Λία Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Καλησπέρα!Επειδή ακούμε καθημερινά τι συμβαίνει στον κόσμο και σε τι κατάσταση έχει φτάσει η καταστροφή που προκαλείται στον πλανήτη, νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε κάτι. Τώρα θα μου πείτε: Εμείς θα σώσουμε τον κόσμο? Εδώ οι "μεγάλοι" δεν υπογράφουν συνθήκες για την σωτηρια του και εμείς θα τον σώσουμε? Νομίζω ότι μια τέτοια άποψη είναι πολύ λανθασμένη και δεν τιμά κανέναν μας. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο μικρά. Ανακύκλωση για π.χ. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα ή έστω τον μήνα να πηγαίνουμε κάποιες σακούλες με διάφορα υλικά. Είναι κρίμα. Καθημερινά καταλήγουν στα σκουπίδια χιλιάδες αντικείμενα που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Γιατί? Ξέρετε πόσα δένδρα σώζονται με μία μόνο σακούλα με χαρτιά? Αφού μπορούμε όλοι μας ας το κάνουμε. Έπειτα τα σκουπίδια. Πόσοι από μας βλέπουμε τον κάδο στην γωνία και όμως τα πετάμε κάτω? Γιατί? Τόσο τρομερό είναι να κάνεις 2 βήματα παραπάνω? Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα αέρια που εξέρχονται από τα αυτοκίνητα κ.τ.λ.π. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όσους από εσάς που οδηγείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και να πάρετε λεωφορείο. Και εγώ οδηγώ και ξέρω πως είναι. Δεν αποχωρίζομαι εύκολα το αμάξι. Ωστόσο μπορούμε έστω και 1 -2 φορές την εβδομάδα να το πηγαίνουμε ως ένα σημείο και από κει να παίρνουμε λεωφορείο. Δεν είναι κάτι τρομερό. Μια αρχή θα ναι και αυτό. Όλα για καλό. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ειδικά φέτος. Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Κάθε χρόνο ανεβαίνουμε σε μια κατασκήνωση πάνω από τη Βέροια. Τόσα χρονια τα βράδια δεν επιζούσες από το κρύο. Μέχρι και κασκόλ φορούσαν τα παιδιά το βράδυ για να μην κρυώνουν. Ιούλιο μήνα και σκεπαζόσουν με 2 κουβέρτες συν το sleeping-bag. Είναι τραγικό αυτό που συνέβει φέτος! όχι κουβέρτα ή παραπάνω μπλούζα. Ούτε με σεντόνι δεν κοιμάσαι. Έχει τόση ζέστη το βράδυ που πραγματικά δεν μπορείς να κοιμηθείς. Και ενώ πριν ήθελε κλειστό παπούτσι, τώρα με πέδιλα και αν πάλι.Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει! Τι καταστροφή προκαλέσαμε και εξακολουθούμε να προκαλούμε! όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την αστρονομία σημαίνει ότι αγαπάμε τη φύση, τα παράξενά και τα μυστήριά της. Ας κάνουμε όλοι μια αρχή. Ό, τι μπορεί ο καθένας. Άλλωστε: Τη Γη δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας
terring Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Περιβαλλοντικά θέματα έχουν συζητηθεί πολλές φορές εδώ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αστρονομικό φόρουμ και όχι οικολογικό. Βέβαια είναι αλήθεια ότι πολλές αστρονομικές γνώσεις άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον πλανήτη μας και πολλοί αστρονόμοι νοιάζονται για τη Γη (Αστρονομία-Οικολογία). Δεν διαφωνώ καθόλου με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση , απλώς έχει ολίγον κορεστεί το οικολογικό ζήτημα στο φόρουμ μας. "Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ
aristarchus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Σε ολους τους αγαπητους φιλους και φιλες του ΑστροΒοξ, Ολοι μας με μεγαλη αγωνια και λυπη βλεπουμε καθε μερα την καταστροφη που γινεται στην χωρα μας και ποιο γενικα στον πλανητη που ονομαζουμε "σπιτι, σπιτακι μου". ΑΛΛΑ σας υπενθυμιζω οτι το ΑστροΒοξ ειναι για θεματα αστρονομιας και οχι πυρκαγιες, οικολογια, Green$Peace, ατομικη ενεργεια, ανεμογεννητριες κοκ. Μαγκες, με ολο τον σεβασμο, ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν αλλα φορα για τετοια θεματα. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 απλώς έχει ολίγον κορεστεί το οικολογικό ζήτημα στο φόρουμ μας Παραέχει κορεστεί! Και με τα πρώτα κρύα θα ξεχαστούν όλα τα περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.Προσωπικά έχω βαρεθεί την κινδυνολογία για την καταστροφή της γης κλπ. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
aristarchus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 απλώς έχει ολίγον κορεστεί το οικολογικό ζήτημα στο φόρουμ μας Παραέχει κορεστεί! Και με τα πρώτα κρύα θα ξεχαστούν όλα τα περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.Προσωπικά έχω βαρεθεί την κινδυνολογία για την καταστροφή της γης κλπ.Γιωργο, Εγω εχω βαρεθει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το θεμα επειδη εχει γινει πολυ κουραστικο εδω στο ΑστροΒοξ. Αν πραγματι δεν εχουμε να πουμε κατι σχετικα με την αστρονομια και το ριχνουμε στα αλλα θεματα της ημερας, τοτε ΔΕΝ υπαρχει ερασιτεχνικη αστρονομια στην χωρα μας. Οσο αξιολογα και να ειναι τα θεματα περι πυρκαγιων, ατομικη ενεργεια κτλ, ειναι εκτος θεματος. Τα γραπτα μου ΔΕΝ ειναι αποκλειστικα για'σενα ... ειναι για ΟΛΟΥΣ μας! Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Αν πραγματι δεν εχουμε να πουμε κατι σχετικα με την αστρονομια και το ριχνουμε στα αλλα θεματα της ημερας, τοτε ΔΕΝ υπαρχει ερασιτεχνικη αστρονομια στην χωρα μας. Έχεις απόλυτο δίκιο! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Κατ αρχάς να πω ένα μεγάλο μπράβο στη Λία τόσο για το κείμενο της όσο και για τις ευαισθησίες της. Κατά δεύτερον δεν είναι λάθος της Λίας που άνοιξε το θέμα, όταν μέχρι πριν λίγες ώρες, θέμα οικολογικού ενδιαφέροντοςείχε φθάσει τις 4 σελίδες και δεν είχε κλειδωθεί ευθύς εξαρχής (ανεξαρτήτως σημαντικότητας).Όταν αφήνουμε να δημιουργηθέι προηγούμενο, είναι άδικο να διαμαρτυρόμαστε γιατί υπάρχει...επόμενο.
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2007 Αναμφισβήτητα τα περιβαλλοντικά θέματα είναι σημαντικά και τα συζητήσαμε μέχρι εξαντλήσεως σε πρόσφατα θέματα, στο βαθμό που μας αφορούσαν και ως ερασιτέχνες αστρονόμους. Λία, συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σου και ελπίζω κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Προτεινόμενες αναρτήσεις