Jump to content

Etx-70 Help please!!!!!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρονια Πολλα σε ολους σας.ειμαι καινουργιο μελος και αρχαριος τελειως.οι γονεις μου χωρις να ξερουν αγορασαν το etx-70 απο το lidl για τον 12χρονο αδερφο μου.δεν γνωριζω τιποτα και θα ηθελα να μου πειτε πως λειτουργει.δεν καταλαβα τιποτα με το manual.πως βρισκουμε πολικο.τι ειναι τα αζυμουθεια πω θα δω ενα αστερι!αυτο με το Autostar μου φαινεται πολυ δυσκολο.καποιος να με βοηθησει.εχω δει φωτογραφιες με το συγκεκριμενο τηλεσκοποιο(Αρης,Κρονος, κ.α) και επειδει βλεπω πως ο αδερφος μου ενδειαφερεται,για αυτο θελω να του δειξω.τα βασικα τουλαχιστον!!!!!ευχαριστω!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξερεύνησε το φόρουμ και ειδικά εδώ : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4665

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του etx και θα τα καταφέρετε.

Για αρχή ωραίο θα ήταν να βλέπατε τη σελήνη αλλά αυτές τις μέρες δεν βγαίνει..

Αν παρόλα αυτά δεν καταλάβεις τιποτα και δεν μπορείς να δεις μέσα από το τηλεσκόπιο τίποτα πες το να σου πούμε σε μερικά βήματα πως λειτουργεί..

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλως ηλθες :D .

Πολυ ωραιο που θες να βοηθησεις τον αδελφο σου !

 

Ξεχνα το autostar προς το παρον . Ξεκινα απο αυριο να στοχευεις τη σεληνη με τον προσοφθαλμιο των 25mm για να εχεις πιο μεγαλο οπτικο πεδιο .

Αν εχεις εθυγραμμισει το στοχαστρεο του με τον σωληνα του τηλεσκοπιου , ωστε οταν σημαδευεις απο το στοχαστρο ( ερευνητης ) να βλεπεις τον ιδιο στοχο και απο το τηλεσκοπιο .

Αφου βαλεις το προσοφθαλμιο πρεπει να εστιασεις , γυρνοντας τον μοχλο εστιασης , ωστε να βλεπεις καθαρα .

Να εστιαζεις καθε φορα που θα αλλαζεις προσοφθαλμιο .

Προς τομ παρον ξεχνα και το αζιμουθιο . Ανηκει σε ενα ειδος συντεταγμενων .

 

 

Καλη συνεχεια .Λιγη υπομονη χρειαζεται στην αρχη .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο Manual, υπάρχει μία διαδικασία χρήσης του τηλεσκοπίου χωρίς το Autostar. Σου επιτρέπςι να χειρίζεσαι το τηλεσκόπιο μέσω του χειριστιριου χωρίς να κάνεις ευθυγραμμίσεις κλπ.

 

Απο τα γραφόμενα σου όμως καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζεις και σπουδαία πράγματα απο τον ουρανό που σημαίνει ότι θα δυσκολευτείς να "δεις". Θα πρότεινα να αγοράσεις πρώτα το βιβλίο NIGHTWATCH (θα το βρείς στο www.astronomy.gr στα ελληνικά), διάβασέ το ώστε να σου λυθούν και οι πρωταρχικές σου απορίες και μετά τα ξαναλέμε.

 

ΥΓ Ο φίλος Βολιώτης μιλάει για ευθυγράμμιση τηλεσκοπίου και ερευνητη (στοχαστρο). Εγώ όμως δεν είδα ουτε στο Manual ούτε στις φωτο ερευνητή. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Αν ναι, θα είναι ένα μακρόστενο πραγματάκι (είτε σαν μικρό τηλεσκόπιο είτε σαν ένα συστηματάκι με δύο μικρούς φακούς ) το οποίο τοποθετείται ΕΠΑΝΩ στον οπτικό σωλήνα) Για να μην σε μπερδευουμε δηλαδή.

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς Δημήτρη, δε συνοδεύεται από ερευνητή, πράγμα που κάνει την ευθυγράμμιση λίγο πιο δύσκολη για κάποιον εντελώς αρχάριο. :(

Ένα red dot, θα ήταν πολύ χρήσιμο...

 

 

"elluchil" εχω δει φωτογραφιες με το συγκεκριμενο τηλεσκοποιο(Αρης,Κρονος, κ.α)
.

Mία που τις είδες, μία που τις ξέχασες. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν σε τίποτα στην παρούσα φάση, γιατί με τα μάτια σου κοιτώντας μέσα από τον προσοφθάλμιο δεν πρόκειται να δεις ποτέ κάτι παρόμοιο.

 

Για αρχή προσπάθησε να βρεις τον Πολικό. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να σου τον δείξει κάποιος και να σου εξηγήσει στην πραξη πως θα τον βρίσκεις μόνος σου.

(Κάποιος ναυτικός στην οικογένεια ίσως; Καποιος φίλος των γονιών σου; Κάποιος πρόσκοπος; )

Αν όχι, προσπάθησε μόνος σου.

Σου έφτιαξα ένα χάρτη της περιοχής του ουρανού για να βρεις τον Πολικό Αστέρα. Μελέτησε τον προσεκτικά και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.

Στρέψε το βλέμμα σου χαμηλά προς το Βορρά. Αναζήτησε να βρεις στον ουρανό τον αστερισμό με το πράσινο σχήμα. Είναι ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου. Το σχήμα του μοιάζει με κουτάλα και θα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μερος του Βόρειου ουρανού. Μη σε ξεγελάει ο χάρτης.

Στη συνέχεια επικεντρώσου στους "δείκτες" της κουτάλας (α και β αστέρι) και ακολουθώντας τους σε μια νοητή ευθεία στον ουράνιο θόλο, θα πέσεις πάνω στον Πολικό αστέρα (δηλαδή στο κίτρινο κυκλάκι που είναι το α της Μικρής άρκτου). Η απόσταση που θα προεκτείνεις την ευθεία (η κόκκινη γραμμή του χάρτη) θα είναι περίπου το τετραπλάσιο της απόστασης των δεικτών τής κουτάλας. Χρησιμοποίησε τα δάχτυλα σου για να βοηθηθείς.

Από εκεί και πέρα ακολούθα πιστά τις οδηγίες του εγχειριδιου.

 

Κατέβασε το δωρεάν αστρονομικό πρόγραμμα "Χάρτες του ουρανού" (σε περίπτωση που δεν το εχεις κάνει ήδη) γιατί θα σε βοηθήσει να βλέπεις τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων σε ζωντανό χρόνο. http://www.astrovox.gr/skycharts/

 

Αναζήτησε επίσης άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους στην περιοχή σου (ακόμα και μέσα από το φόρουμ). θα εκπλαγείς ευχαριστα βλέποντας πόσο πρόθυμοι θα είναι όλοι να σε βοηθήσουν.

 

Καλή επιτυχία :D

Athinai-2008-1-11-20h00m.jpg.2b73eaf6ee1747e743831618d66512c7.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης, σε συνέχεια των όσων είπε η Κατερίνα, ο Πολικός στον βόρειο ορίζοντα φαίνεται αρκετά "μοναχικός" όποτε και αν κοιτάξεις προς τη σωστή κατεύθυνση θα τον εντοπίσεις εύκολα. Σε χοντρικές γραμμές η απόσταση του Πολικού απο την Μεγάλη Αρκτο είναι 4-5 φορές το μήκος του ευθυγραμου τμήματος με τα γράμματα αβ όπως είναι σημειωμένα στο χάρτη.
Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξερω ποιος ειναι ο πολικος αστερας απο το στρατό!κατι αλλο να ρωτησω.μπορω να κανω zoom μεσω του Autostar???και τι ειναι ενας φακος που λεει barlow 3Χ?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στα τηλεσκόπια οι μεγενθύσεις αλάζουν αλάζοντας προσοφθάλμιους (όσο μικρότερο το νούμερό τους τόσο μεγαλύτερη μεγένθυση δίνουν).

Το autostar δεν επιρεάζει την μεγένθυση. Είναι απλά για να μετακινεί το τηλεσκόπιο και για να σου δίνει κάποιες πληροφορίες αλλά για αρχή μην το χρησιμοποιήσετε. Πρώτα μάθετε να αλάζετε προσοφθάλμια,να εστιάζετε, να μετακινήτε τον σωλήνα του τηλεσκοπίου χειροκίνητα και να χρησιμοποιήτε τον Barlow 3x. Αυτό τριπλασιάζει την μεγένθυση. Να το "ενώνετε" (εφαρμώζει με όλους τους προσοφθάλμιους-ξεβιδώστε και όταν βάλετε τον προσοφθάλμιο σφίξτε το βιδάκι στερέωσης που έχει ο Barlow 3x) κυρίως με τον προσοφθάλμιο 25mm(για καθαρή εικόνα) και αφού εστιάσετε θα δείτε πιο μεγάλο το αντικείμενο που παρακολουθήτε. Εξασκηθήτε με επίγηους στόχους και σελήνη για αρχή.

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης