konpan Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Νέος και άπειρος στο "επάγγελμα" αν και λιγάκι όψιμος στην ηλικία (47) αποφάσισα να πραγματοποιήσω το χόμπυ των παιδικών μου χρόνων μιάς και βρήκα τον ελεύθερο χρόνο και ψάχνοντας στό ιντερνετ για βοήθεια χωρίς να γνωρίζω το παρόν φόρουμ παρά μόνο από τίς διαφημήσεις των εταιριών και τα χαρακτηριστικά που αναφέρονταν στο καθε τηλεσκόπιο και την τιμή φυσικά κατέληξα στο διοπτρικό Bresser 152 R. Αμέσως μετά την πρώτη χρήση κατάλαβα ότι δεν είχα πάρει αυτό που φανταζόμουν και άρχισα να σκέφτομαι και να ψάχνω τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση. Εβαλα μοτερ και στους δύο άξονες της βάσης (ισημερινη γερμανικου τύπου EQ5) γιατι παράλληλα με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση και έχω παραγγείλει την PHILIPS SPC900NC που είδα εδώ στο φόρουμ να την έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί απο σας με τα ανάλογα σχόλια. Εχω πάρει αχρωματικό BARLOW x2 και έναν προσοφθάλμιο 5 επιστρώσεων s ploss5,5mm ο οποίος με βάσει τα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου θα πρέπει να μου κάνει μεγένθυνση με τον BARLOW 276χ τη στιγμή που το μάξιμουμ που έχει στίς προδιαγραφές του είναι 300χ. Πλην όμως πάπαλα από εστίαση και ευκρίνεια. Θά ήθελα την γνώμη σας (αν και θα έπρεπε να το είχα κάνει πριν την αγορά αλλά δεν ήξερα ότι υπήρχε αυτό το φόρουμ) πάνω στά εξης¨ 1) Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την χρωματική αποκλιση που έχει ειδικά στην παρατήρηση πλανητών. 2) Στο θεμα της φωτογράφησης θα κάνω τίποτα? Χρειάζομαι και έναν αντάπτορα για την κάμερα αυτη . Μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να τον βρώ εντός Ελλάδος? 3)Σκέφτομαι να κάνω άλλη μία δαπάνη γύρω στα δύο χιλιάρικα να πάρω ένα μεγαλύτερο 10" η 11" καταδιοπτρικό κατά προτίμηση χωρίς βάση και θά ήθελα τη συμβουλή σας και τις υποδείξεις σας πάνω σε κάτι που έχετε δοκιμάσει. Θα ήθελα να περευρεθώ σε καποια συνάντηση αλλα βρίσκομαι σε νησί και είναι κάπως δύσκολο , όχι όμως και ακατόρθωτο... Συγνώμη αν σας κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2007 1) Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την χρωματική αποκλιση που έχει ειδικά στην παρατήρηση πλανητών.Baader fringe killer μόνο του ή σε συνδυασμό με baader φίλτρο neodimium ή baader semi apo filter, το οποίο από ότι έχω ακούσει είναι πιο σκοτεινό από το σκέτο fringe killer αλλά είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω φίλτρων σε ένα.Χοντρά-χοντρά, το πρώτο κιτρινίζει λιγάκι το θέμα, ενώ η προσθήκη του δεύτερου επαναφέρει τα χρώματα στο φυσιολογικό. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ένα πρόβλημα αντανακλάσεων όταν το ένα φίλτρο βιδώνει πάνω στο άλλο. Η συνταγή για να δουλέψει σωστά το σετ είναι η τοποθέτηση του ενός φίλτρου στο προσοφθάλμιο και του άλλου στο μπροστινό μέρος του διαγωνίου. Η τρίτη λύση είναι ουσιαστικά ένα fringe killer υλοποιημένο σε γιαλί neodymium. Το μειονέκτημά του από όσο έχω ακούσει είναι ότι είναι λίγο παραπάνω σκοτεινό από το απλό FK.2) Στο θεμα της φωτογράφησης θα κάνω τίποτα? Χρειάζομαι και έναν αντάπτορα για την κάμερα αυτη . Μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να τον βρώ εντός Ελλάδος?Μπορείς να βρεις στο Πλανητάριο και στην Ακτίς, πιστεύω και στον Νομικό. Αλλά υπάρχει και στο ebay.3)Σκέφτομαι να κάνω άλλη μία δαπάνη γύρω στα δύο χιλιάρικα να πάρω ένα μεγαλύτερο 10" η 11" καταδιοπτρικό κατά προτίμηση χωρίς βάση και θά ήθελα τη συμβουλή σας και τις υποδείξεις σας πάνω σε κάτι που έχετε δοκιμάσει.Έχω το C11 και είμαι υπερευχαριστημένος, αλλά έχε υπόψη σου ότι η βάση που διαθέτεις είναι μάλλον ανεπαρκής για μεγάλο καταδιοπτρικό. Ωστόσο, πρέπει να σηκώνει οριακά το C9.25. Καλύτερα να μιλήσεις γι αυτό το θέμα με κάποιον που έχει ήδη αυτή τη βάση.Κάτι γενικότερο, μην κυνηγάς τη μέγιστη μεγέθυνση που μπορείς να έχεις, αλλά στο βαθύ ουρανό τη μεγέθυνση που σου προσφέρει την καλύτερη ευκρίνεια και το καλύτερο καδράρισμα, ενώ στην πλανητική παρατήρηση τη μεγέθυνση στην οποία οι λεπτομέρειες του θέματος διακρίνονται καθαρά. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με κάποιον αποχρωματικό ή κάποιον καλό αχρωματικό barlow. Στην ελληνική αγορά, οι επιλογές είναι Celestron ultima και Televue. Και οι δύο λύσεις είναι εξαιρετικές. Ελπίζω να βοήθησα.Φιλικά,Ηλίας.
KOSTAKIS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Οι πλανητες δεν ειναι ο αγαπημενος στοχος των διοπτρικων.Λογω της σχετικα μικρης εστιακης αποστασης τους,πρεπει να πιεστουν παρα πολυ σε μεγενθυνσεις,και μονο ενα πανακριβο αποχρωματικο θα μπορουσε να ανταπεξελθει σε τετοιες καταστασεις.Αντιθετα,δεν θα εχεις προβλημα σε μεγενθυνσεις μεχρι 150Χ,και θα το απολαυσεις ιδιαιτερα,αν χρησιμοποιησεις καλα προσοφθαλμια.Ειχα την τυχη να παρατηρησω με το νεο 6'' (f 5)αχρωματικο του Ηλια,και πραγματικα,κατενθουσιαστικα(κατενθουσιαστηκαμε),παρα την αρχικη μου(αρχικη μας) προκαταληψη."Αρματωμενο" καταλληλως,η αποδοση του σε βαθυ ουρανο ηταν κορυφαια!Ομολογουμενως ειδαμε πραγματα που δεν μπορουσαμε να δουμε με αλλα τηλεσκοπια!! .Για πλανητες και για μεγενθυνσεις γενικοτερα,τα καταδιοπτρικα δεν ε.χουν αντιπαλο .
konpan Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Ενοείς δηλαδη αυτά που προτείνει ό Ηλίας τον οποίο και ευχαριστώ. Από μια ματιά που έριξα στην ακτισταρ, προτείνει για αχρωματικα το contrast booster σε συνδιασμό με ir cut.Ποιόν από τους δύο συνδιασμούς να διαλέξω?
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός κάνει καλή δουλειά στη φωτογράφιση με CCD και όχι τόσο στην οπτική παρατήρηση, αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Ένα τηλέφωνο όμως στην Ακτίς θα σε διαφωτίσει. Πάντως ένα φίλτρο τύπου contrast booster/fringe killer χρειάζεται σε οποιοδήποτε αχρωματικό σκέτο ή και σε συνδυασμό με κάτι άλλο.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2007 Έψαξα και το βρήκα! Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=27Θα σε διαφωτίσει πλήρως!! Βέβαια, πρόσεξε ότι στην τελευταία φωτό, η φωτεινότητα του αντικειμένου έχει μειωθεί αισθητά, μαζί με το CA. Σε πλανήτες δεν πειράζει αλλά στο βαθύ ουρανό είναι πρόβλημα. Φυσικά, σε βαθύ ουρανό σπάνια θα χρειαστείς τέτοια φίλτρα.Φιλικά,Ηλίας.
konpan Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2007 Παράγγειλα fringe killer και neodymium. Μόλις τα δοκιμάσω θα σου πω τις εντυπώσεις μου. Και πάλι σε ευχαριστώ
KOTS Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Παράγγειλα fringe killer και neodymium. Μόλις τα δοκιμάσω θα σου πω τις εντυπώσεις μου. Και πάλι σε ευχαριστώ Φιλε μου πες μας τα αποτελεσματα συντομα γιατι κι εγω καιγομαι να δω τι φιλτρο θα αγορασω. Εχω το ιδιο προβλημα με το αχρωματικο μου.. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Αυτο το εχει δοκιμασει καποιος;http://www.aktistar.com/chromacor.htm Σκεφτομαι και εγω την αγορα ενος γρηγορου μεγαλου αχρωματικου και ψαχνω ηδη καποιον τροπο εξαλειψης του χρωματικου σφαλματος. Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Φίλε konpan,Ως υπερήφανος κάτοχος ενός 9,25 SC (Celestron) επάνω στην μητρική του CG-5 θα σου πώ μόνο το εξής.......ΜΑΚΡΥΑ και ΑΛΛΑΡΓΑ. Το τηλεσκόπιο είναι εξαιρετικό, αλλα η στήριξη είναι (όπως είπε και ο Ηλίας) επιοικώς ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ. Και δεν νομίζω οι διαφορές της CG-5 απο την EQ5 να είναι τέτοιες ώστε να έχεις καλύτερη απόκριση.Προσωπική μου άποψη είναι ότι SC's αυτών των διαμέτρων, χρειάζονται στηρίξεις του επιπέδου της EQ-6 για να αποδίδουν καλά. Ειδάλλως κλάφτα. Δημήτρης
konpan Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Δηλαδή φίλε Δημήτρη είσαι σίγουρος ότι την EQ6 δεν θα στην κουνάει ένα αεράκι τεσσάρων μποφώρ? Γιατί από θέμα βάρους τηλεσκοπίου νομίζω ότι το C 9,1/4 είναι πιό ελαφρύ από τό διοπτρικό 6" . Τουλάχιστον αυτό έχω διαβάσει στίς προδιαγραφές του Πλανητάριου (κάπου 9 κιλά) Κάνω λάθος?
astroilias Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24, 2007 Το τηλεσκοπιο αυτο δεν κανει ιδιαιτερα για πλανητες.Εκανες ενα λαθος στην αγορα,επρεπε να παρεις ενα με μεγαλυτερο f.Το δικο σου εχει 152 χιλιοστα διδιαμετρο και 760 χιλιοστα εστιακη αποσταση.Επρεπε να αγορασεις ενα με 1200 χιλιοστα εστιακη αποσταση τουλαχιστον,1500 ακομη καλυτερα,ετσι θα ειχες μικροτερο χρωματικο σφαλμα και καλυτερη αποδοση σε πλανητες και μεγαλες μεγενθυνσεις. Εγω εχω ενα διοπτρικο με 127 χιλιοστα διαμετρο και 1200 χιλιοστα εστιακη αποσταση και εχει πολυ μικρο χρωματικο σφαλμα. Το τηλεσκοπιο που εχεις δεν κανει για πλανητες,περισσοτερο για deep sky ειναι και για αστροφωτογραφηση. Αν θελεις να ακουσεις την συμβουλη μου και σου το λεω εκ πειρας,ή το πουλας και αγοραζεις ενα αλλο,ή το κρατας και αγοραζεις ακομη ενα.Μη δινεις ασκοπα χρηματα για να διορθωσεις κατι που δεν γινεται. Και κατι ακομη,δεν ειναι αληθεια οτι τα διοπτρικα δεν κανουν για πλανητες,ισα ισα,ειναι τα καλυτερα αν τα συγκρινουμε με τα υπολοιπα(παντα σε ιδια διαμετρο μιλαμε ομως)Το καλυτερο κοντραστ το εχουν τα διοπτρικα και αυτο ειναι που μετραει περισσοτερο για πλανητες. http://www.cig.canon-europe.com/a?i=nuncBHDpp7
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25, 2007 Δηλαδή φίλε Δημήτρη είσαι σίγουρος ότι την EQ6 δεν θα στην κουνάει ένα αεράκι τεσσάρων μποφώρ? Γιατί από θέμα βάρους τηλεσκοπίου νομίζω ότι το C 9,1/4 είναι πιό ελαφρύ από τό διοπτρικό 6" . Τουλάχιστον αυτό έχω διαβάσει στίς προδιαγραφές του Πλανητάριου (κάπου 9 κιλά) Κάνω λάθος? Σίγουρος για πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν μπορείς να είσαι, πολύ περισσότερο για την EQ6 που δεν την έχω δοκιμάσει.Το μόνο που μπορώ να πώ σίγουρα είναι ότι η CG5 με το 9,25 ΒΟΓΓΑΕΙ αντί να γουργουρίζει όπως έκανε με το 8 και η ακρίβεια σκόπευσης έχει μειωθεί. Δεν είναι μόνο το βάρος που μετράει εξάλλου. Είναι και η γενική γεωμετρία του συνόλου σου (θέση κέντρου βάρους ας πούμε) που θα σε αναγκάζει να ανεβάσεις το βάρος των αντιβάρων σου για να ισοροπίσειςΑν σε ενδιαφέρει δε και η φωτογραφία, χρειάζεσαι μία στήριξη που να κάνει και PEC για να είσαι σίγουρος. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά, εγώ θα την είχα αλλάξει ήδη αλλα.......Και επ αυτού δεν νομίζω να υπάρχει στήριξη που να μην επηρεάζεται απο τον αέρα.Φιλικά Δημήτρης Δημήτρης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα