Jump to content

Skywatcher DOB 8 + HEQ5 + webcam = πλανητική?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

 

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

 

Αν βάλω τον σωλήνα του DOB8 σε μια equatorial βάση HEQ5, μπορώ με μια ToUCam, με σωστή πολική ευθυγράμμιση, να κάνω πλανητική φωτογράφιση αξιώσεων ή/και καθαρές κοντινές λήψεις της Σελήνης?

 

Αν κάποιος έχει επιχειρήσει κάτι παρόμοιο, θα ήθελα να δω μερικές φωτογραφίες.

 

Thanks.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ασφαλώς μπορείς να κάνεις πλανητική με αυτόν τον εξοπλισμό!! Η βάση είναι υπέρ-αρκετή για πλανητική και το 8άρι είναι μέσα στο βεληνεκές της!

 

Το μόνο που δε γνωρίζω είναι αν γενικά έχει ο συγκεκριμένος σωλήνας προβλήματα εστίασης στη φωτογράφηση (αν και δε νομίζω).

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μα γιατί δεν με παίζετε?

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

 

Μήπως είναι βλακεία η ερώτηση?

 

Σώπα, σώπα θα σε παίξουμε μην κλαίς!!!!!!!!!!!!!!!

Η ερώτηση βεβαίως και δεν είναι βλακεία, δεν υπάρχουν "βλακώδεις" ή¨"'εξυπνες"ερωτήσεις, μόνο απορίες που όλοι έχουμε.

 

Και η απάντηση είναι βεβαίως ναι. Μπορείς να κάνεις, μέσα στα πλαίσια των δεδομένων περιορισμών που θέτει ο εξοπλισμός σου (όποια είναι αυτά). Βουρ στον πατσά, και περιμένουμε αποτελέσματα.

 

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ανεβάσεις το σωλήνα του dob σου σε μια οποιαδήποτε ισημερινή από EQ5 και πάνω θα μπορέσεις να έχεις αποτελέσματα με Πλανητική/Σελήνη με πρόχειρη πολική ευθυγράμμιση - δεν απαιτείται ευθυγράμμιση ακριβείας. Από εκεί και πέρα όσον αφορά στην ποιότητα του αποτέλεσματος των φωτογραφιών που θα πάρεις, μπαίνουν πάρα πολλοί παράγοντες.

Αρχικά τίθεται το ζήτημα του τι θεωρείς εσύ ως ποιοτικό αποτέλεσμα. Ότι και να βγει μόνο και μόνο το ότι θα το έχεις βγάλει εσύ νομίζω ότι είναι αρκετή ανταμοιβή. Τεχνικά μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα σε κάποια καλή νύχτα με μια απλή webcam, έναν αντάπτορα ένα φιλτράκι IR-Cut (ή αν το budget είναι σφιχτό και χωρίς αυτό) και οποιοδήποτε μέτριο τηλεσκόπιο.

Από εκεί και πέρα πολύ σημαντικοί παράγοντες στην πλανητική αξιώσεων είναι ο χρόνος, η όρεξη, η υπομονή, η επιμονή και οι τεχνικές γνώσεις επεξεργασίας που διαθέτεις. Φυσικά μπαίνουν και κάποια τεχνικά ζητήματα, όπως το πόσο καλά ευθυγραμμισμένα είναι τα οπτικά του τηλεσκοπίου αλλά και όλου του οπτικού "τραίνου" από το σημείο εισόδου του φωτός μέχρι την επιφάνεια του CCD, όπως και το πόσο ποιοτικά είναι αυτά τα οπτικά του κάθε στοιχείου στο παραπάνω τραίνο. Συνυπολόγησε σε όλα αυτά και τους παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως όπως ο καιρός, seeing, διαφάνεια κλπ.

Εννοείται ότι όσο πιο βαθειά θελεις να μπεις σε αυτό τον τομέα, αυξάνει η γκάμα των επιλογών - και του κόστους - στον εξοπλισμό: webcam ή firewire camera ; σε τι ανάλυση - στα πόσα fps; τι φίλτρα θα επιλέξεις και πότε θα χρησιμοποιήσεις τι; τι barlow; barlow ή powermate; κλπ κλπ. Έχε επίσης υπόψη σου ότι για βαθύ ουρανό (αν σου έλθει η όρεξη ή έχεις στο πλάνο κάτι τέτοιο) θα πρέπει να δοκιμάσεις πριν επιχειρήσεις οποιαδήποτε αναβάθμιση κατά πόσον υπάρχει αρκετό in-focus στον εστιαστή σου για να δουλέψει το σύστημα με DSLR ή CCD. Αν δεν εστιάζει, τίποτα δεν είναι άλυτο: ένας εστιαστής χαμηλού προφίλ ή η - φοβάμαι χειρουργική - μετακίνηση του πρωτεύοντος πιο πάνω συνήθως δίνουν λύσεις. Ωστόσο, αν σε ενδιαφέρει και αυτός ο τομέας, έλεγξέ το εκ των προτέρων για να έχεις επιλογές και όχι εκπλήξεις μπροστά σου.

Καλή αναβάθμιση!

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοείται πως μπορείς. Εγώ έχω κάνει και με DOB βάση αλλά είναι σπάσιμο νεύρων. Πάντως πρόσθεσε και ένα laptop στον εξοπλισμό! 8-[
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα, Δημήτρη, Ηλία και Μάνο ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Έχω να μάθω πολλά ακόμα αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα έχω τα πρώτα αποτελέσματα.

 

Πάντως πρόσθεσε και ένα laptop στον εξοπλισμό!

Για καλή μου τύχη, η εταιρεία στην οποία δουλεύω μου πήρε laptop πρόσφατα. \:D/

 

Αν δεν εστιάζει, τίποτα δεν είναι άλυτο: ένας εστιαστής χαμηλού προφίλ ή η - φοβάμαι χειρουργική - μετακίνηση του πρωτεύοντος πιο πάνω συνήθως δίνουν λύσεις.-

Αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρον. Μου αρέσουν πολύ οι πατέντες. Έχω χειρουργήσει (καταστρέψει) κάμποσες συσκευές (στέρεο, PCs, ποδήλατα κλπ) αλλά ποτέ τηλεσκόπιο! :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης