Jump to content

Η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή .....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε δημοσίευμα της την 07-10-07, η Καθημερινή, αναφέρει :

 

¨Τον περασμένο μήνα το τηλεσκόπιο Magic, ακτινών γάμα στο Λας Πάλμας, των Καναρίων Νήσων, κατέγραψε για πρώτη φορά μια απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο μακρύ ταξίδι φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας, από τον Γαλαξία Markarian 501 που απέχει από τη Γή μισί δις έτη φωτός. ¨

 

Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα του φωτός μπορεί και να μην είναι σταθερή.

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα ευχάριστες διότι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος έγινε πριν δέκα χρόνια και ανήκει σε 2 Έλληνες και έναν Άγγλο επιστήμονα.

Η ομάδα αποτελείται από τον Δ. Νανόπουλο, Ν. Μαυρόματο και Τζων Έλλις.

Οι τρεις επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητα......

Απομένει η θεωρία να αποδειχθεί και με περισσότερα δεδομένα....

Μηπως ξερει κανεις που θα βρουμε ολοκληρο το αρθρο?

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/10/2007_244300

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τωρα μαλιστα....

Τα 4’ που ανατρέπουν τη Φυσική

Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος μιλάει στην «Κ» για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας του για την ταχύτητα του φωτός

 

Συνέντευξη στον Σπυρο Καραλη

 

Στην καθημερινή ζωή, για μια καθυστέρηση τεσσάρων λεπτών «δεν χάνεται ο κόσμος», στον χώρο της κοσμολογίας όμως προκαλούνται σοβαρές αναταράξεις, καθώς ενδέχεται να ανατραπεί σημαντικό μέρος των επιστημονικών δεδομένων. Τον περασμένο μήνα το τηλεσκόπιο MAGIC ακτίνων γάμμα στο Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων κατέγραψε για πρώτη φορά μια απόκλιση τεσσάρων λεπτών στο μακρύ ταξίδι φωτονίων υψηλής και χαμηλότερης ενέργειας από τον γαλαξία Markarian 501 που απέχει από τη Γη μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός. Τι πρακτικά σημαίνει αυτή η μικρή αργοπορία στην άφιξη των φωτονίων; Οτι η ταχύτητα του φωτός την οποία ο Αϊνστάιν θεώρησε ως σταθερή για να διατυπώσει την περίφημη εξίσωση E=mc2 μπορεί να μην είναι και τόσο σταθερή και κατά συνέπεια συνολικά η Θεωρία της Σχετικότητας που καθόρισε επί εκατό και πλέον χρόνια την εικόνα του ανθρώπου για το Σύμπαν να επιδέχεται τεκμηριωμένων, πλέον, αμφισβήσεων.

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ιδιαίτερα ευχάριστες, διότι αφ' ενός δίνουν νέα ώθηση -εάν αποδειχθούν οριστικά- στην επιστημονική έρευνα και αφ' ετέρου διότι δικαιώνεται σε πρώτη φάση μια προ δεκαετίας θεωρητική προσέγγιση την οποία συνυπέγραφε τριμελής ομάδα επιστημόνων, δύο εκ των οποίων είναι Ελληνες. Ο Δημήτρης Νανόπουλος του Πανεπιστημίου του Τέξας και ο Νικόλαος Μαυρόματος του λονδρέζικου Kings College. Ο τρίτος της επιστημονικής ομάδας είναι ο Αγγλος Τζων Ελλις από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ευρώπης (CERN).

 

Οι τρεις επιστήμονες υποστήριξαν ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητα. Μια πιθανή αλλαγή της μπορεί να ανιχνευθεί μόνο μέσω του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα πολύ μακριά από τη Γη και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είχε έως τώρα παρατηρηθεί. Ενας τρόπος για την επαλήθευση της «σχετικής» τιμής της ταχύτητας του φωτός είναι η ανίχνευση φωτονίων διαφορετικών συχνοτήτων που εκπέμπονται ταυτόχρονα από μακρινούς γαλαξίες. Σύμφωνα με τη θεωρία των τριών, οι χρόνοι άφιξης στη Γη των φωτονίων υψηλότερης συχνότητας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από αυτούς των φωτονίων χαμηλότερης συχνότητας, αντίθετα με την προσέγγιση του Αϊνστάιν που πίστευε ότι η άφιξή τους θα ήταν ταυτόχρονη.

 

Η ανακοίνωση των μετρήσεων του τηλεσκοπίου MAGIC δικαιώνει την ομάδα Νανόπουλου προκαλώντας παράλληλα πραγματική αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου και να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων στα καλύτερα blog κοσμολογίας. «Εάν οι τιμές που δίνει το τηλεσκόπιο MAGIC είναι πραγματικές, τότε μιλάμε για μια επιστημονική ανακάλυψη Βραβείου Νόμπελ» σχολίασε σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist o αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Οχφόρδης Subir Sarkar, ενώ ο ειδικός στη θεωρία των υπερχορδών Joe Polchinski του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας τόνισε ότι «εάν τα αποτελέσματα είναι ακριβή, θα πρόκειται για έναν σεισμό στον κόσμο της επιστήμης», προσθέτοντας παράλληλα ότι η θεωρία των υπερχορδών θα αποδεικνυόταν πλήρως λανθασμένη.

 

Η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Νανόπουλο προκειμένου να μας μιλήσει για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που καταγράφονται και στις οποίες ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι πρωταγωνιστές.

 

«Ο άνθρωπος θα μπορέσει να ερμηνεύσει τον κόσμο»

 

- Τέσσερα λεπτά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της Φυσικής;

 

- Στο πλαίσιο του πειραματικής παρατήρησης φωτονίων από το τηλεσκόπιο «Magic» που προέρχονταν από τον γαλαξία Markarian 501, καταγράφηκαν φωτόνια που φθάνουν με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση. Τα περίφημα τέσσερα λεπτά... Φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα φωτόνια ξεκίνησαν πριν από μισό δισεκατομμύριο έτη φωτός σε μια περίοδο που δεν γνωρίζουμε επακριβώς σε ποιο στάδιο βρισκόταν η εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Ξεκίνησαν από τότε για να τα παρακολουθήσουμε εμείς σήμερα, και υπό αυτή την έννοια είναι εντυπωσιακό ακόμη και για εμάς που ασχολούμαστε με το σύμπαν.

 

Η συγκεκριμένη μέτρηση του τηλεσκοπίου είναι απολύτως πραγματική, δεν επιδέχεται δηλαδή καμία αμφισβήτηση ως προς την ορθότητά της και είναι ευχάριστο ότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητά της. Απομένει ωστόσο να γίνει η επαλήθευσή της σε μια επόμενη μέτρηση και για να είμασε απόλυτα σίγουροι ότι τα φωτόνια ξεκίνησαν την ίδια στιγμή. Εάν δεν ξεκίνησαν ταυτόχρονα θα ήταν ένα... «βρώμικο κολπάκι» της Φύσης, ωστόσο τα πάντα είναι πιθανά σε αυτό τον κόσμο. Εάν πάντως παρατηρήσουμε και σε μια άλλη ομάδα φωτονίων διαφορετικών ενεργειών διαφορά στον χρόνο, τότε δεν μας σταματάει κανείς!

 

Θα αλλάξουμε τα βιβλία

 

- Αναγνωρισμένης αξίας και προσφοράς συνάδελφοί σας στο εξωτερικό κάνουν λόγο για ανακάλυψη επιπέδου Νομπέλ και για πολλές ανατροπές στα επιστημονικά δεδομένα.

 

- Το έχω ακούσει. Θα έλεγα ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα βιβλία της Φυσικής εάν η θεωρία μας είναι σωστή. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσγειωμένοι. Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας. Διάβασα αυτές τις δηλώσεις και χαίρομαι πραγματικά, κυρίως γιατί αντιμετώπισαν πολύ θετικά την ανακοίνωση της ομάδας μας, χωρίς εμπάθειες και ζήλιες. Λόγω συναδελφικού ίσως ανταγωνισμού, θα μπορούσαν να πουν ότι είναι ανοησίες. Αλλά φαίνεται ότι έχει χτυπήσει καμπανάκι στα επιστημονικά κέντρα της κοσμολογίας. Εάν λοιπόν η θεωρία μας είναι σωστή, οδεύουμε ολοταχώς προς διάφορες ανατροπές.

 

Η βασικότερη αφορά γενικά τη θεωρία της Σχετικότητας, ξεκινώντας από την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας. Η βασική παραδοχή της θεωρίας του Αϊνστάιν είναι ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή. Εμείς λέμε ότι η ταχύτητα εξαρτάται από τη συχνότητα του φωτός, χωρίς να αρνούμαστε το σύνολο της θεωρίας. Γίνονται όμως θεμελιακές αλλαγές και ο περιβόητος τύπος E=mc2 αλλάζει. H ταχύτητα του φωτός παραμένει σταθερά ως προς τον χρόνο και τον χώρο, εξαρτάται όμως από τη συχνότητα. Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας, η οποία περιέχει σαν βασικό συστατικό της την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας, προφανώς θα υποστεί αλλαγές, διότι είναι η κατ' εξοχήν θεωρία που μας περιγράφει το σύμπαν, δηλαδή την κοσμολογία. Αρα πάμε για αλλαγές στην κοσμολογία.

 

- Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για να αμφισβητήσετε εσείς και οι συνεργάτες σας τη σταθερή τιμή της ταχύτητας του φωτός;

 

- Γνωρίζαμε ότι συνολικά η θεωρία της Σχετικότητας χρήζει αλλαγών. Ηταν ξεκάθαρο σε όλους εκείνους που έχουν ανοιχτό μυαλό. Δεν μας ήρθε, λοιπόν, ξαφνικά να δούμε πώς συνδέεται η συχνότητα με την ταχύτητα του φωτός. Οι δικές μας θεωρητικές προσεγγίσεις έγιναν περίπου δέκα χρόνια πριν, όταν δουλεύαμε πάνω στη θεωρία των υπερχορδών. Είχαν μάλιστα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Nature», μαζί με ένα editorial πάνω στην ανακοίνωσή μας. Αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της θεωρίας των υπερχορδών για να μελετήσουμε τα κοσμολογικά της δεδομένα. Καταλήξαμε αφενός στο συμπέρασμα της μεταβολής της ταχύτητας του φωτός με τη συχνότητα και επίσης σε μια θεωρητική προσέγγιση της σκοτεινής ενέργειας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων ετών. Ολα αυτά συνδέονται αυξάνοντας τις δυνατότητές μας για πιο σωστή εικόνα του κόσμου.

 

Να κοιτάξουμε τη Φύση

 

- Πρακτικά, τι θα σήμαινε η ανατροπή της θεωρίας της Σχετικότητας; Τι μπορεί να περιμένει η ανθρωπότητα από μια νέα αντίληψη του σύμπαντος;

 

- Οι ανατροπές οι οποίες γίνονται είναι στην πραγματικότητα επεκτάσεις της γνώσης μας. Στηριζόμαστε στις υπάρχουσες θεωρίες, αλλά η γνώση επεκτείνεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι νεότερες γενιές είναι αυτό που υποστήριζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Οτι μπορούμε να κοιτάξουμε τη Φύση κατάματα και να την ερμηνεύσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο άνθρωπος μπορεί να δώσει μια ερμηνεία αυτού που λέμε σύμπαν. Πώς, δηλαδή, εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πού πηγαίνει. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο ον, είτε είναι στην Αφρική είτε είναι στη Λαπωνία ή αλλού, που να μη διερωτάται «τι είναι αυτό στο οποίο ζούμε;». Οδεύουμε προς μια τέτοια απάντηση. Η εξέλιξη που προκύπτει από τις μετρήσεις στην ταχύτητα του φωτός, είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτές τις απαντήσεις. Δεν θέλω να πω ότι θα έχουμε την τελική εικόνα του κόσμου, αλλά σίγουρα θα είναι πιο καθαρή και πιο πλήρης. Η δική μας γενιά είναι τυχερή γιατί βιώνει πρωτόγνωρες εξελίξεις. Ζούμε σε μια εποχή πιο επαναστατική, σημαντικότερη και από αυτή του Νεύτωνα ή του Γαλιλαίου. Με τις εξελίξεις που καταγράφονται στην επιστήμη, πιστεύω ακράδαντα ότι η εποχή μας θα χαρακτηριστεί στο μέλλον ως κοσμοϊστορική...

 

Για την Ελλάδα...

 

- Τι σκέφτεσθαι τώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις ιδέες σας;

 

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετρήθηκε η διαφορά στην ταχύτητα του φωτός με ικανοποιεί. Τι άλλο μπορεί να ονειρευτεί ένας επιστήμονας; Αυτή τη στιγμή, όλα τα τηλεσκόπια του πλανήτη κάνουν μετρήσεις της ταχύτητας των φωτονίων. Χρειάζεται όμως να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

 

Ενα ακόμη γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο είναι ότι μέσα σε αυτή την επιστημονική ιστορία πρωταγωνιστές είναι και δύο Ελληνες. Δεν είμαι εθνικιστής με την αρνητική έννοια που συνήθως αποδίδεται στη λέξη, αλλά πολλές φορές αισθάνομαι να με γεμίζει η γνωστή φράση της Βούλας Πατουλίδου όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Μέσα από την παραγωγή έργου οι Ελληνες επιστήμονες δυναμώνουν τη φήμη της πατρίδας τους στο εξωτερικό.

 

Θα ξαναγραφτεί όλη η Φυσική;

 

Εάν τελικά αποδειχτεί ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι σταθερή, τότε κλονίζονται σοβαρά όλα όσα γνωρίζαμε από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την κβαντική φυσική, και η Φυσική θα πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή προσεγγίζοντας το διαχρονικό όνειρο, το Ιερό Δισκοπότηρο, δεκάδων φυσικών επιστημόνων για τη δημιουργία της Θεωρίας των Πάντων.

 

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας μας λέει ότι ζούμε σ' έναν τετραδιάστατο χωροχρόνο, ο οποίος καμπυλώνεται ανάλογα με τη μάζα που βρίσκεται μέσα του. Μπορούμε να φανταστούμε τον χωροχρόνο σαν ένα τεντωμένο σεντόνι, στο κέντρο του οποίου τοποθετούμε μια μπάλα· το σεντόνι θα στρεβλωθεί και θα κάνει κοιλώματα. Ετσι και ο χωροχρόνος· με την παρουσία μάζας στρεβλώνεται και όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η στρέβλωση.

 

Η κβαντική φυσική είναι μια αξιωματικά θεμελιωμένη φυσική θεωρία, που αναπτύχθηκε με σκοπό την ερμηνεία φαινομένων που η νευτώνεια μηχανική αδυνατούσε να περιγράψει. Η κβαντομηχανική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο.

 

Ο όρος κβάντο (quantum, μικρή ποσότητα - προέρχεται από τη λέξη quantus που στα Λατινικά σημαίνει πόσο) αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας.

 

Λεξιλόγιο όρων

 

Ειδική θεωρία Σχετικότητας. Αλλαξε ριζικά τις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της μάζας και της ενέργειας. Συμπληρώνει τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα, ώστε να ισχύουν και σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός.

 

Γενική θεωρία της Σχετικότητας. Ουσιαστικά είναι μια νέα μακροσκοπική θεωρία της βαρύτητας. Αντικατέστησε το έργο του Νεύτωνα. Μαζί με την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας και τη θεωρία της Κβαντομηχανικής χαρακτήρισαν τη Φυσική του 20ού αιώνα.

 

Η Θεωρία των Υπερχορδών. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο μαθηματικό μοντέλο φτιαγμένο ώστε να περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μικρόκοσμου, του μακρόκοσμου, του χώρου, του χρόνου, όλων των στοιχειωδών σωματιδίων, αλλά και όλων των φυσικών δυνάμεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση της θεωρίας.

 

Φωτόνιο. Είναι ένα κβάντο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ενέργειας), ο φορέας της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης.

 

Συχνότητα. Ο αριθμός των επαναλήψεων ενός γεγονότος στη μονάδα του χρόνου.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα!!!

 

Η επιστήμη της κοσμολογίας και της φυσικής είναι ένας χώρος όπου συμβαίνουν διαρκής ζυμώσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα μας δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από "κοντά" την προσπάθεια για μια τέτοιου μεγέθους ανακάλυψη που είναι ικανή, αν επιβεβαιωθεί, να ανατρέψει την θεώρηση μας για τον κόσμο.

Κατά την γνώμη μου και σας παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος, η καθυστέρηση 4 λεπτών δεν αναφέρεται σε διαφορετικά "πακέτα" φωτονίων (με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα), αλλά σε ένα στο οποίο παρατηρήθηκε καθυστέρηση της εμφάνισης μίας συχνότητας κατά 4 λεπτά. Αν για αυτό οφείλετε η μεσοαστρική ύλη τότε δεν θα έπρεπε να φανεί σε ένα φασματογράφημα το ενδεχόμενο να επηρεάσει την παρατήρηση;

To boldly go where no man has gone before...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά την γνώμη μου και σας παρακαλώ να με διορθώσετε αν κάνω λάθος, η καθυστέρηση 4 λεπτών δεν αναφέρεται σε διαφορετικά "πακέτα" φωτονίων (με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα), αλλά σε ένα στο οποίο παρατηρήθηκε καθυστέρηση της εμφάνισης μίας συχνότητας κατά 4 λεπτά. Αν για αυτό οφείλετε η μεσοαστρική ύλη τότε δεν θα έπρεπε να φανεί σε ένα φασματογράφημα το ενδεχόμενο να επηρεάσει την παρατήρηση;

 

Λοιπόν, δεν νομίζω ότι είχαμε καθυστέρηση στην συχνότητα. Και μάλιστα θα έλεγα ότι η συχνότητα δεν επηρεάζεται από την ταχύτητα.Για παράδειγμα, ένα φωτόνιο στο κενό κινείται με την μέγιστη ταχύτητα(299.975,480km\s) με λο μήκος κύματος και f η συχνότητα. Εάν διανύσει κάποιο μέσο η ταχύτητα του μειώνεται και γίνεται C1 με μήκος κύματος λ και συχνότητα f. Αν τα διαιρέσουμε κατα μέλη:

Co=λο f

C1=λ f

Οπότε: Co\C1=λο\λ

Άρα η ταχύτητα ενός φωτονίου εξαρτάται μόνο από το μήκος κύματος του. Και μάλιστα εάν ένα φωτόνιο περάσει μέσα από ένα μεσοαστρικό νέφος μειώνεται στιγμίαια η ταχύτητα του.Από εκεί μπορεί να οφείλεται η καθυστέρηση των 4 λεπτών. :-k

Το σύμπαν δεν είναι μια μηχανή.Είναι μια ατέρμονη μετουσίωση του ορατού σε αόρατο,του κενού σε πλήρες, του αδύνατου σε δυνατό και τανάπαλιν.

 

Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνησω με τη Μαρία :wink: :D Πιστεύω οτι τεκμηρίωσε με μια ικανοποιητική αποδειξη την αποψη πως η ταχύτητα του φωτός εξαρτάτει μονο απο το μήκος κύματος κι απο το μεσο απο το οποιο διαδίδεται =D> =D> \:D/ :cheesy:
Πριν προχωρήσεις στα μυστήρια του ουρανού μην παραλείψεις να εμβαθύνεις στα μυστήρια της μάνας Γης............
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συχνοτητα και το μηκος κυματος δν ειναι μεγεθη αντιστροφως αναλογα??Η μεταβολη του ενος δε θα σημαινει και μεταβολη για το αλλο??

Βεβαια f*λ=c,αλλα τωρα η σταθεροτητα της ταχυτητας του φωτος κλονιζεται οποτε....

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα είναι πως όσο πιο μακρυά κοιτάζει κανείς στο Σύμπαν, κατά τα γνωστά, τόσο και πιο κοντά στο Big Bang πηγαίνει.

 

Και άρα, εκεί κολλάνε κ' οι "στοιχειωδάκηδες" Νανόπουλος και λοιποί,

που προσπαθούν να εννοποιήσουν βαρύτητα με τα άλλα 3 (2 πλέον) πεδία

δυνάμεων.

 

Η ταχύτητα του φωτός c στο κενό, είναι παγκόσμια σταθερά όπως έδειχναν

οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις. Αλλά ίσως σε ακραίες καταστάσεις (βλ. πολύ

κοντά στο Big Bang) οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί να χρειάζονται

βελτιώσεις και γενικεύσεις, και οι παγκόσμιες σταθερές G,c,h,k_B(oltzman),

να μην είναι τόσο σταθερές...

 

:roll: :-k :shock:

 

Το καλό είναι πως ίσως αυτή η παρατήρηση να είναι μια ένδειξη για το ότι

οι χορδές(+υπερχορδές κτλ) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

δS>=0 (c.s.)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το φως θα αποδειχθεί τελικά ότι ισχύουν οι νόμοι κίνησης υλικών σωματιδίων.

 

Μα έχει αποδειχτεί πως συμπεριφέρεται και ως κύμμα (πείραμα 2 σχισμών)

κ' ως σωματίδιο (φαινόμενο compton)...

δS>=0 (c.s.)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοώ θα αποδειχθεί τελικά ότι συμπεριφέρεται αποκλειστικά και μόνο ως υλικό σωματίδιο, άποψη που υποστηρίζω από καιρό σαυτό το forum.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είσαι σε θέση να εξηγήσεις τα φαινόμενα που δείχνουν την κυματική φύση του φωτός, χρησιμοποιώντας σωμάτια? η απλά υποθέτεις?

Που στηρίζεις αυτήν σου την άποψη?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συχνοτητα και το μηκος κυματος δν ειναι μεγεθη αντιστροφως αναλογα??Η μεταβολη του ενος δε θα σημαινει και μεταβολη για το αλλο??

 

Όχι δεν είναι αντιστρόφως ανάλογα...γενικότερα η συχνότητα δεν μεταβάλλεται παραμένει πάντα σταθερή...

Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)

:cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο γραμματικακης στην αυτοβιογραφια του φωτος αυτο λεει νομιζω(δεν εχω αυτη τη στιγμη το βιβλιο ,μπροστα μου.Θα επανελθω

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως είπα και παραπάνω, αν κατά την διάθλαση του φωτός άλλαζε η συχνότητα του τότε θα είχαμε παραβίαση της αρχής διατήρησης της ενέργειας.

 

Υ.Γ. Θα επιστρέψω με μια απλή απόδειξη του παραπάνω.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η συχνοτητα και το μηκος κυματος δν ειναι μεγεθη αντιστροφως αναλογα??Η μεταβολη του ενος δε θα σημαινει και μεταβολη για το αλλο??

 

 

Όχι δεν είναι αντιστρόφως ανάλογα...γενικότερα η συχνότητα δεν μεταβάλλεται παραμένει πάντα σταθερή...

 

Το μήκος κύματος συνδέεται με σχέση αντιστρόφως ανάλογη με την συχνότητα, αν πολλαπλασιασθούν τα δυο μεγέθη προκύπτει πάντοτε η ταχύτητα διάδοσης του κύματος δηλαδή η ταχύτητα του φωτός. ετσι ένα ηλεκτρικό φορτίο που πάλλεται για παραδειγμα μια φορά το δευτερόλεπτο παραγει κύμα μήκους 300.000 χιλιομέτρων. και αυτο επειδή παράγεται μόνον ενα μήκοσ κύματος σε 1 sec.

Συχνότητα δόνησης 10 Ηz θα σχημάτιζε κυματα με μήκος 30.000km ενώ ακομα μεγαλύτερη συχνότητα πχ 10.000Hz θα αντιστοιχούσε σε κύματα μήκους 30km.

κατά γενικό κανόνα που ειναι απλός και χρήσιμος όσο μεγατερη ειναι η συχνότητα τοσο μικρότερο ειναι το μήκος κύματος και οσο μικρότερο ειναι το μήκος κύματος τοσο μεγαλητερη ενεργεία

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φως αποτελείται από ένα φάσμα συχνοτήτων. Ας τα θεωρήσουμε ως μονοχρωματικές δέσμες. Η κάθεμια έχει συχνότητα f και φυσικά την αντίστοιχη ενέργεια E=hf και ταχύτητα c στο κενό.

 

Κατά τη διάθλαση σε ένα υλικό αυτό που γίνεται είναι η αλλαγή του μήκους κύματος της φωτεινής δέσμης κάτι το οποίο συνεπάγεται αλλαγή της ταχύτητας του μέσα στο υλικό (c=λf).

 

Όπως είπε σωστά και ο milia, όταν κοιτάμε το σύμπαν, και ειδικά όσο πιο μακρινά αντικείμενα κοιτάμε τόσο προς τη Μεγάλη Έκρηξη πηγαίνουμε.

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα μπορουσε η καθηστερηση να ειναι αποτελεσμα βαρυτηκης διαθλασης; Γιατι δηλαδη να εχει να κανει με κατι πιο περιπλοκο;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοώ θα αποδειχθεί τελικά ότι συμπεριφέρεται αποκλειστικά και μόνο ως υλικό σωματίδιο, άποψη που υποστηρίζω από καιρό σαυτό το forum.

 

:shock:

 

Οκ. Προφανώς δεν την πήρε το μάτι μου.

 

Επεκτείνοντας την εύστοχη ερώτηση του Τηλέμαχου,

 

Είσαι σε θέση να εξηγήσεις τα φαινόμενα που δείχνουν την κυματική φύση του φωτός, χρησιμοποιώντας σωμάτια? η απλά υποθέτεις?

Που στηρίζεις αυτήν σου την άποψη?

 

,τους κροσσούς συμβολής στο πείραμα διπλής σχισμής πώς τους εξηγείς

σωματιδιακά ; (ή και σε άλλες διατάξεις συμβολής ,πχ Fraunhoffer)

δS>=0 (c.s.)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους,

 

καινούργιος στο φόρουμ (πρώτο post) οπότε αν κάπου ξεφεύγω λίγο από το τοπικό netiquette συγχωρήστε με ....

 

Σχετικά με το θέμα της μεταβολής της ταχύτητας του φωτός, η βαβούρα ουσιαστικά γίνεται για το πόσο υπάρχουν συνθήκες ή φαινόμενα κάπου που να διαφοροποιούν την ταχύτητα φωτονίων ανάλογα με την ενέργειά τους όταν αυτά διέρχονται από την ίδια διαδρομή ...

ή ισοδύναμα να πούμε κατά πόσον η ταχύτητα του φωτός στο κενό (οπότε δεν παίζει ρόλο η ύλη που έχουν διαπεράσει στη διαδρομή τους μέχρι να ανιχνευθούν) τελικά έχει κάποια μικρή έστω εξάρτηση από την ενέργειά του.

Σαν θέμα, ιδιαίτερα στο χώρο ΦΥΕ και αστροσωματιδιακής Φυσικής το κατά πόσο οι παγκόσμιες σταθερές γενικότερα έχουν τιμές που εξαρτώνται από την ενέργεια των φαινομένων υπό παρατήρηση ή τη γεωμετρία του χώρου σε κοσμική κλίμακα (ανάλογα με την περίπτωση) έχει "ξαναπαίξει" συχνά στο παρελθόν.

 

Κατά πόσον θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο ή όχι θα φανεί μέσω πειραματικών δεδομένων και της ανάλυσής τους στο μέλλον.

________________________________

 

Άγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα ότι θα αποδειχθεί τελικά η σωματιδιακή (και μόνο) φύση του φωτός και όχι ότι αποδείχθηκε. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένες και οι δικές μου προσπάθειες. Επειδή για τη φύση αποδέχομαι (τουλάχιστον μέχρι τώρα και χωρίς προκατάληψη ή σκοπιμότητα) την μονιστική υλιστική αντίληψη των πραγμάτων, που σημαίνει ότι για κάθε συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπάρχει ένα και μόνο συγκεκριμένο αίτιο, δεν μπορώ να δεχθώ παρά σαν αδυναμία των μέσων παρατήρησης (το τεχνολογικό μας επίπεδο) την δυνατότητα που έχει η κρατούσα άποψη να διαιωνίζει μια επιστημονικοφανή διγλωσσία και σύγχυση περί της φύσης του φωτός, της μεγάλης έκρηξης και των πιθανοκρατικών ή χαοτικών θεωριών.

Έτσι αν και η διαφορετική ταχύτητα των φωτονίων για διαφορετικές συχνότητες «με βολεύει προσωρινά» εν τούτοις έχω τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσον αυτές οι ακτινοβολίες προέρχονται από ισαπέχοντα σημεία κλπ, κλπ. Διότι συχνά στην ιστορία της επιστήμης συμβαίνει να «τσιμπούν» οι λεγόμενοι υλιστές το δόλωμα και μετά «από νέα ακριβέστερα στοιχεία» να «νικούνται κατά κράτος». Οι επιφυλάξεις μου αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι εκείνο που καταρρέει επίσης είναι η θεωρία της μεγάλης έκρηξης χωρίς να έχει δεόντως πλασαριστεί το υποκατάστατό της. Λέτε να έφθασε η εποχή των γενναίων αποφάσεων και της άδολης επιστημονικής αλήθειας; Πολύ νωρίς μου φαίνεται!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κεντρικη ιδεα της μεταβαλλομενης ταχυτητας του φωτος ειναι οτι η ταχυτητα του αλλαζει κατα την εξελιξη του συμπαντος(πχ σημερα σε σχεση με την εποχη Ζ=1 η Ζ=6).Δηλαδη ανεξαρτητα απο τοπικες βαρυτικες επιδρασεις,μηκος κυματος κ.λ.π. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και των πιθανοκρατικών ή χαοτικών θεωριών.

 

Οταν λετε χαοτικες τι ακριβως εννοειτε??

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

και των πιθανοκρατικών ή χαοτικών θεωριών.

 

Οταν λετε χαοτικες τι ακριβως εννοειτε??

 

Θεωρίες που περιγράφουν φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν επακριβώς αλλά με πιθανότητες..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα ότι θα αποδειχθεί τελικά η σωματιδιακή (και μόνο) φύση του φωτός και όχι ότι αποδείχθηκε. Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένες και οι δικές μου προσπάθειες. Επειδή για τη φύση αποδέχομαι (τουλάχιστον μέχρι τώρα και χωρίς προκατάληψη ή σκοπιμότητα) την μονιστική υλιστική αντίληψη των πραγμάτων, που σημαίνει ότι για κάθε συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπάρχει ένα και μόνο συγκεκριμένο αίτιο, δεν μπορώ να δεχθώ παρά σαν αδυναμία των μέσων παρατήρησης (το τεχνολογικό μας επίπεδο) την δυνατότητα που έχει η κρατούσα άποψη να διαιωνίζει μια επιστημονικοφανή διγλωσσία και σύγχυση περί της φύσης του φωτός, της μεγάλης έκρηξης και των πιθανοκρατικών ή χαοτικών θεωριών.

...

Λέτε να έφθασε η εποχή των γενναίων αποφάσεων και της άδολης επιστημονικής αλήθειας; Πολύ νωρίς μου φαίνεται!

Το φως δεν είναι ούτε κύμα αλλά ούτε σωματίδιο. Είναι κάτι άλλο που αντιδρά άλλοτε ως κύμα και άλλοτε ως σωματίδιο.

 

Τι εννοείς όταν λες άδολη; Υπονοείς ότι η κβαντομηχανική καθιερώθηκε από δόλο;

Science is the belief in the ignorance of the experts

Richard Feynman

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να μην μιλάμε με ιδεολογικούς όρους, κάτι που φαίνεται δογματικό για όσους θεωρούν την εκάστοτε κρατούσα επιστήμη και την χρηματοδοτούμενη έρευνα ανεξάρτητη και άδολη, θα θέσω μερικούς συγκεκριμένους προβληματισμούς. Π.χ:

Όταν λέμε ότι η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι σταθερή και ίση με c αυτό, το c σε ποιες συνθήκες κενού μετρήθηκε όταν η πραγματοποίηση του απόλυτου κενού είναι πρακτικά αδύνατη; Πρέπει λοιπόν να λέμε πάντα ή τουλάχιστον πολύ συχνά ότι αυτό είναι μια αναπόδεικτη παραδοχή του Αϊνστάιν που μπορεί να διατηρείται (ελλείψει άλλης) για το σημερινό πρακτικό και μόνο επίπεδο στο βαθμό που δεν καταρρίφθηκε αλλά και δεν αποδείχθηκε ακόμη. Άρα κάθε μετρηθείσα ταχύτητα έχει σχέση με το μέσον εντός του οποίου κινείται.

Όταν πάλι λέμε ότι η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη φύση του μέσου εντός του οποίου διαδίδεται, προφανώς μιλάμε για την μέση ταχύτητά του. Η ερώτηση στην οποία πρέπει ο φυσικός να απαντήσει είναι: ποια είναι η ακριβής πορεία των φωτονίων εντός των διαφόρων διαπερατών μέσων και αν η ταχύτητα του κέντρου μάζας του φωτονίου (ή του πιθανοκρατικού του νέφους) κατά μήκος της γραμμής κίνησής του παραμένει ή όχι σταθερή. Ποιο λοιπόν μέσον διάδοσης των φωτονίων υποθέτουν όσοι δημοσίευσαν την παρατήρησή τους και πως εξασφαλίζουν το ταυτόχρονο και ταυτόχωρο της εκπομπής τους σε τέτοιες αστρονομικές αποστάσεις; Μάλλον κιαυτοί στηρίζονται σε μια αντίθετη αλλά εξ ίσου αναπόδεικτη παραδοχή. Διότι και ο παππούς μου με την απλή λογική του θα σκεφτόταν πρώτα ότι η μέση ταχύτητα (και άρα διαπερατότητα) ενός «σκληρού φωτονίου» είναι μεγαλύτερη ενός «αδύναμου» (με μικρότερη δηλ. συχνότητα). Ένας πραγματικός υλιστής θα πρέπει κατά την άποψή μου να εξετάσει και τα εξής λογικά βήματα. Θεωρεί το φωτόνιο σύνθετο σωματίδιο και την έκκεντρη κίνηση των μερών του δύναμη συνοχής, ποσοτικά σχετιζόμενη με το μέγεθός της. Κάνει μια παραδοχή ανάλογη με το φαινόμενο Compton και ελέγχει πειραματικά την άποψή του έχοντας πάντα κατά νου και την αδυναμία στα όργανα μέτρησης. Διότι το περίπου και το ακριβές απέχουν πολύ σε πειράματα που κινούνται στα όρια των δομικών λίθων της ύλης. Σε παλαιότερη συζήτησή μας ο Heal (στηρίζοντας τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης) είχε υποστηρίξει την άποψη ότι υπάρχουν επίπονες αλλά ασφαλείς μέθοδοι να διορθωθεί ή να αποκλειστεί για τα μακρινά φωτόνια μείωση της συχνότητάς τους οφειλόμενη σε ανάλογο φαινόμενο με αυτό του Compton για τα ηλεκτρόνια. Αν και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες διατηρώ τις επιφυλλάξεις μου για το αξιόπιστό τους από την άποψη της σημερινής τεχνολογικής δυνατότητας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης