Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα που εκπέμπουν σήματα έθεσε σε τροχιά απόρρητο διαστημοπλάνο της Κίνας.

kinaskafos-696x391.jpeg

Την ανακάλυψη έκαναν ερασιτέχνες αστρονόμοι.Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα αυτόνομο σκάφος που ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «διαστημοπλάνων» που διαθέτουν χαρακτηριστικά και δυνατότητες συμβατικών αεροπλάνων και διαστημοπλοίων.Το X-37B εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιεί αποστολές στις οποίες παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Γη για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα που αγγίζουν ή και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τους 12 μήνες. Αν και οι αποστολές του είναι απόρρητες θεωρείται δεδομένο ότι πραγματοποιεί δοκιμές προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση σε πρώτη τουλάχιστον φάση αλλά πιθανολογείται ότι εκτελεί και κατασκοπευτικές αποστολές.Πριν από τρία χρόνια η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το δικό της αντίστοιχο απόρρητο διαστημοπλάνο το οποίο ονόμασε Shenlong που σημαίνει στα κινεζικά «Θεϊκός Δράκος». Το Shenlong ξεκίνησε πριν από πέντε μέρες το τρίτο του ταξίδι στο Διάστημα και ένας από τους πιο γνωστούς ερασιτέχνες αστρονόμους που ειδικεύεται επίσης στον εντοπισμό δορυφόρων υποστηρίζει ότι το κινεζικό σκάφος απελευθέρωσε έξι άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα τα οποία έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και μάλιστα έχουν ενεργοποιηθεί μεταδίδοντας σήματα τα οποία κανείς δεν ξέρει τι περιέχουν και ποιος τα παραλαμβάνει.

Ο Σκοτ Τίλει που έκανε την ανακάλυψη μελετά με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους τα σήματα αυτά χωρίς προς το παρόν να έχουν κάποιες σαφείς ενδείξεις το περιεχόμενο των σημάτων ή το είδος των αντικειμένων. Θεωρούν δεδομένη την παρουσία αυτών των άγνωστων αντικειμένων σε τροχιά αλλά αφήνουν ένα ενδεχόμενο ανοικτό τα σήματα να μην εκπέμπονται από αυτά αλλά από κάποια άλλη πηγή κοντά τους που δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν τι θα μπορούσε να είναι αυτή η πηγή.Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμη επεισόδιο σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας που περιλαμβάνει κατασκοπευτικά μπαλόνια, ιντερνετικές πλατφόρμες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών και εξαπλώνεται στο Διάστημα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πλήρωμα EP-21: επιβίωση στο χειμερινό δάσος!
Οι αστροναύτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εκτεθούν σε συνθήκες που απαιτούν δεξιότητες επιβίωσης εδάφους μετά την προσγείωση. Εξάλλου, ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσουν οι διασώστες μπορεί να είναι έως δύο ημέρες ή και περισσότερο.
Σήμερα, ο κοσμοναύτης της Roscosmos Oleg Novitsky και η συμμετέχουσα διαστημική πτήση από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας Marina Vasilevskaya έπρεπε να επιβιώσουν σε ένα χιονισμένο δάσος. Την προηγούμενη μέρα, εκπαιδεύτηκαν οι εφεδρικοί - Ιβάν Βάγκνερ και Αναστασία Λένκοβα.
Επίσης στην ταξιαρχία είναι εκπαιδευτές ακραίων προπονήσεων, γιατροί, ψυχολόγοι από το ιατρικό τμήμα του Κεντρικού Κέντρου Εκπαίδευσης και άλλοι ειδικοί.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους κανόνες συμπεριφοράς, στη χρήση εξοπλισμού, εξοπλισμού και ρουχισμού, καθώς και στις πρώτες βοήθειες.
Κατά τη διάρκεια των αγώνων, τα πληρώματα ετοίμασαν καυσόξυλα, υπέδειξαν την τοποθεσία χρησιμοποιώντας συσκευές ραδιοεπικοινωνίας και σηματοδότησης και κατασκεύασαν καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου ενός wigwam για τη νύχτα.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_568462

cr2Le-0SF7A.jpg

NnAAoeeHzzQ.jpg

SaAj5aUAXF0.jpg

Y81U21WjlRE.jpg

zFjCDtAMVuA.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

"Progress MS-26": έναρξη δοκιμών κενού
Στις αρχές του μήνα, το Progress MS-25 αναχώρησε στο ISS με φορτίο για το πλήρωμα. Τώρα το Progress MS-26 ετοιμάζεται για εκτόξευση - το πλοίο στάλθηκε σε θάλαμο κενού για δοκιμή διαρροής.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί έλεγξαν την ετοιμότητα των ενσωματωμένων συστημάτων του για εισαγωγή σε τροχιά και σύνδεση με τον σταθμό.
Μετά τον έλεγχο του ραδιοεξοπλισμού, το πλοίο τοποθετήθηκε στα στηρίγματα του θαλάμου κενού. Πραγματοποιούνται δοκιμές για τον έλεγχο της στεγανότητας των διαμερισμάτων και των πνευματικών υδραυλικών γραμμών.
Εκτόξευση του Soyuz-2.1a με νέο πλοίο - το 2024

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_568477

MfRl_xvtbVY.jpg

UnZcgB0eM_w.jpg

WY3J0siwXok.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Έλληνες μαθητές συνομίλησαν με αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς αυτός περνούσε πάνω από την χώρα μας.

387502229_1058548501853580_4899528308854
Στιγμιότυπο από την επικοινωνία των μαθητών με τους αστροναύτες.

Πρόκειται για ένα δημοτικό σχολείο στη Κω.Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου της Κω έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο σχολείο στα Δωδεκάνησα που κατάφερε να συνδεθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την ώρα που εκείνος περνούσε από τον αστρονομικό ορίζοντα του νησιού. Η σύνδεση έγινε μέσω ασυρμάτου, τύπου VHF, με την βοήθεια της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου.Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου είχαν πριν από λίγες μέρες τη δυνατότητα να κάνουν από μια ερώτηση στον διοικητή και αστροναύτη του σταθμού, τον πρώτο Δανό αστροναύτη της ESA, Andreas Mogensen. Οι ερωτήσεις ήταν πολύ στοχευμένες, ενθουσίασαν τον Andreas και αφορούσαν τη ζωή στο διάστημα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των αστροναυτών.Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα ARISS το οποίο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ΄ όλον τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της απευθείας συνομιλίας με τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δίνοντας τους το έναυσμα να ενδιαφερθούν για την
Eπιστήμη, την Tεχνολογία, τη Mηχανική και τα Mαθηματικά (STEM).Το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς δημιούργησε έναν Όμιλο αστρονομίας με παιδιά από την Ε΄ και τη ΣΤ΄ Δημοτικού (12 αγόρια και 11 κορίτσια) να αποτελούν το Τάγμα της Επιστημονικής Έρευνας. Τέσσερις εθελοντές εκπαιδευτικοί, δύο φορές την εβδομάδα, πραγματοποιούν μαζί με τα παιδιά μαθήματα αστρονομίας, κατασκευές, AR, εκπαιδευτική ρομποτική, προπόνηση αστροναύτη, αστροπαρατήρηση κ.α.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Αποτελέσματα της τέταρτης ανοιχτής επιλογής για το σώμα κοσμοναυτών.
Τον Ιούλιο, η Roscosmos και το TsPK ανακοίνωσαν ανοιχτή επιλογή για το απόσπασμα.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η προθεσμία για την αποδοχή εγγράφων παρατάθηκε έως τις 20 Δεκεμβρίου (συνολικός αριθμός - 1394). Το CPC έλαβε 263 πακέτα εγγράφων από αιτούντες, εκ των οποίων τα 69 ανήκαν σε γυναίκες.
Η αρχή της ανοιχτής επιλογής επιτρέπει στους υποψηφίους να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο από στρατιωτικούς πιλότους, αλλά και από πολίτες - μηχανικούς, γιατρούς και επιστήμονες. 63 αιτήσεις με πακέτα εγγράφων από τις 263 στάλθηκαν από στρατιωτικούς αιτούντες. 45 υποψήφιοι εργάζονται σε επιχειρήσεις της βιομηχανίας πυραύλων και διαστήματος.
Κατά τη διαδικασία των δοκιμών, ορισμένοι υποψήφιοι διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Στο στάδιο επιλογής πρόσωπο με πρόσωπο προσκλήθηκαν 41 άτομα (33 άνδρες, 8 γυναίκες).
Στο στάδιο της αυτοπρόσωπης επιλογής συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 20 αιτούντες, εκ των οποίων οι δύο το ολοκλήρωσαν επιτυχώς και αναμένουν την έγκριση της απόφασης της Επιτροπής Ιατρικών Εμπειρογνωμόνων σε συνεδρίαση της Κύριας Ιατρικής Επιτροπής.
Ολοκληρώθηκε η αποδοχή των εγγράφων για συμμετοχή στην ανοιχτή επιλογή για το σώμα κοσμοναυτών Roscosmos.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες της σκηνής πλήρους απασχόλησης!

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_568484

01lMjTCjpGk.jpg

6uTZsQWNVmY.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Οι αποστολές της NASA τo 2024.

nasa-2024.png?w=983

Στο βίντεο που ακολουθεί η NASA παρουσιάζει προγραμματισμένες αποστολές για το έτος 2024, όπως: η επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη Artemis, η εκτόξευση δύο νέων δορυφόρων για την μελέτη του κλίματος της Γης, η αποστολή στον παγωμένο δορυφόρο του Δία Ευρώπη, τα αθόρυβα υπερηχητικά αεροσκάφη, νέα ρομποτικά οχήματα διαστημικής εξερεύνησης, τα οχήματα μεταφοράς ανθρώπων στη Σελήνη, την εκκίνηση της κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης, τον διάδοχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αλλά θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για να υποστηρίξει τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και σε επόμενη φάση τις πιθανές σεληνιακές βάσεις καθώς επίσης και τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη …

[0:24] Commercial Lunar Payload Services (CLPS): https://www.nasa.gov/commercial-lunar…
[0:33] VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover): https://science.nasa.gov/mission/viper/
[0:38] PRIME-1 (Polar Resources Ice Mining Experiment-1) : https://www.nasa.gov/polar-resources-…
[0:41]Artemis missions to the Moon: https://www.nasa.gov/specials/artemis/ [0:50] 3D Versions of human organs called Tissue Chips used for groundbreaking science: https://science.nasa.gov/science-rese…
[0:54] Artemis III spacesuits provided by Axiom Space: https://www.nasa.gov/humans-in-space/…
[1:05] Human Landing Systems (HLS) development: https://www.nasa.gov/reference/human-…
[1:08] Gateway, humanity’s first lunar space station: https://www.nasa.gov/mission/gateway/
[1:11] Lunar Terrain Vehicles to explore the lunar South Pole: https://www.nasa.gov/extravehicular-a…
[1:13] International Space Station (ISS) science: https://www.nasa.gov/international-sp…
[1:19] NASA’s Commercial Crew Program: https://www.nasa.gov/humans-in-space/…
[1:21] Boeing Crew Flight Test (CFT) to the ISS: https://www.nasa.gov/mission/boeing-cft/
[1:29] NASA-ISRO joint mission to systematically map Earth using synthetic aperture radar (NISAR): https://nisar.jpl.nasa.gov/
[1:35] PACE Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem mission: https://pace.gsfc.nasa.gov/
[1:38] X-59 Quesst Supersonic Low-boom Aircraft:https://www.nasa.gov/mission/quesst/
[1:46] Europa Clipper Launches to Jupiter Moon Europa: https://europa.nasa.gov/ [1:58] Total Eclipse across North America: https://science.nasa.gov/eclipses/fut…

… περισσότερα ΕΔΩ: https://plus.nasa.gov/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Οι διαστημικές τηγανητές πατάτες του ΑΠΘ.

w02-91636.jpg?w=720

Μία «λαχταριστή» και «χρυσαφένια» αναγνώριση επεφύλαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), στην ανασκόπησή του για το 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία συμπεριέλαβε ένα βίντεο τηγανίσματος πατάτας στο διάστημα, από τα πειράματα της Ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων, του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου.«Αν τηγανίζατε πατάτες στον πλανήτη Δία, πιθανότατα θα είχαν καλύτερη γεύση από ό,τι στη Γη», ξεκινά το βίντεο που ανήρτησε ο ESA στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/EuropeanSpaceAgency/videos/frying-in-zero-gravity/3548278812059977/. Στη συνέχεια επεξηγεί το πείραμα και τους στόχους του, προβάλλοντας στιγμιότυπα από την ομάδα των Ελλήνων ερευνητών να το υλοποιεί στο πλαίσιο παραβολικών πτήσεων.

   «Η φριτέζα του διαστήματος»

 «Καταφέραμε και τηγανίσαμε πραγματικές πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και είδαμε ότι γίνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και της επιστημονικής ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος είναι επικεφαλής εμβληματικών πειραμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έχοντας συμμετάσχει με την ερευνητική του ομάδα σε περισσότερα από 20 έργα ανάπτυξης τεχνολογίας για διαστημικές εφαρμογές και σε 11 πειραματικές καμπάνιες παραβολικών πτήσεων.Τώρα το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ σχεδιάζει και τη φριτέζα του διαστήματος, τη συσκευή που θα συμπληρώσει την… οικοσκευή των αστροναυτών. Ήδη οι επιστήμονες εργάζονται για την επίλυση διάφορων τεχνολογικών προβλημάτων που απορρέουν από το τηγάνισμα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι οι οσμές που εκλύονται και μάλιστα μέσα σε έναν χώρο ο οποίος δεν αερίζεται.

   «Οι αστροναύτες δήλωναν ότι στα ταξίδια λαχταρούσαν… τηγανητές πατάτες»

Η ιδέα για τις διαστημικές τηγανητές πατάτες δεν γεννήθηκε στο ΑΠΘ. Η πρόταση στον κ. Καραπάντσιο και την ομάδα του -που εδώ και πολλά χρόνια πειραματίζεται στον βρασμό σε έλλειψη βαρύτητας- έγινε από στελέχη της NASA και του ESA στη διάρκεια ενός φόρουμ, στην έδρα του κρατικού αμερικανικού οργανισμού που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης.Η ομάδα του ΑΠΘ είχε δώσει το έναυσμα παρουσιάζοντας πειράματα, σύμφωνα με τα οποία ο μηχανισμός δημιουργίας και κίνησης φυσαλίδων ατμού κατά τον βρασμό στο εσωτερικό πορωδών κεραμικών μέσων μοιάζει με αυτόν κατά το τηγάνισμα. Αν και οι πρώτες δραστηριότητες της ομάδας του ΑΠΘ αφορούσαν τη χρήση του βρασμού σε πορώδη κεραμικά υλικά ως μέσο για να διατηρηθεί χαμηλή η θερμοκρασία των τοιχωμάτων διαστημοπλοίων κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα της γης ή σε περίπτωση φωτιάς, προέκυψε ζωηρό ενδιαφέρον για το τηγάνισμα πατάτας στο Διάστημα, καθώς υπήρχαν δηλώσεις από αστροναύτες που λέγανε πως αυτό που τους λείπει στα ταξίδια μακριά από τη Γη είναι οι… τηγανιτές πατάτες. «Η δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα – project ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Πρωτίστως έπρεπε να αποδείξουμε πως έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε για να πάρουμε τη χρηματοδότηση. Η περίοδος αυτή ήταν συναρπαστική, καθώς χρειάστηκε να γίνουν πολλά πειράματα αρχικά σε μεγάλη κλίμακα -με πολλές πατάτες- στο εργαστήριο, να βρεθούν τα κατάλληλα on-line μετρητικά που θα έδιναν αξιόπιστη πληροφορία για την εξέλιξη του τηγανίσματος, τόσο εντός της πατάτας όσο και εντός του λαδιού, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η διεξαγωγή του πειράματος στη μεγάλη φυγόκεντρο (Large Diameter Centrifuge) που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για να αξιολογηθεί ποσοτικά η επίδραση της μεταβολής της επιτάχυνσης της βαρύτητας», εξήγησε ο κ. Καραπάντσιος.Σημείωσε, δε, ότι τα αποτελέσματα του πειράματος του ΑΠΘ δημοσιεύτηκαν σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό όπου «πλέον της λεπτομερούς παρουσίασης των πειραμάτων προτείναμε και κατάλληλο φυσικό μηχανισμό» και «μάλιστα πήραμε πολύ καλές κριτικές όσον αφορά στην ερμηνεία που δώσαμε στα πειράματα».

   «Πειράματα σε 25 δευτερόλεπτα»

Η πειραματική συσκευή – φριτέζα του ΑΠΘ, μεταφέρθηκε από το εργαστήριο του Αριστοτελείου στον αέρα και στις παραβολικές πτήσεις, όπου οι απαιτήσεις για συντονισμό και οργάνωση ήταν ιδιαίτερα υψηλές. «Όλα έπρεπε να είναι οργανωμένα με ακρίβεια δευτερολέπτου», είπε ο κ. Καραπάντσιος, περιγράφοντας τη διαδικασία των παραβολικών πτήσεων, όπου τα μέλη της επιστημονικής ομάδας έπρεπε να ολοκληρώνουν μέρη του πειράματος μέσα σε 25 δευτερόλεπτα έλλειψης βαρύτητας, όσο δηλαδή διαρκούσε η κάθε μία «παραβολική βουτιά» του αεροσκάφους, η οποία γίνεται όταν το αεροσκάφος σβήνει προσωρινά τους κινητήρες και κυριολεκτικά πέφτει από περίπου τα 10 χιλιόμετρα υψόμετρο στα 8 χιλιόμετρα.Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 186 παραβολικές βουτιές των 25 δευτερολέπτων η κάθε μία, μέσα σε έξι μέρες, σε δύο καμπάνιες παραβολικών πτήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες φυσαλίδες εκλύθηκαν και καταγράφηκαν από κάμερες υψηλές ταχύτητας κατά το «τηγάνισμα».«Κι αν για τους περισσότερους τα 25 δευτερόλεπτα της παραβολικής βουτιάς, όπου το αεροσκάφος χάνει απότομα δύο χιλιόμετρα ύψος, αποτελούν ελάχιστο χρόνο, για εμάς που κάνουμε το πείραμα φαίνεται…αιώνας», πρόσθεσε ο κ. Καραπάντσιος. Με αφορμή το πείραμα για το Διάστημα, τα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου διαπίστωσαν πως μια ήπια φυγοκέντρηση πλανητικού τύπου (περιστροφή σε δύο άξονες) -χωρίς να δημιουργεί πολύ μεγάλες δυνάμεις- είναι ικανή να πετύχει τηγάνισμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μικρότερο χρόνο. Έφτιαξαν, λοιπόν, ένα μηχάνημα το οποίο το έχουν πατεντάρει και αυτή την περίοδο προσπαθούν να το προωθήσουν στην αγορά. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραπάντσιος, έχουν ήδη ενδιαφερθεί αμερικανικές εταιρίες. Εκπρόσωποί τους ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να το δουν και επιθυμούν να το εφαρμόσουν σε βιομηχανική κλίμακα -να προτηγανίσουν πατάτα- όπου ο χρόνος και η θερμοκρασία σημαίνουν… χρήμα.«Τηγανητές πατάτες στον μισό χρόνο, σε χαμηλότερη θερμοκρασία και με οικονομία στο λάδι!» Όπως είδαν στις δοκιμές, μέσω της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, η πατάτα μπορεί να τηγανίζεται στον μισό χρόνο και σε μικρότερη θερμοκρασία π.χ. στους 150-160 βαθμούς Κελσίου αντί στους 180 βαθμούς. Αυτό σημαίνει λιγότερα έως καθόλου καρκινογόνα προϊόντα και εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης το λάδι δεν υποβαθμίζεται γρήγορα και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα τηγανίσματα.«Τα τεστ έδειξαν ότι η συγκεκριμένη πατέντα έχει τεχνολογικό και εμπορικό ενδιαφέρον», είπε ο κ. Καραπάντσιος προσθέτοντας πως ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για μια συσκευή που θα μπορούσε να μπει στα νοικοκυριά αφορά στον σχεδιασμό της ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τον χειριστή από τα κινούμενα μέρη.

   «Εξάγοντας «πράσινο χρυσό» και γνώση»

   Προβάλλοντας την υψηλή διατροφική αξία του ελαιόλαδου η ομάδα του ΑΠΘ πρότεινε το τηγάνισμα στο Διάστημα να γίνεται με ελαιόλαδο, αν και είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κατά το τηγάνισμα το υποβαθμίζουν. «Παρόλα αυτά η ψυχολογική σημασία να καταναλώνεται ένα τέτοιο προϊόν από τους αστροναύτες είναι σημαντική και γι’ αυτό το ελληνικό ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα μας, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τον πράσινο χρυσό του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας», επισήμανε ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στο κόστος των πειραμάτων πρόσθεσε πως αυτό είναι της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για καθένα από αυτά και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια ή από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό. «Είμαστε μια μικρή εξαγωγική «μονάδα». Εξάγουμε γνώσεις και επιστήμη και φέρνουμε χρήματα στον τόπο μας και με αυτόν τον τρόπο κρατάμε εδώ νέους Έλληνες επιστήμονες με προσόντα», κατέληξε.

– https://www.amna.gr/home/article/786902/Oi-diastimikes-tiganites-patates-tou-APTh-proballontai-stin-anaskopisi-tou-Europaikou-Organismou-Diastimatos

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σήμερα το πρωί το τροχιακό υψόμετρο του ISS προσαρμόστηκε
Στις 23 Δεκεμβρίου στις 04:55 ώρα Μόσχας, οι κινητήρες Progress MS-24 άναψαν, λειτούργησαν για 1131,85 δευτερόλεπτα και παρήγαγαν ώθηση 1,84 m/s.
Μετά τον ελιγμό, το μέσο υψόμετρο της τροχιάς του ISS αυξήθηκε κατά 3,2 km και ανήλθε σε 417,70 km πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Έτσι οι ειδικοί προετοιμάζουν τον σταθμό για τη μελλοντική εκτόξευση του Soyuz MS-25 και την προσγείωση του Soyuz MS-24.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_568492


   Μίνι αγρόκτημα στο ISS
Οι μελλοντικοί αστροναύτες θα χρειαστούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης για διαπλανητικά ταξίδια. Για το σκοπό αυτό, σήμερα ο ISS μελετά την εμβρυϊκή ανάπτυξη των νεοσσών στο διάστημα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, το πλήρωμα ξεκίνησε το πείραμα Quail. 48 αυγά ιαπωνικών ορτυκιών τοποθετήθηκαν σε μια διαστημική θερμοκοιτίδα: τα μισά από τα αυγά βρίσκονται σε μηδενική βαρύτητα, τα άλλα σε μια φυγόκεντρο που προσομοιώνει τη βαρύτητα.
Στο βίντεο, ο Konstanin Borisov εξήγησε ποια έμβρυα ορτυκιού εισάγονται και πόσο διαρκεί το πείραμα.
Παρεμπιπτόντως, κανένα ορτύκι δεν θα γεννηθεί σε αυτή την αποστολή - τα αυγά θα τοποθετηθούν σε κάψουλες με διάλυμα φορμαλδεΰδης και θα σταλούν στη Γη για να μελετήσουν την επίδραση της μικροβαρύτητας στα έμβρυα.

https://vk.com/roscosmos?z=video-30315369_456243868%2F7d19b2dd6d0457977e%2Fpl_wall_-30315369

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_568841

u1z5YNG7c-U.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ρωσική επανδρωμένη κοσμοναυτική το 2023
Εκτοξεύσεις πλοίων: το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-23 (σε μη επανδρωμένη έκδοση) και το Soyuz MS-24, καθώς και τέσσερα «φορτηγά» - Progress MS-22, Progress MS-23, αναχώρησε από το Baikonur στον ISS. «Progress MS -24" και "Πρόοδος MS-25"
Εργασία στο ISS: οι κοσμοναύτες πήγαν στο διάστημα 6 φορές και πραγματοποίησαν 51 πειράματα στον σταθμό, έξι από τα οποία ήταν νέα.
Νέες εξελίξεις: ολοκληρώθηκε η δημιουργία μιας στατικής μακέτας ενός επανδρωμένου διαστημόπλοιου μεταφοράς νέας γενιάς και αναπτύχθηκε μια προκαταρκτική σχεδίαση του ρωσικού τροχιακού σταθμού.
Διεθνής συνεργασία: υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Roscosmos και της Εθνικής Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για πτήση με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS στο ρωσικό τμήμα την άνοιξη του 2024. Η συμφωνία μεταξύ της Roscosmos και της NASA για τις πολλαπλές πτήσεις παρατάθηκε έως το 2025.
Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: https://www.roscosmos.ru/40106/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569028

01lMjTCjpGk.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Παγωμένη, κατάλευκη, μα τόσο όμορφη... Γη!
Όταν το κοιτάς από τροχιά, αυτά τα χρώματα φαίνονται απίστευτα: το βαθύ μπλε ρέει σε φλογερό πορτοκαλί. Μπορείτε να παρακολουθείτε την ομορφιά του πλανήτη μας από το ISS για πάντα - ξανά και ξανά κάνει τα πάντα μέσα σας να παγώνουν από θαυμασμό!
Ευχαριστούμε τον κοσμοναύτη μας Konstantin Borisov για τέτοιες εξωγήινες φωτογραφίες!

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569031

2T9ANQKHnWg.jpg

yjkEHH0zNzg.jpg

wLlzVjuSXDE.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το "Angara-A5" παραδόθηκε στο Vostochny
Στο κοσμοδρόμιο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πτητικές δοκιμές του συγκροτήματος διαστημικών πυραύλων Amur με το βαρέως τύπου Angara-A5.
Σήμερα το πρωί ένα σιδηροδρομικό τρένο με εξαρτήματα πυραύλων έφτασε στον σταθμό Ledyanaya.
Αύριο, οι ειδικοί της Roscosmos θα ξεκινήσουν την εκφόρτωση και την προετοιμασία των εξαρτημάτων του πυραύλου.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569035

571A2UlToCc.jpg

lTEq4MJjjJ8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ας ρίξουμε μια ματιά στο «σπίτι του διαστήματος» και ας μάθουμε πώς τα πάνε οι κοσμοναύτες μας!
Χθες ήταν μια μέρα γεμάτη πειράματα!

Το πλήρωμα μελέτησε τη δυναμική του σχεδιασμού του ISS ("Identification"): ανέπτυξε μια μέθοδο αναζήτησης της θέσης και της φύσης των πηγών κρούσης δύναμης στο κύτος και μεμονωμένα στοιχεία του σταθμού, με αποτέλεσμα οι συνθήκες λειτουργίας του το ρωσικό τμήμα θα μπορούσε να παραβιαστεί.
Οι κοσμοναύτες μελέτησαν επίσης τη συμπεριφορά των διασπορών υγρής φάσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και φωτογράφισαν τη Γη για να εκτιμήσουν την περιβαλλοντική κατάσταση. Επιπλέον, αξιολόγησαν την απόδοσή τους και υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση για να προσδιορίσουν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό.
Σχετικά με την εργασία σε τροχιά - στην καθημερινή αναφορά στον ιστότοπο: https://www.roscosmos.ru/40113/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569038

01lMjTCjpGk.jpg

fcKu276JSD8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών είναι 64 ετών!
Σε σχέση με την έναρξη της πρώτης επιλογής για το σώμα κοσμοναυτών, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ειδικό ίδρυμα με στόχο την προετοιμασία των ανθρώπων για διαστημική πτήση.
Πριν από 64 χρόνια, καθορίστηκε η οργανωτική και στελέχωση και ο συνολικός αριθμός των μελών του μελλοντικού ΚΠΣ. Η ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 1960 θεωρείται ότι είναι τα γενέθλια του Κέντρου.
Μια περιοχή που περιβάλλεται από δάσος κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και την πόλη Korolev επιλέχθηκε για το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών· αργότερα αυτή η περιοχή θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο ως Star City. Εδώ ξεκίνησε η κατασκευή μιας βάσης εκπαίδευσης και στέγασης για αστροναύτες.
Κατά τη διάρκεια των ετών ύπαρξης του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, οι ειδικοί δημιούργησαν ένα σύστημα προετοιμασίας κοσμοναυτών, αστροναυτών και συμμετεχόντων σε διαστημικές πτήσεις για πτήση, το οποίο πραγματοποιείται σε προσομοιωτές και μακέτες μονάδων τροχιακού σταθμού.
132 Σοβιετικοί και Ρώσοι κοσμοναύτες, εκπαιδευμένοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, είδαν τον πλανήτη μας από τα παράθυρα των πλοίων και των σταθμών.
Η ομάδα σήμερα αποτελείται από 26 δοκιμαστικούς κοσμοναύτες, 16 από τους οποίους έχουν εμπειρία σε διαστημικές πτήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε το στάδιο αποδοχής εγγράφων για την τέταρτη ανοιχτή επιλογή για το σώμα κοσμοναυτών, με αποτέλεσμα μια νέα γενιά υποψηφίων κοσμοναυτών να μελετήσει, να αποκτήσει εμπειρία και να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές.
Περισσότεροι από εκατό ξένοι κοσμοναύτες και αστροναύτες από 30 χώρες εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διαστημικές πτήσεις σε ρωσικά διαστημόπλοια και τροχιακούς σταθμούς. Ένα από τα σημαντικά διεθνή προγράμματα διαστημικών πτήσεων ήταν η συμφωνία μεταξύ της Roscosmos State Corporation και της NASA, κατά την οποία κοσμοναύτες και αστροναύτες στέλνονται στο ISS με πλοία άλλης διαστημικής υπηρεσίας. Ο τέταρτος κοσμοναύτης προετοιμάζεται ήδη για την αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος πολλαπλών πτήσεων από τη Roscosmos.
Επί του παρόντος, η 70η διεθνής αποστολή λειτουργεί στον ISS και μέχρι αυτή τη στιγμή 20 πληρώματα σταθμών που επισκέπτονται αποστολές έχουν ήδη επισκεφτεί τον σταθμό. Το 2021, το TsPK προετοίμασε δύο συμμετέχοντες στην πτήση για μια πτήση προς τον ISS για να γυρίσουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που δημιουργήθηκε στο διάστημα.
Από το 2023, εκπρόσωποι της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας προετοιμάζονται για μια πτήση στο ISS - δύο συμμετέχοντες διαστημικής πτήσης από το κύριο και εφεδρικό πλήρωμα της μελλοντικής αποστολής επίσκεψης.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569039

rlvnS6xFt7o.jpg

DLmVI8xhhTU.jpg

AVuWCZU5Ro0.jpg

xb7FFXg8t1E.jpg

06cjQu-opIw.jpg

YwqM6rSt3Nw.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Σημαντικές αποστολές με ελληνικό «χρώμα» προγραμματίζει ο ESA.

earthcare-banner.jpg?w=700

Μια σειρά σημαντικών αποστολών προγραμματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το 2024. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η αποστολή «EarthCARE», στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και τελικά την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών.Η εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης της Γης «EarthCARE» (Cloud, Aerosol and Radiation Explorer), που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), αναμένεται τον Μάιο.Ο δορυφόρος θα διερευνήσει τον ρόλο που παίζουν τα σύννεφα και τα αερολύματα στην ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο Διάστημα και στην παγίδευση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπεται από την επιφάνεια της Γης, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η εξέλιξη της θερμοκρασίας της Γης. Οι παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας θα γίνουν με τη χρήση μιας σειράς επιστημονικών οργάνων: ενός lidar υψηλής φασματικής ανάλυσης, ενός Doppler ραντάρ νεφών και δεκτών ακτινοβολίας (ολικής και ανά φασματικές περιοχές).«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε σε θέματα κλιματικής έρευνας είναι τα νέφη. Τα αριθμητικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε για την πρόγνωση καιρού και τις κλιματικές προβολές, πάσχουν από την αδυναμία μας να αναπαραστήσουμε με ακρίβεια πώς σχηματίζονται τα νέφη και πώς εξελίσσονται στο χρόνο. Αυτό γίνεται γιατί δεν ξέρουμε καλά τις φυσικές διεργασίες που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ σωματιδίων, νεφών και ακτινοβολίας. Ο EarthCARE είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα μας παράσχει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το Διάστημα για να αποκωδικοποιήσουμε άγνωστες ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα βελτιώσουν τις προγνώσεις», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Αμοιρίδης.Το ΙΑΑΔΕΤ θα έχει σημαντική συνεισφορά στην αποστολή, καθώς έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει για την ESA το πείραμα ACROSS με πρωταρχικό στόχο τη βαθμονόμηση και διακρίβωση των παρατηρήσεων του EarthCARE. Για την υλοποίησή του το ΙΑΑΔΕΤ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ήδη σε τεχνικές παρακολούθησης της ατμόσφαιρας από το έδαφος. Το πείραμα προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2025 και το 2026 στη Μεσόγειο, με επίκεντρο τρεις τοποθεσίες στην Ελλάδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Αντικύθηρα. Στο πείραμα θα συμμετέχουν το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR, το Εργαστήριο Ατμόσφαιρας, Περιβάλλοντος και Διαστημικών Παρατηρήσεων LATMOS του Πανεπιστημίου του Παρισιού και το βρετανικό ερευνητικό εργαστήριο FAAM με όργανα και ερευνητές από διαφορετικά βρετανικά πανεπιστήμια. Ενδιαφέρον να πάρει μέρος έχει εκδηλώσει και η NASA.«Ο λόγος που έχουμε επιλέξει τη Μεσόγειο για το πείραμα είναι επειδή αποτελεί ένα σταυροδρόμι αέριων μαζών, με μεταφορά καπνού από δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο, ερημική σκόνη από την Αφρική, ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα, αλλά και ανθρωπογενή και θαλάσσια αιωρήματα. Επιπλέον, θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην παρατήρηση ακραίων φαινομένων, όπως οι μεσογειακοί κυκλώνες, για να μελετήσουμε τους μηχανισμούς που επηρεάζουν την εξέλιξή τους», επισημαίνει η ειδική επιστήμονας του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνη του πειράματος, Ελένη Μαρίνου.Ήδη, τους τελευταίους μήνες διεξάγεται ένα πείραμα προετοιμασίας για το ACROSS στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής ACTRIS, στο οποίο συμμετέχει κοινοπραξία από 46 ευρωπαϊκά παρατηρητήρια, υπό τον συντονισμό του γερμανικού ινστιτούτου TROPOS και του ΙΑΑΔΕΤ. Οι επιστημονικές ομάδες έκαναν μετρήσεις σε εικονικά περάσματα του δορυφόρου και ανέπτυξαν τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου οι μετρήσεις αυτές να αποστέλλονται με αυτόματο τρόπο και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στους κεντρικούς servers της ESA. Στόχος της ESA είναι μέσα στις πρώτες 45 ημέρες από την εκτόξευση του δορυφόρου τον Μάιο να γίνουν τα τελικά τεστ διακρίβωσης των δεδομένων του δορυφόρου, ώστε να διατεθούν αυτά άμεσα στους χρήστες.Οι μετρήσεις του EarthCARE αναμένεται να έχουν μεγάλη ακρίβεια και σε αυτό εστιάζεται η σημασία της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν ευρέως στα προγνωστικά μοντέλα καιρού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού ECMWF.Όπως εξηγεί ο Θανάσης Γεωργίου, διδακτορικός φοιτητής στο Αστεροσκοπείο με εξειδίκευση στη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων καιρού με τεχνικές αφομοίωσης δεδομένων, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο EarthCARE εστιάζει στα σύννεφα, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αναπαράσταση των νεφών στα μοντέλα. Οπότε ευελπιστούμε με τον συγκεκριμένο δορυφόρο να έχουμε νέες πληροφορίες για τα σύννεφα και να τις χρησιμοποιήσουμε για πιο ρεαλιστικές προγνώσεις». 

     Άλλες αποστολές του 2024

Η πρώτη αποστολή της ESA για το 2024 θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου (πιθανότατα στις 17 Ιανουαρίου), με τη συμμετοχή της Σουηδικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Η αποστολή με την ονομασία «Muninn» θα διαρκέσει έως 14 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων ο αστροναύτης, Μάρκους Γουάντ (Marcus Wandt) θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα λάβει μέρος σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μικροβαρύτητας. Και η αποστολή αυτή έχει ελληνική συμμετοχή. Τον Σουηδό αστροναύτη υποστηρίζει ιατρικά ο Έλληνας γιατρός, Αδριανός Γολέμης, ενώ σε ένα από τα πειράματα που θα εκτελέσει, θα συνεργαστεί ο Έλληνας ερευνητής στο KTH Royal Institute of Technology, Μιχάλης Μάγκος.Τον Απρίλιο αναμένεται η εκτόξευση δύο δορυφόρων Galileo από την SpaceX, ενώ άλλοι δύο θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος. Το Galileo είναι το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο επιτρέπει μια πληθώρα εφαρμογών, όπως οι μεταφορές, οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες, η γεωργία και οι επιχειρήσεις διάσωσης. Σήμερα, το σύστημα αποτελείται από 28 δορυφόρους, οι οποίοι βρίσκονται σε ύψος 23.222 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Συνολικά δέκα δορυφόροι πρώτης γενιάς του Galileo πρόκειται να εκτοξευθούν για να ολοκληρωθεί ο σχηματισμός. Στη συνέχεια θα τους διαδεχθεί η δεύτερη γενιά του Galileo, που θα προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες.Το 2024 θα έχει ως κύριο σημείο αναφοράς για την ESA την ανάκτηση της αυτόνομης ευρωπαϊκής πρόσβασης στο Διάστημα μέσω της πολυαναμενόμενης εναρκτήριας πτήσης του Ariane 6. Η εναρκτήρια πτήση τοποθετείται χρονικά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου 2024 ως το τέλος Ιουλίου 2024.Το καλοκαίρι αναμένεται και η εκτόξευση της αποστολής Proba-3 με όχημα εκτόξευσης του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας. Η αποστολή περιλαμβάνει δύο μικρούς δορυφόρους, οι οποίοι θα μελετήσουν το στέμμα του Ήλιου και την περιβάλλουσα ατμόσφαιρα. Η αποστολή θα απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan της Ινδίας. Τον Οκτώβριο έχει προγραμματιστεί η εκκίνηση της αποστολής Hera για τη διερεύνηση του δυαδικού συστήματος αστεροειδούς Δίδυμος-Δίμορφος, που προβλέπεται να εκτοξευθεί από την SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Το Hera θα παράσχει σημαντικές πληροφορίες για μελλοντικές αποστολές εκτροπής αστεροειδών και για τη διερεύνηση της γεωφυσικής των αστεροειδών, του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και των εξελικτικών διαδικασιών του.Τέλος, η χρονιά θα ολοκληρωθεί με την αναμενόμενη επιστροφή του αναβαθμισμένου εκτοξευτή Vega-C σε πτήση, που αναμένεται να επεκτείνει την αυτονομία της Ευρώπης στο Διάστημα υποστηρίζοντας νέες δυνατότητες αποστολών.

   https://www.amna.gr/home/article/789391/Simantikes-apostoles-me-elliniko-chroma-programmatizei-o-Europaikos-Organismos-Diastimatos-gia-to-2024

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Την άνοιξη, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-25 θα αναχωρήσει για τον ISS με διεθνές πλήρωμα - τον κοσμοναύτη της Roscosmos Oleg Novitsky, συμμετέχοντα διαστημικής πτήσης από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας Marina Vasilevskaya και την αστροναύτη της NASA Tracy Dyson. Μετά από 12 ημέρες, ο Oleg και η Marina θα επιστρέψουν στο σπίτι με το Soyuz MS-24 μαζί με τη Loral O'Hara, η οποία εργάζεται στο σταθμό εδώ και 4 μήνες.
Προετοιμαζόμαστε για αυτά τα γεγονότα - σήμερα διορθώθηκε η τροχιά του ISS. Στις 19:30 ώρα Μόσχας, οι κινητήρες Progress MS-24 άναψαν, δούλεψαν για 1053,7 δευτερόλεπτα και παρήγαγαν ώθηση 1,65 m/s. Μετά τον ελιγμό, το μέσο υψόμετρο της τροχιάς του ISS αυξήθηκε κατά 2,9 km και ανήλθε σε 418,53 km πάνω από την επιφάνεια της Γης.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569048

Z1FE7KJV7F0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Λάβαμε την πρώτη φωτογραφία από το Arktika-M Νο 2!
Ο δορυφόρος βρίσκεται σε μια επιχειρησιακή άκρως ελλειπτική τροχιά Molniya με ισημερινή κλίση 63,3 μοιρών, υψόμετρο απόγειου περίπου 38.900 km και υψόμετρο περιγείου περίπου 1.400 km. Όλα τα συστήματα εξυπηρέτησης του διαστημικού σκάφους λειτουργούν κανονικά!
Η συσκευή εκτοξεύτηκε από το Baikonur στις 16 Δεκεμβρίου 2023 και το πρώτο "Arktika" - τον Φεβρουάριο του 2021. Οι δύο δορυφόροι θα αντικαθιστούν εναλλάξ ο ένας τον άλλο στα τμήματα εργασίας των τροχιών και θα παρακολουθούν συνεχώς τη βόρεια επικράτεια της Ρωσίας και την περιοχή της Αρκτικής .

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569056

 

Παρακολούθηση από τα ύψη του ISS του Τόκιο!
Ο Oleg Kononenko συνεχίζει να μας βυθίζει στην εκπληκτική ατμόσφαιρα των νυχτερινών πόλεων. Αυτή τη φορά κατευθυνόμαστε κατευθείαν από το κέντρο της Κίνας προς το Τόκιο!
Ίσως πιστεύετε ότι δεν πρόκειται για στιγμιότυπο πόλης, αλλά για ένα δυναμικό νευρωνικό δίκτυο! Μπορείτε να νιώσετε πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά της Ιαπωνίας;

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569058

kUG2IkYQYO4.jpg

4yTEkATaVno.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Διαστημικά ασανσέρ για βόλτες σε εξωγήινα… ρετιρέ.

asanser1.jpg
πηγή φωτό Jordan William Hughes

Γιγάντιοι μηχανισμοί μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων έξω από τη Γη.Το 1895 ο Ρώσος επιστήμονας Κονσταντίν Τσιολκόφσκι έριξε στο τραπέζι την ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα μετέφερε ανθρώπους από τη Γη στο Διάστημα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός ανελκυστήρα. Την ιδέα αυτή επανάφεραν στο προσκήνιο κορυφαίοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όπως ο Άρθουρ Κλαρκ και ο Ισάακ Ασίμοφ χρησιμοποιώντας διαστημικά ασανσέρ στα βιβλία τους.Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί σχέδια διαστημικών ανελκυστήρων και μάλιστα έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Η ιαπωνική εταιρεία Obayashi που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Shizuoka διερευνά τρόπους για την κατασκευή ενός ανελκυστήρα για αποστολή τουριστών στο Διάστημα το 2050. Η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία νανοσωλήνων άνθρακα, που παρέχει 20 φορές μεγαλύτερη δύναμη από το ατσάλι, για τη δημιουργία μιας σχετικής εγκατάστασης που θα στέλνει ανθρώπους σε απόσταση 96.000 χιλιομέτρων  πάνω από τη επιφάνεια της Γης. Το κόστος του εγχειρήματος έχει υπολογιστεί στα έξι δισ. δολάρια.Σε παρεμφερή σχέδια έχει δουλέψει επίσης η καναδική Thoth Technology, που υπόσχεται φθηνότερα «ταξίδια» έξω από την γήινη ατμόσφαιρα με έναν κατακόρυφο «πύργο» ύψους πολλών χιλιομέτρων που θα επιτρέπει μεταφορά αστροναυτών και του εξοπλισμού τους στην κορυφή του η οποία με τη σειρά της θα λειτουργεί ως βάση εκτόξευσης για διαστημόπλοια.Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Τζόρνταν Ουίλιαμς Χιουζ κέρδισε το βραβείο του Ιδρύματος Jacques Rougerie για τα σχέδια του για ένα ανελκυστήρα που θα μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Ο μηχανισμός που ονομάζεται Ascensio αν κατασκευαστεί θα αποτελείται από ένα εξαιρετικά μακρύ καλώδιο που θα συνδέει έναν αστεροειδή παγιδευμένο σε γεωσύγχρονη τροχιά σε μια πλωτή πλατφόρμα πίσω στη Γη.

asanser.jpg

Ειδικά για την περίσταση drones θα μπορούσαν να σκαρφαλώνουν πάνω και κάτω σε αυτό το καλώδιο σαν τρένα σε κάθετη τροχιά μεταφέροντας επιβάτες και φορτία σε ένα διαστημικό σταθμό που θα έχει δημιουργηθεί στη κορυφή του μηχανισμού σε απόσταση 36 χιλιάδων χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

asanser2.jpg

Έξι drones, τρία για φορτίο και τρία με παράθυρα και οξυγόνο για τον άνθρωπο, θα κινούνται συνεχώς κατά μήκος του καλωδίου προς το διαστημικό σταθμό που θα λειτουργεί όχι μόνο ως τελικός προορισμός αλλά και ως σημείο εκκίνησης διαστημικών αποστολών.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Angara-A5»: ετοιμάζεται για εκτόξευση!
Τώρα στο Vostochny, οι ειδικοί της Roscosmos ελέγχουν την απόδοση των τεχνολογικών συστημάτων και του συγκροτήματος. Από αύριο ξεκινούν αυτόνομοι έλεγχοι των εξαρτημάτων του αερομεταφορέα.
Ο Angara-A5 είναι ο πρώτος βαρύς πύραυλος που πέταξε από το κοσμοδρόμιο Vostochny.
Θα εκτοξευθεί με πέντε μονάδες πυραύλων γενικής χρήσης, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με κινητήρες RD-191 (τέσσερις μονάδες στο πρώτο στάδιο και ένα στο δεύτερο).

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569061

PkoUBihNHEU.jpg

UPTUK3AV1_o.jpg

Ct1NLGnttaI.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ντελίριο στη Τουρκία για το πρώτο ταξίδι Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα.

… με την αμερικανική εταιρεία Axiom Space που συνδέεται με τον Έλον Μασκ

Ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι αγόρασε εισιτήριο 55 εκατομμυρίων δολαρίων για το διάστημα μόνο και μόνο για προεκλογικούς λόγους επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεσή που έδωσε πριν τρία χρόνια για αποστολή Τούρκου αστροναύτη στο φεγγάρι το 2023 με εγχώριο πύραυλο.

Η ομάδα Axiom Mission 3 (Ax-3), στην οποία θα συμμετέχει ο Alper Gezeravcı, ο οποίος είναι πιλότος μαχητικών στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία για 15 χρόνια, προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί, στις 18 Ιανουαρίου στις 01:11. Τελικά αναβλήθηκε η εκτόξευση για αύριο 19 Ιανουαρίου στις 00:49. «Ας διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό μας. Γίνονται τεστ και ελέγχοι για την εκτόξευση. Δεν μας έχουν πει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μας διαβίβασαν ότι χρειάζεται πρόσθετος χρόνος για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το σημαντικό είναι να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση με ασφάλεια. Πρέπει να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό μας», ανέφερε ο Τόύρκος Υπουργός Βιομηχανίας Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ.Πριν από την εκτόξευση, ετοιμάστηκε ένα διαστημικό «αναμνηστικό εισιτήριο» από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Το αναμνηστικό εισιτήριο περιλαμβάνει τη φωτογραφία του Τούρκου αστροναύτη Alper Gezeravcı και το εθνόσημο που θα χρησιμοποιηθεί στη διαστημική αποστολή. Ο Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας ανάρτησε το εισιτήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με hashtag ‘Be Proud Turkey’ και ‘Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Τουρκίας’. «Ολόκληρη η Τουρκία θα κρατήσει την ανάσα της, βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο 24ωρο. Θα ολοκληρώσει αυτό το έργο με καλή τύχη, υγεία και επιτυχία», έγραψε ο Τούρκος Υπουργός.Αμέσως μετά την ανάρτηση του Τούρκου Υπουργού ακολούθησε απάντηση από τον πρόεδρο Διεθνών Σχέσεων του Καλού Κόμματος Νατσί Τσινισλί.«Η ανάρτηση του κ. Υπουργού είναι ομολογία. ‘Space Souvenir’ από τον διαστημικό τουρισμό. Σωστός ορισμός :Ωστόσο, φοβάμαι ότι πριν από τις εκλογές, τα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα, που κοστίζουν 55 εκατομμύρια δολάρια ανά άτομο, θα τα πλασάρουν στο αγαπημένο μας Έθνος ως ‘Διαστημική Έρευνα’. Ανυπομονούμε για τις αναμνήσεις του διαστημικού τουρίστα» έγραψε ο Νατσί Τσινισλί.Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Axiom Space ιδρύθηκε το 2016 για να μεταφέρει κυβερνητικούς ή ιδιωτικούς αστροναύτες στο διάστημα.Βάσει της συμφωνίας του με τη NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φιλοξενεί αστροναύτες που πηγαίνουν για εμπορικούς σκοπούς.Ο Τούρκος αστροναύτης Alper Gezeravcı θα συμμετέχει στην 3η πτήση της Axiom Space. Οι εργασίες AX1 και AX2 έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν. Μεταξύ των επιβατών της πρώτης πτήσης του Axiom Space, AX1, ήταν ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ακινήτων, ένας Καναδός επιχειρηματίας και ένας Ισραηλινός πιλότος. Ανάμεσα στους επιβάτες του AX 2 ήταν και δύο αστροναύτες από τη Σαουδική Αραβία.Η εταιρεία Space X του Έλον Μασκ είναι πλέον υπεύθυνη για τη μεταφορά των αστροναυτών που έστειλε η Axiom στον διαστημικό σταθμό. Οι τέσσερις αστροναύτες στην αποστολή AX3, συμπεριλαμβανομένου του Alper Gezeravcı, θα πάνε στο διάστημα με το διαστημόπλοιο Dragon συνδεδεμένο στον πύραυλο Falcon 9 του Musk. Κυβερνήτης του διαστημόπλοιου είναι ο έμπειρος αστροναύτης της NASA, Michael Lopez Alegria, Αμερικανός πολίτης Ισπανικής καταγωγής. Αυτή τη φορά είναι το 7ο διαστημικό ταξίδι του Alegria. Ο Gezeravcı θα συνοδεύεται από έναν Σουηδό και έναν Ιταλό αστροναύτη που έχει πάει στο διάστημα μία φορά στο παρελθόν. Η εταιρεία Axiom Space βάζει επίσης διαστημικούς τουρίστες και κρατικούς αστροναύτες μέσω ενός αυστηρού προγράμματος εκπαίδευσης πριν τους μεταφέρει στο διάστημα, και αυτές οι εκπαιδεύσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

πηγή: https://www.alphanews.live/international/ntelirio-sti-toyrkia-gia-proto-taxidi-toyrkoy-astronayti-sto-diastima

Κοινοποιήστε:

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Διαστημικές εργάσιμες ημέρες: πώς είναι τα πράγματα στον ISS;
Χθες οι Oleg Kononenko, Nikolai Chub και Konstantin Borisov πραγματοποίησαν μια σειρά από τροχιακά πειράματα. Μελέτησαν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του ISS ("Sreda-ISS") και τη συμπεριφορά των διασπορών υγρής φάσης σε συνθήκες μικροβαρύτητας ("Dispersion") και τράβηξαν επίσης φωτογραφίες της Γης για να αξιολογήσουν την περιβαλλοντική κατάσταση ("Ekon-M" ).
Επιπλέον, το πλήρωμα αποσυναρμολόγησε την εφεδρική μονάδα πλοήγησης ASN-KP στο Progress MS-25 και έλεγξε τα κενά στις θέσεις Kazbek-UM στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-24 - εντός κανονικών ορίων.
Δείτε την αναλυτική αναφορά στην ιστοσελίδα μας: https://www.roscosmos.ru/40128/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569065

Εδώ υψώνονται γέφυρες πάνω από τη μαγευτική ροή του Βοσπόρου, ενώνοντας δύο μέρη του κόσμου...
Από το ύψος του «σπιτιού του διαστήματος» ο Oleg Kononenko φωτογράφισε τη νυχτερινή συμφωνία της Κωνσταντινούπολης - την πόλη των φώτων, των εντυπώσεων και των αντιθέσεων! Οι δύο όχθες του Βοσπόρου φωτίζονται τόσο έντονα, σαν να ήταν το φως από δισεκατομμύρια αστέρια.
Η εικόνα είναι εκπληκτική - δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από αυτήν την ομορφιά! Και εσύ?

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569066

fMz2eueDMf8.jpg

pPLAuja7MZA.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο Ελον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη (βίντεο)

axiom-696x391.jpg
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του νέου πληρώματος του ISS. πηγή φωτό (Space X).

Η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα εκτόξευσε σκάφος που κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Τέσσερις επισκέπτες ετοιμάζεται να υποδεχθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Ανάμεσα τους είναι ο Αλπέρ Γκερεζαβτσί που υπηρέτησε για 15 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών γράφει ιστορία ως ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας που ταξιδεύει στο Διάστημα.Η μεταφορά γίνεται με σκάφος της αμερικανικής εταιρείας Axiom που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού και το σκάφος εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο Falcon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Στο σκάφος εκτός από τον Τούρκο αστροναύτη βρίσκονται ένας αστροναύτης από τη Σουηδία, ένας από την Ιταλία και ένας πρώην αστροναύτης της NASA που εργάζεται πλέον στην Axiom και συνοδεύει στην αποστολή τους άλλους τρεις αστροναύτες.Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον ISS το Σάββατο το πρωί. Κάθε μια από τις τρεις χώρες πλήρωσε ένα ποσό περίπου 55 εκατ. δολαρίων για να τοποθετήσει στο σκάφος τον αστροναύτη της. Οι τέσσερις αστροναύτες θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες στον ISS πραγματοποιώντας σειρά πειραμάτων κυρίως για την επίδραση της μηδενικής βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως είναι ευνόητο υπάρχει ενθουσιασμός στην τουρκική κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη αν και οι διαστημικές της φιλοδοξίες ήταν πολύ μεγαλύτερες αλλά δεν υλοποιήθηκαν τουλάχιστον όχι ακόμη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν να υπόσχεται το 2021 ότι το 2023 θα πραγματοποιούνταν επανδρωμένη αποστολή της Τουρκίας στη Σελήνη και μάλιστα με μέσα μεταφοράς (πύραυλο) εγχώριας παραγωγής.

Σχολιο:Αραγε η Ελλαδα δεν θα μπορουσε να κανει το ιδιο.O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.  αραγε το σκεφτεται η οχι!!!!!

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Παρουσιάζουμε το έμβλημα του πληρώματος του επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Soyuz MS-25!
Η έναρξη του είναι στις 21 Μαρτίου 2024.
Το Soyuz MS-25 θα παραδώσει ένα διεθνές πλήρωμα σε τροχιά: τον κοσμοναύτη της Roscosmos Oleg Novitsky, συμμετέχοντα στη διαστημική πτήση από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας Marina Vasilevskaya και την αστροναύτη της NASA Tracy Dyson.
Το έμβλημα είναι φτιαγμένο σε σχήμα ασπίδας, που σημαίνει νίκη και επίτευξη στόχων. Το έμβλημα φέρει τα ονόματα των μελών του πληρώματος, καθώς και τις κρατικές σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στην πτήση: Ρωσία, Δημοκρατία της Λευκορωσίας και Ηνωμένες Πολιτείες - σε σχήμα τριγώνου, που σημαίνει την ενότητα του πληρώματος η 21η επισκεπτόμενη αποστολή ISS.
Στο κέντρο βρίσκεται το λογότυπο Roscosmos, καθώς και το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Soyuz MS-25 που σπεύδει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο κάτω μέρος του εμβλήματος βρίσκεται το όρος Kazbek - το διακριτικό κλήσης του πληρώματος.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569068

AZFsWOmzq00.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ας μάθουμε πώς πήγε το Σαββατοκύριακο  στον ISS!
Το τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν γεμάτο πειράματα.

Οι κοσμοναύτες χαρτογράφησαν τη νυχτερινή ατμόσφαιρα της Γης ("ατμόσφαιρα UV"), μελέτησαν τη συμπεριφορά των διασπορών υγρής φάσης σε συνθήκες μικροβαρύτητας ("Dispersion") και δοκίμασαν ένα σύστημα για την αναγέννηση του νερού από τα ούρα ("Separation").
Επιπλέον, το πλήρωμα έλαβε ενημέρωση για την ασφάλεια αφού έδεσε το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Crew Dragon και συζήτησε τους ρόλους και τις ευθύνες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι αστροναύτες είχαν επίσης χρόνο να εξασκηθούν στον διάδρομο. Και δεν ξέχασαν την εβδομαδιαία καθαριότητα στο «σπίτι του διαστήματος»!
Περισσότερα για τα πράγματα σε τροχιά - στην καθημερινή αναφορά στον ιστότοπο: https://www.roscosmos.ru/40130/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_569076

01lMjTCjpGk.jpg

6uTZsQWNVmY.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Δείτε τον πρώτο φουσκωτό διαστημικό σταθμό να ανατινάζεται (βίντεο)

fouskotosstathmos-696x392.jpg
Στιγμιότυπο από τη δοκιμή καταστροφής της φουσκωτής μονάδας. πηγή φωτό (Sierra Space)

Εντυπωσιακή δοκιμή καταστροφής επαναστατικού διαστημικού οικήματος.Η αμερικανική εταιρεία Sierra Space ιδρύθηκε με στόχο την κατασκευή φουσκωτών μονάδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαστημικά οικήματα είτε αυτόνομα είτε σε σύνδεση μεταξύ τους δημιουργώντας εγκαταστάσεις όπως διαστημικοί σταθμοί. Η Sierra Space συνεργάζεται μάλιστα με τη διαστημική εταιρεία του ιδρυτή και αφεντικού της Amazon Τζεφ Μπέζος, την Blue Origin, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού τον οποίο ονομάζει «Τροχιακό Ύφαλο».H Sierra Space είχε παρουσιάσει το 2023 σε μικρότερη κλίμακα από την πραγματική ένα φουσκωτό οίκημα που έχει φτιάξει το οποίο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως διαστημικός σταθμός αλλά σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατάλυμα για ανθρώπους στη Σελήνη. Η μονάδα αυτή ονομάζεται Large Integrated Flexible Environment (LIFE) και χωρίζεται σε 2-3 ορόφους και σε διάφορα δωμάτια στα οποία όσοι διαμένουν εκεί μπορούν να εργάζονται, να γυμνάζονται και να ξεκουράζονται.Σύμφωνα με την Sierra Space η φουσκωτή διαστημική μονάδα μπορεί να είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία σε τρία χρόνια ή το αργότερο στο τέλος της δεκαετίας. Η εταιρεία διαφημίζει την μονάδα αυτή ως ιδανικό τόπο για να την επισκεφτούν επιστήμονες, κινηματογραφιστές και φυσικά απλοί τουρίστες. Η εταιρεία πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δοκιμές αντοχής των φουσκωτών της μονάδων τοποθετώντας δυναμίτη στο εσωτερικό τους και ανατινάζοντας τις μονάδες αυτές για να συλλεχθούν τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζονται για να αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας και ανθεκτικότητας αυτών των μονάδων.«Ηγούμαστε στην επανεφεύρεση του διαστημικού σταθμού που θα διαμορφώσει μια νέα εποχή εξερεύνησης και ανακάλυψης της ανθρωπότητας» αναφέρει ο Τομ Βάις, διευθύνων σύμβουλος της Sierra Space που λέει ότι η διαδικασία μεταφοράς του στο Διάστημα είναι ιδιαίτερα απλή και αποδοτική για το πυραυλικό σύστημα που θα την εκτελέσει ενώ επίσης το κόστος μεταφοράς είναι πολύ χαμηλό. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την τελευταία ανατίναξη μιας φουσκωτής μονάδας.

Η Sierra Space έχει κατασκευάσει επίσης ένα σκάφος μεταφοράς επιβατών στο Διάστημα το οποίο ανήκει στην κατηγορία των διαστημοπλάνων. Το Dream Chaser μπορεί να μεταφέρει μέχρι και επτά επιβάτες καθώς και φορτίο έξω από τη Γη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουν οι επιβάτες μια σύντομη βόλτα έξω από την γήινη ατμόσφαιρα και να δουν πως φαίνεται από ψηλά ο πλανήτης μας αλλά θα μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και σε διαστημικούς σταθμούς. H εταιρεία αναφέρει ότι το διαστημοπλάνο της είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει τις πτήσεις του και απομένουν  οι διαδικασίες λήψης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ο ανεφοδιασμός του φορτηγού πλοίου Progress MS-23 ολοκληρώθηκε
Στο τεχνικό συγκρότημα του κοσμοδρομίου Baikonur, συνεχίζεται η προγραμματισμένη προετοιμασία του μεταφορικού φορτηγού πλοίου Progress MS-23 (TCS) για εκτόξευση στο πλαίσιο του προγράμματος της 84ης αποστολής ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σήμερα, ειδικοί από την RSC Energia και εξειδικευμένες επιχειρήσεις της Roscosmos ολοκλήρωσαν τις εργασίες ανεφοδιασμού του διαστημικού σκάφους με προωθητικά εξαρτήματα και συμπιεσμένα αέρια.
Μετά την επιστροφή από τον σταθμό ανεφοδιασμού και εξουδετέρωσης, το πλοίο εγκαταστάθηκε στο χώρο εργασίας του κτιρίου εγκατάστασης και δοκιμής του εργοταξίου 254 για να ολοκληρωθεί το τελικό στάδιο της προετοιμασίας πριν από την εκτόξευση.
Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Soyuz-2.1a με το Progress MS-23 TGK έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου 2023. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το πλοίο πρέπει να παραδώσει περίπου 2.600 kg φορτίου στον ISS, συμπεριλαμβανομένων 600 kg καυσίμου στις δεξαμενές ανεφοδιασμού, 40 kg συμπιεσμένων αερίων, 420 kg πόσιμου νερού στις δεξαμενές του συστήματος Rodnik και 210 κιλά νερού στην πρόσθετη δεξαμενή του διαμερίσματος φορτίου και επίσης πάνω από 1.500 κιλά εξοπλισμού και εργαλείων πόρων, αναλώσιμων και συσκευασιών για τη διεξαγωγή επιστημονικών πειραμάτων, ρούχα, τρόφιμα και είδη υγιεινής στο χώρο αποσκευών για την υποστήριξη της εργασίας και της ζωής του πληρώματος της 69ης μακροχρόνιας αποστολής.

https://vk.com/energia.rsce.practice?w=wall-49082976_1401

OBeU1kTjvFk.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης