Jump to content

Ισχυει οτι barlow 2X+διαγωνιο=3,5Χ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Kαλησπερα!Προσφατα διαβασα καπου πως αν τοποθετησεις διαγωνιο πριν βαλεις το barlow στον εστιαστη,τοτε ο barlow αποκτα 1,5Χ επιπλεον απο την υπαρχουσα ισχυ.Ισχυει κατι τετοιο;Αν ναι,το ειδωλο διατηρει την ποιοτητα του;Ευχαριστω προκαταβολικα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 1,5 επι ισχυει οταν εισαγχθει πρωτα ο Barlow και επειτα μπει ο διαγωνιος.

Αν o Barlow ειναι 2x και εισαγχθει πριν τον διαγωνιο γινεται 3x.

Δεν θυμαμαι να εχω παρατηρησει καποια πτωση στην ποιοτητα της εικονας αλλα υπαρχουν αλλου ειδους προβληματα οπως το οτι δεν εστιαζουν ολα τα προσοφθαλμια και επισης η "ευκαμψια" ολου του συστηματος εστιαστης-Barlow-διαγωνιος-προσοφθαλμιος.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για πλανητικη παρακολουθηση σε αρκετα Χ (που δεν συνηθιζω)με συμφερει καλυτερα αυτη η μεθοδος απο ενα επιπλεον προσοφθαλμιο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μερικές παρατηρήσεις για τους barlow:

 

- H συνήθης μεγέθυνση 2Χ είναι ονομαστική και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι από 1,9 ως 2,3 (χονδρικά και με βάση μετρήσεις στην πράξη). Δείτε κι εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=807&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=140

 

- Η μεγέθυνση ενός barlow αυξάνεται σημαντικά όσο η απόσταση μεταξύ barlow-προσοφθάλμιου φακού αυξάνεται. Συνεπώς, όταν παρεμβάλεται ένα διαγώνιο κάτοπτρο ή πρίσμα (diagonal mirror / diagonal prism) ανάμεσά τους, η μεγέθυνση αυξάνεται. Ανάλογα με το μήκος της οπτικής διαδρομής που προσθέτει ο διαγώνιος, αυξάνεται και η μεγέθυνση.

 

- Η μεγέθυνση 3,5Χ που αναφέρεται συνήθως ότι προκαλεί η παρεμβολή του διαγώνιου είναι ενδεικτική και ανάλογα με το μοντέλο του barlow μπορεί να είναι και αρκετά διαφορετική.

 

- Μπορούμε να αυξήσουμε τη μεγέθυνση που προκαλεί ένας barlow απλά παρεμβάλοντας ένα σωλήνα προέκτασης (extension tube) λίγων εκατοστών ανάμεσα στον barlow και τον προσοφθάλμιο φακό.

 

- Όταν κανείς θέλει να υπολογίσει τη μεγέθυνση που θα έχει με τη χρήση barlow πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα είναι ακριβώς ίδια για όλους τους προσοφθάλμιους φακούς γιατί αυτοί δεν έχουν όλοι το εστιακό τους επίπεδο στο ίδιο σημείο. Όσο πιό βαθιά μέσα στον προσοφθάλμιο βρίσκεται το εστιακό του επίπεδο (field stop) τόσο πιό μεγάλη και η μεγέθυνση. Αντίστροφα, όσο πιό ρηχά βρίσκεται το εστιακό επίπεδο του προσοφθαλμίου (δηλ. προς την κάτω άκρη του), τόσο πιό μικρή η μεγέθυνση.

 

- Δυστυχώς μόνο η Tele Vue δίνει ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες για την μεγέθυνση των μεγεθυντών Powermate που κατασκευάζει σε σχέση με την απόσταση της πάνω άκρης του barlow από το εστιακό επίπεδο του προσοφθαλμίου:

http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=42

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Steve να αποφεύγεις να βάζεις διαγώνιο τουλάχιστον στην φωτογράφηση ή στο web-camera capturing. Θα πρέπει να είναι πολύ καλή η διαγώνιος σου!!!

 

Αν θέλεις δες και το post μου για την μέθοδο barlow projection στο :

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5585

 

Συμπερασματικά γίνεται αυτό που λες απλά με εφαρμογή projection (με κάποιο extender μετά το Barlow σου και ανάμεσα στην κάμερα ή CCD).

 

καλή συνέχεια :wink:

Ταρσούδης Γιώργος

Αλεξ/πολη

George Tarsoudis

Υπό κατασκευή / προσωρινό

http://lunarcaptures.wordpress.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνω απολυτα με οσα ειπε ο Στέφανος.

Γινεται καποια στρογγυλοποιηση στην μεγενθυνση του καθε Barlow ωστε να αποφευγονται τα οποια δεκαδικα.

Παντως φιλε Steve Karolemeas δεν χανεις τιποτα να το δοκιμασεις εφοσων θα κανεις μονο παρατηρηση και οχι φωτογραφιση και εαν μεινεις ικανοποιημενος να το υιοθετησεις. :wink:

Εαν δεν εστιαζει το τηλεσκοπιο ή αγορα ενος προσοφθαλμιου, μαλλον ορθοσκοπικου θα ειναι πολυ καλη και σιγουρη λυση στο προβλημα σου.

Φιλικά

Δημήτρης Κ.

 

Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης