50mm Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Καλησπερα παιδια μια ερωτησουλα.Θελω να αγορασω ενα 8¨ τηλεσκοπειο και να παρατηρω απο την ταρατσα μου στον Πειραια. Η ερωτηση μου ειναι αν θα μπορεσω να δω deep sky και αλλα ουρανια αντικειμενα και κατα ποσο θα ειναι η παρατηρηση μου επιτυχης η οχι.Το κατα ποσο η οχι θα βγω εξω απο Αθηνα δεν παιζει κανενα ρολο και θεωρηστε οτι η παρατηρηση θα γινεται εξ ολοκληρου απο Πειραια. Ευχαρηστω εκ των προτερων. Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
planetman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Θα είναι επιτυχής μόνο για τη Σελήνη και τους πλανήτες. Για όλα τα υπόλοιπα λίγο δύσκολα τα πράγματα. Θα καταφέρεις να εντοπίσεις κάποια deep sky objects αλλά πολύ αμυδρά. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
iziogas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Φυσικά και θα δείς. Και θα εντυπωσιαστείς. Οχι όλα όμως. Βασικά δεν θα τα δείς με τόση ένταση και λεπτομέρεια που θα τα έβλεπες σε ένα σκοτεινό ουρανό. Αυτό από μόνο του θα κάνει την εύρεσή τους και την παρατήρησή τους δυσκολότερη έως αδύνατη. Είναι το ίδιο που συμβαίνει όταν δεν βλέπουμε τόσα αστέρια με γυμνό οφθαλμό όταν έχει φεγγάρι. Η χρήση κάποιου φίλτρου θα βοηθήσει, αλλά ο σκοτεινός ουρανός είναι αναντικατάστατος. Προσωπικά είχα μείνει έκθαμβος από το νεφέλωμα του Ορίωνα, τον Σείριο και τον Κρόνο από το σπίτι μου στην Αργυρούπολη, μέχρι που είδα τα ίδια αυτά από την επαρχία. Τρρέελααααα. Ασε που απόλαυσα κι άλλα πολλά τα οποία δεν είχα καταφέρει να εντοπίσω από την Αθήνα. Τελικά όμως, εξακολουθώ το τηλεσκόπιο να το έχω στην Αθήνα. Τι να κάνω; Οτι μπορεί ο καθένας. ... και μετά σου λένε ότι όλα αυτά γίνανε μόνα τους!
koyote Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Συμφωνω με οσα προαναφερθηκαν.Παρε το τηλεσκοπιο,με ή χωρις σκοτεινο ουρανο θα σε ταξιδεψει στο συμπαν Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Για Αθήνα ίσως το dob ή άλλο χειροκίνητο τηλεσκόπιο να μην ενδείκνυνται.Σκέψου πως δεν θα βλέπεις κ πολλά αστέρια για να μπορέσεις να πλοηγηθείς.Θα σου έλεγα να προσανατολιστείς σε ένα ρομποτικό αλλά το κόστος ανεβαίνει.Ας μας πει την γνώμη του ένας Αθηναίος με dob για το πως βρίσκει αντικείμενα πέρα απ το Ηλιακό μας σύστημα.Πάντως για να ξέρεις σοβαρή παρατήρηση από Αθήνα δυστυχώς δεν....... Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Συμφωνώ filiatra, αλλά μπορείς να δεις DSO στόχους. Βέβαια θα είναι αμυδροί αλλά μπορείς. Χρησιμοποιείς χάρτες ή κάποιο πλανητάριο σε PC βάζοντας φίλτρο μέχρι τη λαμπρότητα που έχεις στον δικό σου ουρανό ώστε η οθόνη να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα (καλύτερα να το τυπώσεις τον χάρτη για να προστατέψεις την όποια night vision θα έχουν τα μάτια σου). Βέβαια ένας πραγματικά σκοτεινός ουρανός εκτός Αθηνών είναι πράγματι ΟΛΑ τα λεφτά. Happy stargazing Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
roryt Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Ας μας πει την γνώμη του ένας Αθηναίος με dob για το πως βρίσκει αντικείμενα πέρα απ το Ηλιακό μας σύστημα. Λοιπόοον, πρώτα από ολα περιορίζεις τις προσδοκίες σου στα ποιό φωτεινά Messier - και πολύ σου είναι. Μετά καταφεύγεις σε πρόγραμμα πλανητάριου (εγώ έχω το stellarium) να δεις που περίπου πέφτει (εντάξει μπορείς και με χάρτες). Και μετά αρχίζεις να μαντεύεις ποια αστερια από τα ελάχιστα που φένονται είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι (μα που πήγε η μικρή αρκτος ; ) . Ολα αυτά με γυμνό μάτι. Μετά περνάς σε κιάλια μπας και σου δώσουν λίγα παραπάνω αστέρια (συνήθως βοηθάνε). Μετά red-dot/rigel/telrad να το φέρεις στο περίπου, και μετά ο ερευνητής (εγω τον άλαξα με 8χ50, δεν έβγαινε τίποτα με 6χ30). Ολα καλά μέχρι εδώ. Από εκεί και πέρα αρχίζει η βλαστήμια. Και όταν με τα πολλά πηδηματακια φτάσεις εκεί που πρέπει να φτασεις, κάνεις τον σταυρό σου και κατεβαζεις αγίους, και αλλάζεις φίλτρα, μπας και καταφέρεις τίποτις. Αυτά. Η συνηθης διαδικασία με τις δυσκολίες μεγενθυμένες αρκετά.Και μετά πας σε σκοτεινό ουρανό και λες "που σκ@#$# ζούμε" και βρίσκεις τους ίδιους στόχους στο 1/10 της ώρας (και καθαρότερους) Δεν ξερω αν το goto βολεύει, ιδίως με μικρή διάμετρο, εγώ μετά από καιρό εχω αποκτήσει άνεση στα πρώτα βήματα, και πάλι πολλές φορες δεν βλέπω από τιποτα μέχρι πολύ λίγα (με το 8'')- τι θα προσφέρει ενα πχ 4'' ή 5'' με goto ; Θα σε πάει εκεί, θα δεις τίποτα ;
filiatra Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2007 Και μετά αρχίζεις να μαντεύεις ποια αστερια από τα ελάχιστα που φένονται είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι (μα που πήγε η μικρή αρκτος ; ) . Ολα αυτά με γυμνό μάτι. Μετά περνάς σε κιάλια μπας και σου δώσουν λίγα παραπάνω αστέρια (συνήθως βοηθάνε). Ολα καλά μέχρι εδώ. Από εκεί και πέρα αρχίζει η βλαστήμια. Και όταν με τα πολλά πηδηματακια φτάσεις εκεί που πρέπει να φτασεις, κάνεις τον σταυρό σου και κατεβαζεις αγίους, και αλλάζεις φίλτρα, μπας και καταφέρεις τίποτις. Αυτά. Η συνηθης διαδικασία με τις δυσκολίες μεγενθυμένες αρκετά. Καλά μιλάμε πως κάνετε άθλο.Εγώ θα τα παρατούσα. Δεν ξερω αν το goto βολεύει, ιδίως με μικρή διάμετρο, εγώ μετά από καιρό εχω αποκτήσει άνεση στα πρώτα βήματα, και πάλι πολλές φορες δεν βλέπω από τιποτα μέχρι πολύ λίγα (με το 8'')- τι θα προσφέρει ενα πχ 4'' ή 5'' με goto ; Θα σε πάει εκεί, θα δεις τίποτα ;Εννοείτε πως όταν λέω για ρομποτικό μιλάω για 8''.Κ όχι παραπάνω γιατί ξεφεύγουμε σε χρήματα κ πλέων για μένα δεν αξίζει. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα