ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2007 Αγαπητοι φιλοι.Θελω να ρωτησω τους παλαιοτερους πως μπορουμε να βγαζουμε παραδειγμα 2-3 μερες την ιδια φωτο ? Διαβασα καποια topic στα οποια μερικοι φιλοι απο το site οπως ο Σακης απο Βεροια μιλουν για φωτο που διαρκουν μερες. Αν υποθεσουμε οτι πηραμε ενα χ αριθμο λεπτων lum, πως την επομενη συνεχιζουμε ? Μηπως δεν εχω καταλαβει κατι καλα ? "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Kefalas George Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Απ οτι ξερω φιλε Στελιο μονο το Hubble μπορει να κανει τοσο πολυωρες εκθεσεις. Μεχρι μερικεσ ωρες ωρες ειναι εφικτο αλλα να κανεις αθροιστικα εκθεσεις απο διαφορετικες μερες γινεται βεβαια αλλα για συγκεκριμενο σκοπο. Ισως οι φιλοι που κανουν κατι τετοιο μας το εξηγησουν.( στο avatar σου εσυ κρατας τον Dreambox? !!!!!!!!!!!!!!) Περιμενω να σχολασει ο ουρανος να συναντησω τα αστρα...
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Αγαπητε φιλε, γι αυτο ρωτησα...επειδη και εγω δεν μπορω να καταλαβω πως θα γινετε κατι τετοιο.Το εχω διαβασει παντως εδω στο astrovox. Kαι ξαναρωταω μπορει να γινει ? αν οχι ας με διορθωσουν οι φιλοι που γνωριζουν περισσοτερα.Στο avatar ναι εγω ειμαι...Μετα απο αυτα που του εκανα εδω και πολλα χρονια δικιαουμαι να τον κρατω στο ενα δαχτυλο. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
SAKIS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Γιατι ρε παιδια που το βλεπετε το δησκολο;Μπορει μια φωτογραφια να την ξεκινησεις(π.χ hors-m45-m42)σημερα το βραδι αν εχει καλο ουρανο και να την σταματησεις πριν δυση το νεφελωμα η ο γαλαξιας η οτι διποτε φωτογραφιζεις.Να την ξεκινησεις παλι το αλλο βραδι εαν στο επιτρεψει ο ουρανος και αν δεν στο επιτρεψει την αλλη νυχτα η τον αλλον μηνα η τον αλλον χρονο στην ιδια εποχη,που ειναι το δησκολο Στελιο και Γιωργο δεν εχεις δει φωτογραφιες με σηνολο 10-20-30-50ωρες δεν πρεπει να εισαι το Hubble για να το κανεις αυτο.Ρε παιδια χαλαρωστε διαβαζεται ψαχνεται και μετα γραφεται οτι διποτε απορια εχετε. sakis Veroia
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Να διευκρινίσουμε ότι οι διαδοχικές εκθέσεις είναι δυνατές ακριβώς επειδή λαμβάνονται πλέον με ψηφιακές μηχανές και μπορούν κατόπιν να ταιριαστούν και να προστεθούν μεταξύ τους με ψηφιακή επεξεργασία, (άσχετα αν πάρθηκαν σε διαφορετικές μέρες). Κάποια χρόνια νωρίτερα, με χρήση φιλμ, αυτό θα ήταν σχεδόν αδύνατο. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Πρωτον σακη χαλαρωσε εσυ.Δευτερον εαν ειχα μελετησει διαβασει και ηξερα την απαντηση στο ερωτημα μου...ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑΤριτον το ποτε θα εχω μια απορια και αν θα την δημοσιοπιοιησω ειναι δικο μου θεμα. εαν ο admin θεωρει οτι δεν πρεπει να ρωταμε ας μας το πει αυτος.Επι του θεμματος εαν καποιος μπορει οντως να απαντησει ας το κανει. Για μενα το θεμα ειναι μπερδεμενο στο σημειο οπου πρεπει να ξαναστοχευσουμε μετα απο μερες ΣΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ σημειο ! Πως ειμαστε σιγουροι οτι ειμαστε με ακριβεια χιλιοστου και παλι στον στοχο μας ? Τοση ακριβεια μαλιστα ωστε να ειναι ουσιαστικα η ίδια φωτο ?Εαν καποιος μπορει να μου εξηγησει την διαδικασια ας το κανει.Αν καποιος θελει να μου πει να χαλαρωσω ή να μην ρωταω μην μπει στον κοπο. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Στέλιο όλα αυτά που σου φαίνονται δύσκολα γίνονται εύκολα με την ψηφιακή επεξεργασία, όπως έγραψα πιό πάνω. Δεν χρειάζεται να στοχεύσεις ακριβώς στο ίδιο σημείο. Οι φωτογραφίες προστίθενται η μία πάνω στην άλλη ταιριάζοντας με ακρίβεια κάποια από τα κοινά τους αστέρια. Τα όρια των φωτογραφιών που δεν θα συμπέσουν, περικόπτονται (croping). Σκέψου γιά παράδειγμα δύο όμοιες φωτοτυπίες κειμένου σε ημιδιαφανές χαρτί που όμως έχουν ανόμοια όρια. Αν ταιριάξεις (κολλήσεις) με ακρίβεια το κείμενο πάνω στο άλλο κείμενο, μπορείς στη συνέχεια να «ψαλιδίσεις» τις άκρες, φτιάχνοντας ένα νέο καδράρισμα. Το ίδιο λοιπόν γίνεται - ψηφιακά - με τους επεξεργαστές εικόνας (π.χ. photoshop).Η μέθοδος απαιτεί οι φωτογραφίες να παίρνονται σε παρόμιο ύψος στον ουρανό αλλιώς οι αποστάσεις μεταξύ τον αστεριών μπορεί να διαφοροποιηθούν ελαφρά λόγω διάθλασης. Εννοείται ότι οι φωτογραφίες παίρνονται με το ίδιο τηλεσκόπιο ή φακό και την ίδια μηχανή.[Όσο για τα υπόλοιπα, καμία ερώτηση δεν περιττεύει, όσο αυτονόητη και να είναι. Σεβόμαστε τις απορίες των άλλων, αλλά επίσης καταφεύγουμε και στην προσωπική διερεύνηση στο βαθμό που μπορούμε.] "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 [Όσο για τα υπόλοιπα, καμία ερώτηση δεν περιττεύει, όσο αυτονόητη και να είναι. Σεβόμαστε τις απορίες των άλλων, αλλά επίσης καταφεύγουμε και στην προσωπική διερεύνηση στο βαθμό που μπορούμε.] Σωστό και νομίζω ότι το όποιο μικρό θεματάκι μπορεί να λήξει εδώ! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Φιλε Στεφανε.Stacking με λιγα λογια αν καταλαβα καλα.Aυτο με το ιδιο υψος πως το διασφαλιζουμε ? Ποιο ειναι το ιδανικο προγραμμα κατα την γνωμη σου για stacking/align για αυτη την εργασια ?Ευχαριστω για την απαντηση σου. Προς τον adminΕιμαι τεχνικος η/υ και μηχανων γραφειου. Δεν μπορεις να φανταστεις τι ερωτησεις μου κανουν καθημερινα...Απλα απαντω.Δεν υπαρχει αγαπητε admin θεμα. Εδω μπαινω για να μοιραστω την αγαπη μου για το διαστημα, να χαλαρωσω , και να αφησω πισω το αγχος της ημερας. Δεν ειμαι εδω για να τσακωνομαι. Αλλα οταν εχω φτασει τα 2 λεπτα και διαβαζω για ημερες εκθεσεων παραξενευομαι και ρωταω. Και θα συνεχισω να ρωταω οταν κατι δεν το καταλαβαινω. "ΨΥΧΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΠΑΣΑ ΓΗ ΒΑΤΗ. ΑΝΔΡΙ ΣΟΦΟ ΠΑΤΡΙΣ Ο ΣΥΜΠΑΣ ΚΟΣΜΟΣ" "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Ναι, stacking! Για τα προγράμματα υπάρχουν καταλληλότεροι από μένα να απαντήσουν (όσοι τα χρησιμοποιούν γι αυτή τη δουλειά). Ενδεικτικά αναφέρω το πανίσχυρο photoshop και το εξειδικευμένο AstroArt. Το παρόμοιο ύψος διασφαλίζεται ως εξής: Αν πρόκειται να πάρουμε την ίδια νύχτα πολλές εκθέσεις του ίδιου αστρικού πεδίου, δεν τις απλώνουμε πολύ χρονικά και αποφεύγουμε τις ώρες αμέσως μετά την ανατολή του αντικειμένου ή πριν τη δύση του. Γύρω από τη μεσουράνηση είναι η καλύτερη ώρα. Αν πρόκειται για εκθέσεις σε διαδοχικές μέρες, επιλέγουμε την ίδια ώρα κάθε φορά και αν γίνεται κοντά στη μεσουράνηση. Αν είναι σε διαφορετικές εποχές, αποφεύγουμε ...τη φωτογράφιση "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Σαν να αρχισαν να μπαινουν τωρα ολα σε μια σειρα. Να σαι καλα φίλε. Τωρα που δεν εχει καλο ουρανο θα κανω μερικες δοκιμες με τα προγραμματα που διαθετω. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
SAKIS Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Φιλε!Στελιο,νομιζω οτι στην ερωτηση που εκανες επειδη αναφερθηκε το ονομα μου,σε απαντησα, και δεν νομιζω να σου επιτεθηκα οπως εσυ.Δεν σου ειπα εγω να μην ρωτας οτι δεν γνωριζεις,απλα ειπα να διαβαζουμε και λιγο οσο μπορουμε βεβαια.Και εγω μπενω για να χαλαρωνω εδω μεσα.Αν εχεις αποριες για το θεμα της αστρωφοτογραφιας μπορεις να με τηλεφωνησεις.Το τηλεφωνο μου στο εστηλα με πρoσωπικο μηνυμα. sakis Veroia
dimikolgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Φίλε Στέλιο καλησπέρα.Κάθε επίγειο ηλεσκόπιο το οποίο βρίσκεται σε ησημερινή στήριξη μπορεί να ξαναφωτογραφίσει ένα στόχο στον ουρανό όποια στιγμή θέλεις, ακόμη και μετά απο ένα χρόνο.Δεν είναι όμως τόσο απλό και εύκολο όσο ακούγεται, πρέπει να συντρέξουν ορισμένοι παράγοντες για να γίνει αυτό.-Πρώτα απο όλα χρειάζεται τηλεσκόπιο με ησημερινή στήριξη, να μπορεί δηλαδή να παρακολουθεί τον στόχο.-Βασικότατη παράμετρος είναι η πολική ευθυγράμμιση και το mount leveling.Με σχετικά καλή πολική ευθυγράμμιση θα είσαι άνετος να ξαναφωτογραφίσεις τον στόχο σου μετά απο λίγες νύχτες,για να το κάνεις όμως αυτό μετά απο κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστείς πολική ευθυγράμμιση μεγάλης ακρίβειας αλλιώς θα βιώσεις περιστροφή πεδίου.-Βασικότατη παράμετρος είναι να έχεις την κάμερα πάνω στο τηλεσκόπιο χωρίς να την έχεις περιστρέψει καθόλου.Έτσι η κάμερά σου θα βλέπει τον στόχο σου ξανά υπο την ίδια γωνία.Είναι αναγκαίο αυτό για το stacking των εικόνων.-Μπορείς να έχεις βάλει εξ'αρχής άστρα ''οδηγούς'' και για τους δύο άξονες της εικόνας σου και να τα επανατοποθετείς ακριβώς στην ίδια θέση, έτσι δεν θα χρειαστεί να κάνεις crop και θα έχεις την εικόνα σου σε όλη της την διάσταση.Ακόμη και με το φίλμ μπορεί να γίνει αυτό και στο παρελθόν, για τους πιο καταξιωμένους αστροφωτογράφους στο εξωτερικό, ήταν ένας αγαπημένος τρόπος να κερδίσουν και το ελάχιστο φωτόνιο που μπορούσαν.Ελπίζω λίγο να σε βοήθησα.Δημήτρης Δημήτριος Κολοβός
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Aγαπητε Δημήτρη.Ολοι αυτοι οι λογοι που αναφερεις ειναι ακριβως αυτο που με εκανε εξ αρχης να παραξενευτω με το θεμα. Αρα προκειται για ενα πολυσύνθετο τρόπο φωτογράφησης στον οποιο θα πρεπει να λάβουμε υπ οψην πολλες παραμετρους. Δεν ειναι απλα copy paste και τελειωσαμε. Η απαντησή σου πιστεύω οτι ήταν διαφωτιστικότατη. Μου δημιουργει ομως ενα ακομη ερωτημα... ισως να θεωρηθει αστειο αλλα εμενα με προβληματιζει.Υποθετουμε οτι καποιος κανει οτι ακριβως αναφερεις παραπανω...Καταληγει λοιπον με εναν Χ αριθμο απο frames που αξιζει να τα κανει stacking. Kαι μετα απο ενα μηνα κανει οτι ακριβως αναφέρεις και παιρνει εναν αριθμο Y απο frames που αξιζουν. Ενοειται οτι και αυτα ειναι κατάληλα.ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ? Προς τον Φιλο Σάκη. Ο λογος αρχης εξ αρχης που χρησιμοποιησα το ονομα σου ηταν γιατι θαυμαζω την δουλεια σου και δηλωνω οτι σε θεωρω απο τους καλυτερους στην Ελλαδα και οχι μονο. Εχω περασει παρα πολλες ωρες με το etx 70 για παρεα μου κοιταζωντας ξανα και ξανα τις φωτογραφιες απο τον εξοπλισμο σου και το τι καταφερες να κανεις. Γι αυτο ανεφερα εξ αρχης το ονομα σου. Το τηλεφωνο σου το πηρα και με την πρωτη ευκαιρια θα σε ζαλισω με ενα σωρο αποριες. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Rossolatos Antonios Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Αγαπητέ φίλε Στέλιο.Καταρχάς χαίρομαι που είσαι ένας από τους φίλους του ουρανού που θέλουν να μάθουν. Διότι υπάρχουν και αυτοί που είτε βαριούνται να μάθουν είτε νομίζουν ότι τα ξέρουν. Την ερώτησή σου την απάντησε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια ο dimikolgr και είμαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει την διαδικασία της συλλογής εικόνων πολλών ωρών. Πάντως εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα και να δεις ο ίδιος πως γίνεται αυτό, σε περιμένω στο site μου "Hellenic Online Observatories". www.greekastronomy.gr Σε περιμένουμε για να δεις το Σύμπαν ....με άλλο μάτι! GreekTelescope: Your online Telescope Hellenic Online Robotic Telescopehttps://greektelescope.grhttps://greekastronomy.grhttps://www.facebook.com/greektelescope.grhttps://www.facebook.com/antonis.rossolatos.greekastronomy
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Πολυ ευχαριστως Αντώνη !!! Ευχαριστω πολυ για την προσκληση. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
dimikolgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2007 Στέλιο.Η επιδίωξη είναι να μειώσουμε τον θόρυβο και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε το σήμα μας.Αυτό δεν επιτυγχάνεται με την επανάληψη των ίδιων fits frames αλλά πρέπει να είναι διαφορετικά αλλά και ταυτόχρονα ταυτόσημα.Αν ήταν έτσι τότε θα κάναμε μόνο μία έκθεση και μετά με συνεχόμενο duplicate θα φτάναμε στον σκοπό μας.Δεν γίνεται αυτό όμως γιατί τότε παράληλα με το σήμα θα ενισχύαμε και τον θόρυβο ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.Πολλά και διαφορετικά επαναλαμβανόμενα fits λοιπόν και alighment και stacking για ενίσχυση του σήματος προς τον θόρυβο.Καλησπέρα Αντώνη.Πως πάει το παρατηρητήριο?Περιμένω το Hubble's variable nebula έγχρωμο και θα είναι και μία επίδειξη λοιπόν για την διαχρονική λήψη εικόνων.Δημήτρης Δημήτριος Κολοβός
lunar Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ? Μου φενεται αδερφε οτι δεν μπορουμε να το κανουμε αυτο γιατι κατι παιζετε με τον θορυβο τις μηχανης στην φωτο που πολαπλασιαζεται...Αλλα δεν ειμαι και σιγουρος νομιζω καπου το διαβασα. Θα σου πουνε περισσοτερα οι αστροφωτογράφοι μας Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 Αν αθροίζεις τα ίδια frame θα έχεις αύξηση του σήματος αλλά επίσης ανάλογη αύξηση του θορύβου. Αυτό που θέλεις είναι να αυξήσεις το λόγο σήματος προς θόρυβο, το οποίο γίνεται με την άθροιση διαφορετικών κάθε φορά frame στα οποία το μεν σήμα είναι σταθερό, ενώ ο θόρυβος εμφανίζεται κάθε φορά σε τυχαία σημεία. Όσο αθροίζεις εκθέσεις τόσο ενισχύεις το σήμα που σε ενδιαφέρει και τόσο περισσότερο "αμβλύνεις" τον τυχαίο θόρυβο. Δυστυχώς όμως, υπάρχει και θόρυβος ο οποίος ας πούμε γενικά ότι εμφανίζεται σε κάποια σταθερά pixel της τελικής εικόνας. Αυτόν το θόρυβο τον αντιμετωπίζεις με την αφαίρεση dark frames. Αν έχεις μια οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφία που να επιτρέπει εκθέσεις έστω για κάποια δευτερόλεπτα δοκίμασε το εξής πείραμα:Πάρε με κλειστό καπάκι μια σειρά frames των 30 δευτερολέπτων για παράδειγμα. Έλεγξε το αποτέλεσμα που πήρες σε μεγέθυνση και θα δεις ότι δεν είναι ακριβώς σκοτεινό: υπάρχει θόρυβος. Με λίγη προσοχή θα διακρίνεις ότι υπάρχει από τη μια ένα επαναλαμβανόμενο "μοτίβο" στο θόρυβο από frame σε frame και από την άλλη θόρυβος που εμφανίζεται σε τυχαία σημεία. Αυτό το σταθερό μοτίβο θορύβου αφαιρείται με τα darks ενώ ο τυχαίος θόρυβος "σβήνεται" με την πρόσθεση (stacking) πολλών frame.Είναι ενδιαφέρον να επαναλάβεις τη διαδικασία σε ακόμα μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης: ένα λεπτό για παράδειγμα. Θα δεις ότι αυτό το "μοτίβο" θορύβου εμπλουτίζεται με νέα σημεία. Γι αυτό το λόγο, χοντά-χοντρά έχει νόημα να αφαιρείς στο light frame, dark του ίδιου χρόνου έκθεσης.Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν και να μην μπέρδεψα χειρότερα την κουβέντα. Κάθε διόρθωση ή διευκρίνηση δεκτή Φιλικά,Ηλίας.
ΣΤΕΛΙΟΣ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 20, 2007 Φιλε μου αυτο που ειπες " ΤΥΧΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ " ειναι και το κλειδι... Πλεον μπορω να πω οτι η απορια μου δεν ειναι πλεον απορια. Εν το μεταξυ εχθες το βραδυ μου παρεδωσε και σεμιναρια LIVE ο κυριος Ροσολατος και ο deepsky ! Ηταν ανεπαναληπτο εβλεπα βημα βημα το Horshead nebula να εμφανιζεται και ολη την διαδικασια που με μπερδευε να την κανουν καποιοι που ξερουν.Ευχαριστω ολους τους φιλους που μπηκαν στον κοπο να μου απαντησουν. "ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"Ορφικα κειμενα.[/b]
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα