Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μικρές ειδήσεις. :cheesy:

Το Soyuz συνδέθηκε με επιτυχία με το ΔΔΣ.

Το διαστημόπλοιο Soyuz με το ρωσοαμερικανικό πλήρωμα συνδέθηκε με επιτυχία με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Soyuz TMA-22 μετέφερε στο ΔΔΣ τους Ρώσους κοσμοναύτες Αντόν Σκαπλέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν, καθώς επίσης και τον Αμερικανό αστροναύτη Ντάνιελ Μπέρμανκ. Μετά την άφιξή τους το πλήρωμα του Σταθμού αυξήθηκε σε έξι μέλη.

Στις 22 Νοεμβρίου, το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα επιστρέψει στη Γη και στις 21 Δεκεμβρίου νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο θα έχει από τότε πλήρη σύνθεση.

Από το πρόγραμμα πτήσης της νέας αποστολής προβλέπεται η υποδοχή και η ξεφόρτηση δύο ρωσικών διαστημοπλοίων εφοδιασμού Προγκρές, καθώς επίσης και η εκτόξευση του επιστημονικού μικρού δορυφόρου Chibis. Αυτό το διαστημικό σκάφος, που κατασκευάστηκε από Ρώσους επιστήμονες, προορίζεται για τη μελέτη των ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπων και κεραυνών).

 

Δεν θα γίνει δυνατή η διάσωση του Phobos Grunt.

Μάλλον δεν θα γίνει δυνατή η διάσωση του διαπλανητικού σταθμού Phobos Grunt. Παρά τις δηλώσεις της Ρωσκόσμος ότι ακόμα μπορεί να δοκιμαστεί να επιστραφεί ο έλεγχος της συσκευής, οι ειδικοί θεωρούν ότι ο σταθμός έχει χαθεί.

Οι κινητήρες της ερευνητικής συσκευής εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και η επικοινωνία με το δορυφόρο ακόμα δεν έγινε δυνατό να αποκατασταθεί. Η διαστημική συσκευή είχε εκτοξευθεί στις 9 Νοεμβρίου, ωστόσο εξαιτίας βλαβών έμεινε σε περίγεια τροχιά.

Το ύψος του περιγείου της τροχιάς του διαπλανητικού σταθμού Phobos Grunt και πάλι αυξήθηκε περίπου κατά 1 χλμ. – στα 209 χλμ.

Όμως το ύψος του μακρινότερου σημείου της τροχιάς – απογείου – μειώνεται σταθερά. Από τη στιγμή της εκτόξευσης στις 9 Νοεμβρίου το απόγειο μειώθηκε κατά 10 χλμ. – στα 331,5 χλμ.

Το κρίσιμο ύψος για τις διαστημικές συσκευές είναι το επίπεδο των 180 χλμ. Μετά απ΄αυτό το ύψος η πτώση τους επιταχύνεται σημαντικά και καθίσταται ανεξέλεγκτη. Με το σταθμό δεν έγινε δυνατή η αποκατάσταση της επικοινωνίας, όμως οι κινητήρες της συσκευής εξακολουθούν να λειτουργούν.

 

Εκτοξεύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Sea Launch.

Ως 4 εκτοξεύσεις πυραύλων-φορέων Zenit-3SL με εμπορικά ωφέλιμο φορτίο προβλέπεται να πραγματοποιηθούν το 2012 στο πλαίσιο του σχεδίου Sea Launch.

Έτσι ανακοίνωσε ο Βιτάλι Λόποτα, πρόεδρος της ρωσικής πυραυλο-διαστημικής εταιρείας Ενέργεια.

Από το 2013 προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των εκτοξεύσεων ως 4-5 το χρόνο. Η εταιρεία έχει πάρει παραγγελίες για το 2013 και το 2014. Έχει υπογράψει συμβόλαια με οψιόν ανανέωσης για το 2015-2016. Ο ολικός αριθμός των εκτοξεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Launch με την υφιστάμενη τεχνολογία είναι περιορισμένος σε 6-7 το χρόνο.

Μέχρι τώρα το κονσόρτσιουμ Sea Launch πραγματοποίησε πάνω από 30 εκτοξεύσεις των πυραύλων Zenit-3SL από την κινητή εξέδρα στον Ειρηνικό ωκεανό.

 

Ξεκινά πείραμα αναδημιουργίας των συνθηκών στο κέντρο του πλανήτη.

Ξεκίνησε χθες στο Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF) ένα καινούργιο πείραμα στο οποίο θα γίνει προσπάθεια αναδημιουργίας των συνθηκών που επικρατούν στον πυρήνα της Γης. Το πείραμα θα γίνει με έναν μηχανισμό παραγωγής ακτίνων Χ που είναι γνωστός ως ID24. Ο μηχανισμός αυτός αναβαθμίστηκε για να γίνει το απαιτητικό πείραμα.

Το διαμαντένιο πείραμα.

Ο πυρήνας της Γης βρίσκεται σε βάθος 3. 000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πιστεύεται ότι είναι αδύνατον να προσεγγιστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν θα καταφέρουν ποτέ να μελετήσουν τι συμβαίνει εκεί με άμεση παρατήρηση.

Η καλύτερη μέθοδος που έχει αναπτυχθεί για την αναδημιουργία συνθηκών υψηλής πίεσης όπως αυτές που επικρατούν στον γήινο πυρήνα είναι η χρήση ακτίνων Χ σε δείγματα ύλης που συμπιέζονται από διαμάντια. Σε αυτές τις έρευνες χρησιμοποιείται ένα είδος ακτίνων που ονομάζονται «δέσμες-γραμμές». Στο ESRF υπάρχει η δέσμη-γραμμή ID24 στην οποία έγιναν τροποποιήσεις για τις ανάγκες του νέου πειράματος.

Οι δέσμες-γραμμές.

Δύο ακίδες από διαμάντι θα συμπιέσουν μικροσκοπικά δείγματα ύλης και η δέσμη γραμμή περνώντας μέσα από τα διαμάντια θα υπερθερμάνει τα δείγματα. Σίδηρος, πάγος και υδρογόνο είναι παραδείγματα δειγμάτων που μπορούν να εξεταστούν προσεκτικά μέσα από τις πολλές κρυσταλλογραφικές τους φάσεις, προσφέροντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά της υπερσυμπιεσμένης ύλης.

Η δέσμη-γραμμή ID24 τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μπορέσει να εστιάσει τις ακτίνες Χ σε επιφάνειες (σε ύλη στην περίπτωση μας) που έχουν μέγεθος μόλις μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου. Επιπλέον αν και υπάρχουν και άλλες δέσμες-γραμμές σε διάφορα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο με την τροποποίηση που έγινε μόνο το ID24 μπορεί όχι μόνο να υπερθερμάνει την ύλη αλλά και να επιτρέψει την παρατήρηση των αντιδράσεων και μεταβολών που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδα εκατομμυριοστών του δευτερόλεπτου.

Έτσι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναδημιουργήσουν αλλά και να μελετήσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα της Γης αντλώντας στοιχεία για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν.

Ευελπιστούν ότι με τα ευρήματά τους θα φωτίσουν διάφορα φαινόμενα όπως η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη.

earthcore.jpg.aff367c5a83b380d6ce1bd0a5e67be42.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

H ESA κάνει σημαντικές προσπάθειες να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

 

Θα βοηθούσε βέβαια αν και οι Έλληνες έδειχναν ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα. π.χ. Μόνο ένας Έλληνας έχει δηλώσει συμμετοχή για να γίνει αστροναύτης.

 

Δείξτε την συμπαράστασή σας, επισκεπτόμενοι την Ελληνική πύλη της ESA http://www.esa.int/esaCP/Greece.html και ακολουθώντας την στο Twiiter http://www.twitter.com/#!/ESA_Hellas

 

Γνωρίζω ότι η ESA αισθάνεται ότι δεν έχει πολλούς fans στην Ελλάδα.

 

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου διοργανώνει ένα tweetup στην Ρώμη για το πείραμα Mars 500. Δηλώστε συμμετοχή για δείξουμε τον ενθουσιασμό μας!

 

Δείτε την χθεσιμή δημοσίευσή μου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

 

Μόνη προϋπόθεση για την δήλωση συμμετοχής η αγάπη για το διάστημα και την αστρονομία και

η κατοχή ενός λογαριασμού στο twitter.

Θα βοηθούσε βέβαια αν και οι Έλληνες έδειχναν ενδιαφέρον για το διαστημικό πρόγραμμα. π.χ. Μόνο ένας Έλληνας έχει δηλώσει συμμετοχή για να γίνει αστροναύτης.

Υπάρχει τρόπος να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τα διαστημικά προγράμματα ή να ενημερωθείς και να κερδίσεις ταξίδια χωρίς να έχεις λογαριασμό στο twitter ; Εμένα, παραδείγματος χάριν, δεν μαρέσει η ιδέα του twitter, αν δεν ήταν η ESA δεν θα έφτιαχνα λογαριασμό στο twitter και τώρα που γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις δεν θα φτιάξω μόνο για να συμμετάσχω. Θέλω να πω ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να δείξουν ενδιαφέρον αλλά όχι μέσω twitter...

 

Φιλικά και Χωρίς παρεξήγηση.

 

Μπραβο για τον ενθουσιασμό πάντως και καλά ταξίδια.

 

 

 

edit: Έγραψες η esa δεν έχει πολλούς fans στην Ελλάδα, δεν έχει tweeter fans .

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχει τρόπος να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τα διαστημικά προγράμματα ή να ενημερωθείς και να κερδίσεις ταξίδια χωρίς να έχεις λογαριασμό στο twitter ;

 

Ουρανία, αυτός είναι ένας τρόπος που ξέρω εγώ και σκέφτηκα να τον μοιραστώ μαζί σας. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αν ξέρεις κάποιον, θα ήθελα να τον μάθω κι αυτόν :)

 

Πάντως να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους διαφημιστική προώθηση του twitter. Το twitter δεν συμμετέχει καθόλου σε όλη την διαδικασία, ούτε παίρνει καθόλου χρήματα για όλα αυτά. Αυτό το ρώτησα ρητώς όταν συμμετείχα. Είναι απλώς ένας τρόπος αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της ESA και των φίλων της. Θα μπορούσε αντ' αυτού να είναι ένα blog όπου επικοινωνεί με τους φίλους της. Αυτό βέβαια θα σήμαινε ότι π.χ. κάποιος σαν και εμένα θα έπρεπε να μπαίνει σαράντα φορές κάθε μέρα από το κινητό του (όπως κάνω τώρα) στο blog της ESA, στο Blog της NASA, στο blog του CERN κλπ κλπ κλπ κλπ για να επικοινωνεί με τους οργανισμούς που τον ενδιαφέρουν. Και παράλληλα να μπαίνει και κάπου αλλού να επικοινωνεί με τους φίλους του κλπ. Εμένα προσωπικα δεν θα με εξυπηρετούσε αυτό. Μπορεί για άλλους αυτό να μην είναι πρόβλημα. Ίσως ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ένα μόνο οργανισμό; Δεν ξέρω..

 

Επίσης να επισημάνω ότι δεν "κερδίζεις ταξίδια". Επιλέγεσαι να παραστείς σε μια εκδήλωση και να δεις και να ακούσεις πράγματα που δεν θα είχες την ευκαιρία αλλιώς. Το ταξίδι το κανονίζεις και το πληρώνει εσύ.

 

edit: Έγραψες η esa δεν έχει πολλούς fans στην Ελλάδα, δεν έχει tweeter fans .

 

Δεν είναι έτσι. Έγραψα ότι η ESA 'αισθάνεται' ότι δεν έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα, όχι ότι 'δεν έχει'. Και επειδή ακριβώς γνωρίζω ότι έχει, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να την κάνουμε να το αισθανθεί. Στην παρούσα φάση, έχει επιλέξει να ακολουθήσει το θεσμό των tweetups κυρίως γιατί στο εξωτερικό αυτός φαίνεται να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για πολλά πράγματα και όχι μόνο το διαστημικό πρόγραμμα. Δεν υποχρεώνεται κανείς να μπει στο twitter ούτε σημαίνει ότι είναι λιγότερο φίλος της ESA.

 

Εγώ πάντως χαίρομαι που η ESA επέλεξε έστω και με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας να φέρει κοντά της το ευρύ κοινό. Όπως ξέρεις η ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός με επιστημονικό και ακαδημαϊκό σκοπό. Δεν έχει καμία υποχρέωση να ασχοληθεί με μη-επιστήμονες. Η εκλαϊκευση της επιστήμης και η διάδοσή της στο ευρύ κοινό εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς (την γενική παιδεία, την υποστήριξη και χρηματοδότηση της έρευνας, την ‘ανακάλυψη’ νέων ταλέντων και μυαλών κλπ.) αλλά κατά βάση ωφελεί ανθρώπους σαν κι εμένα που θέλω να μάθω όσο περισσότερα μπορώ από την επιστήμη αλλά δεν έχω τίποτα να της προσφέρω.

 

Καμία παρεξήγηση πάντως. Χαίρομαι που μου έδωσες την ευκαιρία να διευκρινίσω αυτά που έγραψα.

 

Φιλιά :)

Δημοσιεύτηκε

Γειά,

 

επειδή έγραψες "δεν δείχνουν ενδιαφέρον" τόνισα "μέσω twitter". Κατα τάλλα έγινες σαφής και διαφωνούμε στο πως ενημερωνόμαστε για κάποια θέματα.

Θα μπορούσε αντ' αυτού να είναι ένα blog όπου επικοινωνεί με τους φίλους της. Αυτό βέβαια θα σήμαινε ότι π.χ. κάποιος σαν και εμένα θα έπρεπε να μπαίνει σαράντα φορές κάθε μέρα από το κινητό του (όπως κάνω τώρα) στο blog της ESA, στο Blog της NASA, στο blog του CERN κλπ κλπ κλπ κλπ για να επικοινωνεί με τους οργανισμούς που τον ενδιαφέρουν. Και παράλληλα να μπαίνει και κάπου αλλού να επικοινωνεί με τους φίλους του κλπ. Εμένα προσωπικα δεν θα με εξυπηρετούσε αυτό. Μπορεί για άλλους αυτό να μην είναι πρόβλημα. Ίσως ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ένα μόνο οργανισμό; Δεν ξέρω..

 

Επίσης διαφωνώ με τον τρόπο που επιλέγουν να φέρουν κοντά ευρύ κοινό, αλλά και γενικότερα στο κομμάτι της εκλαίκευσης.

 

Όσον αφορά τα ταξίδια, δεν γνώριζα ότι τα πληρώνετε εσείς :!:

 

Φιλικά.

Δημοσιεύτηκε

Η τροχιά του ΔΔΣ θα διορθωθεί. :cheesy:

Σύμφωνα με τη βαλλιστική υποστήριξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού προγραμματίζεται για την 18η Νοεμβρίου μια άλλη διόρθωση της τροχιάς του.

Ο ελιγμός θα διεξαχθεί με τη χρήση των διορθωτικών κινητήρων του «Zvezda».

Σύμφωνα με τη βαλλιστική Υπηρεσία Αποστολής Control Center Engineering Research Institute αυτό θα γίνει στις 8:00 07 λεπτά και θα λειτουργήσει 217 δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, ο ISS θα λάβει μια επιπλέον ώθηση των 3,4 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Το μέσο ύψος της τροχιάς του θα αυξηθεί κατά 6 χλμ. και θα φτάσει στα 392,3 χιλιόμετρα.

Η διόρθωση γίνεται με σκοπό την εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών για την κάψουλα προσγείωσης "Soyuz TMA-02M» σε μια προκαθορισμένη περιοχή στις 22 Νοεμβρίου, και την πτήση προς το σταθμό του «Σογιούζ TMA-03M», το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 21 Δεκεμβρίου.

Βίντεο απο την πρόσδεση του Σογιούζ

http://www.tovima.gr/webtv/science/#273005

 

Σουπερνόβα «ψέκασαν» με χρυσόσκονη τον Γαλαξία. :cheesy:

Ερευνητική ομάδα από τη Δανία βρήκε την απάντηση σε ένα από τα κοσμικά μυστήρια που απασχολούσε τους επιστήμονες για πολλά χρόνια. Ανακάλυψαν την πηγή από την οποία προήλθε η σκόνη χρυσού και πλατίνας που υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις παρυφές του γαλαξία μας και δημιουργεί ένα «χρυσοστέφανο» γύρω του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η διαστημική χρυσόσκονη προέρχεται από αρχαία σουπερνόβα.

Τα «χρυσά απολιθώματα».

Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες μελετούν άστρα που βρίσκονται στις παρυφές του γαλαξία μας τα οποία χαρακτηρίζουν ως «αστρικά απολιθώματα». Πρόκειται για απομεινάρια άστρων που γεννήθηκαν λίγο μετά τη δημιουργία του γαλαξία μας και έζησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα βαρέα μέταλλα όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ουράνιο κ.α. είναι αποτέλεσμα σύνθετων και αλυσιδωτών κοσμικών διεργασιών που απαιτούν πολύ χρόνο.

Έτσι συνήθως αυτά τα μέταλλα κάνουν την εμφάνισή τους στα άστρα που γεννιούνται σε έναν «ενήλικο» γαλαξία και όχι όταν αυτός βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ζωής του όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες δημιουργίας τους.

Όμως στα αστρικά απολιθώματα του Γαλαξία είναι έντονη η παρουσία αυτών των μετάλλων και η επιστημονική κοινότητα αναζητούσε την απάντηση σε αυτό το μυστήριο.

Τα σουπερνόβα «ψεκαστές».

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναζήτησε την απάντηση και ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια την παρατήρηση και μελέτη αυτών των «απολιθωμάτων». Οι ερευνητές στόχευσαν 17 από αυτά τα «απολιθώματα» και τα μελετούσαν με τη βοήθεια των πολύ ισχυρών τηλεσκοπίων που βρίσκονται στο Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) στη Χιλή.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρυσός, η πλατίνα και τα άλλα βαρέα μέταλλα που υπήρχαν σε αυτά τα αρχαία άστρα ήταν προϊόντα εκρήξεων σουπερνόβα που είχαν προηγηθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στα βρεφικά στάδια της ζωής του γαλαξία δημιουργήθηκαν άστρα τα οποία εξερράγησαν σε εκρήξεις σουπερνόβα οι οποίες παρήγαγαν τα επίμαχα βαρέα μέταλλα.

«Σε μια έκρηξη σουπενόβα δημιουργούνται ανάμεσα στα άλλα και βαρέα μέταλλα όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Το υλικό που εκτοξεύεται από την έκρηξη στο οποίο περιέχονται και τα βαρέα μέταλλα διαχέεται στα κοντινά νέφη αερίων. Έτσι τα αρχέγονα νεφελώματα που υπήρχαν στον νεαρό γαλαξία περιείχαν βαρέα μέταλλα με τα οποία τροφοδοτήθηκαν τα επόμενα άστρα που γεννήθηκαν μέσα σε αυτά τα νεφελώματα» αναφέρει η Τερέζ Χάνσεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων φωτίζει άγνωστες πτυχές της προϊστορίας του γαλαξία μας.

Βίντεο:

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=430473&h1=true

 

Για τις γυναίκες του Astrovox!!! :cheesy:

Οι γυναίκες κοσμοναύτες θα γίνουν περισσότερες. :cheesy:

Το διάστημα περιμένει Ρωσίδες. Η ρωσική ομάδα κοσμοναυτών θα προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό μεταξύ των γυναικών,- ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Ροσκόσμος) Βλαντίμιρ Ποπόβκιν.

Ο Ποπόβκιν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γιελένα Σερόβα, που σήμερα είναι η μοναδική γυναίκα-μέλος της ομάδας κοσμοναυτών, θα πετάξει οπωσδήποτε στο Διάστημα.

Ακόμα τον Δεκέμβριο του 1961, μερικούς μήνες μετά την πτήση του Γιουρι Γκαγκάριν, η σοβιετική κυβέρνηση είχε διατάξει τη συγκρότηση γυναικείας ομάδας κοσμοναυτών. Διάλεξαν 5 γυναίκες. Από τις γυναίκες έπαιρναν ανεπίσημα υπόσχεση να μην κάνουν την πλησιέστερη περίοδο παιδιά. Ο όρος αυτός, εξάλλου, αποδίδεται στον Σεργκέι Κορολιόφ. Να, ήρθε ο Μάρτης του 1963. Για πρώτη φορά στο Διάστημα με διαφορά μιάς μέρας έπρεπε να πετάξουν αμέσως δύο διαστημόπλοια – το Βοστόκ-5 και το Βοστόκ-6 με επικεφαλής την Βαλεντίνα Πονομαριόβα και την Βαλεντίνα Τερεσκόβα.Όλα ήταν έτοιμα για τις πτήσεις, άλλα τα σχέδια άλλαξαν απότομα. Η Πονομαριόβα που ήταν καλύτερα προετοιμασμένη από την Τερεσκόβα, ξαφνικά αποκλείεται. Η Τερεσκόβα γίνεται κυβερνήτης του Βοστόκ-6 και η διεύθυνση του Βοστόκ -5 αντί για την Πονομαριόβα ανατίθεται στον Βαλέρι Μπικόφσκι. Γιατί αποκλείστηκε η Πονομαριόβα; ΄Ισως γιατί στις συνεντεύξεις που έδινε πριν την πτήση κάπως παρέκκλινε από τα ισχύοντα τότε σοβιετικά κλισέ, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Τερεσκόβα.

Η κοινή πτήση του Μπικόφσκι με την Τερεσκόβα χρειάστηκε να αναβληθεί γιατί ο Μπικόφσκι δεν είχε τελειώσει μέχρι τότε την εκπαιδευσή του.

Έτσι, λοιπόν, ο κόσμος έμαθε το όνομα της πρώτης γυναίκας, που πέταξε στο Διάστημα μόνο τον Ιούνιο του 1963. Στη διάρκεια εκείνης της πτήσης έγινε επίσης και η πρώτη στην ιστορία ραδιοσύνδεση ανάμεσα στα διαστημόπλοια που πλησίασαν το ένα το άλλο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.

Ύστερα από την Τερεσκόβα η Σοβιετική ΄Ενωση δεν έστελνε γυναίκες στο Διάστημα για 19 ολόκληρα χρόνια και μόνο το 1982 σε όλο τον κόσμο ακούστηκε το όνομα της Σβετλάνας Σαβίτσκαγια, μέλους της αποστολής με το Σογιούζ προς το Σταθμό Σαλιούτ-7. Ύστερα από δύο χρόνια, κατά την δεύτερη της πτήσης στο Σταθμό η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πρώτη από τις γυναίκες έκανε περίπατο στο ανοιχτό Διάστημα. Η τρίτη και η τελευταία προς το παρόν Ρωσίδα, που πέταξε στο Διάστημα, είναι η Γιελένα Κοντακόβα. Το 1994 και το 1997 η Γιελένα Κοντακόβα πραγματοποίησε πτήσεις στο Σταθμό Μιρ με το Σογιούζ και με το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς (Atlantis). Γιατί είναι τόσο μικρός ο κατάλογος των Ρωσίδων κοσμοναυτών, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευσή τους δεν σταματούσε; - αναρωτήθηκε ο γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα της κοσμοναυτικής Ιγκόρ Λίσοφ και ο ίδιος απάντησε ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

-«Έχουμε την αντίληψη ότι ο ιπτάμενος κοσμοναύτης πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το κάθε τι που μπορεί να συμβεί μαζί του σε τροχιά. Εκεί υπάρχει, π.χ. τέτοια δύσκολη και πολύπλοκη δουλιά, όπως είναι ο περίπατος στο ανοιχτό Διάστημα.

Θεωρείται ότι η γυναίκα εξαιτίας των φυσιολογικών ιδιομορφιών της τα καταφέρνει χειρότερα. Στην πραγματικότητα όμως η διαίρεση αυτή είναι τεχνητή.

Οι Αμερικανοί π.χ., που έχουν στείλει στο Διάστημα τουλάχιστον 30 γυναίκες, έδειξαν ότι η γυναίκα μπορεί να εκπληρώνει όλες τις δουλιές, που κάνει ο άνδρας.

Αλήθεια, αν κοιτάξουμε προσεχτικά εκείνες τις Αμερικανίδες-αστροναύτες, θα δούμε ότι πολλές απ’ αυτές άρχισαν να μοιάζουν κάπως με τους άνδρες,- είπε χαμογελώντας ο Ιγκόρ Λίσοφ.

Ίσως αυτό είναι το τίμημα για το επιλεγμένο επάγγελμα.

 

Και για αφίερωμα στην φωτογραφία το νεφέλωμα της καρδιάς (Heart Nebula) που τραβήχτηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2011 με το γαλλο-καναδικό τηλεσκόπιο στην Χαβάη.

Πρόκειται για ένα νεφέλωμα εκπομπής που κείται 7.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Κασσιόπειας. Απλώνεται σε μια έκταση 200 έτη φωτός.

TheHeartNebula.jpg.090944f3ada792005c73e6fde383afde.jpg

4RIA-616316-Preview.jpg.c70ee1cee75a5c7d04afef952ebf6186.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Mικρές ειδήσεις. :cheesy:

Στον αέρα το διαδικτυακό πρόγραμμα της ESA ‘Earth from Space’ =D>

Aνακαλύψτε περισσότερα για τη Γη μέσα από μία επιλογή από σκηνές μοναδικής ομορφιάς από τον υπέροχο πλανήτη μας.

Κάθε Παρασκευή, στις 11.00 ώρα Ελλάδος η ESA θα μας ξεναγεί από το ύψος των 800 χιλιομέτρων όπου πετούν δορυφόροι παρατήρησης της Γης.

Η εκπληκτική θέα της Γης από ψηλά και εικόνες από κάθε γωνιά της θα συνοδεύονται από ενδιαφέρουσα δεδομένα και λεπτομέρειες πέρα από τα συνηθισμένα.

Στις πρώτες μεταδόσεις του προγράμματος ‘Earth from Space’, η Kelsea Brennan-Wessels θα παρουσιάσει μέσα από καταπληκτικές λήψεις το μεγαλείο της φύσης, αλλά και εξαιρετικά επιτεύγματα της ανθρώπινης αρχιτεκτονικής, εικόνες από ένα υποβρύχιο ηφαίστειο ανοιχτά από τις ακτές των Κανάριων Νησιών και την πλωτή πολιτεία της Βενετίας.

Το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα της ESA θα συμπληρώσει την επιτυχημένη σειρά δορυφορικών εικόνων που δημοσιεύονται αδιάκοπα από το 2004 κάθε Παρασκευή στην σελίδα της ESA που είναι αφιερωμένη στην Παρατήρηση της Γης.

Οι επόμενες μεταδόσεις θα προσφέρουν πληροφορίες για τις διαστημικές αποστολές της ESA και θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα συνεντεύξεις με ειδικούς πάνω σε θέματα όπως τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα ‘Earth from Space’ από το διαδικτυακό κανάλι της ESA,

http://multimedia.esa.int/Live

ή διαφορετικά μέσα από το ESA app

http://itunes.apple.com/us/app/esa-european-space-agency/id441518639?mt=8

στο κινητό σας τηλέφωνο.

 

Το Shenzhou-8 επέστρεψε στη Γη. \:D/

Το κινέζικο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-8 (Σενζού-8), που εκτοξεύτηκε την 1η Νοεμβρίου, πραγματοποίησε δυό φορές σύζευξη με το μόντουλ-εργαστήριο Tyangun-1 (Τιανγκούν-1) σε διαστημική τροχιά και προσεδαφίστηκε στην Εσωτερική Μογγολία.

Το Tyangun-1, που εκτοξεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου είναι το πρότυπο του μελλοντικού Διαστημικού Σταθμού. Προς το Tyangun-1 προβλέπεται να σταλούν ακόμα δύο μη επανδρωμένα διαστημόπλοια και μετά θα εκτοξευτούν δύο μοντελα-εργαστήρια. Με αυτό τον τρόπο προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το 2020 κατοικημένος Διαστημικός Σταθμός.

 

Είναι άγνωστο που βρίσκεται ο “Phobos-Grunt”. ](*,)

Ο αυτόματος διαπλανητικός σταθμός Phobos-Grunt μπορούσε να μετατραπεί σε «διαστημικό ταξιδιώτη» και να εξαφανιστεί στα βάθη του Ηλιακού Συστήματος.

Τη σχετική δήλωση έκανε την Παρασκευή στο Ιντερφάξ πηγή στον πυραυλο-διαστημικό κλάδο, τονίζοντας ότι το «Περιστρεφόμενο σε περίγεια τροχιά αντικείμενο δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια – μπορεί να είναι τόσο διαπλανητικός σταθμός, όσο και ο κινητήρας του με το ντεπόζητο καυσίμων, τα οποία ο σταθμός Phobos-Grunt έπρεπε να απορρίψει μετά το πέρασμα σε τροχιά πτήσης προς τον Άρη.

Οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το που βρίσκεται ο αυτόματος σταθμός Phobos-Grunt δεν υπάρχουν, γιατί οι επίγειοι σταθμοί από τη μέρα εκτόξευσης – 9η Νοεμβρίου, δεν πήραν από αυτόν οποιεσδήποτε τηλεμετρικές πληροφορίες.

 

Μετακόμισε στη Ζώνη των Αστεροειδών ο άσωτος αδελφός - κομήτης της Γης. #-o

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άσωτος αδερφός της Γης. Ο αστεροειδής Λουτησία, που έχει διάμετρο περίπου 100 χιλιόμετρα, δημιουργήθηκε από το ίδιο υλικό που σχηματίστηκε η Γη, η Αφροδίτη και ο Ερμής, την ίδια εποχή και στο ίδιο σημείο, δηλαδή την εσώτερη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος.

Αστρονόμοι από πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Βόρειας Αμερικής μελέτησαν επισταμένως τον ασυνήθιστο αστεροειδή με τη βοήθεια διαστημικών τηλεσκοπίων.

Τα αποτελέσματα της χημικής του σύστασης τα συνέκριναν με τη χημική σύσταση άλλων μετεωριτών που είχαν κατά καιρούς πέσει στη Γη και διαπίστωσαν ότι ταίριαζαν με ένα μόνο είδος μετεωριτών που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από υλικά που λέγονται ενστατίτες και χονδρίτες.

Τα υλικά αυτά θεωρείται ότι προέρχονται από την αρχή δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Σχηματίστηκαν κοντά στον ήλιο και αποτελεσαν τον δομικό λίθο σχηματισμού βραχωδών πλανητών όπως η Γη. Η Λουτησία φαίνεται πώς δεν σχηματίστηκε στη μακρινή Ζώνη των Αστεροειδών που βρίσκεται σήμερα αλλά κοντά στον ήλιο όπως και ο πλανήτης μας.

Το θέμα είναι πώς η Λουτησία βρέθηκε τόσο μακριά στη Ζώνη Αστεροειδών τη στιγμή που σχηματίστηκε στην ίδια περιοχή με τη Γη, αναρωτιέται ο επικεφαλής των ειδικών Πιερ Βερνάτζα από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ποσοστό μικρότερο του 2% από τα ουράνια σώματα που υπήρχαν στην περιοχή που δημιουργήθηκε η Γη κατέληξαν στη Ζώνη των Αστεροειδών.

Τα περισσότερα ενσωματώθηκαν ύστερα από μερικά εκατομμύρια χρόνια στους νεογέννητους πλανήτες. Κάποια όμως από τα μεγαλύτερα, με διάμετρο άνω των 100 χιλιομέτρων όπως η Λουσητία, φαίνεται πως υπέστησαν δραματική αλλαγή στην τροχιά τους όταν πέρασαν κοντά από κάποιον πλανήτη.

E4A92483583AF49885DF080ABF4518CB.jpg.698045eceb64daead9af9e323dbfc9fb.jpg

4o_565284.jpg.93e45feb57ac507560acc3ef5d4ee6cf.jpg

4mid-Tiangong-spacelabmod-computergraphics-orbit2011_ogv.jpg.88a27470c76f61f642bcba49ce5a9c52.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το Σογιούζ προσεδαφίστηκε στο Καζακστάν. :cheesy:

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επέστρεψε στη Γη με το "Soyuz TMA-02M» στις 06:25, ώρα Μόσχας και έκανε μια ομαλή προσγείωση σε μια προκαθορισμένη περιοχή βόρεια του Arkalyk στο Καζακστάν. Όλες οι εργασίες σχετικά με την κάθοδο από την τροχιά του, εγιναν κανονικά.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Σεργκέι Volkov και ο αστροναύτης της NASA Michael Fossum και ο Ιαπωνας αστροναύτης Satoshi Furukawa ολοκλήρωσαν την πτήση τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και το πρόγραμμα MKS-28/29.

Στον σταθμό συνέχιζουν να εργάζονται το τριακοστό τμημα της Αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS-30): οι Ρωσοι κοσμοναύτες Ανατόλι Ivanishin και Anton Shkaplerov και ο αστροναύτης της NASA Ντάνιελ Burbank.

http://www.tovima.gr/webtv/#274276

PR20111122095634.jpg.52a4e32cd58172802a692be321f2a138.jpg

PR20111122105516.jpg.516ad4177f179612dc53d6d75d2136f8.jpg

PR20111122105522.jpg.51dd12031063e8e08a38065274c3dffb.jpg

PR20111122095636.jpg.6e97b0d7501f49b4e6c092cc753568e0.jpg

22-11-11_415825_1.jpg.3cdd54985297bcc2cc54f0d59830b50a.jpg

4o_569037.jpg.0f108a98701d0a1aac4b214c01c5c0c9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Mικρές ειδήσεις. :cheesy:

Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν το ΔΔΣ.

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα αναγκαστεί σήμερα να κρυφτεί μέσα στο συζευγμένο με το Σταθμό διαστημόπλοιο Σογιούζ λόγω του πλησιάσματος διαστημικών σκουπιδιών.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι κοντά στις 12 το μεσημέρι ώρα Μόσχας δίπλα από το Σταθμό θα πετάξει ένα κομμάτι 10 εκατοστών του κινέζικου μετεωρολογικού δορυφόρου που είχε συντριβεί το 2007 κατά τις δοκιμές του κινέζικου αντιδορυφορικού όπλου. Αν οι εξακριβωμένοι υπολογισμοί δείξουν ότι το τεμάχιο του δορυφόρου θα πετάξει πολύ κοντά στο ΔΔΣ, τότε τα μέλη του πληρώματος μισή ώρα πριν την προσέγγιση του Σταθμού με το τεμάχιο, θα κλείσουν τους καθέκτες ανάμεσα στα μόντουλ και θα κρυφτούν στο διαστημόπλοιο Σογιουζ.

 

Η τελευταία προσπάθεια σύνδεσης με το Phobos-Grunt.

Οι ευρωπαίοι ειδικοί θα επιχειρήσουν τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης την τελευταία προσπάθεια σύνδεσης με το Phobos-Grunt από τους σταθμούς διαστημικής επικοινωνίας στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τις Καναρίους νήσους. Η σχετική είδηση ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Ο διαπλανητικός σταθμός Phobos-Grunt, που προορίζεται για τη μεταφορά δειγμάτων εδάφους από το δορυφόρο του Άρη, είχε εκτοξευτεί από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ τη νύχτα προς τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου. Εξαιτίας βλάβης του κινητήρα, ο οποίος έπρεπε να μεταφέρει τη συσκευή σε τροχιά πτήσης προς τον Άρη, ο δορυφόρος έμεινε σε περίγεια τροχιά. Όλες οι προσπάθειες σύνδεσης με το δορυφόρο ως σήμερα απέβηκαν άκαρπες.

Τελευταια είδηση!!!

Επαφή με το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt είχε σταθμός παρατήρησης της ESA στο Περθ της Αυστραλίας το βράδυ της Τρίτης.

Πρόκειται για το πρώτο σήμα που ελήφθη από επίγεια εγκατάσταση από την εκτόξευση της ρωσικής αποστολής προς τον Άρη, στις 8 Νοεμβρίου.

Η ESA συνεργάζεται με Ρώσους μηχανικούς προκειμένου να βρεθεί τρόπος διατήρησης της επικοινωνίας με το σκάφος. =D>

4o_566514.jpg.0e70e902a91d4f44ede938ac2c0a835b.jpg

1320146263.jpg.fdc56caf7f00391e1410a7e3691a713f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πρώτο σήμα από την αγνοούμενη ρωσική αποστολή Fobos-Grunt. :cheesy:

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA κατάφερε να επικοινωνήσει με το ρωσικό σκάφος Fobos-Grunt, το οποίο αναχώρησε για μια φιλόδοξη αποστολή στο δορυφόρο του Άρη Φόβο, απέτυχε όμως να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και παραμένει «κολλημένο» σε γήινη τροχιά.

H ESA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν πλήρως την επικοινωνία, με την ελπίδα ότι η αποστολή θα καταφέρει τελικά να αναχωρήσει για το στόχο της.

Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν, δεδομένου ότι οι θέσεις των πλανητών αλλάζουν και σε λίγες ημέρες η απόσταση μέχρι τον Άρη θα είναι πια υπερβολικά μεγάλη.

Αν το Fobos-Grunt καταφέρει τελικά να πυροδοτήσει τον κινητήρα του, οι Ρώσοι μπορούν να ελπίζουν ότι το 2014 θα φτάσουν στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια του Φόβου.

Αν όμως το πρόβλημα δεν αφορά το λογισμικό του σκάφους και οφείλεται σε μηχανική βλάβη, το σκάφος των 13 τόνων πιθανότατα συντριβεί ανεξέλεγκτα στη Γη.

Περισσότερα ίσως γίνουν γνωστά με τις επόμενες απόπειρες της ESA να επικοινωνήσει με το Fobos-Grunt. Αυτό μπορεί να συμβεί ευκολότερα την ώρα που το σκάφος περνά πάνω από την κεραία της ESA στην Αυστραλία.

Άγνωστη τροχιά. ](*,)

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς δυνατότητες επικοινωνίας με σκάφη σε τροχιά, η Roscosmos ζήτησε τη συνδρομή της ESA.

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, το πρώτο σήμα του Fobos-Grunt ελήφθη στις 20.25 UTC (22.25 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη.

Δεδομένου ότι η τροχιά που ακολουθεί το Fobos-Grunt δεν ήταν γνωστή, ο σταθμός του Περθ στην Αυστραλία χρειάστηκε να τροποποιήσει την κεραία επικοινωνίας ώστε να εκπέμπει σήμα σε μια πολύ ευρεία δέσμη.

«Εστάλησαν εντολές που επέτρεψαν στον πομπό του σκάφους να ενεργοποιηθεί. Είδαμε τότε το σήμα να έρχεται στην κεραία μας. Πραγματοποιήσαμε επίσης ορισμένες ραδιομετρικές μελέτες ώστε να προσδιορίσουμε μια πιο ακριβή τροχιά» δήλωσε ο Δρ Κλάους-Γιούργκεν Σουλτζ, επικεφαλής των επίγειων σταθμών της ESA.

Για την Τετάρτη, η ESA προγραμματίζει δύο ακόμα απόπειρες επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα που λαμβάνονται διαβιβάζονται απευθείας στους Ρώσους.

Ακόμα όμως κι αν η επικοινωνία αποκατασταθεί, οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο το Fobos-Grunt απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα λίγο μετά την εκτόξευσή του.

Αν το πρόβλημα οφείλεται σε λανθασμένες εντολές, οι μηχανικοί της αποστολής ίσως προλάβουν να το διορθώσουν.

Αν όμως πρόκειται για μηχανική βλάβη, η Roscosmos θα πρέπει να αρχίσει να υπολογίζει πού μπορεί να πέσει το σκάφος όταν η τροχιά του αποσταθεροποιηθεί.

Η Ρωσία στο Φόβο. =D>

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, είχε το φιλόδοξο στόχο να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα από δορυφόρο άλλου πλανήτη.

H αποστολή εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου. Προγραμματιζόταν να φτάσει στη γειτονιά του Άρη τον Οκτώβριο του 2012 και να προσεδαφιστεί στο Φόβο λίγους μήνες αργότερα. Εκεί, θα ανέπτυσσε έναν μηχανικό βραχίονα που θα συνέλεγε σκόνη και μικρά βότσαλα συνολικού βάρους 200 γραμμαρίων.

Η κάψουλα με τα δείγματα θα εκτινασσόταν από το σκάφος για να πάρει το δρόμο της επιστροφής, ενώ ένα φασματόμετρο μάζας και άλλα όργανα θα παρέμεναν για μετρήσεις στην επιφάνεια του μικρού δορυφόρου.

Στο νέο εγχείρημα συμμετέχει και η Κίνα, η οποία ανέπτυξε το δορυφόρο Γινγκχούο-1 που οποίος θα απελευθερωνόταν από το Fobos-Grunt και θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

 

Νέα κατάταξη των κόσμων που ίσως κρύβουν ζωή. :cheesy:

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις συνθήκες που επικρατούν σε πλανήτες και φεγγάρια εντός και εκτός του ηλιακού μας συστήματος και δημιούργησαν έναν κατάλογο με εκείνους στους οποίους υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής.

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου είναι ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας και ο πλανήτης Gliese581g που βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού.

Οι δείκτες της ζωής

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο δείκτες στην μελέτη τους, έναν που αφορούσε ομοιότητες με τις γήινες συνθήκες και έναν σχετικό με συνθήκες που δεν υπάρχουν στην Γη αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και συντήρηση κάποιων μορφών ζωής.

«Το πρώτο ερώτημα είναι αν οι συνθήκες που επικρατούν στη Γη υπάρχουν και σε άλλους κόσμους γεγονός κρίσιμο από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι γήινες συνθήκες ευνοούν την ύπαρξη της ζωής. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες μπορούν να υποστηρίξουν μορφές ζωής που μπορεί να μην είναι γνωστές σε εμάς» αναφέρει ο Ντιρκ Σουλτζ Μάκιουτς, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο κατάλογος.

Οι ερευνητές έφτιαξαν τον κατάλογο των κόσμων που πιθανώς φιλοξενούν ζωή λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά δεδομένων όπως αν πρόκειται για βραχώδεις ή αέριους πλανήτες, το είδος της επιφάνειάς τους (π.χ αν είναι παγωμένη) αν διαθέτουν ατμόσφαιρα, αν διαθέτουν μαγνητικό πεδίο, αν διαθέτουν οργανικές ενώσεις και αν υπάρχουν εκεί διαλύτες σε υγρή μορφή οι οποίοι επιτρέπουν χημικές αντιδράσεις και διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία ζωής.

Οι «δικοί μας» υποψήφιοι

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα κατάλογο με τους κόσμους που έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν ήδη ή να μπορούν να αναπτύξουν στο μέλλον κάποιες μορφές ζωής. Όσον αφορά το ηλιακό μας σύστημα το πιθανότερο σημείο που μπορεί να υπάρχει ή να υπάρξει ζωή αργότερα είναι ο Τιτάνας.

Η εξερεύνηση του Τιτάνα από το διαστημικό σκάφος Cassini αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε μια μορφή που μοιάζει με εκείνη που βρισκόταν η Γη στα πρώιμα στάδια της ύπαρξης της.

Βασικότερο γεωλογικό χαρακτηριστικό του Τιτάνα είναι οι μεγάλες λίμνες μεθανίου οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες εξατμίζονται δημιουργώντας νέφη τα οποία στη συνέχεια ρίχνουν υπό μορφή βροχής υδρογονάνθρακες στην επιφάνεια «ζωντανεύοντας» εκ νέου τις λίμνες.

Το Cassini εντόπισε κάποιες βιοχημικές αντιδράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από την παρουσία εξωτικών μορφών μικροβιακής ζωής που έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν και να επιβιώνουν στον δορυφόρο του Κρόνου.

Σύμφωνα με την μελέτη ο Άρης και ο Ερμής είναι μετά τον Τιτάνα τα πιθανότερα σημεία ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.Οι εξωηλιακοί υποψήφιοι

Από τους περίπου 600 πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα εκείνος που σύμφωνα με την μελέτη συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει ζωή είναι ο Gliese 581g.

Πρόκειται για έναν πλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 20.5 ετών φωτός από εμάς και ανήκει σε ένα ηλιακό σύστημα που αποτελείται από 4 (πιθανώς και 5) πλανήτες. Άλλος ένας πλανήτης με υψηλές πιθανότητες για ύπαρξη ζωής είναι ο HD 69830d, ένας πλανήτης αερίου στο μέγεθος του Ποσειδώνα που βρίσκεται στον αστερισμό της Πρύμνης σε απόσταση περίπου 1400 ετών φωτός από εμάς.

Βίντεο:

ECC7CD5DED34AF54BC4543D3F401C637.jpg.c7ed98c39a2c8c09a0e559727088dfe7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Οι προσπάθειες της ESA για επικοινωνία με τη Ρωσική αποστολή Phobos-Grunt. :cheesy:

Μετά τη λήψη του πρώτου σήματος την περασμένη Τρίτη, στις 23 Νοεμβρίου, η ΕSA κατάφερε να αποκαταστήσει την επικοινωνία με το Ρωσικό διαστημόπλοιο Phobos-Grunt. Τα δεδομένα που λήφθησαν από το σταθμό του Περθ στην Αυστραλία στάλθηκαν στη συνέχεια στο κέντρο ελέγχου της αποστολής για ανάλυση.

Η κεραία επικοινωνίας διαμέτρου 15 μέτρων που έχει εγκατασταθεί στο σταθμό της ΕSA στο Περθ της Αυστραλίας χρειάστηκε να τροποποιηθεί κατάλληλα πριν να χρησιμοποιηθεί τη νύχτα της 23 προς 24 Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν πέντε απόπειρες επικοινωνίας μεταξύ 22.19 και 6.08 ώρα Ελλάδος.

Οι ομάδες ειδικών της ΕSA στο σταθμό της Αυστραλίας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Darmstadt της Γερμανίας κατέγραψαν προς μεγάλη τους ευχαρίστηση ένα δυνατό σήμα κατά τη διάρκεια της πρώτης διέλευσης του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt πάνω από το Περθ.

«Κατά την πρώτη διέλευση του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt, το σύστημα εκπομπής ραδιο-σημάτων τέθηκε σε λειτουργία και μπορέσαμε να λάβουμε δεδομένα τηλεμετρίας», εξηγεί ο Wolfgang Hell, που συντονίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕSA στη Ρωσική αποστολή.

Το δεδομένα τηλεμετρίας συνήθως περιλαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση του διαστημοπλοίου, αλλά και τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του.

«Τα σήματα που λήφθησαν από το διαστημόπλοιο ήταν ισχυρότερα από αυτά που είχαν ληφθεί στις 22 Νοεμβρίου, καθώς η τροχιακή θέση του είχε προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια.»

Η δεύτερη διέλευση του διαστημοπλοίου Phobos-Grunt ήταν μικρότερης διάρκειας, και για το λόγο αυτό, ενώ στάλθηκε μία σειρά από εντολές, δεν αναμενόταν κάποιο σήμα πίσω. Ούτε στη διάρκεια των επόμενων τριών διελεύσεων, το πρωί της 24 Νοεμβρίου, λήφθηκε κάποιο σήμα.

Οι ειδικοί της ESA συνεργάζονται με τους υπεύθυνους της Ρωσικής αποστολής

Η στενή συνεργασία των ειδικών της ESA με τους υπεύθυνους της αποστολής Phobos-Grunt είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της κατάστασης του διαστημοπλοίου, και ειδικότερα του συστήματος επικοινωνίας του. Στη διάρκεια των πρώτων δύο περασμάτων του πάνω από την Αυστραλία, δύο κεραίες επικοινωνίας ήταν στραμμένες προς το Περθ, οπότε λήφθησαν τα πρώτα σήματα.

Στη συνέχεια, η θέση του διαστημοπλοίου άλλαξε, και παρά της τροποποιήσεις στην κεραίας επικοινωνίας στο σταθμό του Περθ, δεν λήφθηκε κανένα σήμα.

«Οι Ρώσοι συνεργάτες μας θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για να σχεδιάσουν την επόμενη προσπάθεια επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο, τις εντολές που θα σταλούν το βράδυ της 24 Νοεμβρίου», σημείωσε ο Manfred Warhaut, οποίος εποπτεύει τη λειτουργία των αποστολών της ESA.

Οι προσπάθειες επικοινωνίας συνεχίστηκαν χωρίς επιτυχία

Παρά τις προσπάθειες των ειδικών της ESA να επακτήσουν επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Phobos-Grunt τη νύχτα της 24 προς 25 Νοεμβρίου, στη διάρκεια πέντε νέων περασμάτων πάνω από το σταθμό του Περθ, κανένα νέο σήμα δεν λήφθηκε.

Οπτική επαφή με το διαστημόπλοιο υπήρξε αρχικά στις 22.12 ώρα Ελλάδος και η τελευταία δυνατότητα για επικοινωνία ήταν τις 6.04 ώρα Ελλάδος. Κάθε πέρασμα του διαστημοπλοίου είχε διάρκεια μόλις 6 - 8 λεπτά, που δυσκόλευε την αποστολή εντολών και τη λήψη απάντησης από το Phobos-Grunt.

Σύμφωνα με επίγειες παρατηρήσεις, ωστόσο, η τροχιά του διαστημοπλοίου έχει σταθεροποιηθεί.

«Αυτό σημαίνει ότι ο προσανατολισμός του διαστημοπλοίου είναι επίσης σταθερός, και θα επιτρέψει την επανάκτηση της επικοινωνίας. Οι ειδικοί θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατεύθυνση προς την οποία εκπέμπουν οι κεραίες επικοινωνίας του», κατέληξε ο Manfred Warhaut.

Στην φωτογραφία η κεραία επικοινωνίας στο σταθμό της ESA του Περθ.

 

 

Στις 24/11/2011 εγραφα για "Νέα κατάταξη των κόσμων που ίσως κρύβουν ζωή" :cheesy:

Καποιοι πίνακες ειναι αρκετά διαφωτιστικοί!!!

 

Δείκτης Γήινης Ομοιότητας. =D>

■Γη – 1.00

 

■Gliese 581g – 0.89

 

■Gliese 581d – 0.74

 

■Gliese 581c – 0.70

 

■Άρης – 0.70

 

■Ερμής – 0.60

 

■HD 69830 d – 0.60

 

■55 Cnc c – 0.56

 

■Σελήνη – 0.56

 

■Gliese 581e – 0.53

Πλανητικός Δείκτης Κατοικησιμότητας \:D/

■Τιτάνας – 0.64

 

■Άρης – 0.59

 

■Ευρώπη – 0.49

 

■Gliese 581g – 0.45

 

■Gliese 581d – 0.43

 

■Gliese 581c – 0.41

 

■Δίας – 0.37

 

■Κρόνος – 0.37

 

■Αφροδίτη – 0.37

 

■Εγκέλαδος – 0.35

 

Ο πρώτος δείκτης της Γήινης Ομοιότητας κατατάσσει τους πλανήτες και τα φεγγάρια ανάλογα με το πώς μοιάζουν με τη Γη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, την πυκνότητα και την απόσταση από το μητρικό άστρο.

Ο δεύτερος δείκτης, ο Πλανητικός Δείκτης Κατοικησιμότητας (PHI), εξετάζει άλλους παράγοντες. Δηλαδή, αν ο πλανήτης έχει βραχώδη ή παγωμένη επιφάνεια, αν έχει ατμόσφαιρα ή μαγνητικό πεδίο.

Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμη η ενέργεια που απαιτείται από κάθε είδους οργανισμό είτε μέσω του φωτός από το γονικό άστρο του είτε μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παλιρροιακή ευκαμψία, με την οποία οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με ένα άλλο αντικείμενο μπορεί να θερμάνουν ένα πλανήτη ή ένα φεγγάρι εσωτερικά.

Και τέλος ο PHI παίρνει υπόψη την Χημεία – όπως το αν υπάρχουν υγροί οργανικοί διαλύτες που είναι απαραίτητοι για τις χημικές αντιδράσεις της «ζωής».

Η μέγιστη τιμή για το Δείκτη Γήινης Ομοιότητας είναι 1.00 για τη Γη βεβαίως. Η υψηλότερη τιμή για σώματα πέρα από το ηλιακό μας σύστημα έχει ο εξωπλανήτης Gliese 581g (η ύπαρξη του οποίου είναι υπό αμφισβήτηση από μερικούς αστρονόμους), με 0.89 και ο Gliese 581d, με μία τιμή ESI 0.74.

Το σύστημα Gliese 581 έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους αστρονόμους και αποτελείται από τέσσερις – ή και πέντε – πλανήτες σε τροχιά γύρω από έναν ερυθρό νάνο αστέρι.

Ο εξωπλανήτης HD 69830 d είναι στο μέγεθος του Ποσειδώνα και σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι στον αστερισμό Puppis. Έχει υψηλό σκορ γιατί θεωρείται ότι βρίσκονται στη λεγόμενη ζώνη Goldilocks (Χρυσομαλλούσα) – την περιοχή όπου οι θερμοκρασίες της επιφάνειας δεν είναι ούτε πολύ ζεστές ούτε πολύ κρύες για να είναι το νερό σε υγρή μορφή.

Τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχει ενταθεί. Το τηλεσκόπιο Kepler της NASA, που βρίσκεται σε τροχιά από το 2009, έχει βρει πάνω από 1.000 πλανήτες δυνητικά υποψήφιους μέχρι στιγμής.

Τα μελλοντικά τηλεσκόπια μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ακόμα και τους λεγόμενους βιοδείκτες, από το φως που εκπέμπεται από μακρινούς πλανήτες, όπως η παρουσία της χλωροφύλλης που αποτελεί μια βασική χρωστική ουσία στα φυτά.

 

 

Αστρική «υπερφυσαλίδα» παράγει κοσμική ακτινοβολία. :cheesy:

Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα νεφέλωμα που «γεννά» νέα άστρα είναι επίσης ο τόπος παραγωγής κοσμικής ακτινοβολίας, ενός εντυπωσιακού φαινομένου που παραμένει μυστηριώδες για την επιστήμη. Πρόκειται για το νεφέλωμα Cygnus X, στον αστερισμό του Κύκνου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εργοστάσιο παραγωγής» νέων άστρων.

Η κοσμική ακτινοβολία

Οι κοσμικές ακτίνες ή κοσμική ακτινοβολία είναι μία κατηγορία ακτινοβολίας που αποτελείται από σωματίδια υψηλών ενεργειών τα οποία παράγονται σε κάποιες περιοχές του Σύμπαντος πολύ μακριά από τη Γη. Το πώς παράγεται η κοσμική ακτινοβολία παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Πιστεύουν ότι οι εκρήξεις σουπερνόβα (η αυτοκαστροφή ενός άστρου) βοηθούν τις κοσμικές ακτίνες να ταξιδεύουν με τρομερές ταχύτητες στο Διάστημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν παραχθεί κοσμική ακτινοβολία σε αποστάσεις μικρότερες των 6.500 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο και η λάμψη των κοσμικών ακτίνων φθάσει στη Γη τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τον πλανήτη μας. Ακόμη και αν η λάμψη διαρκέσει για ελάχιστα δευτερόλεπτα οι συνέπειες της θα είναι ανυπολόγιστες και θα διαρκέσουν μέχρι και για 15 χρόνια.

Η «υπερφυσαλίδα».

Πριν από πέντε χρόνια αστρονόμοι εντόπισαν κοσμικές ακτίνες που φαινόταν να έρχονται από την περιοχή που βρίσκεται το νεφέλωμα Cygnus X. Το νεφέλωμα ανήκει σε μια κατηγορία νεφελωμάτων που οι επιστήμονες ονομάζουν «αστρικές υπερφυσαλίδες». Το γεγονός δεν σήμαινε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο νεφέλωμα ήταν η πηγή των ακτίνων επειδή οι κοσμικές ακτίνες επηρεάζονται από τα μαγνητικά πεδία που μπορούν να εκτρέψουν την πορεία τους μέσα στο Διάστημα.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Diderot στο Παρίσι έστρεψαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi, που εντοπίζει ακτίνες γάμμα, στο Cygnus X που έχει διάμετρο 100 ετών φωτός. Οι ακτίνες γάμμα παράγονται όταν οι κοσμικές ακτίνες αλληλεπιδρούν με την ύλη ή το φως και ο συγκεκριμένος τύπος ακτίνων δεν επηρεάζεται από τα μαγνητικά πεδία.

Το ασχημόπαπο-γάμμα.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι στο εσωτερικό του νεφελώματος υπάρχει έντονη παρουσία ακτίνων γάμμα. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακτίνες γάμμα έχουν σχηματίσει μέσα στο νεφέλωμα μια περιοχή υψηλής λαμπρότητας η οποία μοιάζει με πάπια. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συγκεκριμένες ακτίνες γάμμα φαίνεται ότι είναι «φρέσκες» γεγονός το οποίο σημαίνει ότι βρίσκονται ακόμη πολύ κοντά στην πηγή της δημιουργίας τους η οποία δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός του νεφελώματος.

«Υπάρχει ένα ασχημόπαπο μέσα σε ένα κύκνο» αναφέρει η Ιζαμπέλ Γκρενιέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η εκπομπή ακτίνων γάμμα μέσα από κάποια υπερφυσαλίδα. Πιστεύω ότι αν κοιτάξουμε προσεκτικά μέσα και σε άλλες υπερφυσαλίδες θα διαπιστώσουμε την παρουσία κοσμικής ακτινοβολίας» αναφέρει ο Μπομπ Μπινς, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον που δεν μετείχε στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

http://www.youtube.com/watch?v=egdyKjF2mrg&feature=player_embedded

1477355355_IMG_3443-5_medium1.jpg.b7bd0e9542b89425ec3a22de81ad1d3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Οι «Σογιούζ» σε θέση εκκίνησης. :cheesy:

Ο πιό αξιόπιστος στον κόσμο πύραυλος-φορέας «Σογιούζ» θα αξιοποιήσει την τέταρτη εξέδρα εκτόξευσης, η οποία κατασκευάζεται στο κοσμοδρόμιο «Βοστότσνι» («Ανατολικό») στην περιοχή Αμούρ.

Η πρώτη μη επανδρωμένη εκτόξευση από το νέο κοσμοδρόμιο προγραμματίζεται για το 2015 και επανδρωμένη – το 2018. Στην υλοποίηση του προγράμματος του κοσμοδρομίου συμμετέχει ενεργά η επιχείρηση S.P. KOROLEV ROCKET AND SPACE CORPORATION «ENERGIA»

στη Σαμάρα, η οποία παράγει αυτούς τους πυραύλους.

http://www.energia.ru/

Ο πρώτος «Σογιούζ» είχε κατασκευαστεί το 1966. Και οι εκτοξεύσεις των «Σογιούζ» άρχισαν στο Μπαϊκονούρ – αρχαιότερη σοβιετική εξέδρα. Σήμερα το κοσμοδρόμιο αυτό το ενοικιάζει η Ρωσία από το Καζαχστάν. Πύραυλοι εκτοξεύονταν και από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στην περιοχή Αρχάγγελσκ. Και από φέτος το φθινόπωρο το γεωγραφικό εύρος των εκτοξεύσεων του «Σογιούζ» καλύπτει το Νότιο Ημισφαίριο. Τον Οκτώβριο από το κοσμοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα πύραυλος φορέας έθεσε σε τροχιά δύο δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης «Γαλιλαίος».

Το κοσμοδρόμιο Κουρού είναι βολικό από την άποψη ότι βρίσκεται σχεδόν στον Ισημερινό. Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από την εξέδρα του, αποκτούν επιπρόσθετη ταχύτητα. Έτσι οι «Σογιούζ» μπορούν να μεταφέρουν σε τροχιά φορτίο μιάμιση φορά βαρύτερο σε σύγκριση με τις δυνατότητες του Μπαϊκονούρ.

Όταν λειτουργήσει το «Βοστότσνι», θα χρειαστούν πολύ περισσότεροι πύραυλοι-φορείς, εφόσον θα τους περιμένουν παράλληλα σε 4 κοσμοδρόμια. Ο Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης «CSKB-Progress» στη Σαμάρα Αλεξάντρ Κιρίλιν δεν αμφιβάλλει ότι η επιχείρηση θα ανταπεξέρθει σ΄ αυτό το φόρτο:

- Ετοιμαζόμαστε για σχέδιο παραγωγής σειρών «Σογιούζ-2». Και πρέπει να πετύχουμε την εφαρμογή προγράμματος παραγωγής 20-22 πυραύλων το χρόνο οι οποίοι, βέβαια, θα καλύψουν τις ανάγκες και των 4 κοσμοδρομίων.

Σήμερα αυξάνεται η ανάγκη από διαστημικές συσκευές ελαφριάς τάξης. Οι εκτοξεύσεις τους είναι φθηνότερες, μάλιστα μπορούν να εκτελούν σχεδόν εξίσου ευρύ φάσμα αποστολών, όπως και βαρύτερες συσκευές. Η επιχείρηση της Σαμάρας ανταποκρίθηκε σ΄ αυτή την τάση και απάντησε με νέο ελαφρό μοντέλο. Πρόκειται για τον «Σογιούζ-2-1Β». Είναι αναμφίβολο ότι γι΄αυτούς τους πυραύλους είναι ανοικτός ο πλατύτερος δρόμος προς το μέλλον. Η αξιοπιστία των πυραύλων έχει δοκιμαστεί από το χρόνο.

Στις 1779 εκτοξεύσεις που έγιναν σε όλα τα χρόνια αναλογούν 77 τυπικά αποτυχημένες. Σ΄ αυτό το δείχτη ο «Σογιούζ» είναι καλύτερος από οποιοδήποτε άλλο πύραυλο.

 

Πρόσκληση προς τα ΜΜΕ: Το πλήρωμα του Mars500 επισκέπτεται τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. :cheesy:

Μετά από 17 μήνες φανταστικού ταξιδιού προς τον κόκκινο πλανήτη, οι Romain Charles και Diego Urbina, μέλη του πληρώματος Mars500, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην Ευρώπη.

Οι πρώτοι σταθμοί του ταξιδιού τους θα είναι το Παρίσι, η Ρώμη και η Μαδρίτη.

Την «προσγείωσή» τους στη Μόσχα στις 4 Νοεμβρίου ακολούθησαν σειρά ιατρικών ελέγχων, αλλά και αξιολόγηση της ψυχολογικής τους κατάστασης. Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν παρατηρήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στο μέλλον τόσο αστροναύτες, όσο και άλλους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε απομόνωση.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στις 12.00 ώρα Ελλάδος, ο υπεύθυνος του προγράμματος Mars500, Patrick Sundblad θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα και στη συνέχεια, οι δύο εθελοντές «αστροναύτες» θα μιλήσουν για τις εμπειρίες που τους προσέφερε η απομόνωσή για 520 ημέρες στις ειδικά διαμορφωμένες για το πρόγραμμα εγκαταστάσεις.

Η συνέντευξη τύπου θα μεταδωθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΕSA, www.esa.int, σε δύο γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά.

Στις 6 Δεκεμβρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδος, οι Romain Charles και Diego Urbina θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο Boscolo Aleph της Ρώμης με δημοσιογράφους, και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στο Tweeetup που θα ξεκινήσεις στις 12.30.

Στις 7 Δεκεμβρίου, στις 11.30 ώρα Ελλάδος, ο Diego Urbina θα συζητήσει με δημοσιογράφους καθώς και φοιτητές στα γραφεία της ESA στη Villanueva de la Cañada, στην Ισπανία.

Λεπτομέρειες και οπτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος Mars500:

http://www.esa.int/Mars500

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο:

Για τη συνέντευξη τύπου στο Παρίσι

ESA Media Relations Office

Communication Department

Tηλ: + 33 1 53 69 72 99

Fax: + 33 1 53 69 76 90

Email: media@esa.int

 

Για τη συνέντευξη τύπου στη Ρώμη

ESA ESRIN Communication Office

Franca Morgia

Fax: +39 06 941 80 842

Tηλ: +39 06 941 80 951

Email: Franca.Morgia@esa.int

 

Για τη συνέντευξη τύπου στη Μαδρίτη

ESA ESAC Communication Office

Beatriz Arias

Tηλ: +34 91 813 13 59

Fax: +34 91 813 12 19

E-mail: comunicacionesac@esa.int

 

 

Για κλείσιμο κατι πολυ όμορφο για ολους εμάς τους ΓΗΙΝΟΥΣ.

Είμαστε ευγνώμονες… :cheesy: :cheesy: :cheesy:

http://www.physics4u.gr/blog/?p=4265

earth.jpg.4314e93464631bcd75f84dd2612793d8.jpg

1531876974_DSC9305_medium1.jpg.837146a0b760559c1447afe4a6820182.jpg

t_t_102259784_112_193.jpg.708a68b2691be0e142ceab93e51f7c4b.jpg

4RIAN_00456714_LR_ru.jpg.015136e54cbc4ed75f60cac0c5ddee8d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σκουλήκια «οδηγοί» της αποίκησης στο διάστημα. :cheesy:

Ένα είδος σκουληκιών που έχει κοινά βιολογικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο έζησε και αναπαράχθηκε χωρίς προβλήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η μελέτη τους προσφέρει σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες για την προσπάθεια αποίκησης του ανθρώπου σε άλλους κόσμους.

Τα διαστημικά σκουλήκια.

Ανάμεσα στα φορτία του διαστημικού λεωφορείου Discovery προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση ήταν και ένα κουτί που περιείχε 4 χιλιάδες σκουλήκια Caenorhabditis elegans.

Το συγκεκριμένο είδος έχει πολλές βιολογικές ομοιότητες με τον άνθρωπο και οι ερευνητές που θα παρακολουθούσαν τη διαβίωση τους στις διαστημικές συνθήκες ήθελαν να μάθουν στοιχεία που σχετίζονταν με τον στόχο του ανθρώπου να ζήσει κάποια στιγμή και μακριά από τη Γη.

Άλλωστε πολλοί ειδικοί προεξέχοντος του Στίβεν Χόκιγκ πιστεύουν ότι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται από την αποίκηση του σε άλλους κόσμους αφού διάφοροι παράγοντες μπορούν τους επόμενους αιώνες να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Τα εμπόδια και η έρευνα.

Η Γη προσφέρει ιδανικές για συνθήκες για τον άνθρωπο αλλά είναι γνωστό ότι στο διάστημα παράγοντες όπως η υψηλή ακτινοβολία και η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζουν αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ μελέτησαν την πορεία της ζωής των σκουληκιών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη του C.elegans από την στιγμή που βρίσκονταν στο αυγό τους μέχρι και την ενηλικίωση τους δεν είχε διαφορές από την ανάπτυξη στις γήινες συνθήκες. Το ίδιο φυσιολογική ήταν και η διαδικασία αναπαραγωγής τους που δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα ή παρενέργεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 12 γενιές C.elegans και τα ευρήματα είναι σημαντικά αφού οι ειδικοί μπορούν να μελετήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις της μακροχρόνιας παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα.

«Αν και ακούγεται παράξενο πολλές οι ίδιες βιολογικές αλλαγές που γίνονται στον άνθρωπο κατά την παραμονή του στο διάστημα γίνονται και στα C.elegans. Διαπιστώσαμε μέσα από την έρευνα μας ότι τα C.elegans μπορούν να αναπτυχθούν ομαλά και να αναπαραχθούν επίσης ομαλά ευρισκόμενα σε διαστημικές συνθήκες για χρονικό διάστημα ανάλογο με εκείνο που θα χρειαστεί ένα σκάφος με ανθρώπους να ταξιδέψει από την Γη σε κάποιο άλλο πλανήτη» αναφέρει ο Ναθάνιελ Σβέζικ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Interface που είναι έντυπο της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας.

Τα C.elegans.

Τα σκουλήκια C.elegans ήταν ο πρώτος πολυκύτταρος οργανισμός στον οποίο έγινε χαρτογράφηση του γονιδιώματος του. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες πολλά από τα περίπου 20 χιλιάδες γονίδια έχουν λειτουργίες όμοιες με αυτές ανθρώπινων γονιδίων. Για αυτό και τα C.elegans αποτελούν πολύ συχνά αντικείμενο ερευνών που σχετίζονται με την καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη των C.elegans στο διάστημα υποστηρίζουν ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά στοιχεία στις έρευνες που διεξάγει η επιστημονική κοινότητα για το αν και πώς μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος σε άλλους πλανήτες και ειδικά σε εκείνους με μη ευνοϊκές συνθήκες όπως ο Άρης.

Επίσης τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι είναι πιθανό κάποιες σύνθετες μορφές ζωής όπως τα σκουλήκια να έχουν αναπτυχθεί και να ζουν σε άλλους πλανήτες ή φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος ενώ μέχρι σήμερα αναζητούνται βακτηριακές και μικροβιακές μορφές ζωής.

 

Μικρές ειδήσεις. :cheesy:

Αλλαγή της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Την 30 Νοεμβρίου 23:11 GMT του 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα υποστήριξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έγινε διόρθωση της τροχιάς του.

Όλες οι εργασίες έγιναν από τη διοίκηση του ρωσικού τμήματος του κεντρικού σταθμού, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ενσωματώνεται σε αυτό από την αποστολή Control Center Research Institute.

Μετά τον ελιγμό, οι παράμετροι τροχιάς του ΔΔΣ είχαν ως εξής:

• Το ελάχιστο ύψος από την επιφάνεια της Γης - 376,8 χιλιομέτρα.

• Το μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 428,4 χιλιομέτρα.

• Περίοδος - 92,34 λεπτά?

• κλίση - 51,66 μοίρες.

Μια άλλη διόρθωση της τροχιάς του ISS έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Θα καταστεί οριστική σύμφωνα με μια σειρά από ελιγμούς με σκοπό τη δημιουργία καταλληλης θέσης εργασίας του τροχιακού σταθμού πριν από την πτήση του "Soyuz TMA-03M», η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 

 

Η εκτόξευση του δορυφόρου Globalstar-2 μετατέθηκε.

Η Ρωσία μετέθεσε την εκτόξευση του πυραύλου-φορέα «Σογιούζ-2-1Α» με έξι αμερικανικούς δορυφόρους επικοινωνίας χαμηλής τροχιάς Globalstar-2 από τις 5 στις 28 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Η εκτόξευση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του παραγγελιοδότη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

Εκτός αυτού, το Δεκέμβριο η «Roskosmos» σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις των διαστημοπλοίων Luch-5 και Amos-5 (11 Δεκεμβρίου), του μεταγωγικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου «Σογιούζ ΤΜΑ-Ο3Μ» (21 Δεκεμβρίου), και του δορυφόρου επικοινωνίας NSS-14 (26 Δεκεμβρίου). Όλες οι εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

 

Η Κίνα τοποθέτησε σε τροχιά τον δορυφόρο Yaogan 13.

Η Κίνα τοποθετησε με επιτυχία σε τροχιά τον δορυφόρο εξ’ αποστάσεων βολιδοσκόπησης της Γης Yaogan 13.

Όπως μετέδωσε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας η εκτόξευσή του έγινε με τη βοήθεια του πυραύλου-φορέα Changzheng-2B από το κοσμοδρόμιο Ταϊγιουάν στη βόρεια επαρχία Σανσί.

Ο δορυφόρος προορίζεται για την πραγματοποίηση επιστημονικών πειραμάτων, την παρακολούθηση των πόρων της γής, των καλιεργειών, καθώς επίσης και για την πρόγνωση θεομηνιών.

Η σημερινή εκρόξευση έγινε ήδη η 13η από το 2006, όταν η Κίνα τοποθέτησε σε τροχιά τον πρώτο της δορυφόρο εξ' αποστάσεως βολιδοσκόπησης της Γης της σειράς Yaogan.

4xin_09f08381de9b4cac89b24b77d7c02ed6.jpg.8e116473526081ada71917c5f55017b9.jpg

4RIA-782158-Preview.jpg.6c52e1dc068f2a3e688ce3003c8c5580.jpg

1320146273.jpg.91e3ff6a8aa9c4c9ee3fa14ff8fc2d5d.jpg

877D2EA2173C93EBB7CFB768A4A32EBC.jpg.98adc224f40a16647f948ea47f571bf4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Κολασμένη «Σούπερ-Γη» στην διαστημική μας γειτονιά. :cheesy:

Διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler έναν ακόμη εξωηλιακό πλανήτη. Ο Kepler 21-b, όπως αυτός ονομάστηκε, ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που, λόγω του μεγέθους τους, έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «Σούπερ-Γη». Όμως ο πλανήτης βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και θεωρείται απίθανο να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Ο νέος πλανήτης.

Την ανακάλυψη έκανε πολυμελής ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες του Ames Research Center της NASA.

Ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς, έχει ακτίνα περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και μάζα περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας.

Όμως ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο (το HD 179070) και έτσι είναι απίθανο αν όχι αδύνατο να διαθέτει ζωή αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά του αγγίζουν τους 1700 βαθμούς Κελσίου!

Ο Kepler 21-b βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε εκατομμυρίων χλμ από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από αυτό σε 2.8 μέρες. Ο Ερμής που επίσης θεωρείται αφιλόξενος για τη ζωή βρίσκεται σε απόσταση 57 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο.

Το Kepler.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Τα στοιχεία που έχει στείλει τους τελευταίους μήνες είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το Σύμπαν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler,

ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα.

Από αυτούς τους 50 δις πλανήτες υπολογίζεται ότι 500 εκατομμύρια πλανήτες βρίσκονται στις λεγόμενες φιλόξενες ζώνες,{ζώνη Goldilocks (Χρυσομαλλούσα)} είναι δηλαδή σε ιδανική απόσταση από το μητρικό τους άστρο (ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά) ώστε να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. Όπως είναι ευνόητο το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Στην φωτογραφία καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 21-b.

 

Μικρές ειδήσεις. :cheesy:

Εγκρίθηκε το πλήρωμα της νέας αποστολής στο ΔΔΣ.

Η διυπηρεσιακή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στην Αστρούπολη (περίχωρα της Μόσχας) τις συνθέσεις του βασικού και του αναπληρωτικού πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz TMA-03M, που θα πετάξει προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 21 Δεκεμβρίου.

Μέλη του βασικού πληρώματος είναι ο Ρώσος Ολέγκ Κονονένκο, ο Αμερικανός Ντόναλντ Πέτιτ (Donald Pettit) και ο Ολλανδός Αντρέ Κάουπερς (Andre Kuipers).

Στις 29 και στις 30 Νοεμβρίου αυτοί οι κοσμοναύτες, καθώς επίσης και οι αναπληρωτές τους έκαναν ολοκληρωτικές ασκήσεις σε μακέτες του ρωσικού τμήματος του ΔΔΣ και του επανδρωμένου διαστημοπλοίου ψηφιακής σειράς Soyuz TMA-M. Η διαστημική αποστολή του βασικού πληρώματος στο ΔΔΣ θα διαρκέσει για 5 σχεδόν μήνες.

 

Η Κίνα δημιουργεί παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Η Κίνα τοποθέτησε σε διαστημική τροχιά ένα δορυφόρο του συστήματος παγκόσμιας πλοήγησης Beidou.

Η εκτόξευσή του έγινε με τη βοήθεια του πυραύλου-φορέα Long March-3A από το κοσμοδρόμιο Xichang στη δυτική επαρχία Sichuan.

Η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει δικό της ανεξάρτητο παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης όμοιου με το αμερικανικό GPS, το ευρωπαϊκό Galileo και το ρωσικό GLONASS. Ως το 2012 το κινέζικο σύστημα θα μπορεί να καλύψει την περιοχη της Ασίας και του Ειρηνικού ωκεανού και ως το 2020, όταν ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξηθεί ως 30, το σύστημα Beidou θα λειτουργεί ως παγκόσμιο.

4RIA-776332-Preview.jpg.6ab5e8b4410c46bc9f95db21753a4160.jpg

49EBAA8890D933E2E7BFB4C7BB1A8C35.jpg.0e62adbe6ae6341e5bf9932a66565af3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, τα Voyager βλέπουν καθαρά τον Γαλαξία. :cheesy:

Έπειτα από τρεις δεκαετίες ταξιδιού, τα δίδυμα σκάφη Voyager βρίσκονται τόσο μακριά από τον Ήλιο ώστε μπορούν πλέον να ανιχνεύσουν ένα είδος ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα αστρικά μαιευτήρια του Γαλαξία μας.

Οι νέες παρατηρήσεις της ιστορικής αποστολής, οι οποίες δημοσιεύονται στο Science, επιβεβαιώνουν τις θεωρητικές προβλέψεις για το σχηματισμό νέων άστρων στον Μίλκι Ουέι. Ανοίγουν επίσης το δρόμο για την αναγνώριση των αρχαίων γαλαξιών όπου γεννήθηκαν τα πρώτα άστρα του Σύμπαντος.

Πέρα από τη λάμψη του Ήλιου.

Τα δύο σκάφη Voyager αναχώρησαν το 1977 για να μελετήσουν τους γιγάντιους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Ξεπέρασαν όμως κατά πολύ τις προσδοκίες και πλέον βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα, στο όριο του διαστρικού κενού.

Η μεγάλη απόσταση σημαίνει ότι τα όργανα των Voyager που αναλύουν το υπεριώδες φως δεν «τυφλώνονται» από την λάμψη του Ήλιου.

Μπορούν έτσι να ανιχνεύσουν ένα είδος ακτινοβολίας που πηγάζει από τον Μίλκι Ουέι και ονομάζεται «εκπομπή Λάιμαν-άλφα». Το σήμα αυτό είναι ουσιαστικά μια αόρατη λάμψη που εκπέμπεται από άτομα υδρογόνου όταν φωτίζονται από την ακτινοβολία νεογέννητων άστρων.

«Η ακτινοβολία αυτή είναι το ίχνος που αφήνει η γέννηση θερμών άστρων» εξηγεί η Ροζίν Λαλμόν του Παρατηρητηρίου των Παρισίων, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης.

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι δεν είχαν καταφέρει να ανιχνεύσουν την εκπομπή Λάιμαν-άλφα από τον ίδιο τον Γαλαξία μας, αφού τα επίγεια όργανα δεν βλέπουν μέσα από την «ομίχλη» της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Είναι σαν να αρχίζουμε να βλέπουμε το φως ενός κεριού μέσα σε ένα κατάφωτο δωμάτιο» σχολιάζει η Λαλμόν.

Ματιά στα πρώτα άστρα.

Οι αστρονόμοι είχαν βέβαια καταφέρει να καταγράψουν ακτινοβολία Λάιμαν-άλφα από άλλους γαλαξίες, καθώς η κίνηση των γαλαξιών αυτών μετατοπίζει το μήκος κύματος της ακτινοβολίας σε περιοχές του φάσματος που μπορούμε να παρατηρήσουμε.

Όμως η εκπομπή Λάιμαν-άλφα από τον δικό μας Μίλκι Ουέι ήταν μια θεωρητική πρόβλεψη που έπρεπε να επιβεβαιωθεί, προκειμένου να βελτιωθούν τα μοντέλα των αστροφυσικών για το σχηματισμό νέων άστρων.

Ο απώτερος στόχος είναι φιλόδοξος: «Να ανιχνεύσουμε την αίγλη των πρώτων άστρων του νεαρού Σύμπαντος. Επομένως η καταγραφή της εκπομπής Λάιμαν-άλφα από τους πιο μακρινούς γαλαξίες, όπως και η σωστή ερμηνεία του σήματος, θα είναι μεγάλες προκλήσεις» λέει η Λελμόν.

Τα ιστορικά σκάφη Voyager βοήθησαν για ακόμα μια φορά στην εξέλιξη της αστρονομίας, η συμβολή τους όμως φαίνεται ότι πλησιάζει σε ένα τέλος:

Με την ενέργεια των γεννητριών τους να τελειώνει, το υπεριώδες φασματόμετρο του Voyager 2 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σύντομα και στο Voyager 1.

 

Μικρές ειδήσεις. :cheesy:

Οριστικά χαμένο για την ESA το Phobos-Grunt, δεν εγκαταλείπουν (ακόμη) οι Ρώσοι. :cheesy:

Η άτυχη αποστολή του Phobos-Grunt ήρθε μετά από χρόνια απουσίας της Ρωσίας από τις ερευνητικές αποστολές.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) εγκατέλειψε την έρευνα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Phobos-Grunt, που λόγω προβλήματος παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να κατευθυνθεί για τον Άρη, ωστόσο οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τις προσπάθειες.

Σε ανακοίνωση της η ESA επισημαίνει ότι η ανταπόκριση του Phobos-Grunt σε εντολές από το έδαφος (πέρα από μία σύντομη επικοινωνία) δεν έγινε εφικτή και όλα τα τεχνικά μέσα έχουν πλέον εξαντληθεί.

Οι προσπάθειες των ρωσικών διαστημικών Αρχών θα συνεχίζονταν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά και μέσα στο προσεχές διάστημα θα καταπέσει στην ατμόσφαιρα και θα καεί το διάστημα ανάμεσα στο τέλος Δεκεμβρίου και το τέλος Φεβρουαρίου. Αν καταφέρουν να αποκαταστήσουν επαφή και αν ανταποκριθεί σε εντολές θα μπορούσαν να το «παρκάρουν» σε μία υψηλότερη τροχιά οπότε θα καθυστερήσει η πτώση στη Γη.

Η αποστολή του Phobos-Grunt προέβλεπε να φτάσει στον Φόβο, το μεγαλύτερο από τους δύο μικρούς δορυφόρους του Άρη, και να πάρει ένα δείγμα εδάφους που θα μεταφέρει ξανά στη Γη για μελέτη. Ωστόσο ένα πρόβλημα στους πυραύλους το καθήλωσε σε τροχιά αντί να του δώσει πορεία προς τον κόκκινο πλανήτη.

Η αποτυχία της ρωσικής διαστημικής υπηρεσία στην πρώτη αποστολή αυτού του τύπου μετά από πολλά χρόνια κινητοποίησε και τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος προανήγγειλε έρευνα.

«Οι πρόσφατες αποτυχίες είναι πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα μας» είπε για να προσθέσει: «Αυτό δεν σημαίνει ότι συνέβη κάτι τραγικό, σημαίνει όμως ότι πρέπει να κάνουμε λεπτομερή έρευνα και να τιμωρήσουμε τους ενόχους.

» Δεν λέω να στήσουμε ανθρώπους στον τοίχο, όπως έκανε ο Στάλιν», συνέχισε για να διευκρινίσει ότι, αν υπάρχουν ένοχοι, τα μέτρα θα είναι πειθαρχικά ίσως ακόμη να υπάρξουν και ποινικές διώξεις.

 

 

Ασφαλιστική εταιρεία προειδοποιεί για τους κινδύνους των ηλιακών καταιγίδων. :cheesy:

Με τη συχνότητα των ηλιακών καταιγίδων να αυξάνεται, καθώς ο Ήλιος εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης δραστηριότητας, η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz εκτιμά ότι οι υλικές ζημιές από ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσαν να υπερβούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Ήλιος είναι γνωστό ότι ακολουθεί έναν ενδεκαετή κύκλο, με την επόμενη φάση έντονης δραστηριότητας να αναμένεται να ξεκινήσει το 2012-2013.

Στις φάσεις αυξημένης δραστηριότητας, διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου προκαλούν εκρήξεις (ηλιακές εκλάμψεις ή εκτινάξεις στεμματικού υλικού), στις οποίες δισεκατομμύρια τόνοι διάπυρου υλικού εκτινάσσονται στο Διάστημα με ταχύτητες γύρω στο 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα.

Αν βρεθούν στην πορεία της Γης, τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και προκαλούν τις λεγόμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν δορυφόρους, να διαταράξουν τις ραδιοεπικοινωνίες και να κάψουν τους μετασχηματιστές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων αυτών με το γήινο μαγνητικό πεδίο ευθύνεται εξάλλου για το βόρειο και το νότιο σέλας, το οποίο εξαπλώνεται σε μεγαλύτερες περιοχές και γίνεται φωτεινότερο έπειτα από ηλιακές καταιγίδες.

Τι ευρύ κοινό μπορεί βέβαια να αγνοεί τους πρακτικούς κινδύνους, ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν κάθε λόγο να τους εξετάζουν. Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, το κόστος των μπλακάουτ και των υλικών ζημιών θα μπορούσε να ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια στη χειρότερη περίπτωση.

«Σε αυτή τη φάση εισερχόμαστε σε μια περίοδο άσχημου διαστημικού καιρού» σχολιάζει στο Reuters ο Τζιμ Ουάιλντ, ειδικός στη φυσική του ηλιακού πλάσματος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Βρετανία.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αν φανταστεί κανείς ότι μπορεί να κοπεί για ολόκληρες εβδομάδες ή και μήνες το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα μεγάλο τμήμα μιας χώρας ή μιας ηπείρου» λέει.

Γεωμαγνητικές καταιγίδες με σοβαρές συνέπειες έχουν εξάλλου καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία. Το 1989, περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες λόγω καταιγίδας που κατέστρεψε το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Και ο κίνδυνος αυξάνεται από το γεγονός ότι οι καταιγίδες αυτές δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν μέρες νωρίτερα. Όπως εξηγεί ο Δρ Ουάιλντ, οι διαθέσιμοι δορυφόροι μπορούν σήμερα να μεταδώσουν προειδοποιήσεις περίπου μία ώρα πριν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η έκρηξη μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή της επιφάνειας του Ήλιου η οποία δεν είναι ορατή εκείνη τη στιγμή από τη Γη. Οι συνέπειες γίνονται ορατές έπειτα από δύο με τρεις μέρες, όταν φτάσει στον πλανήτη η καταιγίδα των φορτισμένων σωματιδίων.

Δεδομένου ότι η μελέτη του διαστημικού καιρού δεν μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής, ακόμα δεν υπάρχει διεθνές, συντονισμένο κέντρο παρακολούθησης, όπως συμβαίνει με τον γήινο καιρό.

Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί από το 1859, όταν ο Άγγλος αστρονόμος Ρίτσαρντ Κάρινγκτον παρατήρησε μια έκρηξη λευκού φωτός στον ηλιακό δίσκο -ήταν η πρώτη επιστημονικά καταγεγραμμένη ηλιακή έκρηξη.

«Αυτό που δεν γνώριζαν τότε» σχολιάζει τώρα ο Δρ Ουάιλντ, «ήταν ότι δύο με τρεις μέρες αργότερα μπορούσε κανείς να δει το βόρειο σέλας στο Περού και όλο το τηλεγραφικό σύστημα δεν λειτουργούσε λόγω της γεωμαγνητικής δραστηριότητας».Σύμφωνα επίσης με την έκθεση της Allianz, μια ηλιακή καταιγίδα παρόμοιας έντασης με αυτή του 1859 θα προκαλούσε εκτεταμένες βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

 

Νέα ονόματα για δυο χημικά στοιχεία. :cheesy:

Ο περιοδικός πίνακας ανανεώνεται τελευταίως ραγδαία για τα χημικά δεδομένα. Πριν από μερικές εβδομάδες τρία αναγνωρισμένα μεν αλλά «αβάφτιστα» στοιχεία – το κοπερνίκιο, το ρεντγκένιο και το νταρμστάντιο –έλαβαν τα επίσημα ονόματά τους. Τώρα ήρθε η σειρά των δυο νεότερων «μελών» του να αποκτήσουν το δικό τους.

Φλερόβιο και λιβερμόριο.

Πρόκειται για τα στοιχεία 114 και 116, τα οποία μπήκαν στο «κλαμπ» του περιοδικού πίνακα τον περασμένο Ιούνιο. Ακολουθώντας την τυπική – και συνήθως χρονοβόρο – διαδικασία η Διεθνής Ενωση Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Χημείας ανακοίνωσε σήμερα τις προτεινόμενες ονομασίες τους.

Όπως προβλέπει το τυπικό, θα ακολουθήσει μια περίοδος πέντε μηνών για την υποβολή σχολίων. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, δυο ακόμη νέες λέξεις θα προστεθούν στο χημικό λεξιλόγιο: το φλερόβιο (Flerovium, προτεινόμενο σύμβολο Fl) για το στοιχείο 114 και το λιβερμόριο (Livermorium, προτεινόμενο σύμβολο Lv) για το στοιχείο 116.

Τιμή στα εργαστήρια.

Τα δυο νέα στοιχεία ανακαλύφθηκαν από κοινού από δυο ερευνητικές ομάδες, μια ρωσική και μια αμερικανική. Τα ονόματα αποτίουν φόρο τιμής στα εργαστήριά τους. Το φλερόβιο προέρχεται από το Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Φλερόφ του ρωσικού Ενιαίου Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών στη Ντούβνα. Το λιβερμόριο «βγαίνει» από το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια.

Για να δημιουργήσουν το στοιχείο 116 οι ερευνητές προκάλεσαν συγκρούσεις ατόμων ασβεστίου (στοιχείο 20) σε άτομα κουρίου (στοιχείο 96). Σχεδόν αμέσως αυτό διασπάστηκε δημιουργώντας το στοιχείο 114. Τα άτομα που έχουν δημιουργηθεί είναι ελάχιστα και η διάρκεια ζωής τους πολύ μικρή – λιγότερο από δυο δευτερόλεπτα – και έτσι οι χημικές ιδιότητες των νέων στοιχείων δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Θέση στα υπερβαρέα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ωστόσο τη θέση τους στον περιοδικό πίνακα. Το φλερόβιο (114) τοποθετείται ακριβώς κάτω από τον μόλυβδο και το λιβερμόριο (116) ακριβώς κάτω από το πολώνιο και το τελλούριο.

Πρόκειται δηλαδή για υπερβαρέα στοιχεία, τα οποία ελπίζεται ότι θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας «νησίδας σταθερότητας» – την ανάπτυξη δηλαδή ακόμη βαρύτερων στοιχείων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν εκτός του περιοδικού πίνακα.

Ο τελευταίος πάντως εξακολουθεί να περιλαμβάνει «αβάφτιστα» - και αρκετά νεαρά – μέλη: τα στοιχεία 113, 115, 117 και 118 έχουν αναπτυχθεί από διάφορες ομάδες, χωρίς όμως ακόμη να έχουν λάβει επίσημες ονομασίες.

 

 

Εντοπίστηκε ο «σύντροφος» ενός σουπερνόβα. : :cheesy:

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση από ένα σπάνιο όσο και εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθεί διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Το 1993 εντοπίστηκε στον γαλαξία NGC 3031 (γνωστό και ως Μ81) μια έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα (σουπερνόβα) η οποία έλαβε την κωδική ονομασία SN 1993J.

Ο γαλαξίας NGC 3031 βρίσκεται σε απόσταση 12 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας και είναι και αυτός ένας μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας. Η έκρηξη οφειλόταν στην κατάρρευση ενός κόκκινου γίγαντα ο οποίος όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια αποτελούσε ένα αστρικό δίδυμο με έναν μπλε αστέρα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες ο μπλε αστέρας όχι μόνο επέζησε της τρομερής έκρηξης αλλά πρόλαβε να απορροφήσει και μεγάλο μέρος της ύλης του «συντρόφου» του πριν τελικά αυτός καταστραφεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κόκκινος γίγαντας μετέφερε στον μπλε αστέρα γιγάντιες ποσότητες αερίων, κατά πάσα πιθανότητα υδρογόνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μάζα των αερίων που μεταφέρθηκε στον μπλε αστέρα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου!

sn1993j.jpg.a46b2c92d38e839415bbcb7ce0a01455.jpg

m81-supernova-sn-1993J.jpg.1a088acf52059ffac43fb8c1f8912b49.jpg

8634CD9E037661E6F17A49563F255A05.jpg.115325441aa8d7d8e1afbdfe0299d62c.jpg

8BB2A4E682E89D3403A9886531C44135.jpg.b0b30ca4ad747c4875ab70ef85fc4e13.jpg

B9C91C78DB1A620CA6448E0483DDBC61.jpg.28c90a4219b1f65654310103dcb62190.jpg

EB726001C87FDDC03D1171B18B5F2B20.jpg.c75aadc35817fc7091aae404d1b942fa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο Phobos-Grunt σπάει σε κομμάτια. :cheesy:

Όπως ανακοίνωσε ο Τεντ Μολτσάν, Καναδός ειδικός στον τομέα της παρατήρησης διαστημικών συσκευών, δύο αγνώριστα αντικείμενα αποσπάστηκαν από το ρωσικό διαπλανητικό Σταθμό Phobos-Grunt, που παρέμεινε σε περίγεια τροχιά και πολύ γρήγορα κομματιάστηκαν.

Ο Ιγκόρ Λίσοφ, σχολιαστής του περιοδικού «Νέα της κοσμοναυτικής» επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για ένα τεμάχιο που αποσπάστηκε από το Phobos-Grunt

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου, ο Σταθμός εξακολουθεί να χάνει το ύψος του και μπορεί να βγει από την τροχιά τον Ιανουάριο του 2012.

 

Η «σβούρα» του διαστήματος! :cheesy:

Το VFTS 102 περιστρέφεται πιο γρήγορα από κάθε άλλο άστρο στο Σύμπαν.

Με τη βοήθεια του πολύ ισχυρού τηλεσκοπίου VLT στην Χιλή, διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε ένα άστρο που περιστρέφεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο στο Σύμπαν. Το VFTS 102 βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιάδων ετών φωτός στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, τον τρίτο κοντινότερο στον δικό μας γαλαξία. Σύμφωνα με τους αστρονόμους το VFTS 102 περιστρέφεται με ταχύτητα μεγαλύτερη από δύο εκατομμύρια χλμ/ώρα,

τριακόσιες φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα περιστροφής του Ηλιου.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται το άστρο είναι λίγο πριν το όριο όπου οι φυγόκεντρες δυνάμεις αρχίζουν να διαλύουν την ύλη. Το άστρο βρίσκεται στο κέντρο ενός εντυπωσιακού νεφελώματος, γεμάτου από λαμπερά άστρα το οποίο, λόγω του σχήματός του, έχει λάβει την ονομασία «Ταραντούλα».

 

Στην φωτογραφία τo νεφέλωμα «Ταραντούλα» στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το VFTS 102.

nebula.thumb.jpg.5a3c8c0fd01ce4af9edd1e659ea991be.jpg

4o_566514.jpg.641c8347f9a3c269af94aef79c20b58a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Γιγάντιες σφαίρες προσομοιώνουν το «δυναμό» της Γης. :cheesy:

Το σκηνικό μοιάζει να στήθηκε για ταινία επιστημονικής φαντασίας:

δύο ομόκεντρες μεταλλικές σφαίρες, γεμάτες με 13 τόνους λιωμένου νατρίου, περιστρέφονται μέσα σε ένα ατσάλινο προστατευτικό κουβούκλιο, προσομοιώνοντας τον πυρήνα της Γης.

Οι σφαίρες, ένα πείραμα κόστους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, όπου η ομάδα του Ντάνιελ Λάθροπ

http://complex.umd.edu/

θέλει να γίνει η πρώτη που αναδημιουργεί το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Σύμφωνα με την κρατούσα «θεωρία του δυναμό», το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη δημιουργείται από ρεύματα λιωμένου σιδήρου στο εξώτερο στρώμα του πυρήνα.

Αυτός ο υγρός, εξώτερος πυρήνας πιστεύεται ότι περιβάλλει έναν εσωτερικό πυρήνα που αποτελείται κι αυτός από σίδηρο, σε στέρεα όμως κατάσταση.

Επειδή ο σίδηρος είναι αγώγιμο και μαγνητικό υλικό, η κίνηση του εξώτερου πυρήνα σε σχέση με τον εσώτερο δημιουργεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, περίπου όπως συμβαίνει στο δυναμό μιας ηλεκτρογεννήτριας.

Αρκετοί έχουν προσπαθήσει, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να αναπαράγει αυτό το φαινόμενο στο εργαστήριο.

Ο Δρ Λάθροπ ελπίζει να το πετύχει επενδύοντας στην κλίμακα του πειράματος -τις μεγαλύτερες σφαίρες που έχουν κατασκευαστεί γι΄αυτό το σκοπό. «Τα δυναμό είναι εύκολο να δημιουργηθούν στη φύση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο εργαστήριο» σχολιάζει ο ερευνητής στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.

Η εξωτερική μεταλλική σφαίρα, με διάμετρο τριών μέτρων, είναι σχεδιασμένη να περιστρέφεται έως και τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο. Είναι επίσης απόλυτα στεγανή, αφού θα γεμίσει με 13 τόνους λιωμένου νατρίου στους 105 βαθμούς Κελσίου, το οποίο μιμείται το ρευστό σίδηρο στον πυρήνα της Γης.

Το ρόλο του εσώτερου πυρήνα παίζει μια μικρότερη μεταλλική σφαίρα, διαμέτρου ενός μέτρου, η οποία περιστρέφεται ανεξάρτητα έως και 12 φορές το δευτερόλεπτο.

Αναγκάζοντας τις σφαίρες να περιστρέφονται με διάφορους συνδυασμούς ταχυτήτων, οι ερευνητές ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα αυτοσυντηρούμενο μαγνητικό δίπολο, όπως το μαγνητικό δίπολο της Γης.

Ο Λάθροπ περιμένει τώρα να παραλάβει το τελευταίο φορτίο νατρίου πριν ξεκινήσει την κύρια φάση του πειράματος.

Εφόσον επιτύχει το στόχο του, ο ερευνητής ελπίζει μεταξύ άλλων να διευκρινίσει αν η εξασθένιση του γήινου μαγνητικού που παρατηρείται τον τελευταίο αιώνα προμηνύει μια αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης, ένα φαινόμενο που πιστεύεται ότι συμβαίνει κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

 

Μικρές ειδήσεις. :cheesy:

Νέα αποστολή ετοιμάζεται για πτήση στο ΔΔΣ. :cheesy:

Το βασικό πλήρωμα της τελευταίας για φέτος αποστολής στο ΔΔΣ και το αναπληρωματικό αναχωρούν σήμερα για το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, όπου θα κάνουν τις τελευταίες πριν την πτήση προπονήσεις.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Ολέγκ Κονονέκο, ο αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Αντρέ Κουΐπερς (André Kuipers) και ο συναδελφός του από την NASA Ντόναλντ Πέτιτ (Donald Pettit) θα πρέπει να κάνουν στο κοσμοδρόμιο δύο τελευταίες δοκιμές των σκαφάνδρων στα οποία ύστερα από δύο εβδομάδες θα πετάξουν στο Διάστημα.

Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Σογιούζ προβλέπεται να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, και η σύζευξή του με το ΔΔΣ - στις 23 Δεκεμβρίου.

 

Ρωσίδα γυναίκα θα πετάξει στο διάστημα. :cheesy:

Η κοσμοναύτης Ελένα Σερόβα μπορεί να γίνει η πρώτη Ρωσίδα, που θα πραγματοποιήσει διαστημική πτήση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2013 θα πετάξει στα πλαίσια αποστολής στο Διεθνή Διαστημικο Σταθμό (ΔΔΣ).

Η ηλικίας 35 χρονών Σερόβα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι πάντα την έλκυε η κοσμοναυτική. Όπως είπε, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών ήδη πέρασε μαθήματα επιβίωσης σε χειμερινές συνθήκες, σε έρημο, καθώς και προπονήσεις στο νερό.

(Περισσότερα στις 18/11/2011-Για τις γυναίκες του Astrovox!!! Οι γυναίκες κοσμοναύτες θα γίνουν περισσότερες)

 

Αποτυχημένη προσπάθεια σύνδεσης με το Phobos-Grunt. :cheesy:

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) με παράκληση της Ρωσίας έχει καταβάλει ακόμα μία προσπάθεια σύνδεσης με το διαπλανητικό Σταθμό Phobos-Grunt, που βρίσκεται σε περίγεια τροχιά, αλλά χωρίς καμιά επιτυχία.

Νωρίτερα η ESA ανακοίνωσε ότι σταματά τις προσπάθειες αποκατάστασης επικοινωνίας με το ρωσικό διαστημικό Σταθμό, που εκτοξεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

 

Μνημείο του Γιούρι Γκαγκάριν στην Ινδία. :cheesy:

Μπρούτζινη προτομή του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν τοποθετήθηκε στο χώρο του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στην ινδική πόλη Tiruvaṉantapuraṁ της Πολιτείας Keralam. Δημιουργός του μνημείου είναι ο γλύπτης Αλεξεϊ Λεόνοφ.

Ως τα τέλη του 2012 οι ιστορικοί χώροι στην Ινδία, που συνδέονται με το όνομα του πρώτου κοσμοναύτη, προκειται να αυξηθούν. Στα τέλη Δεκεμβρίου μνημείο του θα τοποθετηθεί στο Mumbai και το 2012 στην Kolkata. Μετά τη πτήση στο διάστημα ο Γκαγκάριν επισκέφθηκε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ινδίας.

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ!!!

Ένα «UFO» στον Ερμή! :cheesy:

Η διαδικτυακή κοινότητα ασχολείται τα τελευταία 24ωρα με ένα βίντεο που δείχνει ένα μεγάλο αντικείμενο να κάνει ξαφνικά την εμφάνιση του πολύ κοντά στον Ερμή. Όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε γρήγορα μεγάλο ενδιαφέρον με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες να κάνουν κλικ στο επίμαχο βίντεο και να ανάβει η συζήτηση για το αν πρόκειται για UFO ή οτιδήποτε άλλο.

Το «UFO» και η απάντηση της NASA.

Το αντικείμενο εμφανίζεται σε μια αλληλουχία εικόνων που έστειλε το παρατηρητήριο STEREO της NASA . Τις εικόνες κατέγραψε η κάμερα Heliospheric Imager-1 και απεικονίζουν μια έκρηξη από το στέμμα του Ήλιου. Καθώς οι γλώσσες φωτιάς φτάνουν στον Ερμή, ένα μεγάλο στρογγυλό αντικείμενο εμφανίζεται δίπλα στον πλανήτη. Το αντικείμενο εντόπισε ένας χρήστης με το ψευδώνυμο siniXster και ανέβασε το σχετικό βίντεο στον δημοφιλή δικτυακό τόπο προβολής βίντεο YouTube. «Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για διαστημόπλοιο, είναι εμφανές, (παρόλο που) είναι μεταμφιεσμένο» σχολίασε ο SiniXster.

Η δημοσιότητα που έλαβε η όλη ιστορία υποχρέωσε τους επιστήμονες της NASA να πάρουν θέση υποστηρίζοντας ότι το φωτεινό αντικείμενο είναι μια « φωτογραφική οφθαλμαπάτη». Όπως λένε το φωτεινό αντικείμενο είναι αποτέλεσμα της διαδοχής των εικόνων. Τις εικόνες που στέλνει το τηλεσκόπιο μελετούν και επεξεργάζονται ειδικοί του Naval Research Laboratory οι οποίοι αναφέρουν ότι το φωτεινό αντικείμενο δεν είναι τίποτε άλλο από τον ίδιο τον Ερμή, σε μια εικόνα που είχε τραβηχτεί τα προηγούμενα 24ωρα.

4RIA-616721-Preview.jpg.760483ab2302124653c3b8a9d4bbab1e.jpg

4highres_00000402743447.jpg.73064acc4d89bc7316444866730e0045.jpg

130B0D1371DC601ED65A7B1819D4C860.jpg.f0e1e545cfa5377caf64a400e93b6f61.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Με χρηματοδότηση του στρατού, το SETI ξαναρχίζει. :cheesy:

Λίγους μήνες αφότου αναγκάστηκε να κλείσει τα βασικά του τηλεσκόπια λόγω έλλειψης κονδυλίων, το πρόγραμμα Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) ανακοίνωσε ότι αρχίζει ξανά την έρευνα, κυρίως χάρη στη χρηματοδότηση που εξασφάλισε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Η αναζήτηση θα εστιαστεί στους φιλόξενους πλανήτες που εντοπίζει το τελευταίο διάστημα το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, και ειδικά στον πλανήτη Kepler-22b, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο αυτή την εβδομάδα λόγω της ομοιότητάς του με τη Γη.

O Kepler-22b, που βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, είναι ο πρώτος γνωστός πλανήτης που βρίσκεται στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη» ενός άστρου κατηγορίας G, παρόμοιου με τον Ήλιο.

«Για πρώτη φορά μπορούμε να στοχεύουμε τα τηλεσκόπιά μας σε άστρα στα οποία γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα» δήλωσε η Τζιλ Τάρτερ, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας SETI.

O Kepler 22b «είναι το είδος του πλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενεί πολιτισμό, ικανό να κατασκευάζει ραδιοπομπούς» σχολίασε. Το SETI έχει στόχο την ανίχνευση ραδιοσημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το SETI αναφέρει ότι συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κονδύλια από δωρητές, αλλά και από την Διοίκηση Διαστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Διοίκηση Διαστήματος είναι απίθανο να ετοιμάζεται να αναχαιτίσει επικείμενη εισβολή από εξωγήινους, ενδιαφέρεται όμως να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του SETI για την παρακολούθηση εχθρικών δορυφόρων.

Βασικό όργανο του SETI είναι η Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen, μια ομάδας 42 ραδιοτηλεσκοπίων που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. H συστοιχία παίρνει το όνομα του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή της.

 

 

To Hubble φτάνει το ορόσημο των 10.000 επιστημονικών δημοσιεύσεων. :cheesy:

Κανένα άλλο όργανο δεν έχει βοηθήσει τόσο στην ιστορία της αστρονομίας:

έπειτα από 21 χρόνια συνεχών παρατηρήσεων, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έφτασε το ορόσημο των 10.000 επιστημονικών δημοσιεύσεων, ανακοίνωσε η NASA.

Χιλιάδες επιστήμονες από 35 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει στις έρευνές τους τις εντυπωσιακές εικόνες που συλλαμβάνει το Hubble έξω από το παραμορφωτικό πέπλο της γήινης ατμόσφαιρας.

Η βάση δεδομένων του τηλεσκοπίου διατηρεί αποθηκευμένες περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες.

Οι δημοσιεύσεις που βασίζονται σε παλαιότερες παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων, είναι πλέον περισσότερες από τις δημοσιεύσεις που βασίζονται σε νέα δεδομένα, επισημαίνει η NASA.

Και αυτό σημαίνει ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα θα κρατούν απασχολημένη την αστρονομική κοινότητα για αρκετές δεκαετίες, ακόμα και μετά το τέλος της ζωής του Hubble, το οποίο αναμένεται κάποια στιγμή αυτή τη δεκαετία.

Οι ανακαλύψεις του Hubble καλύπτουν κάθε επιμέρους κλάδο της αστρονομίας. Σύμφωνα με τη NASA, οι δημοσιεύσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι:

Η αναζήτηση των μακρινών υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) που επιτρέπουν το χαρακτηρισμό της σκοτεινής ενέργειας, μιας μυστηριώδους δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος

Η ακριβής μέτρηση του ρυθμού διαστολής του Σύμπαντος

Ο προσδιορισμός της σχέσης ανάμεσα στις μάζες των γαλαξιών και τις μάζες των μελανών οπών που κρύβουν στα κέντρα τους

Οι πρώτες φάσεις στη διαδικασία σχηματισμού των γαλαξιών

Τα εξελικτικά μοντέλα των άστρων μικρής μάζας και των καφέ νάνων

Την 10.000ή δημοσίευση που βασίστηκε σε δεδομένα του Hubble υπογράφει ως πρώτος συγγραφέας ο Ζακ Κάνο του Πανεπιστημίου «Τζον Μουρς» του Λίβερπουλ. Ο Κάνο ανακοινώνει την ανακάλυψη του αμυδρότερου σουπερνόβα στο οποίο έχει παρατηρηθεί ποτέ μια «έκλαμψη ακτίνων γάμμα μεγάλης διάρκειας», δηλαδή μια κοσμική έκρηξη που σηματοδοτεί το θάνατο ενός άστρου και συνοδεύεται από την εκπομπή ενέργειας στο φάσμα των ακτίνων γ.

Η πρώτη έρευνα του Hubble δημοσιεύτηκε μόλις έξι μήνες μετά την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου τον Απρίλιο του 1990. Η ομάδα του Τοντ Λάουερ στο αμερικανικό Εθνικό Παρατηρητήριο Οπτικής Αστρονομίας παρουσίασε τότε τις παρατηρήσεις του για τον γαλαξία NGC 7457, στο κέντρο του οποίου πιστεύεται ότι κρύβεται μια μαύρη τρύπα.

Το Hubble έχει πλέον φτάσει τα 21 χρόνια λειτουργίας και ορισμένα από τα αρχικά του όργανα έχουν πάψει να λειτουργούν. Χάρη όμως στις πέντε επανδρωμένες αποστολές επιδιόρθωσης, από τις οποίες η τελευταία ολοκληρώθηκε το 2009, το ιστορικό τηλεσκόπιο έχει ακόμα αρκετές ανακαλύψεις μπροστά του.

250px-HST-SM4.jpg.0d8eea49058e9788f6dcd76a58317b3f.jpg

9C2AEAFDA7D655400D945A9500E359E3.jpg.08539a85522bacd049148d4ca4ecd973.jpg

CE63498E8DF4F4EA0F24EFAE2DC4A486.jpg.5832931a266bf64a0e6858c150934cef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μικρές ειδήσεις.

Η NASA θα αναζητήσει ζωή στην Ευρώπη. :cheesy:

Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδια αποστολής το 2020 στον σκεπασμένο από πάγους δορυφόρου του Δία – στην Ευρώπη δύο συσκευών καθόδου με σκοπό την αναζήτηση ιχνών ζωής εκεί.

Το διαστημικό ταξίδι θα κρατήσει 6 χρόνια.

Οι ραδιενεργές ζώνες του Δία είναι κατά πολύ πιο ισχυρές από ό,τι της Γης και, συνεπώς, οι συσκευές θα λειτουργήσουν πάνω στην επιφάνεια της Ευρώπης περίπου 7 μέρες και μετά θα χαλάσουν.

Ταυτόχρονα η NASA σχεδιάζει να μελετήσει τον πλανήτη και από την τροχιά της – να στείλει εκεί καθετήρα βολιδοσκόπησης το ίδιο χρόνο. Οι εργασίες αυτές θα στοιχίσουν σχεδόν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Διερεύνηση του ατυχήματος του Phobos-Grunt. :cheesy:

Η Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας συγκρότησε Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της έκτακτης κατάστασης του διαπλανητικού Σταθμού Phobos-Grunt.

Εκτός απ’ αυτό, η Ροσκόσμος μαζί με το Υπουργείο ΄Αμυνας αποφάσισαν να ιδρύσουν επιχειρησιακή ομάδα για τον έλεγχο της παρέκλισης του Phobos-Grunt από την τροχιά.

Σήμερα οι ειδικοί της Ροσκόσμος γνωρίζουν τις παραμέτρους της τροχιάς του Σταθμού και έλεγχουν την πτήση του.

 

Ο Proton τοποθέτησε σε καθορισμένη τροχιά δύο δορυφόρους. :cheesy:

Ο ρωσικός πύραυλος-φορεάς Proton-M, που εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, τοποθέτησε με επιτυχία σε στοχοπροσηλωμένη τροχιά τον ισραηλινό δορυφόρο επικοινωνίας AMOS-5 και το ρωσικό δορυφόρο αναμετάδοσης Luch-5A.

Ο ισραηλινός δορυφόρος επικοινωνίας AMOS-5 κατασκευάστηκε στη Ρωσία για τον Ισραηλινό διαχειριστή δορυφορικής τηλεπικοινωνίας της εταιρείας Spacecom. Η προβλεπόμενη διάρκεια του είναι 15 χρόνια.

Η εν λόγω εκτόξευση έγινε η έννατη κατά σειρά για τον πύραυλο-φορέα τύπου Proton-M φέτος και η 372η στην ιστορία των πτήσεών του.

4RIA-636079-Preview.jpg.211cdd25022c7ce27cf725581e31eb14.jpg

4RIA-776332-Preview.jpg.0098443b57e2e1682fa9097c76b4c57c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πράσινο φως για την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του κόσμου. :cheesy:

To Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), ένας οργανισμός αστρονομικής έρευνας στον οποίο συμμετέχουν 15 ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε το πράσινο φως για τα πρώτα στάδια κατασκευής του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το «Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (ELT), ένα θαύμα της μηχανικής, θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 39,2 μέτρων. Το σημερινό μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, το Μεγάλο Διοπτρικό Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 11,9 μέτρων, θα μοιάζει με νάνο μπροστά του.

To ELT θα κατασκευαστεί στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, η οποία ήδη φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό παρατηρητηρίων, χάρη στο υψόμετρο και την εξαιρετικά καθαρή της ατμόσφαιρα.

Θα βλέπει ένα μεγάλο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από το υπεριώδες μέχρι το ορατό και το υπέρυθρο, ώστε να μπορεί μεταξύ άλλων να εντοπίζει πλανήτες σαν τη Γη που περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα.

Το πράσινο φως που έδωσε το ΔΣ του ESO αφορά την κατασκευή των δρόμων που θα εξυπηρετούν τη νέα εγκατάσταση. Ωστόσο η τελική έγκριση για την υλοποίηση του έργου αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τα μέσα του 2012, δεδομένου ότι αρκετές από τις 15 χώρες-μέλη του ESO δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια.

Το συνολικό κόστος εκτιμάται στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το τηλεσκόπιο προγραμματίζεται να «δει το πρώτο φως» γύρω στο 2020.

«Σε ένα πρόγραμμα αυτού του μεγέθους, η έγκριση των επιπλέον κονδυλίων είναι αναμενόμενο να παίρνει χρόνο» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Science ο Τιμ ντε Ζέου, γενικός διευθυντής του ESO.

Η Τσεχία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη δεχθεί να αυξήσουν τη συνεισφορά τους κατά 2%, ώστε να καλυφθεί ο τελικός προϋπολογισμός, ενώ οι υπόλοιπες χώρες-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να βρουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Η Ελλάδα δεν είναι μέλος του ESO.

Στις ΗΠΑ, οι αστρονόμοι πασχίζουν στο μεταξύ να εξασφαλίσουν κονδύλια για την κατασκευή δύο ανταγωνιστικών αλλά μικρότερων τηλεσκοπίων:

το Γιγάντιο Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο με κάτοπτρο 24,5 μέτρων και το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων με κάτοπτρο 30 μέτρων.

 

Νέο, το σημαντικότερο στάδιο μελέτης του αστεροειδούς Vesta. :cheesy:

Ο αμερικανικός διαπλανητικός καθετήρας Dawn (Αυγή) κατεβάστηκε με επιτυχία σε ύψος 210 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του αστεροειδούς Vesta και προχώρησε στο σημαντικότερο στάδιο μελέτης του.

Μέσα σε 10 εβδομάδες, ο καθετήρας θα πρέπει να αναγνωρίσει τη σύνθεση των στοιχείων της επιφάνειας του αστεροειδούς και να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του βαρυτικού πεδίου του,- ανακοίνωσε η NASA.

Ο αστεροειδής Vesta, διαμέτρου 530 χιλιομέτρων, είναι το δεύτερο σε μέγεθος σώμα στη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον ΄Αρη και τον Δία.

Οι αστρονόμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν τον αστεροειδή Vesta, αλλά πριν την αποστολή του Dawn δεν είχαν σωστή αντίληψη για την επιφάνειά του. Προβλέπεται ότι στον αστεροειδή Vesta κάποτε υπήρξε νερό, το οποίο είναι ένας από τους όρους εμφάνισης της ζωής.

226235062_604px-Vesta_from_Dawn_July_17.jpg.c743429b9a4a9f366ac490d51a3ee4f2.jpg

9C7AC6B5E6B588371785C1B94A4B1EA6.jpg.63113cbe1a58e067d7e2feb374478777.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πελώριο σκάφος θα εκτοξεύει διαστημόπλοια. :cheesy:

Ο Αμερικανός μεγιστάνας Πολ Άλεν που εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα του διαστημικού τουρισμού παρουσίασε τα σχέδια ενός γιγάντιου σκάφους που θα λειτουργεί ως εναέριος εκτοξευτήρας διαστημοπλοίων. Το Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ και το άνοιγμα των φτερών του θα έχει έκταση 116 μέτρων, μεγαλύτερη από αυτή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου!

Ιπτάμενος γίγαντας.

Ο Πολ Άλεν, συνιδρυτής της Microsoft, συνεργάζεται με τον πρωτοπόρο σχεδιαστή αεροδιαστημικών ιπτάμενων μηχανών Μπερτ Ράταν με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και το 2004 στον μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους. Το Stratolaunch διαθέτει έξι μηχανές 747 που θα του δίνουν την απαραίτητη ισχύ ώστε να μεταφέρει κάποιο διαστημικό σκάφος ψηλά στην ατμόσφαιρα και αυτό να εκτοξεύεται από εκεί έξω από τον πλανήτη μας.

«Το Stratolaunch είναι το επόμενο μεγάλο βήμα: μια ιδιωτική διαστημική πλατφόρμα» ανέφερε ο Άλεν κατά την παρουσίαση των σχεδίων του Stratolaunch που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του σε τέσσερα χρόνια. Η NASA υποδέχτηκε με θερμό τρόπο την παρουσίαση του Stratolaunch και τόνισε ότι είναι πολύ θετική η ιδιωτική συμβολή στον διαστημικό τομέα.

http://www.youtube.com/watch?v=sh29Pm1Rrc0

 

Μικρές ειδήσεις.

Το Curiosity προχωρει σε διαστημικές έρευνες. :cheesy:

Το αμερικανικό επιστημονικό εργαστήριο με το αριανό όχημα Curiosity προχώρησε σε διαστημικές έρευνες που θα διαρκέσουν 8 μήνες κατά τη πτήση του εργαστηρίου προς τον Κόκκινο πλανήτη. Το εργαστήριο τοποθετήθηκε σε διαστημική τροχιά τον περασμένο μήνα. Η προσεδάφισή του στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη προβλέπεται να γίνει τον Αύγουστο του 2012. Οι έρευνες, που κάνει το Curiosity έχουν μεγάλη σημασία για την προετοιμασία της πτήσης του ανθρωπου στον ΄Αρη.

Στο Curiosity είναι τοποθετημένη μία ρωσική συσκευή ανίχνευσης του νερού στον ΄Αρη.

 

Η εκτόξευση του «Σογιούζ» προγραμματίζεται για το Δεκέμβριο. :cheesy:

Οι ρωσικοί πύραυλοι-φορείς «Σογιούζ» προγραμματίζεται να εκτοξεύονται από το ευρωπαϊκό κοσμοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα (Ν. Αμερική) τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος Ρωσκόσμος, η πλησιέστερη εκτόξευση προγραμματίζεται για τις 17 Δεκεμβρίου. Ο πύραυλος θα μεταφέρει σε τροχιά 5 γαλλικού δορυφόρους (Pleiades - 1 και ELISA - 4) και ένα χιλιανό (SSOT).

Η πρώτη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου-φορέα «Σογιούζ» από το κοσμοδρόμιο Κουρού πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2011 και μετέφερε σε τροχιά δύο δορυφόρους για το ευρωπαϊκό δορυφορικό πλοηγικό σύστημα Galileo.

 

Το ΔΔΣ θα φιλοξενήσει το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο. :cheesy:

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) προγραμμάτισε για τις 7 φεβρουαρίου του 2012 την πτήση του ιδιωτικού φορτηγού διαστημοπλοίου Dragon στο Διάστημα.

Ο πύραυλος Falcon 9 θα το μεταφέρει για σύζευξη με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. ΄Ετσι ανακοίνωσε η NASA.

Η NASA και η εταιρεία Space X σχεδιάζουν να συνενώσουν δύο πτήσεις αξιολόγησης – την προσέγγιση στο ΔΔΣ και τη σύζευξη με το Σταθμό. Σε περίπτωση επιτυχίας το διαστημόπλοιο Dragon, που είναι ικανό να μεταφέρει στο ΔΔΣ φορτία 6 τόνων, θα αρχίσει να εκτελεί τακτικές γραμμές. Συνολικά προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 12 τέτοιες αποστολές.

 

Η Λευκορωσία θα εκτοξεύσει δορυφόρο. :cheesy:

Η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει δορυφόρο για την εξ’ αποστάσεως βολιδοσκόπηση της Γης.

Η εκτόξευσή του μαζί με έναν παρόμοιο ρωσικό δορυφόρο προγραμματίστηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. ΄Ετσι ανακοίνωσε η Ακαδημία Επιστημών της Λευκορωσίας. Ο λευκορωσικός δορυφόρος θα κάνει δυνατή την διαστημική φωτογράφιση όλου του εδάφους της Δημοκρατίας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στο μέλλον ένα διαστημικό σύστημα που θα χρησιμοποιείται προς το συμφέρον του Ενωσιακού κράτους.

 

Κάμερα φωτογραφίζει τα... φωτόνια. :cheesy:

Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που επιτρέπει την καταγραφή εικόνων με ρυθμό 1 τρισεκατομμύριο καρέ ανά δευτερόλεπτο! Ενσωμάτωσαν την τεχνολογία σε μια κάμερα και κατάφεραν να απαθανατίσουν και μάλιστα σε αργή κίνηση την κίνηση του φωτός καθώς αυτό διέρχεται μέσα από αντικείμενα.

Η εξέλιξη είναι άκρως εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι το φως κινείται με ταχύτητα ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από μια σφαίρα. Η κάμερα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές διέθετε έναν μόνο φακό που «συνεργαζόταν» όμως με 500 αισθητήρες οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί δίπλα της.

«Έχουμε δημιουργήσει μια εικονική, slow-motion κάμερα, με την οποία μπορούμε να δούμε τα φωτόνια, τα σωματίδια του φωτός να κινούνται μέσα στο χώρο», δηλώνει ο Ραμές Ρασκάρ, καθηγητής στο MIT Media Lab και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικές απεικονίσεις, σε βιομηχανικές εφαρμογές και ενδεχομένως αργότερα ακόμη και σε φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=434749&h1=true

344-00.jpg.5997b1af123884b75f7a7641ea94b132.jpg

5166108532_b8cf3f49c5_z.jpg.d695b546ccc0caf1546e3b3fe1c21356.jpg

4paul2.jpg.3f1388419c67edcfef8e88c429884c52.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Είδαν σουπερνόβα να εκτοξεύει τα υλικά της ζωής. :cheesy:

Η μελέτη ενός σουπερνόβα που συνέβη στα τέλη καλοκαιριού σε ένα κοντινό γαλαξία προσφέρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη του Σύμπαντος αλλά και τη δημιουργία της ζωής. Ο υπερκαινοφανής αστέρας SN 2011fe στον γαλαξία Messier 101 εκτοξεύει πλήθος στοιχείων ανάμεσα τους και εκείνα που αποτελούν τα δομικά υλικά για τη δημιουργία της ζωής.

Η έκρηξη.

Η τρομερή έκρηξη SN 2011fe συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στις παρυφές του γαλαξία Messier 101 (γνωστό και ως NGC 5457) ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 21 ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία. Η έκρηξη έγινε αμέσως αντιληπτή και πολλά επίγεια τηλεσκόπια καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift έστρεψαν το βλέμμα τους εκεί.

«Εντοπίσαμε το σουπερνόβα μόλις 11 ώρες μετά την έκρηξή του και μέσα σε 20 λεπτά είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για τη στιγμή που συνέβη η έκρηξη» αναφέρει ο Πίτερ Νάγκετ του Berkeley Lab στις ΗΠΑ.

Τα υλικά.

Η παρακολούθηση του φαινομένου αποκάλυψε το περιεχόμενό του. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκρηξη εκτοξεύει στο διάστημα πολλά στοιχεία ανάμεσα στα οποία οξυγόνο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πυρίτιο και σίδηρος. Η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα στοιχεία αυτά στο διάστημα είναι 16.000 χλμ/δευτ.

«Η κατανόηση του πώς αυτές οι τρομερές εκρήξεις παράγουν και αναμειγνύουν τα στοιχεία είναι πολύ σημαντική αφού όπως διαπιστώνουμε πολλά από τα στοιχεία που παράγονται και εκτοξεύονται στο διάστημα στις εκρήξεις σουπερνόβα είναι εκείνα από τα οποία αποτελείται η Γη αλλά ακόμη και εμείς οι ίδιοι. Όπως φαίνεται τελικά όλα και όλοι μας είμαστε προϊόντα των αστρικών εκρήξεων» υποστηρίζει ο Μαρκ Σάλιβαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην φωτογραφία τo σουπερνόβα SN2011fe στον γαλαξία Μεσιέ 101 (γνωστό και ως Ακιδωτό τροχό - Pinwheel)

 

Νέφος-καμικάζι στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία. :cheesy:

Ενα γιγαντιαίο νέφος αερίων οδεύει ολοταχώς προς τον θεαματικό θάνατό του, Κατευθύνεται προς τη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας η οποία υπολογίζεται ότι θα το καταβροχθίσει στα τέλη του 2013.

Το κοσμικό «γεύμα» αναμένεται από τους επιστήμονες με αδημονία. Θα τους προσφέρει για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ζωντανά» και από τόσο κοντά ένα τέτοιου είδους φαινόμενο και θα τους επιτρέψει να γνωρίσουν καλύτερα τον Τοξότη Α*, την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα της γειτονιάς μας.

Γιγαντιαίο αλλά αραιό.

Το γιγαντιαίο νέφος-καμικάζι ανακαλύφθηκε από το Very Large Telescope (VLT) του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory – ESO) στη Χιλή και περιγράφεται σε μελέτη

http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1151/eso1151.pdf

που δημοσιεύεται από διεθνή ομάδα επιστημόνων στην επιθεώρηση «Nature».

http://www.nature.com/

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, παρά το τεράστιο μέγεθός του, το νέφος αερίων έχει μικρή μάζα – περίπου τριπλάσια από αυτή της Γης. Αναλύοντας καινούργιες αλλά και παλαιότερες εικόνες μπόρεσαν να υπολογίσουν την πορεία και την ταχύτητά του, η οποία όπως παρατήρησαν, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια φθάνοντας τα 2.350 χλμ το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους θα φθάσει σε απόσταση περίπου 40 δισ. χλμ από τον Τοξότη Α* στα μέσα του 2013.

Από εκεί και πέρα, καθώς θα πλησιάσει στον ορίζοντα γεγονότων της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας – το σημείο από όπου τίποτε, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει– το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Υπολογίζεται ότι θα επέλθει ως το τέλος του ίδιου χρόνου και αναμένεται εναγωνίως.

Το φαινόμενο του μακαρονιού.

Επειδή δεν έχει αρκετή ύλη ώστε να αποκτήσει δική του βαρύτητα, όπως συμβαίνει με τα άστρα, οι ειδικοί αναμένουν ότι, πλησιάζοντας στον ορίζοντα γεγονότων, το νέφος θα αρχίσει να επιμηκύνεται από την τεράστια έλξη της μαύρης τρύπας, προσφέροντας μια εικόνα που ως τώρα δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν.

«Η ιδέα ενός αστροναύτη που “τραβιέται” σαν μακαρόνι καθώς πλησιάζει μια μαύρη τρύπα είναι οικεία από την επιστημονική φαντασία» εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Στέφαν Γκίλεσεν του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Γερμανία.

«Τώρα όμως» πρόσθεσε ο αστροφυσικός «μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην πραγματικότητα στο νεοανακαλυφθέν νέφος. Δεν πρόκειται να επιβιώσει από αυτή την εμπειρία».

Υπολογίζεται ότι το μισό νέφος θα καταβροχθιστεί από τη μαύρη τρύπα ενώ το υπόλοιπο μισό θα εκτοξευθεί ξανά πίσω στο Διάστημα, εκπέμποντας ακτινοβολία. Χάρη σε αυτήν την ακτινοβολία οι ερευνητές θα μπορέσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες γενικότερα και για τον Τοξότη Α* ειδικότερα.

Το ξύπνημα του γίγαντα.

Το θεαματικό τέλος του νέφους, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα σημάνει επίσης το ξύπνημα ενός γίγαντα.

Ο Τοξότης Α* απέχει περίπου 27.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.

Εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα βρίσκεται σε νάρκη. Αν και πλήθος αντικειμένων στροβιλίζονται έξω από τον ορίζοντα γεγονότων του, κανένα δεν έχει παρασυρθεί μέσα σε αυτόν. Το γεγονός ότι ο Τοξότης Α* είναι τόσο αδρανής δεν είναι συνηθισμένο. Η «συνάντησή» του με το νέφος αερίων θα δώσει ενδεχομένως στους επιστήμονες κάποιες εξηγήσεις.

«Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και αναμένεται να μας παράσχουν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά της ύλης γύρω από τέτοιυ είδους εντυπωσιακά, υπερμεγέθη αντικείμενα» επεσήμανε ο Ράινχαρτ Γκέντσελ του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ, επικεφαλής της μελέτης.

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη διετία πολλά τηλεσκόπια θα είναι στραμμένα προς το κέντρο του Γαλαξία.

 

Ο μικρός δορυφόρος «Τσίμπις» θα αναχωρήσει για τροχιά στις 25 Ιανουαρίου. :cheesy:

Το ρωσικό μεταγωγικό διαστημόπλοιο «Προγκρέςς Μ-13Μ» θα αποσυνδεθεί από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στα τέλη Ιανουαρίου του 2012 και μετά θα τοποθετήσει σε περίγεια τροχιά μικρό δορυφόρο για την έρευνα των εκκενώσεων κατα τη διάρκεια των καταιγίδων

Η αποσύνδεση του διαστημοπλοίου προγραμματίζεται για τις 25 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Στη συνέχεια το διαστημόπλοιο θα ανεβεί σε ύψος 500 χλμ. και θα αποχωρήσει το μικρό δορυφόρο «Τσίμπις-Μ», η μάζα του οποίου θα είναι περίπου 40 κιλά και η μάζα των επιστημονικών συσκευών – περίπου 12 κιλά.

Στη σύνθεση των συσκευών του δορυφόρου περιλαμβάνονται ένας γάμμα-ανιχνευτής ακτίνων «Χ», ένας ανιχνευτής υπεριωδών ακτίνων, ένας αναλυτής ραδιοσυχνοτήτων, μιά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή του οπτικού φάσματος, καθώς και σύνολο πλασματο-κυματικών συσκευών.

Για πρώτη φορά οι έρευνες των φαινομένων των καταιγίδων θα διενεργηθούν ταυτόχρονα σε διάφορα φάσματα των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

1120448_24762755.jpg.72795114807118e2cad8c8db4fbd2ea1.jpg

1664EDC4579A0531877418B32BA00E17.jpg.71a14bd1c90f52020283fa587578a310.jpg

sn2011fe-in-pinwheel.jpg.bfbe033a8608770b3d46320f8f9b2e8b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο Andre έφτασε στο Μπαϊκονούρ, έτοιμος για το ταξίδι στο διάστημα. :cheesy:

Ο αστροναύτης της ESA Andre Kuipers είναι πλέον και επίσημα έτοιμος για το ταξίδι στο διάστημα, για το οποίο θα αναχωρήσει στις 21 Δεκεμβρίου. Αφού πέρασε με επιτυχία και τις τελευταίες εξετάσεις την περασμένη εβδομάδα αναχώρησε για το Μπαϊκονούρ, οπότε και ξεκίνησε η απόστολή του, που φέρει το όνομα PromISSe.

Κάθε αστροναύτης, πριν την αναχώρησή του για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πρέπει να περάσει δύο ημέρες γεμάτες δοκιμασίες στο Star City κοντά στη Μόσχα, πριν να λάβει την απαραίτητη έγκριση για να ταξιδέψει στο διάστημα.

Και δεν πρόκειται για μία τυπική διαδικασία - πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο του πυραύλου Soyuz με τον οποίο θα ταξιδέψει, καθώς και να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές καταστάσεις που θα συναντήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα μέλη του πληρώματος του πυραύλου Soyuz, όσο και οι αντικαταστάτες τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα διαφορετικών προβλημάτων, τα οποία επιλέγονται το πρωί της κάθε ημέρας ανάμεσα σε κλειστούς φακέλους.

Η πρώτη δοκιμασία που έτυχε στον Andre περιελάμβανε ένα κατεστραμμένο ραδιοπομπό, οπότε κλήθηκε να ολοκληρώσει το ταξίδι προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τη Γη.

Στη συνέχεια, διακόπηκε η λειτουργία των ειδικών αισθητήρων που επιτρέπουν τον αυτόματο προσδιορισμό του ορίζοντα. Τότε χρειάστηκε ο André μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να διατηρήσουν οι ίδιοι σταθερή την πορεία του πυραύλου Soyuz.

Τέλος, λίγο πριν την άφιξή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προβλήματα εμφανίστηκαν στο ραντάρ του πυραύλου Soyuz και τα τρία μέλη του πληρώματος έπρεπε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία προσέγγισης και πρόσδεσης χειροκίνητα.

Αλλά και το ταξίδι της επιστροφής στην Γη ήταν γεμάτο δυσκολίες. Όταν εμφανίστηκε καπνός στο εσωτερικό της καμπίνας τους, έπρεπε να φορέσουν τα κράνη τους και να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα εξαέρωσης. Για να σβήσουν τη φωτιά, χρειάστηκε να αφαιρέσουν όλο τον αέρα από την καμπίνα.

Και αυτό ήταν μονάχα η αρχή. Όταν η προωθητική μηχανή σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, έπρεπε να υπολογίσουν για πόσο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να πυροδοτήσουν τις μικρότερες εφεδρικές μηχανές.

Και όταν δεν μπορούσαν να σταματήσουν τη λειτουργία των προωθητήρων με τη βοήθεια του υπολογιστή του πυραύλου Soyuz, έπρεπε να το κάνουν χειροκίνητα.

Εάν μπορείς να αντιμετωπίσεις τόσες πολλές δυσκολίες στη διάρκεια μίας προσομοίωσης πτήσης, μετά η αληθινή πτήση φαίνεται σαν ταξίδι αναψυχής.

Oι τελευταίες εβδομάδες πριν την αναχώρηση.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι τρεις αστροναύτες μυήθηκαν σε παραδόσεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε επανδρωμένης αποστολής με αφετηρία το Μπαϊκονούρ για δεκαετίες, παραδόσεις των οποίων οι ρίζες φτάνουν μέχρι την πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα το 1961.

Μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, επισκέφτηκαν το γραφείο του Yuri Gagarin, το δωμάτιο στο Star City το οποίο παραμένει στην ίδια μορφή που το άφησε με το θάνατό του ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Ο Andre μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος άφησαν ένα σύντομο χαιρετισμό στο βιβλίο επισκεπτών, κατευθύνθηκαν προς την Κόκκινη Πλατεία, όπου τίμησαν τους κοσμοναύτες που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα με λίγα λουλούδια που άφησαν στο τοίχος του Κρεμλίνου.

Την περασμένη Πέμπτη αναχώρησαν στις 10.01 ώρα Μόσχας για το Μπαϊκονούρ, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι την εκτόξευση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.

Παρακολουθείστε το ταξίδι του Andre

Η ESA προσφέρει τρεις διαφορετικούς τρόπους για να παρακολουθήσετε την αποστολή PromISSe βήμα βήμα. Τα tweets του André βρίσκονται στη διεύθυνση @astro_andre.

Παράλληλα, κρατάει ημερολόγιο στα Ολλανδικά (‘Logboek’),

http://blogs.esa.int/andre-kuipers

το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο και στα Αγγλικά.

Για την ίδια την αποστολή PromISSe ετοιμάστηκε ένα ξεχωριστό blog, το PromISSe blog,

http://blogs.esa.int/promisse/

όπου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για την αποστολή, να ρωτήσει απορίες και να προσθέσει σχόλια.

Είναι σα να βρίσκεσαι στο διάστημα μαζί με τον Andre!

http://www.esa.int/esaCP/SEM2SE8XZVG_Greece_1.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το Ρωσικό σκάφος θα συντριβεί ανεξέλεγκτα στη Γη τον Ιανουάριο. :cheesy:

To Fobos-Grunt, η ρωσική αποστολή που απέτυχε να αναχωρήσει για Άρη και παραμένει «κολλημένη» σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Νοέμβριο, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου, προειδοποιεί τώρα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Με συνολικό βάρος 13,2 τόνων, το Fobos Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Οι δεξαμενές του περιέχουν επτά τόνους τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, δύο εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν και τα καύσιμα αυτά βρίσκονται στη μορφή πάγου, η Roscosmos ελπίζει ότι το τοξικό φορτίο θα καεί στην ατμόσφαιρα.

Προβλέπει όμως ότι 20 με 30 κομμάτια του σκάφους, συνολικού βάρους 200 κιλών, θα επιζήσουν της πύρινης καθόδου.

Παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή της Γης θα πέσει το Fobos-Grunt. To σκάφος κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.

Η Roscosmοs ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα βελτιώσει τις εκτιμήσεις για το πού και το πότε θα πέσει το σκάφος.

Το Fobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Βγήκε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, ωστόσο απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Η αποστολή προγραμματιζόταν να φτάσει το 2013 στον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά-, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

 

Η NASA κατασκευάζει ένα όργανο διάτρησης κομητών για τη συλλογή δειγμάτων. :cheesy:

Τα τελευταία χρόνια πολλοί κομήτες και αστεροειδείς έχουν γίνει στόχος ερευνητικών αποστολών. Η NASA κατασκευάζει ένα νέο όργανο για την μελέτη τους. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αλλά και έξυπνο «καμάκι» το οποίο θα μπορεί να τρυπάει την επιφάνεια κομητών και αστεροειδών και στη συνέχεια να συλλέγει δείγματα για να τα μελετήσουν οι επιστήμονες.

Η ανάγκη για νέο «συλλέκτη»

Οι ειδικοί της NASA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο ασφαλές να γίνεται προσπάθεια απόκτησης δειγμάτων από κοσμικά σώματα όπως οι κομήτες και οι αστεροειδείς από απόσταση και όχι με την προσεδάφιση κάποιου σκάφους ή οχήματος στην επιφάνεια τους.

Από τις διάφορες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι εκείνη που προκρίθηκε ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού διάτρησης ο οποίος θα μπορεί να «πέφτει» από μεγάλη απόσταση πάνω σε ένα κομήτη (ή αστεροειδή) και, αφού τον τρυπήσει, να συλλέγει δείγματα.

Στα εργαστήρια της NASA κατασκευάστηκε μάλιστα ένας πρωτότυπος μηχανισμός, ένα διαστημικό καμάκι που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα σκάφος που θα ταξιδέψει σε ένα κομήτη.

Το καμάκι.

Το καμάκι κατασκευάστηκε στο Διαστημικό Κέντρο Goddard, έχει μήκος 1.83 μέτρα και αποτελείται από ατσάλι πάχους 2.4 εκατοστών. Ήδη έχουν γίνει δοκιμές του σε διάφορα υλικά – σε άμμο, χαλίκια, πάγο, διάφορα πετρώματα κ.α – σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν οι αντοχές του και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Όταν το καμάκι είναι έτοιμο θα τοποθετηθεί σε κάποιο σκάφος το οποίο θα πλησιάσει ένα κομήτη σε απόσταση 1.5 χλμ και θα το εκτοξεύσει. Αυτό «με χειρουργική ακρίβεια» όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του θα τρυπήσει το σημείο του κομήτη που έχει επιλεγεί. Στην συνέχεια θα συλλέξει δείγματα μέσα σε ένα ειδικό θάλαμο που θα είναι προσαρμοσμένος σε αυτό και θα επιστρέψει στο σκάφος.

Η NASA θεωρεί ότι τέτοιου είδους δείγματα θα αποκαλύψουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την προέλευση των πλανητών και της ζωής στη Γη. Οι κομήτες αποτελούνται κυρίως από πάγο, αέρια και σκόνη. Δείγματα που είχαν συλλεχθεί από την αποστολή Stardust το 2002 περιείχαν γλυκίνη, ένα αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται από ζωντανούς οργανισμούς για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζει τη θεωρία περί δημιουργίας κάποιων από τα «συστατικά» της ζωής στη Γη και μεταφοράς τους στον πλανήτη μας μέσω προσκρούσεων κομητών.

Το «καμάκι» έχει μήκος 183 εκατοστά, και ο εκτοξευτής του είναι εξοπλισμός με ατσάλινο καλώδιο πάχους μισής ίντσας. Η ταχύτητα των εκτοξευόμενων βλημάτων ξεπερνά τα 33 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. «Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στον κομήτη- η επιφάνεια μπορεί να είναι μαλακή, φτιαγμένη από σκόνη, ή να είναι από πάγο και χαλίκι, ή ακόμα και συμπαγή βράχο. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν περιοχές με διαφορετικές συνθέσεις, οπότε έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα καμάκι που είναι ικανό να διαπεράσει πολλά υλικά» αναφέρει ο Ντόναλντ Γουέγκελ, επικεφαλής της ομάδας μηχανικών του Διαστημικού Κέντρου Γκόνταρντ της NASA (Μέριλαντ) που σχεδίασε το σύστημα. Η αιχμή του καμακιού είναι κούφια, για να μπορούν να συλλεχθούν στον ελεύθερο χώρο δείγματα.

Επίσης, σύμφωνα με την ομάδα, το «διαστημικό καμάκι» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση του καλύτερου τρόπου καταστροφής κομητών σε περίπτωση που γίνουν απειλητικοί για τη Γη. Το κλασικότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την αλλαγή της πορείας του κομήτη, ωστόσο αυτό κατά τη NASA θα ήταν επικίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του σε πολλά μικρά κομμάτια, ικανά να προκαλέσουν πάλι μεγάλες καταστροφές. Η λήψη τέτοιων δειγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην εύρεση μίας πιο «ασφαλούς» μεθόδου.

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και το πρόγραμμα Rosetta της ESA: η εν λόγω αποστολή εκτοξεύθηκε το 2004 και θα συναντηθεί με τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko τον Οκτώβριο του 2014. Θα χρησιμοποιηθεί και εκεί ένα «καμάκι», το οποίο όμως δεν θα συλλέξει δείγματα, αλλά θα βοηθήσει στο να προσεδαφιστεί ένα όχημα στην επιφάνεια του κομήτη, το οποίο και είναι επιφορτισμένο με τη συλλογή δειγμάτων.

 

Το διαστημόπλοιο Dawn προσέγγισε τον αστεροειδή Vesta. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA κατόρθωσε να πάρει τα καλύτερα κοντινά πλάνα του αστεροειδή Vesta, ενός γιγάντιου διαστημικού βράχου πλάτους 530 χιλιόμετρα. Ο Vesta είναι το δεύτερο σε μέγεθος αντικείμενο στην ζώνη των αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία. Ο τεράστιος βράχος θεωρείται πρωτοπλανήτης και θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλανήτη σαν τη Γη ή τον Άρη, αν ο κοντινός Δίας δεν είχε αφαιρέσει πάρα πολύ υλικά από αυτόν στις πρώτες μέρες του ηλιακού συστήματος.

Το Dawn είναι τώρα περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από το Vesta, και έχει ξεκινήσει μια νέα φάση στην αποστολή του, που ονομάζεται «τροχιά χαρτογράφησης χαμηλού υψομέτρου»

Το διαστημόπλοιο Dawn της NASA είναι στο μέσο μιας πολυετούς εκστρατείας για τη μελέτη των Vesta και Ceres, δύο νάνων πλανητών στα όρια του ηλιακού συστήματος, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, επειδή αυτά τα κομμάτια έχουν απομείνει ατόφια από την ίδρυσή του.

Ο αστεροειδής Vesta είναι τέτοιου μεγέθους που ένα βουνό που ξεπετάγεται από το νότιο πόλο του είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ότι το Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή της Γης.

Η NASA στην πραγματικότητα σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες να επισκεφτούν έναν αστεροειδή μέχρι το έτος 2025. Αποστολές όπως η Dawn δίνει μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για να δούμε τη σκηνή που οι άνθρωποι κάποια μέρα θα συναντήσουν.

Η αποστολή Dawn κόστισε 466.000.000 δολάρια και ξεκίνησε το 2007. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Vesta από τις 15 Ιουλίου. Το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά χαρτογράφησης χαμηλού υψόμετρου για τουλάχιστον 10 εβδομάδες. Μετά από αυτό, το σκάφος θα φτάσει σε μια τροχιά χαρτογράφησης μεγάλου υψομέτρου, περίπου, 680 χλμ.

Τον Ιούλιο του 2012, το διαστημικό σκάφος θα αναχωρήσει από τον Vesta για τον δεύτερο στόχο του, με αναμενόμενη ημερομηνία άφιξης στον αστεροειδή Δήμητρα (Ceres), τον Φεβρουάριο του 2015.

Η Δήμητρα είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος στη ζώνη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.[/b]

dawnvesta.jpg.d9f1ef53fd69ae31b3d19a61c041a3b2.jpg

asteroidVesta.jpg.444f55be5eaea3053acdd824d525360d.jpg

space_harpoon.jpg.d83b7a3acffdcbc1312b543656f37f41.jpg

18A86356595CD14D1E8E2ABE682A8925.jpg.8f4d1756274d3ebe08d4d2a96f7a05d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Προετοιμασίες του Σογιούζ για εκτόξευση. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ πλησιάζουν στο τέλος τους οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του πυραύλου φορέα Σογιούζ, που θα μεταφέρει στο ΔΔΣ νέο πλήρωμα.

Σήμερα ο Σογιούζ τοποθετήθηκε στον εκτοξευτήρα. Η εκτόξευσή του προγραμματίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου. Μέλη της νέας αποστολής στο ΔΔΣ είναι ο Ρώσος Ολέγκ Κονονένκο, ο Αμερικανός Ντόναλντ Πέτιτ και ο Ολλανδός Αντρέ Κάιπερς, οι οποίοι θα αντικαστήσουν το τωρινό διεθνιστικό πλήρωμα του Σταθμού και θα εργάζονται εκεί για 5 μήνες. Σ΄αυτη την περίοδο τα μέλη της νέας αποστολής θα κάνουν μερικούς περιπάτους στο ανοιχτό Διάστημα και θα κάνουν εκατοντάδες επιστημονικά πειράματα.

 

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός πάνω από τη Β. Αμερική. :cheesy:

Ένα φωτεινό πέρασμα έκανε ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong 1 επάνω από τη Βόρεια Αμερική με αποτέλεσμα να καταγραφεί από πολλούς ερασιτέχνες αστρονόμους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Kevin Fetter από το Brockville του Καναδά ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει τον βάρους 8,5 τόνων διαστημικό σταθμό στις 18 Δεκεμβρίου καθώς περνούσε (φαινομενικά πάντα) κοντά στον πλανήτη Άρη.

Ο Tiangong 1 δεν είναι επανδρωμένος, τουλάχιστον για τώρα, αλλά η Κίνα σχεδιάσει την αποστολή αστροναυτών στον πειραματικό αυτό σταθμό τουλάχιστον μέσα στο 2012 και ίσως και δύο φορές. Για να γίνει πραγματοποίηση μια τέτοια επίσκεψη την περασμένη Πέμπτη οι τεχνικοί του κινεζικού διαστημικού προγράμματος ξεκίνησαν μια σειρά από δοκιμές στα αυτοματοποιημένα συστήματα του Tiangong 1 έτσι ώστε ο διαστημικό σταθμός να είναι έτοιμος για τη φιλοξενία τους.

 

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται ο Tiangong 1 κατά το πρόσφατο πέρασμά του, ενώ στο δεύτερο βίντεο από παλαιότερο πέρασμα ενω το δεύτερο αντικείμενο που φαίνεται στην εικόνα είναι ένας άλλος δορυφόρος ο SkyMed-2.

CHINASPACESTATIONLarge.png.94bd99d756c3a5d476e7ae65e4c78068.png

photo_12-19-15.jpg.fe08b4744b03689b3394112f901b79c8.jpg

photo_12-19-13.jpg.a642c90a2f644f594818de6a643097ea.jpg

photo_12-19-12.jpg.249b38f475f8f1afcba526dae832871b.jpg

photo_12-19-11.jpg.6feebd97c8f020c42d2cf3933c2cb868.jpg

photo_12-19-06.jpg.e9bbd3ebb36eb6ea9027188d98aa5dca.jpg

photo_12-19-04.jpg.f4ae10415e7928fadf5e26cc85ff42db.jpg

photo_12-19-03.jpg.3b332aceb7c8113f76d7c59956b1db1a.jpg

photo_12-18-12.jpg.c4c2fa1ed626a8520d34800cc6e825fe.jpg

photo_12-18-11.jpg.ffbf834a76a0794580851115008e733b.jpg

photo_12-18-08s.jpg.a11ee575796fda3099c673f4ae000cbe.jpg

photo_12-16-30s.jpg.ce1318995ce7d1b752f7ea6205d7dbd0.jpg

photo_12-16-27s.jpg.ea354b678abff8e031acad1c6a0cb2a9.jpg

photo_12-16-25s.jpg.86c7a9c3785fefcc43306f0d54d94487.jpg

photo_12-16-18.jpg.8e22a6fe4ff49cd60959c21659d4dd0a.jpg

photo_12-16-10.jpg.60c36ef2f592841cd46befb5834fdcdf.jpg

photo_12-16-06.jpg.24ebbcb02380852bf3867fd41c2f3163.jpg

photo_12-16-03.jpg.f0486b036542730f43d1c8245f6a310f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης