Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Συμβουλές για δεύτερο όργανο, μόνο για φωτογράφηση. Εχω ήδη dobs 8'' για παρατήρηση, και (σε γενικές γραμμές) είμαι καλυμένος.

1) Με ενδιαφέρουν περισσότερο τα DSO. Λατρεύω (κατά σειρά) γαλαξίες, νεφελώματα, wide shots αστερισμών και μετά όλα τα άλλα.

2) Εχω ήδη DSLR και web camera και ευαίσθητο CCTV

3) Τον περισσότερο καιρό από Αθήνα. Που, αν καταλαβαίνω σωστά, μεταφράζεται σε RGB με OIII,H-a,H-b, αλλιώς η φωτορύπανση θα τα κάνει όλα χάλια, σωστά ;

4) Με ενδιαφέρει η φωρητότητα, τα κιάλια δεν μου αρκούν ποια στις διακοπές. Και αυτό με περιορίζει σε πολύ μικρές διαμέτρους και όγκους. Δεν υπάρχει πολύς χώρος στο αμάξι.

5) Με ενδιαφέρει να αγοράσω όσο μπορώ καλή αλλά όχι ογκώδη βάση. Πχ, ξέρω ότι μια EQ6 θα ήτανε το ιδανικό για εμένα (να βάλω και το 8'' πάνω) αλλά δεν μεταφέρεται έτσι όπως είμαι. Και δεν μπορώ να κουβαλάω βαριά αντίβαρα στις διακοπές.

6) Θέλω η βάση να μην μου βγάλει την πίστη, και στο tracking και στο alligment. Illuminated polar scope, εύκολο χειρισμό στο alt-az, ομαλή κίνηση (το goto δεν με πολυενδιαφέρει), PEC αν γίνεται.

Σκεφτόμουνα για (πχ) skywatcher ED80 ίσως σε συνδιασμό με μια GP (ή κάτι αναλογο), αλλά δεν ξέρω αν με αυτήν την διάμετρο θα κάνω τίποτα από Αθήνα ή θα μου μήνει να το χρησιμοποιώ μόνο σε σκοτεινούς ουρανούς.

Κοιτάω κάτι συνδιασμούς που έχει η TS για τις βάσεις, να πάρεις πχ μια eq3 και να τις αλλάξεις μοτερ/χειριστήρια και να έχεις καλύτερο tracking + PEC κλπ, αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν τον κόπο.

Ανοικτός σε γνώμες παρακαλώ.

Δημοσιεύτηκε
Συμβουλές για δεύτερο όργανο, μόνο για φωτογράφιση. Εχω ήδη dobs 8'' για παρατήρηση, και (σε γενικές γραμμές) είναι καλυμένος.

1) Με ενδιαφέρουν περισσότερο τα DSO. Λατρεύω (κατά σειρά) γαλαξίες, νεφελώματα, wide shots αστερισμών και μετά όλα τα άλλα.

2) Εχω ήδη DSLR και web camera και ευαίσθητο CCTV

3) Τον περισσότερο καιρό από Αθήνα. Που, αν καταλαβαίνω σωστά, μεταφράζεται σε RGB με OIII,H-a,H-b, αλλιώς η φωτορύπανση θα τα κάνει όλα χάλια, σωστά ;

4) Με ενδιαφέρει η φωρητότητα, τα κιάλια δεν μου αρκούν ποια στις διακοπές. Και αυτό με περιορίζει σε πολύ μικρές διαμέτρους και όγκους. Δεν υπάρχει πολύς χώρος στο αμάξι.

5) Με ενδιαφέρει να αγοράσω όσο μπορώ καλή αλλά όχι ογκώδη βάση. Πχ, ξέρω ότι μια EQ6 θα ήτανε το ιδανικό για εμένα (να βάλω και το 8'' πάνω) αλλά δεν μεταφέρεται έτσι όπως είμαι. Και δεν μπορώ να κουβαλάω βαριά αντίβαρα στις διακοπές.

6) Θέλω η βάση να μην μου βγάλει την πίστη, και στο tracking και στο alligment. Illuminated polar scope, εύκολο χειρισμό στο alt-az, ομαλή κίνηση (το goto δεν με πολυενδιαφέρει), PEC αν γίνεται.

Σκεφτόμουνα για (πχ) skywatcher ED80 ίσως σε συνδιασμό με μια GP (ή κάτι αναλογο), αλλά δεν ξέρω αν με αυτήν την διάμετρο θα κάνω τίποτα από Αθήνα ή θα μου μήνει να το χρησιμοποιώ μόνο σε σκοτεινούς ουρανούς.

Κοιτάω κάτι συνδιασμούς που έχει η TS για τις βάσεις, να πάρεις πχ μια eq3 και να τις αλλάξεις μοτερ/χειριστήρια και να έχεις καλύερο tracking + PEC κλπ, αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν τον κόπο.

Ανοικτός σε γνώμες παρακαλώ.

Μέ πρόλαβες, καί εγώ βρέ παιδιά.Κόστος; τά "βλέπω" :idea:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, ευχαριστώ για το link. Υπάρχουν πολλοί συνδιασμοί για την ΟΤΑ, το ξέρω. Πιστεύω ότι δεν είναι εκεί όμως το ζουμί, το ερώτημα είναι περισσότερο αν με τέτοιες μικρές διαμέτρους θα κάνω δουλειά από Αθήνα. Και φυσικά η βάση είναι ποιό σημαντική.

Νίκο, πάτησες στον κάλο: το budget είναι μικρό, θα έλεγα κάτι κάτω από 1000. Αλλιώς το ξεχνάω, μαζεύω να πάρω την eq6 pro, να τελειώνουμε. Θα φωτογραφίζω με το 8'' (από την ταράτσα στην Αθηνα - και ότι βγει- ή πότε πότε από το εξοχικό), και θα ξεχάσω το τηλ. για τις διακοπές. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη αναβάθμιση, οπότε θα πάρω κανένα ΟΤΑ SC >= 8'' , ελπίζοντας ότι μέχρι τότε τα παιδιά θα έχουν μεγαλώσει και δεν θα θέλουν να κάνουν διακοπές με τους γονεις τους :)

Δημοσιεύτηκε

Αυτο που σου προτεινα ειναι 102 οχι 80 που λες να παρεις.

Υ.Γ. ρωτα τον κυριο Αντωνη

Φιλικα Δημητρης

Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Δημοσιεύτηκε

Επειδή και εγώ αυτο τον καιρό ψάχνομαι για βάση μία από τις καλύτερες λύσεις σε σχέση πάντα με το κόστος βρίσκεται στο astromart.

ED σωλήνας orion, celestron, synta (όλα τα ίδια είναι) 100mm και βάση vixen gpdx. Με κόστος κοντά στο χιλιάρικο νομίζω ότι το astromart είναι μονόδρομος και πολύ καλός μάλιστα :wink:

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Και πάλι όμως με μια HEQ5 και SW PRO ED102 (τέλειος συνδυσμός) είσαι λίγο εκτός "μεταφορικότητας" (δόκιμος όρος). Το σύνολο νομίζω ξεπερνά τα 30 κιλά.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Η GPDx βγαίνει εκτός λόγω βάρους (υπολογίζοντας κεφαλή, αντίβαρα και τρίποδα). Η GP2 (και ή GP) είναι μέσα. Δεν έχω στοιχεία για καμιά Κινέζικη ανάλογη (βαρος και ποιότητα), γνώμες;

Καμιά γνώμη οσο αφορά την διάμετρο vs φίλτρα για φωτορύπανση μέσα από Αθήνα; Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω π.χ. H-b σε κανένα APO 3.5''-5'' , ή ο συνδιασμός δεν παίζει; Ή μου ξεφεύγει κάτι άλλο;

Οσο αφορά τα SLT που λες Νικο, δεν ξέρω, πολύ "ψεύτικα" μου φαίνονται (και είναι alt-az, θα έχουν περιστροφή πεδίου). Αλλά όπως είπα είμαι ανοικτός σε γνωμες από όσους τα έχουν δοκιμάσει.

Δημοσιεύτηκε
Το εχεις σκευτει για καποιο Μaksutov-Newtonian ;
Εχεις κάτι συγκεκριμένο υπόψη σου; Γιατί από όσο ξέρω και μακριά είναι, και back focus πρόβλημα έχουν (το θέλω ΜΟΝΟ για φωτογράφηση), και κάνουν κυρίως για πλανήτες - για DSO έτσι και έτσι. Κάτι μου διαφεύγει;

Κανείς όσο αφορά τον συνδιασμό φίλτρων με μικρή διάμετρο για φωτογράφηση από Αθήνα; Παίζει το σενάριο (πχ) H-a,H-b, OIII σε μικρά όργανα, ή αυταπατάμαι;

Δημοσιεύτηκε

Το προβλημα που εχουν ειναι οτι σε διαστασεις φιλμ ή σενσορα 35mm << βγαζουν>> κομη .

Θα το ψαξω για το back focus να σου πω . Δε νομιζω να ειναι προβλημα .

Το συγκεκριμενο ειδος ειναι προτιμοτερο για DSO λογω του μικρου εστιακου λογου που εχει .Συνηθως γυρω στο f/5 .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Για αυτό σε ρώτησα αν έχεις κάτι υπόψην σου. Το ξέρω το συγκεκριμένο, και αν διαβάσεις τι λέει
This telescope design is apochromatic
χα χα, πολύ μου άρεσε αυτό, αυτό έλειπε reflector και να μην ήτανε :)
...optimized for visual use...rendering this instrument unsuitable for some photography techniques. While it may be usable for CCD imaging with a number of compatible cameras, or for Eyepiece Projection photography, this telescope is not recommended for Prime Focus photography with common 35mm SLR cameras.
θα καταλάβεις γιατί αμφέβαλα. Θέλω κάτι να δουλέψει, όχι να το πολεμάω, αρκετά έχω τραβήξει με την ΟΤΑ του 8''. Ασε που γενικα αυτό δεν πληρεί τις προϋποθέσεις μου, είναι ογκόδες, και μαζί με την GPDX βαρύ.
Δημοσιεύτηκε

Μιας και πήρα απάντηση όσο αφορά την φωτογράφηση με μικρό και φίλτρα (σε άλλο θέμα στις αστροφωτογραφίες) μου μένει μόνο το θέμα της βάσης:

Παιζω με την ιδέα για την GP είτε με τα κανονικά της μοτέρ (και είμαι μέσα στο budget) είτε όπως την δείνει η TS (GPE-Astrofoto) - οπότε θα πρέπει να βάλω το χέρι ποιό βαθιά από ότι υπολόγιζα. Το βασικό κριτήρια είναι το βάρος και ο όγκος της, και η ακρίβεια στο tracking. Καμιά άλλη πρόταση που να αξίζει για φωτογράφηση (πχ κάπου διάβαζα ότι η Synta θα βγάλει το skyscan με PEC και για την EQ3) ;

Δημοσιεύτηκε
Οοουπς, πως μου ξέφυγε αυτό, έχω δει και HEQ5 τροποποιημένη με αυτό. . Χμμ, μια GP2, με ξύλινο τρίποδα, καλά μοτερ και αυτό, όχι άσχημη ιδέα, thanks.
Δημοσιεύτηκε

Τιποτα !

Υπαρχει και το πακετο για να το φτιαξεις μονος σου. Εσυ θα ξερεις απο αυτα .

Το θεωρω καλη και σιγουρα φθηνοτερη επιλογη απο το astrotrack

http://www.astrotrac.com/prj104/html/104_3.htm

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Για δώσε και μια ματιά στον Lazarotti

http://www.micgiga.com/progettazione_astronomia.htm

Έχει πολλά προιόντα για αναβαθμίσεις σχεδών όλων των προιόντων βάσεων που κυκλοφορούν στην αγορά... Αυτά που δίνει ακούγονται καλά και σε σωστές τιμές... Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα μοτέρ που τοποθετεί στις αναβαθμίσεις του.

Αλλά αυτό που είναι πραγματικά σοβαρό είναι αυτό

http://www.gierlinger.cc/schnecke.htm

Πραγματική αναβάθμιση me αντικατάσταση στα γρανάζια της Eq 6...

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Και το LittleFoot και το σύστημα του Lazarotti είναι πολύ ενδιαφέροντα. Το πρώτο γιατί είναι φτηνό (ιδίως σαν πλακέτα) και έχει υποστήριξη με Linux software (που το προτιμώ), το δεύτερο γιατι περιλαμβάνει και κινητήρες που μάλιστα είναι υβριδικοί (πάντα πρωτότυπος ο Lazarotti). Ηδη έχω ζητήσει προσφορές και από τους δύο και θα σας ενημερώσω. Νομίζω ότι μια GP με κάτι τέτοιο θα είναι τέλεια σαν μικρή φωτογραφική βάση (μαζί με κανένα ED80, προς τα εκεί κλείνω τελικά). Tracking, autoguiding, PEC, Goto, όλα μαζί και συν της άλλης ελαφριά. Ευχαριστώ παιδιά για τις ιδέες.
Δημοσιεύτηκε
Το θεωρω καλη και σιγουρα φθηνοτερη επιλογη απο το astrotrack
εν ξέρω, αυτό δεν μου έχει κάτσει καλά από την αρχή, για κοροϊδία μου φένεται - τροποποιημένο barn door, ή κάτι τετοιο.
Δημοσιεύτηκε
Και το LittleFoot και το σύστημα του Lazarotti είναι πολύ ενδιαφέροντα. Το πρώτο γιατί είναι φτηνό (ιδίως σαν πλακέτα) και έχει υποστήριξη με Linux software (που το προτιμώ), το δεύτερο γιατι περιλαμβάνει και κινητήρες που μάλιστα είναι υβριδικοί (πάντα πρωτότυπος ο Lazarotti). Ηδη έχω ζητήσει προσφορές και από τους δύο και θα σας ενημερώσω. Νομίζω ότι μια GP με κάτι τέτοιο θα είναι τέλεια σαν μικρή φωτογραφική βάση (μαζί με κανένα ED80, προς τα εκεί κλείνω τελικά). Tracking, autoguiding, PEC, Goto, όλα μαζί και συν της άλλης ελαφριά. Ευχαριστώ παιδιά για τις ιδέες.

Aκριβώς!!! Αυτό είναι που μου έκανε εντύπωση στο σύστημα του Ιταλού.

Υπάρχει καμοιά ακτίμηση για το περιοδικό σφάλμα με το pec ενεργοποιημένο?

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε
Ξέρει κανείς, αν αντί για την αυθεντική Vixen GP, πάρω κάποιο κλόνο του στυλ Synta EQ-3, την λύσω, καθαρίσω, ξανα-γρασσώσω με καλό γρασο και τελικά την οδηγήσω με (πχ) το LitleFoot, θα μπορέσει να οδηγήσει ικανοποιητικά ένα ED80 (και πιθανόν κάποιο άλλο φτηνό διοπτρικό για οδηγητικό) , ή να μην παίζω και να μήνω με την αυθεντική GP ; Στην 2η περίπτωση, μπορώ τουλάχιστον να χρησιμοποιησω ποιο φτηνα μοτερ από βάση κλόνο;

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης