alejandro52 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Γεια σας, Ενδιαφέρομε να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο το οποίο θέλω να είναι εύκολο στην μεταφορά με 500 ευρό το πολύ. Απο οτι είδα όλοι προτείνουν Dobsonian τηλεσκόπια τα οποία είναι κατάληλα για αρχάριους αλλα είναι τεράστια!Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε μερικά ή τουλάχιστον μια συγκεκριμένη κατηγοριά τηλεσκοπίων για να κοιτάξω?
bouzaras Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Το τηλεσκόπιο είναι μόνο το ξεκίνημα, σημασία μεγάλη παίζουν οι φακοί και τα προσοφθάλμια που θα χρησιμοποιείς. Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στα διοπτρικά + κάποιον 2χ barlow. Αλλη λύση είναι ένα ρομποτικό, το πολύ μέχρι 4 ίντσες που είναι νομίζω μέσα στα λεφτά που έχεις ως όριο. Κοιτώντας ψηλά και μακριάhttp://astronomy.bouzaras.info
alejandro52 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 http://www.telescopes.com/products/celestron-nexstar-102-slt-32979.htmlΚάτι σαν και αυτό δηλαδή?[/url]Το 2χ barlow τί ειναι?Για να πάρω δηλαδή ένα τηλεσκόπιο δεν φτανει αυτο που θα έχει στο πακέτο ή μπορώ να το αναβαθμίσω?
Αργύρης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Καλησπέρα σε όλους! Φίλε μου μήπως είναι νωρίς ακόμα για αγορά τήλε??Βλέπω πως έχεις λογικότατες απορίες οι οποίες μπορούν να λυθούν με ένα βιβλίο όπως το Nightwach του Terrence Dickinson.. Έχει μέσα σχεδόν τα πάντα για ένα καλό ξεκίνημα και κοστίζει γύρω στα 35 ευρώ... Γιατί να μη δεις πρώτα τι δίνει το κάθε τηλεσκόπιο και να διαλέξεις μετά??Πρέπει να αφήσεις την αγορά για λίγο καιρό κατά τη γνώμη μου.. Δες τι κάνει ο κάθε τύπος τήλε, αν έχεις χώρο σπίτι σου να το τοποθετείς, πόσο χρόνο θα έχεις για να ασχολείσαι, αν σε ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση, αν έχεις την όρεξη και προπάντων τη δυνατότητα να το πετάς μέσα στο αμάξι και να φεύγεις για σκοτεινούς ουρανούς...Τα τήλε όσο μεγαλύτερη διάμετρο έχουν (άρα όσο πιο μεγάλο"φακό" έχουν) τόσο πιο αμυδρά σώματα βλέπουν.. Για αυτό κυρίως το λόγο οι περισσότεροι ξεκινάνε με 6 ή 8 ίντσες και όχι με μικρότερο.. Επίσης για παρατήρηση βαθέως ουρανού χρειάζεται να βρίσκεσαι μακριά από πόλεις σε αρκετά σκοτεινό ουρανό...Ο barlow είναι ένα σύστημα οπτικών που μπαίνει στη θέση του προσοφθαλμίου και το προσοφθάλμιο βιδώνει επάνω του. Αναλόγως πόσα x είναι, τόσα x δίνει σε μεγένθυση σε σχέση με τη χρήση σκέτου του προσοφθαλμίου. (Άρα αν ο προσοφθάλμιος μόνος του δίνει 100 μεγενθύσεις, με τον Barlow 2x πας στις 200).Όσοι αγοράζουν μετά από μελέτη ένα τήλε συνήθως το κρατάνε και το αναβαθμίζουν. Αυτό στο link που έδωσες, δε πρόκειται να το κρατήσεις πολύ αν θες να κάνεις παρατήρηση βαθέως ουρανού (νεφελώματα,γαλαξίες κτλ) μιας και είναι μικρό σε διάμετρο..Μη ξεχάσεις πως κάθε ίντσα δίνει το πολύ 50 μεγενθύσεις και αυτές μπορείς να τις φτάσεις μόνο σε ουρανό με ΤΕΛΕΙΟ seeing, πράγμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ. Έτσι ένα 8άρι δίνει max 400x και συνήθως παίζει μέχρι τις 300. Πάνω από το όριο βλέπεις απλά θαμπό είδωλο. ΥΓ: Μη βιαστείς να κάνεις μια αγορά, ψάξε καλά τις τιμές και το είδος που σε ενδιαφέρει και ύστερα προχώρησε... ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
bouzaras Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Την καλησπέρα μου. Alejandro, δε πρόσεξα τα στοιχεία σου και σου απάντησα βιαστικά, χωρίς να προσέξω πως είσαι νέο μέλος και πιθανώς τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο "άθλημα". Ρίξε μια ματιά κατ' αρχάς σε όλο το Αστροβόξ, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις που σχετίζονται με το θέμα. Την πιο πρόσφατη που έχω κάνει μπορείς να τη βρεις εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6020&highlight=%D0%D1%C9%CD+%D4%C7%CD+%C1%C3%CF%D1%C1 Ο Αργύρης πιο πάνω σου δίνει τη σωστή κατεύθυνση, πως πρώτα μαθαίνουμε και μετά αγοράζουμε. Το τηλεσκόπιο που έδωσες στο σύνδεσμο πιο πάνω (που το βρήκες!!), έτσι όπως σε έχω "ψυχολογήσει" είναι κάτι σαν αυτό που ψάχνεις, δηλαδή ένα καλό εργαλείο για "light" αστρονομία και παρατήρηση ουρανίων σωμάτων που να μη σε ταλαιπωρεί και πολύ, να σου δίνει όμως τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση από το χόμπι. Με αυτό θα δεις πολύ καλά Σελήνη και πλανήτες, με κάποιο φίλτρο και τον Ηλιο και λιγότερο καλά κάποια πιο μακρινά αντικείμενα π.χ. Ανδρομέδα. Προσωπικά, αν δεν υπήρχε η παράμετρος της αστροφωτογράφησης κι εγώ κάτι τέτοιο θα προτιμούσα, φουλ φορητό, μικρού μεγέθους, ρομποτικό, σύνδεση με Η/Υ και φωτογραφική. Είναι μεγάλη χλιδή να έχεις το εργαλείο σου ότι ώρα θέλεις, όπου θέλεις μαζί σου σε σχέση με άλλα (π.χ. το δικό μου ή ακόμη χειρότερα ένα Δοβ) που χρειάζεται ολόκληρη μετακόμιση. Τώρα, στο θέμα μας: α) Ξεκίνα διαβάζοντας, είτε στο διαδίκτυο π.χ. το Αστροβόξ, είτε περιοδικά, είτε κάποια χρήσιμα βιβλία, όπως αυτό που πρότεινε ο Αργύρης. Αυτά θα σε βοηθήσουν στην αποφασή σου. β) Πάνε σε κάποιες εξορμήσεις / παρατηρήσεις που κάνει κάποιος σύλλογος στην περιοχή σου. Σίγουρα θα υπάρχει ένας κοντά σου. Εκεί θα δεις από κοντά πολλούς τύπους τηλεσκοπίων, θα μιλήσεις με τους κατόχους και θα βγάλεις ένα ακόμη καλύτερο συμπέρασμα. Θα δεις επίσης τι ζόρι τραβά ο καθένας για να το μεταφέρει / συναρμολογήσει / ευθυγραμμίσει και θα καταλάβεις πολλά (κυρίως μέχρι πιο βαθμό και πόσο θέλεις να σε ταλαιπωρεί και να σε κουράζει αυτό το χόμπι). Μετά λίγο καιρό, που θα έχεις σχηματίσει μια καλή γνώμη, προχωράς σε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο. Λύσεις υπάρχουν πολλές σε κάθε τύπο τηλεσκοπίου όπως και προσφορές κλπ. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να αγοράσεις π.χ. θέλεις αυτοκίνητο 4χ4, κάμπριο, διθέσιο κουπέ, σμαρτ κλπ, το καθένα κάνει διαφορετική δουλειά και καλύπτει άλλες ανάγκες. Ψάξε λοιπόν πρώτα. Γιατί πολλοί φίλοι που κάνουν βιαστικές αγορές, είτε τα πουλάνε μετά λίγο καιρό στη μισή τιμή, είτε τα κάνουν κρεμάστρα για τα ρούχα κ.ο.κ. Κοιτώντας ψηλά και μακριάhttp://astronomy.bouzaras.info
draculas Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2007 Θα μπορούσες να πάρεις ενα 4άρι σε ρομποτική βάση... Αλλα με τι μέσο θα το μετακινείς? αν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, τότε είναι πραγματικά κρίμα, να μην πάρεις ενα 8άρι, αφού έτσι κι αλλιώς και αυτό χωράει άνετα ακόμα και σε αυτοκίνητο για χόμπιτ (έτσι λέω το 106 του αδερφού μου..) η μόνη περίπτωση να προτιμήσεις κάτι μικρότερο απο 8" λόγω μεταφορικού μέσου, είναι να πηγαινοέρχεσαι με ταξί, ή ΚΤΕΛ.. αλλιώς δεν αξίζει.ελπίζω να βοήθησα..
alejandro52 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18, 2007 Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.Θα κάνω οπως είπατε.Θα διαβάσω μερικά κείμενα απο εδώ(astrovox)και στην συνέχεια αν δώ οτι το ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα μετά απο 1-2 βδομάδες θα προχωρήσω σε αγορά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα