Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μπορει κανενας που χρησιμοποιει τους περιφημους προσοφθαλμιους της televue,να με διαφωτισει ποιος ειναι ο ιδανικος για ερευνα και παρατηρηση στον βαθυ ουρανο?Τα τηλεσκοπια που χρησιμοποιω ειναι lx 200 12"SC kai TAK 102 refractor.

Ευχαριστω! =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Αποστόλη! Το βασικό μου τηλεσκόπιο είναι ενα C11 που βρίσκεται πολύ κοντά στο δικό σου 12άρι. Χρησιμοποιώ έναν 41 panoptic για χαμηλές μεγεθύνσεις, έναν 22 panoptic και έναν 17άρη nagler για μεσαίες και έναν 13άρη nagler στις υψηλές. Απο εκεί και πάνω χρησιμοποιώ τους ορθοσκοπικούς HD της University.

Ο 41 παρέχει το μέγιστο δυνατό πεδίο στις 2", ενώ ο 17άρης nagler και ο 22άρης panoptic έχουν το ίδιο πεδίο και διαφορετική μεγέθυνση.

Ένας 27άρης pan που έχω τις πιο πολλές φορές μένει αχρησιμοποίητος στο C11 γιατί είναι πολύ κοντά με τον 22άρη, αλλά τελευταία έχει βρήκε ξανά χρήση σε ένα refractor που προστέθηκε στη συλλογή.

Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μαζί με τον Κωστάκη, τον nagler 31 του τελευταίου και πραγματικά έχει απίστευτη απόδοση, ευρύ, απολαυστικό flat πεδίο και λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση από τον 41.

Νομίζω ότι με ένα 41pan (74x) ή 31 nagler (98x) στις χαμηλές και έναν 22άρη (138x) ή 27άρη (112x) panoptic ή ακόμα και έναν 20άρη nagler (152x) στις μεσαίες κάνεις δουλειά.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Φίλε Αποστόλη μετά τα 40 το μάτι αρχίζει να μην ανοίγει τελείως.Που σημαίνει πως με τον 31mm δεν θα μπορείς να πιάνεις όλο το πεδίο του προσοφθάλμιου.Καλύτερα 26mm που θα μπορείς να τον χαρείς ολόκληρο.Γιατί κ πως δεν ξέρω ακριβός αλλά ισχύει.Καλύτερα να το ψάξεις λίγο παρά πάνω γιατί τα χρήματα για έναν 31mm nagler είναι πολλά.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη σωστά αναφέρεσαι στο entrance pupil του ματιού (την περιοχή που μπορεί να δεχθεί φως). Απο οτι θυμάμαι μετά τα 50 είναι κάπου στο 6 και λιγότερο.

Όταν έχεις ένα τηλεσκόπιο f/10 (τόσο είναι το Lx200) το μέγιστο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις (οταν πχ έχεις 5) είναι 10χ5=50 mm

Αρα καλά είναι με το 31 mm Nagler

Εξάλλου αυτό που λές έχει να κάνει με την φωτεινότητα και όχι με το πεδίο.Το πεδίο παραμένει το ίδιο .

ΥΓ Μην ξεχνάς οτι πέφτει δραματικά οταν είσαι σε χώρο με οποιασδήποτε μορφής φωτορύπανση!

Hellooooooo, my name is Ηλίας. :-note

http://astrocom.wordpress.com/

Δημοσιεύτηκε

Παναγιωτη νομιζω οτι εχεις δικιο διοτι εχω εναν 40αρι της meade πρακτικα το εχω παρατηρησει χρειαζεται να τραβηξεις λιγο πισω το ματι για να δεις ολο το πεδιο σε καθε περιπτωση λοιπον θα το ψαξω, εκεινο που θελω να διαπιστωσω ειναι αν οντως οι τελεβιου εχουν αυτη την τρομερη διαφορα σε ποιοτητα contrast διαφανεια...και λοιπα χαρακτηριστικα που φημολογουνται,απο πρωτο χερι απο τα παιδια που τους χρησιμοποιουν η απλα ειναι μυθος,γιατι βλεπω οτι η τιμη τους ειναι υψηλη.Εχουμε λοιπον εδω καλο λογο τιμης/αποδοσης?

ευχαριστω.

Αποστολης :-k :-k :-k :-k :-k :-k

Δημοσιεύτηκε
Στην Αμερική το http://www.adorama.com/catalog.tpl?op=category&sid=1145122970457287&cat1=Binoculars%20%26%20Telescopes

όπως και κάποια άλλα internet καταστήματα έχουν κάνει περίπου 13% μείωση στις τιμές των προσοφθάλμιων της TELE VUE.

Φιλικά

Νίκος

Βασικά σε ολα τα ξένα καταστήματα αστρονομικών ειδών υπάρχει 13% έκπτωση στα προϊόντα της Televue μέχρι τον Δεκέμβριο.Και αυτό γιατί η ίδια η εταιρεία γιορτάζει την επιτυχία που έχει ο Enthos.

Δημοσιεύτηκε
εκεινο που θελω να διαπιστωσω ειναι αν οντως οι τελεβιου εχουν αυτη την τρομερη διαφορα σε ποιοτητα contrast διαφανεια...και λοιπα χαρακτηριστικα που φημολογουνται,απο πρωτο χερι απο τα παιδια που τους χρησιμοποιουν η απλα ειναι μυθος,γιατι βλεπω οτι η τιμη τους ειναι υψηλη.

Δεν είναι καθόλου μύθος.Είναι η πραγματικότητα.

Εχουμε λοιπον εδω καλο λογο τιμης/αποδοσης?

ευχαριστω.

Αποστολης :-k :-k :-k :-k :-k :-k

Νομίζω πως η απόδοση κόστος/τιμής δεν είναι πολύ καλός.Οπως κ σε όλα τα προϊόντα έτσι κ εδώ την ποιότητα την πληρώνεις πολύ παρά πάνω.

Το πλεονέκτημα των nagler είναι το μεγάλο πεδίο κ το ότι δεν χαλάει στα άκρα με γρήγορα τηλεσκόπια.Το δεύτερο δεν σε ενδιαφέρει μιας κ έχεις SC.Για το πρώτο σκέψου αν θες να δώσεις τα χρήματα για ένα nagler.

Υπάρχουν κ άλλα προσοφθάλμια που δίνουν πολύ ωραίες εικόνες αλλά μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλο πεδίο ή να χαλάνε στα άκρα.

Αν είχες Νευτώνιο θα σου έλεγα να τον πάρεις με την μία.

Στον Πάρνωνα δοκίμασα τον Vixen LVW 22mm κ έπαθα πλάκα με την εικόνα που πήρα.Εμεινα έτσι: :shock: :shock: :shock:

Κ τώρα πια κοστίζει μόνο 177 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε
πρακτικα το εχω παρατηρησει χρειαζεται να τραβηξεις λιγο πισω το ματι για να δεις ολο το πεδιο σε καθε περιπτωση

Αυτό μάλλον αναφέρεται στο eye relief .Παιδιά πάντως και εγώ προσπαθώ να βρω κάποιον προσθοφθαλμιο που να μην κοστίζει τοσο πολύ όσο οι Nagler . Σκέφτομαι να επενδύσω σε ένα που είναι μεσαίας μεγέθυνσης (μιας και με αυτόν θα παρατηρώ περισσότερο) για το τηλεσκόπιο και απο εκει και πέρα ψάχνω ποιο οικονομικές λύσεις.

Δημοσιεύτηκε
πρακτικα το εχω παρατηρησει χρειαζεται να τραβηξεις λιγο πισω το ματι για να δεις ολο το πεδιο σε καθε περιπτωση

Αυτό μάλλον αναφέρεται στο eye relief .Παιδιά πάντως και εγώ προσπαθώ να βρω κάποιον προσθοφθαλμιο που να μην κοστίζει τοσο πολύ όσο οι Nagler . Σκέφτομαι να επενδύσω σε ένα που είναι μεσαίας μεγέθυνσης (μιας και με αυτόν θα παρατηρώ περισσότερο) για το τηλεσκόπιο και απο εκει και πέρα ψάχνω ποιο οικονομικές λύσεις.

Τοτε Ηλια μου θελει και αλλο ψαξιμο. #-o #-o #-o #-o #-o #-o
Δημοσιεύτηκε

Βασικά αν είστε πρόθυμος να δώσετε τόσα χρήματα όσα κοστίζει ενας Ναgler μάλλον δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο!! Απλα ειναι ο καλύτερος με διαφορά.

Βέβαια έχει βγεί και ο ethos. Τεράστιος και πανάκριβος αλλά δεν τον έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να ξέρω!

Δημοσιεύτηκε
Βασικά αν είστε πρόθυμος να δώσετε τόσα χρήματα όσα κοστίζει ενας Ναgler μάλλον δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο!! Απλα ειναι ο καλύτερος με διαφορά.

Βέβαια έχει βγεί και ο ethos. Τεράστιος και πανάκριβος αλλά δεν τον έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να ξέρω!

αυτοι οι λεβεντες απο την αμερικη μαs τους στελνουν εδω η εχουν dealers αλλα meade κτλ.και κατι αλλο ειναι ολοι απο τα18 μμ 2" δεν υπαρχουν 1.25μμ?
Δημοσιεύτηκε
Φίλε Αποστόλη μετά τα 40 το μάτι αρχίζει να μην ανοίγει τελείως.Που σημαίνει πως με τον 31mm δεν θα μπορείς να πιάνεις όλο το πεδίο του προσοφθάλμιου.Καλύτερα 26mm που θα μπορείς να τον χαρείς ολόκληρο.Γιατί κ πως δεν ξέρω ακριβός αλλά ισχύει.Καλύτερα να το ψάξεις λίγο παρά πάνω γιατί τα χρήματα για έναν 31mm nagler είναι πολλά.

Παναγιώτη, όταν λόγω ηλικίας η ίριδα του ματιού δεν ανοίγει πιά μέχρι τα 7mm, δεν επηρεάζεται η ικανότητα να δεις όλο το οπτικό πεδίο. Απλά μειώνεται η φωτεινότητα της εικόνας σε περίπτωση που το exit pupil του συνδυασμού τηλεσκόπιου-προσοφθάλμιου είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα του ματιού.

Διαιρώντας τη διάμετρο του τηλεσκοπίου (σε mm) με τη μεγέθυνση, βρίσκουμε το exit-pupil του συνδυασμού τηλεσκοπίου-προσοφθαλμίου. Αυτή η τιμή δεν έχει νόημα να είναι μεγαλύτερη από 7mm (γιά όλους) ή μεγαλύτερη από (6~5mm) για ηλικιωμένους. Πάντως οι κόρες των δικών μου ματιών ακόμη ανοίγουν πλήρως στα 37 μου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ στα 40...

Χρησιμοποιώντας καιρό τον Nagler 16mm έχω καταλήξει ότι ναι μεν το οπτικό πεδίο είναι εντυπωσιακό αλλά τελικά πολύ σπάνια το χρειάζομαι ή το παρατηρώ ολόκληρο. Εξίσου καλές παρατηρήσεις γίνονται και με λίγο μικρότερα οπτικά πεδία (65°~70°) αν οι φακοί είναι κορυφαίοι (Pentax XW, TeleVue Panoptic, Vixen LVW). Επίσης, παραχωρόντας λίγο σε οπτικό πεδίο συνήθως κερδίζουμε σε eye relief και άνεση στην παρατήρηση.

Με τον Nagler 16mm είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, έχει άριστη οξύτητα μέχρι τα άκρα του πεδίου και είναι ο μεγαλύτερος Nagler στις 1,25". (Θεωρείται άλλωστε ένας από τους καλύτερους Nagler που κατασκευάστηκαν ποτέ.) Ωστόσο για την περιοχή των 9~10mm έχω εγκαταλείψει την ιδέα ενός Nagler 9mm για χάρη ενός Pentax XW 10mm. Ακριβότερος, αλλά η οξύτητα και η άνεση (eye relief) που προσφέρει είναι χωρίς αντίπαλο.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, όταν λόγω ηλικίας η ίριδα του ματιού δεν ανοίγει πιά μέχρι τα 7mm, δεν επηρεάζεται η ικανότητα να δεις όλο το οπτικό πεδίο. Απλά μειώνεται η φωτεινότητα της εικόνας σε περίπτωση που το exit pupil του συνδυασμού τηλεσκόπιου-προσοφθάλμιου είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα του ματιού.

Α μπράβο.Αυτό εννοούσα.Θυμόμουν που το είχες γράψει παλιά για κιάλια αλλά όπως κατάλαβες δεν θυμόμουν καλά.

Χρησιμοποιώντας καιρό τον Nagler 16mm έχω καταλήξει ότι ναι μεν το οπτικό πεδίο είναι εντυπωσιακό αλλά τελικά πολύ σπάνια το χρειάζομαι ή το παρατηρώ ολόκληρο.

Κ εγώ στο ίδιο συμπέρασμα έχω καταλήξει.Ειδικά σε μεγαλύτερες μεγεθύνσεις που ούτως η άλλως τα αντικείμενα που παρατηρούμε είναι μικρά δεν είναι πανάκεια τα 82mm του nagler.Συγκεκριμένα έχω ένας nagler 11mm κ έναν plossl 10mm.Αν είχα έναν προσοφθάλμιο με πεδίο ενδιάμεσα των δύο αλλά με κορυφαία εικόνα δε θα με χάλαγε.

Εξίσου καλές παρατηρήσεις γίνονται και με λίγο μικρότερα οπτικά πεδία (65°~70°) αν οι φακοί είναι κορυφαίοι (Pentax XW, TeleVue Panoptic, Vixen LVW).

Οπως σου έχω πει με εντυπωσίασε ο Vixen LVW 22mm κ κάποια στιγμή θα τον πάρω.Μ ενδιαφέρομαι όμως κ για τους υπόλοιπους της σειράς.17,13,8mm.Εχεις άποψη γι αυτούς?Είναι το ίδιο καλοί με τον 22mm?

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, θα ήθελα και μια αναλυτική εξήγηση του γεγονότος αυτού για να καταστεί σαφές. Με μια πρόχειρη αναλογία σκέφτομαι ότι κατά την προσαρμογή του οφθαλμού στο σκοτάδι αυξάνεται η φωτεινότητα καθώς η κόρη ανοίγει και όχι το πεδίο. Ομως δεν περιμένουμε κανενός είδους διαβάθμιση της φωτεινότητας από το κέντρο προς τα πλάγια; Η μιλάμε για εγκεφαλική αντιστάθμιση αυτής της διαβάθμισης;

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Να ρωτήσω εγώ κάτι σχετικό; Όταν λέμε ότι όταν κάνουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση τότε χάνουμε σε φωτεινότητα, αυτό συμβαίνει επειδή μικραίνει το exit pupil, άρα και η ποσότητα φωτός που έρχεται στο μάτι μας ή υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός στα οπτικά; :-k
Δημοσιεύτηκε

Ανδρέα, σε παρόμοια συζήτηση στο παρελθόν ο Vakoo-Lee είχε γράψει:

"Η επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα είναι καλυμμένη με δύο είδη κυττάρων που αντιδρούν στο φως: τα κονία και τα ραβδία. Τα ραβδία (75 με 150 εκατομμύρια) λειτουργούν για χαμηλή ένταση φωτός και δεν είναι ευαίσθητα στις διαφορές των μηκών κύματος. Είναι δε τόσο ευαίσθητα στο φως ώστε να μπορούν να διεγερθούν ακόμη και από 1 φωτόνιο. Γι’ αυτό και τη νύχτα δεν μπορούμε να διακρίνουμε χρώματα. Τα κονία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες είναι ευαίσθητη σε μικρά, μέσα και μεγαλύτερα μήκη κύματος λόγω των χρωστικών που διαθέτει.

Η περιφέρεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα περιέχει μόνο ραβδία και έτσι είναι πολύ κοντά στην πρωτόγονη όραση καθώς αντιλαμβάνεται μόνο αλλαγές φωτεινότητας και όσο πάμε προς το κέντρο και κίνηση. Βέβαια αυτή η λειτουργία είναι σημαντική γιατί σε επίπεδο αντανακλασιτκών μας επιτρέπει να στραφούμε προς κάποιο πιθανό κίνδυνο. Αντίθετα, υπάρχει μια περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα η φοβέα ή το βοθρίο στην οποία έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κονίων. Αυτή είναι και η περιοχή που μας προσφέρει την οξύτερη όραση. Το παράδοξο είναι ότι αν και η φοβέα μας δίνει τις λεπτομερέστερες εικόνες δεν έιναι τόσο ευαίσθητη στο φως – καθώς δεν έχει ραβδία – γι’ αυτό και όταν κοιτάμε το νυχτερινό ουρανό τα αστέρια που βλέπουμε με την περιφερειακή όραση μας φαίνονται πιο φωτεινά ("πλαγια οραση"). "

Περισσότερα για το οπτικό μας σύστημα:

http://vr.arch.uth.gr/VR-Arch/02_VR_Intro/physiology-perception.html

Δημοσιεύτηκε
αυτοι οι λεβεντες απο την αμερικη μαs τους στελνουν εδω η εχουν dealers αλλα meade κτλ.και κατι αλλο ειναι ολοι απο τα18 μμ 2" δεν υπαρχουν 1.25μμ?

Μόνο η Meade ακολουθεί την πολιτική του αποκλειστικού αντιπροσώπου απο οσο γνωρίζω (ευτυχως!!)

Οσο για τους Nagler εγω μόνο 2" εχω δεί και απο ότι βλέπω και στο site δεν υπάρχουν άλλοι.

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, δεν έχω δοκιμάσει άλλον Vixen LVW εκτός από τον 22mm αλλά εικάζω ότι θα έχουν παρόμοια ποιότητα. Άλλωστε είναι όλοι φακοί 8 στοιχείων (και πλήρως πολυεπιστωμένοι) οπότε οι οπτικές διορθώσεις πρέπει να είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Πάντως ο 22mm αφήνει μιά παράξενη αίσθηση του τέλειου προσοφθάλμιου! Υποθέτω ότι οφείλεται κυρίως στην άνεση παρατήρησης σε συνδυασμό με την έξοχη εικόνα.

Ανδρέα, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα ακριβώς την απορία σου, προσθέτω τα εξής: Συχνά έχουμε την εντύπωση ότι το φως που περνά από τα άκρα (περιφέρεια) του φακού ή του ματιού, προορίζεται για τα άκρα του οπτικού πεδίου. Λάθος! Για να σχηματιστεί είδωλο στο κέντρο του οπτικού πεδίου, το φως θα συγκεντρωθεί από όλα τα σημεία του φακού (οπτικός κώνος). Για να σχηματιστεί είδωλο στην άκρη του οπτικού πεδίου, το φως θα συγκεντρωθεί επίσης από όλα τα σημεία του φακού. Επομένως η μείωση της διαμέτρου του αντικειμενικού φακού ή της κόρης του ματιού επηρεάζει εξίσου τη φωτεινότητα στα διάφορα σημεία του οπτικού πεδίου και δεν έχουμε διαβάθμιση. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει όταν κλείνουμε το διάφραγμα ενός φωτογραφικού φακού από πχ. 5,6 σε 11. Καμία μεταβολή στο εύρος του οπτικού πεδίου, ομοιόμορφη μεταβολή στη φωτεινότητα (για καλοσχεδιασμένους φακούς).

Αν δεν σε κάλυψα ...πάμε άλλη μία! (εδώ στο astrovox θα βρεις πρόθυμα παιδιά, έκανες καλά που γράφτηκες :cheesy: )

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Μόνο η Meade ακολουθεί την πολιτική του αποκλειστικού αντιπροσώπου απο οσο γνωρίζω (ευτυχως!!)

Οσο για τους Nagler εγω μόνο 2" εχω δεί και απο ότι βλέπω και στο site δεν υπάρχουν άλλοι.

Φυσικά υπάρχουν Nagler στις 1.25" και είναι η πλειοψηφία! Δες την τέταρτη στήλη του πίνακα.

http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=144

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης