Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Ένα προβληματάκι που αντιμετώπισα:

Είχα προγραμματίσει να παρατηρήσω μια απόκρυψη αστεριού από την Σελήνη. Συμφωνά με το Cartes du Ciel και ένα online astro-calculator (www.calsky.com), η απόκρυψη θα γινόταν στις 12/1/2008 - 20:24.

Αρκετή ώρα πριν ήμουν μπροστά από το προσοφθάλμιο και περίμενα. Η ώρα ήρθε, πέρασε και δεν είδα τίποτα. Μήπως ξέρει κανείς γιατί έγινε αυτό? Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το Cartes du Ciel? Από την άλλη όμως και το calsky έδινε τα ίδια δεδομένα... (βλ. εικόνα.)

Η έκδοση που έχω είναι η 2.75.3 - 2/6/2004

CartesDuCielIssue.jpg.8d283a198aaa64b00bf16cbfd9192d23.jpg

Δημοσιεύτηκε

Χρήστο κι εμένα τα ίδια μου βγάζει το cdc ( version 2.76 ) και μάλιστα μετά από λίγα λεπτά δείχνει να αποκρύπτεται και το διπλανό αστέρι. :(

Δεν έχω εύκαιρο και το starrynight σε αυτό το pc για να το τσεκάρουμε.

Μήπως κάποιο άλλο καλό παιδί που να το έχει εύκαιρο ίσως, λύσει την απορία; :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Ίσως να μην είναι απόλυτα ακριβή τα στοιχεία που έχεις εισάγει όσον αφορά την τοποθεσία και την ώρα σου, η ακόμα μέχρι και το υψόμετρο! Who knows, μπορεί σε τόσο μικρές διαφορές να παίζουν ρόλο.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Οι συντεταγμένες μου είναι για Αθήνα, με υψόμετρο 0…

Οπότε έχουμε τρία διαφορετικά προγράμματα (Cartes, Calsky, Cdc) τα οποία συμφωνούν σε μια απόκρυψη που τελικά δεν έγινε. Έριξα και λίγο ψάξιμο στο internet αλλά δεν βρήκα κάτι. Θα κατεβάσω και θα εγκαταστήσω το Occult v4 - http://www.lunar-occultations.com/iota/occult4.htm μήπως και δω κάποια διαφορά.

:?

Δημοσιεύτηκε
Και το Starry Night Proτα ίδια δείχνει και το The Sky (ver1). Όλα συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια. Τι εννοείς δεν είδες τίποτα; Δεν πέρασε καν η Σελήνη από το πεδίο του προσοφθαλμίου; Τι προσοφθάλμιο χρησιμοποιούσες (ώστε να έχουμε μια ιδέα του πόσο απέκλινε η Σελήνη από την υπολογισμένη θέση της); Είσαι σίγουρος ότι σημάδευες το σωστό άστρο;
Δημοσιεύτηκε
Και το Starry Night Proτα ίδια δείχνει και το The Sky (ver1). Όλα συμφωνούν με απόλυτη ακρίβεια. Τι εννοείς δεν είδες τίποτα; Δεν πέρασε καν η Σελήνη από το πεδίο του προσοφθαλμίου; Τι προσοφθάλμιο χρησιμοποιούσες (ώστε να έχουμε μια ιδέα του πόσο απέκλινε η Σελήνη από την υπολογισμένη θέση της); Είσαι σίγουρος ότι σημάδευες το σωστό άστρο;

Γεια σου Νίκο.

Δεν σημάδευα το άστρο. Από τις 20.00 μέχρι τις 20.30 που παρατηρούσα την Σελήνη δεν είδα κάποιο αστέρι ούτε καν να την πλησιάζει. Το ίδιο και 2-3 άτομα που ήταν κοντά, (από την προχθεσινή παρατήρηση στο Σούνιο) με διαφορετικά τηλεσκόπια που προσπαθούσαν να παρατηρήσουν το ίδιο φαινόμενο. Το τηλεσκόπιο που χρησιμοποίησα ήταν το Dob Skywatcher 8 με 32άρι προσοφθάλμιο, τα οποία μου έδιναν ένα αρκετά ευρύ πεδίο. (περίπου 1,5 μοίρα). Έβγαλα και μια φωτογραφία με υπερέκθεση περίπου 2 λεπτά πριν την απόκρυψη (βλ. παρακάτω) αλλά ούτε και εκεί φάνηκε κάτι.

SounioMoon20080112.jpg.637d0b118e3504748512e060f37ccbc8.jpg

Δημοσιεύτηκε
Εσείς που ξέρετε καλά από φωτογραφίες, αυτό το σημαδάκι κάτω δεξιά, τι μπορεί να είναι;

(ζουμάρισμα στη foto του ammonite)

Γεια σου Κατερίνα.

Μπορεί αυτό το spot να είναι αστέρι αλλά ίσως να είναι artifact. Προφανώς οι αποκρύψεις που προβλέπει το Calsky και τα αντίστοιχα software αναφέρονται στα πολύ λαμπρά αστέρια. Πάντως άλλη μια φορά που είχα παρακολουθήσει απόκρυψη ήταν τόσο εμφανής που μπορούσες να την διακρίνεις δια γυμνού οφθαλμού.

Πάντως και για σήμερα στις 21.23 υπάρχει κάτι παρόμοιο. Αν μας το επιτρέψει ο καιρός θα δούμε...

Δημοσιεύτηκε

Χρήστο, η συγκεκριμένη απόκρυψη δε νομίζω πως ήταν εφικτή δια γυμνού οφθαλμού, γιατί το ένα αστέρι είχε mag γύρω στο 7 και το δεύτερο γύρω στο 8.30. :(

Απ όσο γνωρίζω η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος στις αποκρύψεις είναι να σημαδεύεις το αστέρι κι όχι τη σελήνη.

Καλή επιτυχία σήμερα. Εύχομαι ο καιρός να σου κάνει το χατήρι :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης