Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πιθανών χαζή ερώτηση, αλλά γαρ dob-ας δεν έχω εμπειρία στο σπορ.

Μπορώ να οδηγήσω (φωτογράφηση) ένα Skywatcher ED80 off-axis (και αν ναι τι θα χρειαστώ; ), ή θα πρέπει να σκέφτομαι για κάποιο 2ο φτηνό διοπτρικό (πιθανόν με barlow για να του μεγαλώσει την εστιακή απόσταση) ; Στην δεύτερη περίπτωση, το οδηγητικό μπαίνει piggy-back (ή το ανάποδο), ή θέλω dovtail να σηκώνει και τα δύο (duo mount κλπ) ;

Δημοσιεύτηκε

Μπορεις να το βαλεις piggyback ή να παριες μια μπαρα στην οποια θα βιδωνουν μαζι διπλα-διπλα . Δε θυμαμαι τωρ απώς λεγεται .Θα το κοιταξω στο σπιτι και θα σου πω .

Δε το εχω προπσαθησει αλλα γιατι να μη μπορεις βαλεις ενα off-axis guider ?

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Δε το εχω προπσαθησει αλλα γιατι να μη μπορεις βαλεις ενα off-axis guider ?
Γιατί φοβάμαι 3 πράγματα αν παρεμβάλω off axis :

να μην μπορώ να εστιάσω,

να περιορίσω πολύ το φως τηε έκθεσης

να μην μπορώ να βρω πάντα στόχο για οδηγηση

Για αυτό ρωτάω, αν κανεις το έχει κάνει στο συγκεκριμένο τηλεσκοπιο και με ποιον οff axis;

Βρίσκω έναν Meade #777 07054, λέει τίποτα ;

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη, ο Αντώνης Ροσσολάτος χρησιμοποιεί ένα off axis σε ένα 100άρι αχρωματικό. Ρίξε μια ματιά στο πρόσφατο http://www.astrovox.gr/forum/album_comment.php?pic_id=4879

Στη θέση σου θα του έστελνα ένα μήνυμα.

Έχει περάσει από τα χέρια μου ένα off axis τύπου Meade που αναφέρεις και ένα Celestron radial guider σαν αυτό που έχει ο Αντώνης, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα σε refractor. Προτιμούσα σαφέστατα το τελευταίο. Κατά πρώτο λόγο, έχει πολύ πιο εύκολο τρόπο περιστροφής του πεδίου για να βρεις κατάλληλο αστέρι (120 μοίρες (?) ), ενώ μπορείς να μετακινείς με μικρορυθμίσεις το αστέρι-οδηγό πάνω-κάτω μέσα στο FOV. Αν έχεις προσοφθάλμιο με σταθερό σταυρόνημα και όχι κάποιο τύπου vixen, αυτό βοηθά πάρα πολύ. Αν χρησιμοποιήσεις autoguiding αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό δεν σε πολυαπασχολεί.

Από τα τρία πράγματα που φοβάσαι πιο πολύ θα με απασχολούσε το πρώτο, το ζήτημα της εστίασης. Βέβαια, η Cannon εστιάζει αρκετά πίσω, ωπότε με την προσθήκη του guider λογικά θα εχεις αρκετή in-focus διαδρομή για να πετύχεις σωστή εστίαση.

Καλή συνέχεια.

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Για να ξεκαθαρίσω, το σημείο του focus σε αυτές τις ΟΤΑ είναι πολύ μέσα ή έξω ; Αν είναι έξω, ενας extender δεν το λύνει (οπότε και ο off-axis θα βοηθάει αντί να εμποδίζει); Γιατί για λόγους φωρητότητας θα είθελα να αποφύγω το οδηγητικό όσο μπορώ.

Η βάση θα είναι η GP με MT1 μοτέρ και LittleFoot για GOTO+PEC. Οσο αφορά το μέσο, έχω και τα 3 (EOS 300D, ιδιοκατασκευή με ευαίσθητο B&W CCD 1/3'' και Quickcam 5000pro). Ο σκοπος θα είναι φυσικά το CCD (ή όποιο άλλο CCD αποκτήσω στο μέλλον) αλλά θα δοκιμάσω με όλα (η EOS ομολογουμένως είναι δελεαστική). Στην ΟΤΑ που έχω τώρα (8'' από dobs) η EOS εστιάζει μόνο με barlow, ενώ τα άλλα δύο εστιάζουν περίπου στο ίδιο σημείο, οριακά μέσα (δεν μπορω πχ να βάλω τροχό φίλτρων).

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης