8" Άν τα δείς στο κατάστημα που θά κάνεις την αγορά ίσως νά πάρεις μία ιδέα γιά τον όγο και το βάρος τούς και να αποφασίσεις απο μόνος σου

3. Τα προσοφθάλμια 2" έχουν ευρύτερο πεδίο. δέν είναι πιο διαυγη ούτε κάνουν καλύτερη μεγένθυση. Βλέπεις μεγαλύτερο μέρος του ουρανού κοιτώντας μέσα απο αυτά Είναι πανάκριβα. Εγώ δέν θά τό έβαζα στά πλεονεκτήματα του 8" μιάς που δέν θά ήθελα να δώσω για προσοφθάλμια όσα λεφτά έδωσα για τηλεσκόπιο.

4. Δύσκολο πράγμα ή αστροφωτογράφιση. Θέλει να διαθέσεις χρόνο και χρήμα. Άν είσαι διατεθειμένος τότε κάνε την επιλογή σου βασιζόμενος και σε αυτό. Το 8" σίγουρα συλέγει περισότερο φώς κάνοντας πιό εύκολα τα πραγματα για τήν camera (μικρότερος χρόνος έκθεσης καλύτερες φωτογραφίες). Εγώ να σου πώ την αλήθεια διαβάζοντας αυτό που λές "λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα μπορώ να αφιερώνω πάρα πολύ ώρα στο χόμπυ αυτό" μάλον θά ξέχναγα αυτό το θέμα

Τέλος θά έλεγα το εξής. Εγώ θά έπαιρνα στήν θέση σου ένα 8" dobsonian η και ένα 10" dobsonian όπως λέει ό φίλος giorgosgr. Πιό φτηνό πιό ελαφρύ και θά έλεγα και πιο εύχρηστο για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Το ΤΑL που είχες είχε ισημερινή στήριξη? Άν ναί και σου σε βολεύει τότε οκ. Άν δεν ξέρεις απο ισημερινή στήριξη πρέπει να σου πώ ότι δέν στήνεις το τηλεσκόπιο και βλέπεις. πρέπει να κάνεις πρώτα πολική ευθυγράμιση.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσιεύτηκε

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΟΤΙ

DOB 10 :Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ (ΜΕΓΕΘΟΣ )ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΛΥΣΗ ( EXOYN OΓΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΟΣ) (ΑΨΟΓA ΣΕ DSO) ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ. ΜΙΑ ΕΞAIΡΕΣΗ ΤΟ ORION ΙΝTELLISCOPE .(KΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΙΝ.GOTO )

ΝΕΥΤΩΝΙΟ ΜΕ ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ : (KAI ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ). ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ KATΑΔΙΟΠΤΡΙΚΑ: ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΟΛΩΝ , ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8" ( TIMH - BΑΡΟΣ )ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ GOTO

( ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ - ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡ. -ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΥΚΟΛΑ - ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ). ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΟΥΜΕ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΑ.

"blackjanuaryout"
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

για τις απαντήσεις και τις συμβουλές σας. Τελικά, και μάλλον χωρίς να το σκεφτώ και πολύ, προχώρησα στην αγορά του 8" νευτώνιου.

Έχω ξεκινήσει ήδη την "γνωριμία" με το τηλεσκόπιο και οι πρώτες εντυπώσεις από την αγορά αυτή είναι μάλλον θετικές αλλά υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά για τα οποία όμως μπορεί απλά να ευθύνεται η απειρία μου. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο τείνω να καταλήξω από την μέχρι τώρα ενασχόληση είναι ότι η στίρηξη μάλλον δεν είναι τόσο στιβαρή όσο την περίμενα... Δεν ξέρω εάν σε δεύτερο χρόνο μπορέσω να επέμβω και να την "πειράξω"...

Προς το παρόν, "παίζω και μαθαίνω"... και πιθανόν να επιστρέψω με νέες ερωτήσεις.

Φιλικά Γιώργος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης