Avramidis Avraam Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Αβραμίδης Αβραάμ και είμαι νέος στην ερασιτεχνική αστρονομία. Πέρισυ το καλοκαίρι είχαμε ανταλλάξει κάποιες ιδέες μέσα από το forum του astrovox με κάποια παιδιά (τους οποίους τους υπερευχαριστώ για τις συμβουλές που μου έδωσαν τόσο απλόχερα) και τώρα νομίζω πως μετά από ένα χρόνο ενασχόλησης και εκμάθησης του ουρανού με ένα ζευγάρι κυάλια, ήρθε ο καιρός για την αγορά ενός τηλεσκοπίου. Νομίζω πως έχω καταλήξει σε τηλεσκόπιο τύπου Schmidt-Cassegrain και αυτό γιατί θα μπορώ να έχω ταυτόχρονα ποιοτικά οπτικά με μικρό μέγεθος και ευελιξία. Ταυτόχρονα ΔΕΝ θα ήθελα ηλεκτρονική βάση δεδομένων και αυτόματα μοτέρ διότι διαθέτω το μεράκι και την υπομονή να εντοπίζω manual τον αστερισμό ή τον πλανήτη ή ό,τι θα ήθελα τελος πάντων να εντοπίσω. Κατέληξα πως εκτός από την αστροπαρατήρηση θα ήθελα να ασχοληθώ και με την αστροφωτογράφηση. Είναι καλή επίλογή ένα τηλεσκόπιο τύπου SC? Έχετε να προτείνετε με βάση την εμπειρία σας κάποιο μοντέλο τύπου SC? Το SC - LXD 75 της Meade είναι καλό τηλεσκόπιο και μήπως γνωρίζει κάποιος εάν έρχεται χωρίς σύστημα AUTOSTAR? Σκέφτομαι 6-8 ίντσες πως θα είναι αρκετά ικανοποιητικές για τωρινές αλλά και τις μελλοντικές μου ανάγκες. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως έχω διαβάσει και έχω ψάξει κάποια θέματα σχετικά με την αγορά ενός τηλεσκοπίου, αλλά σαφώς και δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα και φυσικά αυτός είναι και ο βασικός λόγος που χρειάζομαι την βοήθεια σας. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων. A.
bouzaras Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2007 Αβραάμ Συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Από ότι φαίνεται εδώ: http://www.telescopeshop.gr/telescopes/meade/lxd75/ το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο υπάρχει (καινούριο, στην ελληνική αντιπροσωπεία) μόνο σε 8 ίντσες. Λογικά θα μπορείς να το πάρεις και χωρίς τη βάση του, μόνο τον οπτικό σωλήνα και να διαλέξεις κάποια άλλη στήριξη. Αν όμως πας για αστροφωτογράφηση, η χειροκίνητη ρύθμιση δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα. Δεν είναι μόνο ζήτημα "βαριέμαι-να-διορθώνω-συνεχώς-ρε-γμτ" αλλά και θέμα πρακτικό, δηλαδή να έχεις δίπλα σου τον Η/Υ και να χειρίζεσαι laptop, κάμερα κ.ο.κ. και ταυτόχρονα να έχεις να κάνεις και διορθώσεις στην κατεύθυνση του οπτικού σωλήνα, να σου ξεφεύγει, όχι λίγο πιο κάτω, αμάν έφυγε ο Δίας κλπ. Σίγουρα θα υπάρξουν πλέον εμπειρότεροι και γνώστες από εμένα να σου απαντήσουν, η δική μου άποψη είναι πως πρέπει να απελευθερώνεις την προσοχή σου από κάποια πράγματα για να την στρέφεις σε κάποια άλλα, αν θέλεις να παράγεις έργο. Εκτός κι αν μπορείς να κάνεις αστροφωτογράφηση όπως οι Σεφ που μαγειρεύουν 15 φαγητά ταυτόχρονα. Αλλά αυτοί τουλάχιστο κολλάνε και βαρέα κι ανθυγιεινά, εμείς χόμπι κάνουμε... Επίσης μια συμβουλή: πάνε κάποιο απόγευμα στην αντιπροσωπεία της Meade στον Πειραιά να συζητήσεις με τον κ. Νομικό και να δεις από κοντά τηλεσκόπια αλλά και έντυπα. Ο κ. Νομικός είναι γνώστης και θα σου πει πολλά και χρήσιμα πράγματα. Κοιτώντας ψηλά και μακριάhttp://astronomy.bouzaras.info
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Ταυτόχρονα ΔΕΝ θα ήθελα ηλεκτρονική βάση δεδομένων και αυτόματα μοτέρ διότι διαθέτω το μεράκι και την υπομονή να εντοπίζω manual τον αστερισμό ή τον πλανήτη ή ό,τι θα ήθελα τελος πάντων να εντοπίσω. Πιστεύω ότι εφόσον ένα τηλεσκόπιο επιτρέπει πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις ανεξάρτητα του go-to τότε δε χάνεις τίποτα να έχεις το go-to, ίσα ίσα κάποια στιγμή θα σου χρησιμεύσει. Και όταν δε θες να το χρησιμοποιείς το γυρνάς σε full manual! Αυτό που πάντα δε μου άρεσε είναι οι στηρίξεις ΜΟΝΟ με go-to που δε σου επιτρέπουν να σπρώξεις το σωλήνα και να τον σφίξεις με το χέρι. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Οπως η EQ6 .Δεν εχει κοχλιες για να τη γυριζεις με το χερι . Γνωμη μου ειναι οτι τα maksutov οπτικως εινια καλυτερα .Σε τοσες ιντσες μπορεις να βρεις και maksutov . Παντως οι επιστρωσεις XLT της Celestron ειναι ωραιες. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Αβραάμ καλησπέρα. Θα σου πρότεινα να μην πέσεις κάτω από τις 8ίντσες, είτε Celestron είτε Meade επιλέξεις. Θα σου πρότεινα επίσης να προμηθευτείς *μόνο* το σωλήνα - από τη μια ή την άλλη εταιρεία - και για βάση να δεις κάτι σε EQ5 ή EQ6. Και οι δύο είναι αρκετά στιβαρές βάσεις, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν ένα 8ιντσο SCT, αν και η EQ6 είναι σαφώς καλύτερη επένδυση - αντέχει μεγαλύτερο φορτίο και είναι βέβαια πιο στιβαρή. Θεωρητικά, μπορείς να πάρεις είτε τη μία είτε την άλλη στη βασική τους έκδοση με τα non-goto μοτέρ και κάποια στιγμή όταν/αν το επιθυμήσεις, να πάρεις το upgrade kit σε goto που περιέχει μοτέρ, κεντρική πλακέτα και χειριστήριο.Αυτή τη λύση ακολούθησα κι εγώ, αλλά να σε προειδοποιήσω ότι κατά καιρούς υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας του κιτ στην αγορά, ενώ η συμπεριφορά των απλών μοτέρ δεν είναι καλή ακόμα και με πολική ευθυγράμμιση ακριβείας - εφόσον βέβαια ενδιαφέρεσαι για τη φωτογράφηση DSO, αφού η πλανητική δεν έχει απαιτήσεις στη στήριξη. Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσον η προσωπική μου εμπειρία με την EQ6 και το upgrade kit είναι κανόνας, αλλά συνάντησα αρκετά προβλήματα/βλάβες με την προσαρμογή και λειτουργία του κιτ στη βάση. Γι' αυτό το λόγο θα συνιστούσα την αγορά μια λευκής EQ5/6 pro από την αρχή και όχι της απλής μαύρης EQ6.Αν θέλεις στείλε και ένα πμ στον Γιώργο Ταρσούδη μια και αυτός έχει στην κατοχή του - αν δεν απατώμαι - και μια EQ6 pro και μια LXD75. Θα μπορέσει ίσως να σε βοηθήσει καλύτερα στην τελική επιλογή σου. Πάντως, παραδοσιακά οι "entry level" σειρές καταδιοπτρικών της Meade και της Celestron σε γερμανικές ισημερινές δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες επιλογές - αξιοπρεπείς μεν, αλλά όχι οι καλύτερες λύσεις.Καλή συνέχεια.Φιλικά,Ηλίας.
Γεώργιος Ταρσούδης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Ηλία είχα LXD-75 πλέον δεν το έχω, το έχει αγοράσει ένας φίλος.Πολύ καλή επιλογή, μάλιστα οριακά σήκωσε και το Orion Optics 10 inch μήκους 1.6 μέτρα και βάρους 11 κιλά (με καλό ζύγισμα)!!! Βέβαια το να πάρεις ένα Meade ή Celestron (και τα 2 είναι αξιόλογα τηλεσκόπια) με την στήριξη που δίνουν θα σου βγει η δουλειά ποιο φθηνά.Όμως αν σε 2 χρόνια θελήσεις να πας σε κάτι μεγαλύτερο δύσκολα να στο σηκώσει μια από τις 2 στηρίξεις.Εγώ το έκανα μόνο για Σελήνη και Πλανητική!!! Αν έχεις χρήματα μπορείς να πάρεις μια EQ-6 για να μπορείς μεθαύριο να πάς σε κάτι προς 10-11-12 inch. Η απόφαση είναι δική σου !!!! Ταρσούδης ΓιώργοςΑλεξ/πολη Υπό κατασκευή / προσωρινόhttp://lunarcaptures.wordpress.com/
Avramidis Avraam Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2007 Παιδιά σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μου δώσατε. Ήταν όλες πολύ χρήσιμες και κατατοπιστικές. Από ερευνητή και προσοφθάλμια θα είμαι καλυμένος με το συγκεκριμένο μοντέλο ή θα πρέπει να προχωρήσω στην αγορά για κάτι καλύτερο? A.
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2007 Τα προσοφθαλμια που συνοδευουν τα τηλεσκοπια δεν εινια και αψογης ποιοτητας αλλα μπορεις να κανεις τη δουλεια σου αξιοπρεπως . Καλυτερα να επενδυες σε καλυτερους φακους . Στη Χαλκιδικη ειδα τον Hyperion Zoom( 8-24 ) του Αργυρη και ειναι αψογος φακος . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα