Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Και τα DOB αγοραζονται αυτο δεν σημαινει οτι αξιζουν.

Φίλε νομίζω ότι έχεις χάσει κάπως τον έλεγχο.

[-X Μην πετάς κουταμάρες χωρίς να ξέρεις [-X

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε
Και τα mm δινουν καλη διυσδειση στον βαθυ ουρανο. Σε ευρυ πεδιο. Κανω λαθος σε αυτο. Δεν χρειαζεται να τα εχω μεσα στο ματι μου τα ουρανια σωματα. ας τα εχω σε μια καλη αποσταση. Πχ οταν βλεπεις το νεφελωμα μεσα σε μαυρο ουρανο δεν αξιζει....?

Οι περισσότερες ίντσες συλλέγουν και περισσότερο φώς, επομένως βλέπεις και πιό αμυδρά πράγματα και τα υπόλοιπα πιό φωτεινά. Εκεί που είναι το σημαντικό είναι όταν θα δείς ένα αστρικό σμήνος π.χ μέσα από ένα 6ιντσο και μέσα από ένα 8ιντσο η 10ιντσο. Στο 8ιντσο θα δείς περισσότερα αστράκια στο σμήνος και θα είναι πιό πλούσιο και λαμπερό απο ότι θα το δείς από το 6ιντσο. Δεν είναι θέμα μεγένθυσης δηλαδή. Από την άλλη μπορείς να επιτύχεις και μεγαλύτερες μεγενθύνσεις ακριβώς γιατί συλλέγει περισσότερο φώς το τηλεσκόπιο. Και αυτό είναι χρήσιμο και στους πλανήτες και στα deep sky objects.

Δηλαδή με το 6ιντσο θα βλέπεις τον Δία στις 250X να είναι πιό σκοτεινός και ασαφής. Ενώ με το 8ιντσο π.χ στην ίδια μεγένθυση είναι πιό φωτεινός και με περισσότερες λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει όταν θές να κοιτάξεις ένα αστρικό σμήνος με μεγαλύτερη μεγένθυση. Πάλι θα βλέπεις πιό λαμπερά και πιό πολλά άστρα.

Χωρίς να έχω δεί από διοπτρικό, όσο ξέρω, το λίγο πιο πολύ contrast που θα σου δώσει η άποψή μου είναι ότι δεν νομίζω οτι υπερτερεί σε σχέση με τις περισσότερες ίντσες.

starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου, μια χαρά είμασταν μέχρι που είπες το παραπάνω! Τα Dob είναι μακράν το καλύτερο εισαγωγικό όργανο για τον νεοεισερχόμενο στον χώρο (και όχι μόνο).Οι λόγοι αυτού είναι πλέον γνωστοί και δεν χρειάζεται να τους αναφέρω.Θα έλεγα να μην το κουράζουμε άλλο το θέμα, αφού έχεις καταλλήξει στο διοπτρικό και αυτό θα πάρεις έτσι και αλλιώς.

Είναι όμως;; Εχω αρχίσει να έχω σοβαρές αμφιβολίες. Πχ η κοπέλα μου αδυνατεί να χειριστεί το dob μου και να πετύχει οποιοδήποτε στόχο. Το ETX 125 όμως της φαίνεται πάρα πολύ ανετο και το χειρίζεται μια χαρά. Αρκούσε μια μικρή εισαγωγή με κιάλια ( έμαθε μερικούς βασικούς αστερισμούς )

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Φιλε THEO-007 γιατι επιμενεις να αγνοεις τους φιλους που σου λενε οτι εισαι λαθος αυτοι σιγουρα κατι ξερουν παραπανω απο εσενα και εμενα ασε που το να συγκρινεις ενα αχρωματικο με ενα αποχρωματικο ειναι εντελως λαθος και αυτο θα επρεπε να το καταλαβεις και απο την τιμη, αλλα τα ματια του λαγου και αλλα της κουκουβαγιας. Παντως εαν διαβασες προσεκτικα το NIGHTWATCH θα ειδες οτι και εκει προτεινει 6" dob για ιδανικο τηλεσκοπιο, δεν αναρωτιεσε γιατι δεν προτεινει ενα 6" αχρωματικο;

ασε που εχεις μπερδευτει αν νομιζεις οτι ενα αχρωματικο επειδη μοιαζει (εξωτερικα) με το αποχρωματικο ειναι και το ιδιο... το μονο που θα σου πω για να κλεισω ειναι οτι ενα αποχρωματικο 6" κανει γυρω στις 10000 ευρω ενω ενα αχρωματικο το 1/10 της αξιας του και εχεις μπερδευτει ασχημα αμα νομιζεις οτι εχουν το ιδιο contrast ή ιδιες αποδοσεις εστω και στο ελαχιστο.

Υ.Γ. Καλό ειναι μερικες φορες να επιμενουμε (αλλα οχι σε θεματα που δεν κατεχουμε) εαν το παρεις το αχρωματικο μετα απο ενα μηνα θα εχεις συμφωνησει με ολους που σου ελεγαν το αντιθετο και μαλλον θα καταληξει στις μικρες αγγελιες. (ασε που στα αχρωματικα οσο μεγαλυτερη διασταση τοσο μεγαλυτερο χρωματικο σφαλμα)

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε
Η μάθηση πολλές φορές είναι μια διαδικασία που πληρώνεται και χαράζεται στο πετσί μας. Όποιος επιμένει το μαθαίνει και μόνος του. 8)

Υπάρχει λύση για την απληστία του ανθρώπου?

Πάν μέτρον άριστον

Δημοσιεύτηκε
Η μάθηση πολλές φορές είναι μια διαδικασία που πληρώνεται και χαράζεται στο πετσί μας. Όποιος επιμένει το μαθαίνει και μόνος του. 8)

Σωστος τελικα μαλλον πρεπει ο φιλος μας να τα σταξει για να μαθει.

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Είναι όμως;; Εχω αρχίσει να έχω σοβαρές αμφιβολίες. Πχ η κοπέλα μου αδυνατεί να χειριστεί το dob μου και να πετύχει οποιοδήποτε στόχο. Το ETX 125 όμως της φαίνεται πάρα πολύ ανετο και το χειρίζεται μια χαρά. Αρκούσε μια μικρή εισαγωγή με κιάλια ( έμαθε μερικούς βασικούς αστερισμούς )

Σε πρόσφατη ομαδική παρατήρηση μέχρι να στηθεί ένα SC με ισημερινή είχα σαρώσει πάνω από 30 στόχους βαθέως ουρανού με το DOB εντελώς manually, και δεν μιλάω μόνο για χτυπητούς στόχους αλλά και γαλαξίες 11ου μεγέθους. Και να φανταστείς το έχω μόλις 1,5 μήνα με καμμία προηγούμενη εμπειρία! Χώρια η χαρά που κάνεις όταν βρεις έναν στόχο, ειδικά δύσκολο...

Δημοσιεύτηκε

Δίκιο έχεις σε αυτά που λές αλλά δεν είπα πουθενά για ισημερινή στήριξη. Με το ΕΤΧ στοχεύεις και παίζεις. Νομίζω οτι είναι απο τα ποιο εύκολα τηλεσκόπια για αρχάριο. Ασε που και για γρήγορη παρατήρηση είναι τέλειο. Τσακ το μετακινείς λίγο και στοχεύεις.

Η ισημερινή πράγματι θέλει χρόνο για το στήσιμο. (καμια σχέση με τα dob).

Απλά νομίζω οτι ο καθένας οπως την βρίσκει. Πχ εγω την προτιμώ.

Γενικά καλό ειναι να έχεις απο ενα τύπο τηλεσκοπίου για κάθε παρατήρηση και ώρα. :mrgreen: :mrgreen:

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε
Απορώ γιατί υπάρχουν ακόμα διοπτρικά, αχρωματικά!

Aγορασε ενα 6αρι αχρωματικο με τεραστια εστιακη αποσταση και θα καταλαβεις!!!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Παρακαλω.. διαβασε μερικα βιβλια. Και για ονομα του Θεου ακουσε καποιους που ειναι πολυ πιο εμπειροι και γνωριζουν 100 πραγματα παραπανω. Τα dob ειναι φτιαγμενα για συγκεκριμενη εργασια οπως και το καθε τηλεσκοπιο που υπαρχει και πωλειται.

Και τα mm δινουν καλη διυσδειση στον βαθυ ουρανο. Σε ευρυ πεδιο. Κανω λαθος σε αυτο. Δεν χρειαζεται να τα εχω μεσα στο ματι μου τα ουρανια σωματα. ας τα εχω σε μια καλη αποσταση. Πχ οταν βλεπεις το νεφελωμα μεσα σε μαυρο ουρανο δεν αξιζει....?

Θα το δεις στη πορεια μετα απο ψαξιμο και εξεταση πολλων τηλεσκοπιων. Το πρωτο τηλεσκοπιο μας ειναι η εισαγωγη μας και τα επομενα η εξελιξη μας.

Ποια η διαφορα σε ενα διοπτρικο αχρωματικο 150/750 και σε ενα νευτωνιο 150/750.

Λες οτι εχεις διαβασει το Nightwatch. Ολες σου οι αποριες απαντωνται εκει μεσα. Θα σου πω ομως και κατι πιο συγκεκριμενο. Το διοπτρικο αχρωματικο 150/750 ειναι ενα διαθλαστικο τηλεσκοπιο το οποιο εχει μια παρα πολυ μικρη εστιακη αποσταση (μηκος) γεγονος το οποιο δημιουργει ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ χρωματικο σφαλμα που δεν διορθωνεται ουτε με φιλτρο. Οσο μεγαλυτερο ειναι ενα διαθλαστικο αχρωματικο τοσο ελλατωνεται το χρωματικο σφαλμα. Το συγκεκριμενο που θες να παρεις ειναι υπερβολικα μικρο και δεν ειναι καλο τηλεσκοπιο. Ενα νευτωνιο 150/750 θα σου δωσει παρα πολυ ωραιες ξεκαθαρες, σωστες χρωματικα εικονες πολυ καλυτερες απο το διαθλαστικο. Εαν ομως, το διαθλαστικο σου ειχε μεγαλυτερη εστιακη αποσταση (ας πουμε 1200 mm) τοτε με ενα φιλτρο διορθωσης του χρωματικου σφαλματος τα αποτελεσματα θα ηταν σιγουρα καλυτερα απο του νευτωνιου.

Το διοπτρικο θεωρω οτι ειναι πιο καλο σαν οργανο σε παρα πολλα σημεια μερικα απο τα οποια θεωρω πως ειναι τα πιο πανω.

Οταν περασουν τα χρονια και εχεις δοκιμασει ΠΑΑΑΡΑ πολλα οργανα τοτε θα εισαι σε θεση να ξεχωρισεις, να κατηγορησεις και να κρινεις γενικοτερα τηλεσκοπια. Ακομα ανακαλυπτεις. Μην θεωρεις. Πηγαινε σε καποιο αστροπαρτυ να δεις τι σημαινει ερασιτεχνικη αστρονομια και παρατηρηση και σιγα σιγα ολα θα ερθουν απο μονα τους και τα συμπερασματα και τα ονειρα.

Και να ρωτησω κατι ρε παιδια. Οταν ενα τηλεσκοπιο βλεπει αστερια μεγεθους 13,6 εσεις πως το βλεπετε. Ποσες χιλιαδες τετοια αστερια μπορει να παρατηρηση κανεις μεσα στον ουρανο. Εσεις τι λετε. Δεν αξιζει ενα τηλεσκοπιο με τετοιο ευρος μεγεθους.

Αυτο το διοπτρικο πιανει μεγιστο μεγεθος αστερα 13,6.

Τι πιστευετε δεν ειναι καλο το μεγεθος....?

ΕΛΕΟΣ!!!!!! Δε θα παρατηρεις αστερια! Κανενας δεν αγορασε τηλεσκοπιο για να βλεπει τα αστερια. Σε καμια περιπτωση το τηλεσκοπιο αυτο δε πιανει μεγεθος 13.6 παρα μονο κατω απο τις πιο εξαιρετικες συνθηκες ατμοσφαιρας, φωτορυπανσης και seeing. Κοινως μη περιμενεις τετοια αποδοση εκτος αν ανεβεις στον Ολυμπο και πετυχεις τη καλυτερη νυχτα. Ακομη και αυτο το μεγεθος ομως να πετυχαινε, δε το καθιστα καλο τηλεσκοπιο. Ειναι ενα τηλεσκοπιο για ξεκινημα που σε καμια περιπτωση δε συγκρινεται με ενα dobsonian 8 ιντσων ουτε με ενα διαθλαστικο αποχρωματικο 6 ιντσων. Οπως ενα αποχρωματικο 5 ιντσων ειναι 1000 φορες καλυτερο απο ενα αχρωματικο 6 ιντσων.

Οταν ενα οργανο στοιχιζει λεφτα αυτο κατι μας δειχνει. Δε μπορει να στοιχιζει μια ολοκληρη περιουσια και να μην αξιζει. Μη τρελαθουμε δηλαδη.

Μη ξεχνας οτι καθε τηλεσκοπιο κανει τη δουλεια του. Τα dobs ριχνουν σημασια στο διαμετρημα, ειναι galaxy hunters και deep space οργανα. Τα διοπτρικα αποχρωματικα ειναι για αστροφωτογραφηση. Τα SCT's κανουν ενα μιξαρισμα των παραπανω με εμφαση στην αστροφωτογραφια.

Μη προτρεχεις για ονομα του Θεου!

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
THEO, όπως σου είπα και πιο πάνω, μην βιαστείς.Δες το πρώτα απο κοντά, ίσως να μην σε ενοχλεί το χρωματικό σφάλμα και έτσι να μην χρειαστείς να επενδήσεις σε κάτι καλύτερο.Αλλιώς αν επιμένεις για διοπτρικό, κοίταξε αποχρωματικά που όμως τα χρυσοπληρώνεις.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης