Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετα απο προσφατη αγορα binoviewer( =D> =D> =D> =D> )

εχω στην κατοχη μου 2 ζευγαρια προσοφθαλμια σχεδον ισης εστιακης αποστασης και πεδιου.Θα διατεθει το ενα μονο ζευγος.

1. WO 20μμ και 66 μοιρων χρησιμοποιημενα 2-3 φορες,και δεν εχουν σημαδια χρησης.Τιμη ζευγους 60€

2.smartastronomy EF 19mm και 65 μοιρες πεδιο (ιδια με τα καινουργια ORION "edge on-flat field") χρησιμοποιημενα μια φορα.Τιμη ζευγους 90€

112.JPG.f2e6803ff285ef398a38a224fde0b96e.JPG

Δημοσιεύτηκε

Σε S-C f10,και εμεινα 100% ικανοποιημενος σε ολο το πεδιο.

Αρχικα μαλιστα θεωρουσα δεδομενο οτι δεν θα ειναι σοβαρα προσοφθαλμια, και γι αυτο αγορασα τα αλλα , του smartastronomy(τα οποια ειναι επισης εξαιρετικα,με λιγο καλυτερο κοντραστ) πριν καν παραλαβω το binoviewer.

Μου δοθηκε και η ευκαιρια να τα δοκιμασω και σε f5 διοπτρικο,και εκει παρατηρησα οτι οτι το πεδιο στα ακρα δεν ηταν επιπεδο.

Γενικως,με ενα τετοιο ζευγαρι,αποφευγεις αξιοπρεπεστατα τους Πανοπτικ

(τους οποιους δεν αγορασα κυριολεκτικα στο "παρα πέντε" =D> )

Δημοσιεύτηκε

Ομολογουμενως,αγορασα το σετ της WO,περισσοτερο σαν αξεσουαρ

"ετσι,για να βρισκεται",αλλα οι πρωτες εικονες που ειδα σε Σεληνη,Δια

Μ13,Μ22,Μ27,double,με εκαναν να αναρωτηθω,γιατι αργησα τοσο πολυ να το παρω O:) .

Ειχα ξαναπαρατηρησει φυσικα με binoviewer στο παρελθον,αλλα ηταν φευγαλεες ματιες,σε "αστικο" ουρανο,με προσοφθαλμια κακης ποιοτητας,και ισως δεν ειχα και τις συνθηκες,και το χρονο να το ρυθμιζω στα ματια μου(και δεν πολυενθουσιαστηκα για να ειμαι ειλικρινης).

Τωρα ...ειναι μονιμα στον βασικο εξοπλισμο μου πλεον. 8) 8)

Δημοσιεύτηκε

Περαν απο την Σεληνη, στα υπολοιπα αντικειμενα ειναι οντως τοσο θεαματικα?

Αντε παιδια σε λιγες μερες μπαινω και εγω στο γκρουπ :P :lol:

Για ζευγος θα εχω δυο Hyperion, ελπιζω να ειμαι ΟΚ.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μην παρασύρεσαι. Όχι με τα διοφθάλμια σειράς (300-500 ευρώ) η εικόνα δεν είναι τοσο θεαματική, ιδιαίτερα σε DSO.

Δεν λέω ότι είναι κακή αλλά δεν θα δείς κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάς ότι το φώς μοιράζετε κατά 50% άρα έχεις δραματική μείωση της φωτηνότητας πράγμα σημαντικό σε DSO.

Σε πλανήτες-Σελήνη όντως θα χαρακτήριζα την εικόνα ευχάριστη γιατί το φώς είναι ήδη πολύ, η αίσθηση (ουσιαστικά ψευδαίσθηση) που σου δημιουργείται είναι πολύ καλή και ευχάριστη, ειδικά στη Σελήνη.

Κατα τα άλλα χρειάζεσε δύο σετ καλών προσοφθαλμίων αν θές να παρατηρείς και DSO, οπότε σκέψου λίγο το κόστος.

Έπίσης η παρατήρηση σε τηλεσκόπια κάτω των 10'' ειδικά για DSO είναι προβληματική γιατί είναι σαν να παρατηρείς με δύο 4'' (περίπου) αν το βάλεις σε 8''

Εκτός άν σκάσεις 1000 ευρώ για ένα καλό διοφθάλμιο με δύο σετ καλών προσοφθαλμίων, θα μπορείς να παρατηρήσεις σχετικά αξιοπρεπέστατα κάποια φωτεινά DSO και άριστα τους πλανήτες με τους περιορισμούς όμως στη διάμετρο να ισχύουν και πάλι.

Αν έχεις πάνω από 10'' ποιός στη χάρη σου, ας πούμε με ένα 20'' (με τον ανασυδνιασμό που κάνει ο εγκέφαλος όταν βλέπει με τα δύο μάτια) τότε η εικόνα ακόμη και σε DSO θα είναι θαυμασια.

Αλλιώς μην περιμένεις πολλά πράγματα

Η αγορά διοφθσλμίου είναι αρκετά σοβαρή υπόθεση (υψηλό κόστος) οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δείς πριν αγοράσεις.

Δες και αποφάσισε.

 

ΥΣ1 δεν θα δείς με το διοφθάλμιο σε DSO κάτι που δεν βλέεις με έναν καλό προσοφθαλμιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δείς χειρότερα. :wink:

 

ΥΣ2 KOSTAKIS προκαταβολικά συγνώμη για την εκτός θέματος μου δημοσίευση.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Παρακαλω,δεν τιθεται θεμα...

Σωστα αναφερεις οτι τα βαθεως ουρανου αντικειμενα δεν προσφερονται για διοφθαλμο με τηλεσκοπιο περιορισμενων ιντσων,εκτος αν προκειται για ανοιχτα και σφαιρωτα σμηνη ή για πολυ φωτεινα νεφελωματα.(επισης για Σεληνη και τους 2 μεγαλους πλανητες,ειναι αλλη αισθηση...).

Απεφυγα παντως την αγορα ακριβου μοντελλου,μετα απο προσεκτικη ερευνα σε ξενα φορουμ,και διαβαζοντας οτι το σετ που πηρα,εχει σχεδον αποκλειστικοτητα στις πωλησεις παγκοσμιως.Ενας φιλος πωλητης στο "maison de l astronomy"στον Καναδα(πως γραφεται τελος παντων?)δηλωσε οτι βαζει σε υπερπροσφορα τα denkmeyer(πως γραφεται τελος παντων?)και δεν μπορει να τα ξεφορτωθει.

Οσο για προσοφθαλμια,δεν παρατηρησα καμια ουσιαστικη (για να μην πω καθολου)διαφορα μεταξυ των προσοφθαλμιων μου,ενος ζευγους celestron "Ultima" 20μμ και ενος ζευγους "panoptic" 19μμ.

Πρεπει ομως να επισημανω οτι το τεστ εγινε με το C-11(f 10) του Ηλια.

Σε γρηγορα τηλεσκοπια ειμαι σιγουρος οτι τα αποτελεσματα θα ηταν διαφορετικα.

Το σετακι παντως της WO,το θεωρω αριστη αγορα και θα το ξανα-αγοραζα ευχαριστως αν για καποιο λογο θα επρεπε να παρω παλι binoviewer. 8)

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Bi2L, ο φίλος μας PapGeo είχε κάνει μια αναλυτική παρουσίαση των εντυπώσεων του από τη χρήση του διοφθάλμιού του και μπορείς να τη δεις εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1315&highlight=burgess

Επίσης, μπορείς να δεις και τις εντυπώσεις μου από το δικό μου διοφθάλμιο εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=989&highlight=mark

 

Να διορθώσω κάτι που γράφτηκε παραπάνω: όταν χρησιμοποιούμε διοφθάλμιο σε ένα τηλεσκόπιο, το φως μοιράζεται κατά 50% σε κάθε προσοφθάλμιο και αυτό αντιστοιχεί όχι σε διαίρεση της διαμέτρου του φακού /κατόπτρου διά 2 αλλά διά <ρίζα 2>. Έτσι:

-Με τηλεσκόπιο 10" είναι σαν να έχουμε δύο τηλεσκόπια 7,1" το καθένα.

-Με τηλεσκόπιο 8" είναι σαν να έχουμε δύο τηλεσκόπια 5,7" το καθένα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η επιφάνεια ενός φακού/κατόπτρου δεν είναι ανάλογη με τη διάμετρο του αλλά ανάλογη με το τετράγωνο της διαμέτρου του. (Ένα τηλεσκόπιο των 8" έχει τετραπλάσια φωτοσυλλεκτική ικανότητα από ένα των 4", όχι διπλάσια.)

 

Η αντίληψη της λεπτομέρειας σε Σελήνη και πλανήτες αυξάνεται τόσο πολύ με ένα διοφθάλμιο ώστε αν κάποιος χρησιμοποιήσει ένα αξιόλογο μοντέλο λίγες φορές, δέν υπάρχει επιστροφή στη μονή παρατήρηση. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και για deep-sky αντικείμενα, αλλά μόνο για τις λίγες δεκάδες των λαμπρότερων απ' αυτά. Συνεπώς, ένα διοφθάλμιο προορίζεται κυρίως για την παρατήρηση του ηλιακού συστήματος. Οι ωφέλειες από ένα διοφθάλμιο χάνονται αν τύχει να έχει κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των δύο σκελών (συχνό σε φθηνά διοφθάλμια) ή αν έχει ανεπαρκείς επιστρώσεις των επιφανειών των πρισμάτων (αυτό οδηγεί σε εσωτερικές ανακλάσεις, διάχυση του φωτός και μείωση του κοντράστ).

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Αν είχαμε μια αποθήκη φωτός στον εγκέφαλό μας ίσως έτσι να συνέβαινε.Δυστυχώς όμως το θέμα είναι το πόσο θα ερεθιστούν τα οπτικά μας νεύρα και αυτό εξαρτάται από το πόσο φως πέφτει στο κάθε μάτι και όχι το άθροισμα στο εγκέφαλο. Αυτό λοιπόν που προσφέρει το διοφθάλμιο -ομολογώ ότι δεν έχω παρατηρήσει ποτε μ'ενα κι αν κανω λάθος διορθώστε με- είναι η 3d αίσθηση του πράγματος.
Δημοσιεύτηκε

Η τρισδιάστατη (3D) αίσθηση που έχει έχει κάποιος με τα κιάλια δεν υπάρχει πραγματικά στα διοφθάλμια διότι και τα δύο μάτια βλέπουν μέσα από τον ίδιο φακό/κάτοπτρο δηλ. από την ίδια ακριβώς οπτική γωνία. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καθόλου η παράλλαξη που ευθύνεται για τη στερεοσκοπική (τρισδιάστατη) όραση. Όμως η ταυτόχρονη όραση με τα δύο μάτια δίνει τέτοια άνεση και πληρότητα στην παρατήρηση που σχεδόν νομίζουμε ότι βλέπουμε στερεοσκοπικά. Είναι όμως σαφές ότι δεν έχουμε τρισδιάστατη εικόνα.

 

Άθροιση του φωτός από τα δύο μάτια δεν γίνεται, όμως η αντίληψη της λεπτομέρειας και των σχημάτων είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι θα έβλεπε κάθε μάτι μόνο του, άρα οι συνθήκες είναι καλύτερες απ' ότι υπονοεί το δεδομένο «50% λιγότερο φως».

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε όταν λες αξιόλογο μοντέλο εννοείς κάτι κοντά στα 1000 ευρώ και πάνω?

Γιατί εγώ με το δικό μου με κόστος περίπου στα 300 ευρώ από αξιόπιστη εταιρεία του χώρου και με δύο pentax xf 12mm (έχουν τις ίδιες επιστρώσεις με τους xw) έχω γυρίσει στην μονή παρατήρηση.

Τώρα αν οι 5,7 ίντσες αρκουν για DSO και εδώ θα διαφωνήσω, έστω και για τα πιο λαμπρά.

Εγω προσπαθώ απλώς να προβληματίσω κάποιον από το να πάρει ένα μέτριο διοφθάλμιο γιατί θα απογοητευθεί. Αν μπορεί να δωσει κοντά στα 1500 ευρώ και να παρατηρεί τουλάχιστον με 10'' τότε ναι, αξίζει τον κόπο αλλιώς να μην κάνει την αγορά γιατί δεν θα δει κάτι καλύτερα από την μονή παρατήρηση.

Γιαυτό και γράφω ξανά, δοκίμασε πριν αγοράσεις.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

 

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας!

Τι θα λέγατε να δώσουμε δύο τίτλους στο thread, ή να μεταφέρουμε τις πληροφορίες για τα binoviewer σε νέο thread?

 

Bi2L – Επιβεβαίωσε ότι οι Hyperion είναι κατάλληλοι για τις προσωπικές σου απαιτήσεις, για παρατήρηση με binowiewer, γιατί καί βάρος προσθέτουν στο τηλεσκόπιο καί μεγάλη διάμετρο έχουν για να σου δυσκολεύουν ενδεχομένως την τοποθέτηση των ματιών και της μύτης.

 

Nova - Η 3d αίσθηση είναι ένα από τα υπέρ στην παρατήρηση με binoviewer, την απολαμβάνω κι εγώ, αλλά έχω διαβάσει στο διαδίκτυο ότι δεν εμφανίζεται σε όλους τους χρήστες. Κάποιοι άλλοι πάλι, δεν μπορούν να ενώσουν με τα μάτια τους τα δύο είδωλα σε ένα. Αυτοί ίσως να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και με τα κιάλια.

 

Γι’αυτό, συστήνω κι εγώ, πριν την αγορά να προηγηθεί η δοκιμή, αν αυτό είναι δυνατό.

 

Φιλικά

 

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Τι σου είναι ο εγκέφαλος!

Κάτι άλλο - στα κυάλια τα δυο είδωλα γίνονται ένα όταν ρυθμίζουμε την απόσταση μεταξύ των δύο προσοφθάλμιων ανάλογα με τα μάτια μας. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με το διοφθάλμιο;

Δημοσιεύτηκε

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ BINOVIEWERS, ειδικά γι ατους φίλους-ες που πάσχουν απο στραβισμό, είτε λανθάνοντα είτε όχι. Την πάτησα με κυάλια που πήρα, ευτυχώς δανεικά, όπου έβλεπα δύο είδωλα αντί του ενός. Ψιλοπαλάβωσα είναι αλήθεια, και ρώτησα τον οφθαλμίατρό μου, ο οποίος με κοίταξε με το είσαι-τελείως-ηλίθιος βλέμμα που έχουν οι γιατροί, μου είπε ότι ο λανθάνων στραβισμός μου είναι απαγορευτικός για τέτοιες ενασχολήσεις.

Θεώρησα καλό να το αναφέρω, μην τυχόν τα ακουμπήσει κανείς και έχουμε δράματα.

 

ΥΓ Λανθάνων στραβισμός είναι όταν το ένα μάτι μετά απο κάποια ώρα χρήσης, αποκλίνει απο την ευθυγράμμιση του με το άλλο. Οσο πιό μακρυά βρίσκεται το σημείο , τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης