Jump to content

Χαρακτηριστικά ψηφιακών φωτογραφικών-τι να προτιμήσω;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στην σημερινή αγορά τα νέα μοντέλα ταν ψηφιακών βγαίνουν σαν τα μανιτάρια.Τί να πρωτοδιαλλέξεις εξαρτάται από το τι έχει όρεξη να σου πουλήσει ο μαγαζάτορας, τις περισσότερες φορές μια και είναι αδύνατο να τα παρακολουθείς όλα.

Υπάρχουν λοιπόν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά στις ψηφιακές φωτογραφικές (κυρίως στις compact που εκεί κι αν γίνεται το έλα να δεις) που πρέπει να προσέχουμε για να πάρουμε κάτι λειτουργικό τόσο για κοινή όσο και για "αστρονομική" χρήση;

Τι λέει η εμπειρία σας;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για αστρονομική χρήση οι περισσότερες compact δεν θα σε καλύψουν γιατί έχουν μικρούς χρόνους έκθεσης. Μέχρι 30 sec περίπου, οπότε άν θές να βγάζεις deep sky δεν αρκούν. Μόνο για πλανήτες χρησιμοποιώντας απλά το βίντεο.

 

Από την άλλη εξαρτάται τι budget θες να διαθέσεις. Χθές είδα σε ένα μαγαζί στην Αθήνα, μία slr με 440 ευρώ περίπου, olympus η canon δεν θυμάμαι, με έκθεση 90 secs νομίζω καί άν βάλεις bulb, δηλαδή έλεγχο από μακρυά με ένα καλώδιο, πάει μέχρι κάτι λεπτά. Και έχει και καλή ευαισθησία, σαν slr.

 

Κι εγώ τώρα τα ψάχνω. Μπορούν να σε κατατοπίσουν και οι υπόλοιποι καλύτερα.

starrynights.blog
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο με SLR βγάζοντας τον φακό για φωτογράφηση σε Prime Focus.Οι compact εκτός του οτι έχουν μικρούς χρόνους έκθεσης, βγάζουν και πολύ θόρυβο που κάνει κυριολεκτικά Deep Sky λήψεις άχρηστες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ξεκαθαρίσουμε αν μιλάμε για compact ή DSLR ή like-DSLR..Οι compact πράγματι έχουν καταντήσει ένα gadget έτσι όπως παράγονται συνεχώς. Το θέμα είναι για πιο λόγο θέλει κάποιος μια ψηφιακή και γενικά το πόσο ασχολείται με φωτογραφία. Είναι δηλαδή ακριβώς το ίδιο με τις φιλμάτες.

 

Σίγουρα μια compact είναι η καλύτερη λύση για γρήγορες και εύκολες φωτό, διακοπές, εκδρομές, events κτλ.. για αστροφωτογραφία δεν συνίσταται λόγω των μικρών εκθέσεων και υψηλού θορύβου αλλά και επειδή τα περισσότερα μοντέλα δεν έχουν εκτενείς manual ρυθμίσεις. Μπορώ να σκεφτώ τα εξής: Afocal φωτογράφηση στο τηλεσκόπιο για Σελήνη-Ήλιο, κάποια wide field σε τρίποδα, και video σε πλανήτες για επεξεργασία σε registax. Σίγουρα είναι και αυτό κάτι αλλά όχι για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το αντικείμενο. Για σχεδόν δύο χρόνια έφτασα στα όριά της τη καημένη Olympus C-450 αλλά πραγματικά σου έσπαγε τα νεύρα ώρες ώρες.. Καμία σύγκριση οι DSLR με τις manual ρυθμίσεις, το bulb και τους αποσπόμενους φακούς. Βέβαια απ' την άλλη για αστροφωτογράφηση δεν πιάνουν τις αστρονομικές CCD. Οι like-DSLR είναι υβριδική κατάσταση που προσωπικά δεν μου αρέσουν. Για κάποιον έμπειρο δεν προσφέρουν κάτι εκτός αν θέλουν μια ελαφριά μηχανή να κουβαλούν και να χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί ρυθμίσεις της. Είναι πολύ καλές για αρχάριους όπου μπορούν να μυήσουν κάποιον στη φωτογραφία ώστε να το ψάξει παραπέρα.

 

Γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσεχθούν (και για compact): Τι αισθητήρα έχει (μέγεθος, ccd ή cmos), πόσες θέσεις ISO, εύρος έκθεσεων, τύποι φωτομέτρησης, ρυθμίσεις white balance, τι μνήμη και τι μπαταρία παίρνει, τι φακό έχει, τι προγράμματα έχει για φωτογράφηση, αν έχει manual εστίαση κ.ά. Όλα αυτά κανονικά μπορείς να τα βρεις στο νετ και στα φυλλάδια πώλησης. Βασικά δεν αλλάζουν και πολλά σε σχέση με το τι κοιτάγαμε παλιότερα στις φιλμάτες.. Και γενικά δεν είναι τόσο χαοτικά στην αγορά αν παρακολουθείς λίγο, ακόμα και στις compact. Τουλάχιστον στις γνωστές εταιρείες και ειδικά στις DSLR οι οποίες είναι συγκεκριμένα μοντέλα που μένουν στην αγορά 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Προσωπικά προτιμώ εταιρείες που κατασκευάζουν αποκλειστικά φωτογραφικό εξοπλισμό και όχι εταιρείες που κατασκευάζουν ότι ηλεκτρονικό υπάρχει και παράγουν gadgets. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα από πλευράς ποιότητας, σέρβις, εξαρτημάτων και δύσκολα θα σε κρεμάσουν..

 

Κοίτα εδώ μοντέλα ψηφιακών (κάθε τύπου) & χαρακτηριστικά: http://www.dpgr.gr/index.php?page=show_cameras (μπορείς να τρέξεις συγκρίσεις)

 

Διάφορα κατατοπιστικά άρθρα για τις ψηφιακές μηχανές και τη ψηφιακή φωτογραφία: http://www.dpgr.gr/index.php?page=articles

 

Σόρρυ για το μπλα μπλα..! Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@ quendi

 

Η βοήθειά σου ήταν καταλυτική και ευχαριστώ.Να σας πω την αμαρτία μου,δεν πίστευα ότι η compact θα μου έδεινε τις απόλυτες αστροφωτογραφικές συγκινήσεις.

Μετά από λίγο ψάξιμο στο net βρήκα και τα παρακάτω για συγκριτικά ψηφιακών και "σοβαρές" κριτικές

http://www.cameras.co.uk/

http://www.imaging-resource.com/

 

Επίσης κριτικές από παλαιότερα τεύχη έχει και το pc magazine και το ελληνικό και το ξένο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεί να σε βοηθήσει και αυτό.....

http://www.dpreview.com

είναι ζήτημα συνήθειας ποιά λινκ προτιμάει ο καθένας και αν θέλει να εμβαθύνει παραπάνω τις γνώσεις.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης