mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Με αφορμή ενα ντοκυμαντέρ που ειδα προχθες σχετικά με τους Μαγιας και την προβλεψη για το τέλος του κόσμου ειπα να ρωτήσω τη γνώμη σας, τα γενικά στοιχεια ειναι πως οι Μαγιας ειχαν εμμονή με το χρόνο,που δεν τον βλεπαν οπως εμεις(γραμμικά) αλλα πιστευαν πως ειναι κυκλικός , ειχαν πολύ ανεπτυγμένη αστρονομία και προβλεψαν εκλειψεις και συνοδους πλανητών κτλ για μερικές χιλιάδες χρόνια μετα, ειχαν 4 ημερολόγια που το μεγαλύτερο ειχε διαρκεια 5125 χρονια και προβλέψαν πως στο κλεισιμο του κύκλου αυτου του ημερολογίου θα ερθει το τελος του κοσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012, αυτή η ημερομηνια δεν ειναι αυθέρετη, λεει πως σε αυτην την ημερομηνία (χειμερινό ηλιοστάσιο) ο ήλιος θα ευθηγραμμιστεί με το κέντρο του γαλαξια αλλα και η γη θα ολοκληρώσει μια στροφή του αξονα της. Καταρχην ειναι αληθεια τα σχετικά με την ευθηγράμμιση του ήλιου; γιατι δεν εχω ιδεα. Υπαρχει περιπτωση ενας τέτοιος πολιτισμός να έκανε τετοιες αστρονομικές παρατηρησεις μερικές χιλιαδες χρονια πριν; Σε τι σημείο ειχαν φτασει οι γνωσεις των αρχαιων λαων στην αστρονομια;
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Τα εξηγεί όλα πολύ ωραία το βιβλίο του Michael Coe "Οι Μάγια". Το ημερολόγιο των Μάγια βασίζονταν σε δύο κύκλους, έναν των 260 ημερών και έναν των 365. Είναι λίγο περίπλοκο και δε μας αφορά (αυτή τη στιγμή) το πώς ακριβώς δούλευε. Όπως έχουμε εμείς την αρχή της μετά Χριστόν χρονολόγησης, το έτος μηδέν των Μάγια ξεκινούσε στις 13 Αυγούστου 3114 προ Χριστού. Στην πραγματικότητα τότε οι άνθρωποι στη Μεσοαμερική μόλις που είχαν ανακαλύψει τη γεωργία. Την επιλογή της ημερομηνίας την έκαναν αυθαίρετα αυτοί που έφτιαξαν το ημερολόγιο πολύ αργότερα (το ημερολόγιο δεν το έφτιαξαν οι Μάγια). Ο συνδυασμός των δύο ημερολογίων που ανέφερα (κύριος στόχος ήταν η κάθε μέρα να αποκτά έναν μοναδικό αριθμο, όπως υπάρχουν πολλές Δευτέρες, αλλά μόνο μία Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008), δημιουργούσε κύκλους όπου οι ημέρες αποκτούσαν "συνωνυμία" ας πούμε. Σε κάθε κύκλο πίστευαν πως επαναλαμβάνονταν τα ιστορικά γεγονότα του προηγούμενου. Ο μεγαλύτερος τέτοιος κύκλος λεγόταν baktun. Ο τρέχων baktun ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 3114 π.Χ. και τελειώνει 5126 χρόνια μετά (όχι 5125) και μάλιστα όχι ακριβώς, αφού είναι στις 23 Δεκεμβρίου 2012 (όχι στις 21 όπως είπε το ντοκυμαντέρ). Αφού στους προηγούμενους baktun (υπήρχαν κι άλλοι baktun πριν τις 13 Αυγούστου 3114 π.Χ.) οι μύθοι έλεγαν πως ο κόσμος καταστράφηκε, συμπέραναν πως το ίδιο θα συνέβαινε και με αυτόν στον οποίο ζούμε. Λογικό... Μήπως το ντοκυμαντέρ ανέφερε και την εικόνα που δείχνει το βασιλιά Pacal της Palenque να πετά με διαστημόπλοιο; Όσον αφορά τον Ήλιο, για να ευθυγραμμιστεί με το κέντρο του Γαλαξία, τόσο αυτός, όσο και οποιοδήποτε αντικείμενο στο σύμπαν, είναι αδύνατο μια και το κέντρο του Γαλαξία είναι ένα σημείο . Τι πάει να πει "ευθυγραμμιστεί"; Αν το καλοκαίρι κοιτάξεις προς το κέντρο του Γαλαξία, το κοιτάς κατευθείαν, δεν κάνεις καμία παράκαμψη. δε σε μαλώνω, απλά προσπαθώ να σου εξηγήσω. Εδώ θα είμαστε στις 23 Δεκεμβρίου του 2012 και να δείς που τίποτα δε θ συμβεί. Θα κάνει κρύο, αυτό είναι σίγουρο.
mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 ειναι σοβαρο ντοκυμαντερ αλλιως δεν θα το ανεφερα στο φορουμ, εκτος απο αυτα τα δυο ημερολογια αναφέρει ενα με κυκλο 52 χρονια και ενα με κυκλο 5125 ή 5126 δεν ειμαι και σιγορος για την ημερομηνια, αυτο με την ευθηγραμμιση και εγω δεν το καταλαβα για αυτο ρωταω αλλα ειμαι σιγουρος οτι η ημερομηνια ειναι 21 Δεκεμβριου στο χειμερινο ηλιοστασιο και μαλον το πιστευω γιατι για ολους τους λαους ειχε σημασια το χειμερινο ηλιοστασιο, ειναι η αρχη ο πρωτος ηλιος και αλλα ποσα ονοματα απο πολιτισμο σε πολιτισμο. Για τα bactun ανεφερε πως ειναι προφητειες αλλαζουν καθε 20 περιπου χρονια και ακολουθουν τον κυκλο των 260 χρονων. Τελος δεν ανυσηχω μην καταστραφει ο κοσμος , με εντυπωσιαζει το επιπεδο των γνωσεων που ειχαν στην αστρονομια (απο οσα ειδα) αν και δεν ασχοληθηκα καθολου με τους Μαγιας ακομα
mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 μηπως με την ευθηγραμμιση εννωει πως η νοητη ευθεια γης ηλιου θα περνα απο το κεντρο του γαλαξια;
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Αδύνατο! Αφού η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο η νοητή ευθεία που τους ενώνει περιστρέφεται και αυτή. Κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα κοίτα το σημείο της εκλειπτικής που είναι εκείνη τη στιγμή στο ζενίθ και κοιτάς την προέκταση της ευθείας αυτής. Στην απέναντι πλευρά της είναι ο Ήλιος (είναι βράδυ και "βρίσκεται" κάτω από τα πόδια σου - δε συνιστώ να τον κοιτάξεις το μεσημέρι ώστε να "δεις" την προέκταση της ευθείας που συζητάμε, θα τυφλωθείς αμέσως). Στις 23 Δεκεμβρίου 2012, η ευθεία που λες δείχνει από τη μια μεριά στον αστερισμό του Ταύρου, σχεδόν πάνω στο νεφέλωμα Μ1 και από την άλλη μεριά, ο Ήλιος στέκεται στις συντεταγμένες (J2000) RA: 18h05m37.80s και Dec:-23°25'58.9", δηλαδή σχεδόν στο νεφέλωμα Μ8 στον Τοξότη. Αποκλίνει από το κέντρο του Γαλαξία κατά 7 ολόκληρες μοίρες. Απλά πράγματα: αφού το ντοκυμαντέρ έκανε λάθος κατά 2 μέρες στο τέλος του κύκλου baktun, ένα "βολικό" λάθος που κάνει τον κύκλο να συμπέσει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, είναι ήδη ύποπτο. Να ξέρεις πως δεν υπάρχει αστρονομική αιτία που επελέγη αυτή η μέρα. Διαλέξαν αυθαίρετα την αρχή στις 13 Αυγούστου 3114 π.Χ. και ύστερα με την εφαρμογή του ημερολογίου, τους προέκυψε το τέλος του baktun απλά προσθέτοντας μέρες. Δεν επέλεξαν την τελευταία μέρα και μετά "υπολόγισαν" την αρχική. Το αντίθετο έκαναν. Συμπέραναν το τέλος του baktun βάση της αρχής του. Ενδιαφέρουσες οι αστρονομικές γνώσεις των Μάγια, δεν ήταν όμως δα και τρομερές. Οι γνώσεις των αρχαίων Κινέζων ήταν πιο πλούσιες αλλά κανείς δεν παθαίνει πλάκα μαζί τους. Μην τσιμπάς. Είναι 23 Δεκεμβρίου και όχι 21. Έχω τρία βιβλία Αμερικανών καθηγητών Πανεπιστημίου, που όλοι τους έχουν ανασκάψει στη Γουατεμάλα και το Μεξικό και όλοι λένε για 23 Δεκεμβρίου. Το ντοκυμαντέρ ψεύδεται.
mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 πιθανοτατα αν και δεν θα μου αρεσε η ιδεα οτι ενα ντοκυμαντερ του history channel λεει τετοιες πατατες να εχεις δικιο, οι κινεζοι οι βαβυλωνιοι και οι ελληνες εχουν τρομερη ιστορια στο θεμα αστρονομια δεν τους ξεχνας αν ρωτησεις για καναν αλλο.φιλικα mottull
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 23, 2008 Το History Channel, δυστυχώς αρκετές φορές διαπράττει ατοπήματα σοβαρά. Είναι αναξιόπιστο.
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Αδύνατο! Αφού η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο η νοητή ευθεία που τους ενώνει περιστρέφεται και αυτή. Κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα κοίτα το σημείο της εκλειπτικής που είναι εκείνη τη στιγμή στο ζενίθ και κοιτάς την προέκταση της ευθείας αυτής. Στην απέναντι πλευρά της είναι ο Ήλιος (είναι βράδυ και "βρίσκεται" κάτω από τα πόδια σου - δε συνιστώ να τον κοιτάξεις το μεσημέρι ώστε να "δεις" την προέκταση της ευθείας που συζητάμε, θα τυφλωθείς αμέσως). Στις 23 Δεκεμβρίου 2012, η ευθεία που λες δείχνει από τη μια μεριά στον αστερισμό του Ταύρου, σχεδόν πάνω στο νεφέλωμα Μ1 και από την άλλη μεριά, ο Ήλιος στέκεται στις συντεταγμένες (J2000) RA: 18h05m37.80s και Dec:-23°25'58.9", δηλαδή σχεδόν στο νεφέλωμα Μ8 στον Τοξότη. Αποκλίνει από το κέντρο του Γαλαξία κατά 7 ολόκληρες μοίρες. Απλά πράγματα: αφού το ντοκυμαντέρ έκανε λάθος κατά 2 μέρες στο τέλος του κύκλου baktun, ένα "βολικό" λάθος που κάνει τον κύκλο να συμπέσει με το χειμερινό ηλιοστάσιο, είναι ήδη ύποπτο. Να ξέρεις πως δεν υπάρχει αστρονομική αιτία που επελέγη αυτή η μέρα. Διαλέξαν αυθαίρετα την αρχή στις 13 Αυγούστου 3114 π.Χ. και ύστερα με την εφαρμογή του ημερολογίου, τους προέκυψε το τέλος του baktun απλά προσθέτοντας μέρες. Δεν επέλεξαν την τελευταία μέρα και μετά "υπολόγισαν" την αρχική. Το αντίθετο έκαναν. Συμπέραναν το τέλος του baktun βάση της αρχής του. Ενδιαφέρουσες οι αστρονομικές γνώσεις των Μάγια, δεν ήταν όμως δα και τρομερές. Οι γνώσεις των αρχαίων Κινέζων ήταν πιο πλούσιες αλλά κανείς δεν παθαίνει πλάκα μαζί τους. Μην τσιμπάς. Είναι 23 Δεκεμβρίου και όχι 21. Έχω τρία βιβλία Αμερικανών καθηγητών Πανεπιστημίου, που όλοι τους έχουν ανασκάψει στη Γουατεμάλα και το Μεξικό και όλοι λένε για 23 Δεκεμβρίου. Το ντοκυμαντέρ ψεύδεται. Καταρχήν συμφωνώ και εγώ με την ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου ετσι έχω ακούσει και εγώ κατα δεύτερον τα αστέρια στον Γαλαξία δεν γυρνουν γύρω απο ένα σημειακό κέντρο φαντάζομαι θα γνώρίζεις ότι νεώτερες έρευνες έχουν δείξει οτι ο Γαλαξίας μας είναι SB οπότε εικάζω μήπως η Μάγια αναφέρονται στην ευθυγράμμιση της κεντρικής Ραβδου του Γαλαξίαμε τόν ήλιο επιστημονικά στέκει μιας και η κίνηση των αστέρων στον Γαλαξία είναι διαφορική με διαφορετική ταχύτητα των αστέρων που βρίσκονται κοντά και μακριά απο των Γαλαξιακο πυρήνα άρα η ράβδος του κέντρου γυρίζει πιο γρήγορα και η περιοχή του ήλιου πιο αργά άρα είναι εφικτό,επίσης δεν στέκει επιστημονικώς το ότι άπο το 3114πχ μέχρι το 2012μχ ο ήλιος έκανε μια περιφορά γύρω απο τον Πυρήνα αφου οι επιστήμες εικάζουν οτι αυτό διαρκεί 225 εκατομμύρια χρόνια.Το πώς η Μάγιας μπορεί να ήξεραν κάτι τέτοιο ένας Θεός μπορεί να ξέρει,ίσως να είχαν μιά γνώση ή είχαν τεχνολογία που μπορεί να είναι αγνωστη σε μάς η και να χάθηκε με τον καιρό. .Άσχετ αλλά Πρέπει τέλος πάντων όλοι και δεν μιλω για σένα φίλε μου να βγάλουμε απο το μυαλό μας απλουστευτικά μοντέλα της μορφής του κέντρου του Γαλαξία πχ όλα γυρίζουν γύρω απο μια μαύρη τρύπα βέβαια δεν ξέρουμε και πολλά για αυτό αλλα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και αυτό που κάνει τον ήλιο μας να γυρίζει είναι ένα σύνολο δυνάμεων που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις απο το ένα σώμα στο άλλο. Συγγνώμη πού ξέφυγα απο το θέμα λίγο και συγγνώμη αν σας κούρασαφίλε μου αν μπορείς πτρότεινε μου ένα καλό βιβλίο πάνω στο θέμα και απο που μπορώ να το βρώ(προτιμώ Internet ελληνική αγορά) Ευχαριστώ
koyote Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δε νομιζω οτι οι μαγιας ηξεραν οτι ο γαλαξιας ειναι ραβδωτος σπειροειδης,ειπαμε ειχαν γνωσεις αλλα οχι κι ετσι. Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Nompi θα μιλήσω λίγο σκληρά. Δεν έχιε καμία σχέση τι είδους δομή έχει ο Γαλαξίας μας. Τα άστρα (και ο Ήλιος μαζί) δεν περιφέρονται γύρω από την κεντρική μπάρα του Γαλαξία, ούτε γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα! Περιφέρονται γύρω από το κέντρο βάρους του Γαλαξία υπακούωντας στους νόμους της βαρυτικής έλξης. Το σχήμα του πυρήνα του Γαλαξία δεν παίζει κανένα μα κανένα ρόλο, ούτε το αν η κεντρική μπάρα περιστρέφεται, ή ταλαντεύεται, ή αναπηδάει, ή οτιδήποτε. Και η αιτία που τα άστρα έχουν μικρότερη ταχύτητα περιφοράς όσο απομακρύνονται από τον πυρήνα δίνεται πάλι από τους νόμους που διέπουν τη της βαρυτική κίνηση. Διαπιστώνω ένα σοβαρό κενό στην κατανόηση της Φυσικής. Βουρ στα σχολικά βιβλία για να καλύψεις το χαμένο έδαφος. Μια ακόμα διόρθωση, για όλους: είναι "οι Μάγια" και όχι "οι Μάγιας". Βιβλιογραφία για τον πολιτισμό των Μάγια είναι το βιβλίο που ανέφερα νωρίτερα (Michael Coe "Οι Μάγια"). Αριστούργημα. Γράφει ελάχιστα για την αστρονομία τους. Βιβλίο με θέμα ειδικά τις αστρονομικές γνώσεις των Μάγια δεν υπάρχει στα ελληνικά.
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Nompi θα μιλήσω λίγο σκληρά. Δεν έχιε καμία σχέση τι είδους δομή έχει ο Γαλαξίας μας. Τα άστρα (και ο Ήλιος μαζί) δεν περιφέρονται γύρω από την κεντρική μπάρα του Γαλαξία, ούτε γύρω από την κεντρική μαύρη τρύπα! Περιφέρονται γύρω από το κέντρο βάρους του Γαλαξία υπακούωντας στους νόμους της βαρυτικής έλξης. Το σχήμα του πυρήνα του Γαλαξία δεν παίζει κανένα μα κανένα ρόλο, ούτε το αν η κεντρική μπάρα περιστρέφεται, ή ταλαντεύεται, ή αναπηδάει, ή οτιδήποτε. Και η αιτία που τα άστρα έχουν μικρότερη ταχύτητα περιφοράς όσο απομακρύνονται από τον πυρήνα δίνεται πάλι από τους νόμους που διέπουν τη της βαρυτική κίνηση. Διαπιστώνω ένα σοβαρό κενό στην κατανόηση της Φυσικής. Βουρ στα σχολικά βιβλία για να καλύψεις το χαμένο έδαφος. Μια ακόμα διόρθωση, για όλους: είναι "οι Μάγια" και όχι "οι Μάγιας". Βιβλιογραφία για τον πολιτισμό των Μάγια είναι το βιβλίο που ανέφερα νωρίτερα (Michael Coe "Οι Μάγια"). Αριστούργημα. Γράφει ελάχιστα για την αστρονομία τους. Βιβλίο με θέμα ειδικά τις αστρονομικές γνώσεις των Μάγια δεν υπάρχει στα ελληνικά. Φίλε καταρχήν δεν ήθελα να σε θίξω, ποτέ δεν υποστήριξα οτι είμαι άσοςστην φυσική απλώς προσπάθησα με τη φαντασία μου και τις γνώσεις μουνα εξηγήσω κατι που προφανώς είναι μύθος.Έδωσα μία πιθανή εξήγηση για ένα μύθο....Απο εκεί και έπειτα δεκτές όλες οι παρατηρήσεις σου και ναι τα βιβλία φυσικής θέλουν ξεσκόνισμα σε ευχαριστώ που μου το επισήμανες και συγγνώμη αν πειράχτηκες δεν είχα καμία πρόθεση να συγκρίνω τις γνώσεις μου με τις δικές σου. Υ/Σ Είμαι θεωρητική και έχω παραμελήσει λίγο την φυσική βέβαια ενδιαφέρομαι για αυτή αλα ο χρόνος είναι περιορισμένος......οπότε να μου συγχωρείς καποια λάθοι και όποτε σου δίνετε η ευκαιρί να με διορθώνεις. Ευχαριστώ
mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 πιθανοτατα να εχει δικιο ο nompi δεν εχω ιδεα τη ηθελαν να πουν με την ευθυγραμμιση,μην ξεχναμε πως ο κυκλος περιστροφης της γης δεν ειναι επιπεδος ή αμετακινητος σε σχεση με τον γαλαξία, τελος το αν θα κλεισεις το ονομα μαγιας δεν ειναι και τοσο σημαντικο ειναι μαλλον αμφιλεγομενο (πχ οι μασαι, ο μασαης του μασαγιου)
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Τα ξενικά ονόματα ΔΕΝ έχουν κλήσεις.... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
koyote Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Τα ξενικά ονόματα ΔΕΝ έχουν κλήσεις.... Εδω οι αποψεις διιστανται.Ορισμενοι γλωσσολογοι(πχ μπαμπινιωτης)λενε οτι οσες λεξεις χρησιμοποιουνται στην ελληνικη γλωσσα πρεπει να κλινονται ακομα και αν ειναι ξενικες.Πχ τα τσουναμνια,τα στυλα.....100% off topic βεβαια.. Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
mottull Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 αυτο με τα τσουναμια το εχω ξαναακουσει ειναι λιγακι τραγελαφικο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 30, 2008 Τα ξενικά ονόματα ΔΕΝ έχουν κλήσεις.... Εδω οι αποψεις διιστανται.Ορισμενοι γλωσσολογοι(πχ μπαμπινιωτης)λενε οτι οσες λεξεις χρησιμοποιουνται στην ελληνικη γλωσσα πρεπει να κλινονται ακομα και αν ειναι ξενικες.Πχ τα τσουναμνια,τα στυλα.....100% off topic βεβαια.. Ναι 100%...any way οσες λεξεις χρησιμοποιουντε/λεγονται συχνα απο τον κοσμο τοτε Λεγονται, η Ελληνικη γλωσσα ειναι ρευστη. Αν και τους Μαγιας δεν νομιζω οτι τους κλινουμε....απλα... Οι Μαγιας...των Μαγιας Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Ηθελα να γραψω νεο θεμα οσον αφορα το 2012 αλλα καλυτερα να μη φορτωνουμε το forum. Δε ξερω τι λετε εσεις παντως γινεται ενας χαμος με αυτο το ζητημα. Οσο περναει ο καιρος οι τηλεορασεις τα περιοδικα και το διαδυκτιο ασχολειται ολο και περισσοτερο με το θεμα. Να σας πω την αληθεια με τρομαζει καπου αυτο το σκηνικο γιατι για πρωτη φορα ο αερας και τα φουμαρα-που πουλανε οι προφητειες συνηθως-συνδιαζονται τελεια με επιστημονικα δεδομενα. Το σιγουρο ειναι οτι κατι δε παει καλα και καποιοι γνωριζουν πολλα αλλα δε μιλανε. Δε ξερω τι συμβαινει. Θελω να το ψαξω. Ομως συνεχιζω να λεω οτι παρολο που ουτε το 1999 ουτε το 2000 ουτε το 2002 ψαρωσα με τετοιου ειδους κουραφεξαλα, αυτη τη φορα κατι δε μου παει καλα. Γνωριζει κανεις κατι παραπανω? δεδομενου παντα οτι αυτα περι ευθυγραμμισης με το κεντρο του γαλαξια και περι Νιμπιρου ειναι το λιγοτερο ηλιθιοτητες! STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
Bi2L Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Αγαπητε ΚΟΤS, Οντως τα πραγματα δεν πανε καλα στον Πλανητη μας, ειτε αυτο ειναι Οικονομια ειτε Περιβαλον ειτε...τελος παντων οτιδηποτε, Αλλα δεν ειναι αναγκη να μπλεκουμε τις παραφιλολογιες με τα πραγματικα προβληματα που συμβαινουν γυρω μας, εξαλου το προβλημα με το περιβαλον ηταν αναμενομενο οτι αργα ή γρηγορα θα γινοταν......αλλα και παλι δεν απειλει τον Πλανητη αλλα μονο τους τωρινους κατοικους του, στον πλανητη μας παντα συνεβαιναν αλλαγες στο περιβαλον απλα τωρα γινονται μια ωρα αρχιτερα.Οπως παντα συνεβαιναν Πολεμοι μεταξυ των Λαων και παντα υπήρχε κατι* το οποιο αλλαξε την Ιστορια του Κοσμου* μας για παντα... Δεν νομιζω οτι θα πρεπει να ανησυχεις γιατο 2012, δεν προκειτε να αλλαξει το ρευμα του *Ατλαντικου μεχρι τοτε (ειναι πολυ νωρις). Παντως οτι και αν γινεται στο περιβαλον ειναι ακομα στε Χερι μας να το αλλαξουμε, αρκει να αλλαξουμε λιγο την *πολιτικη μας σε καποια πραγματα... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
DistalPsalm Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Οι Μάγια πάντως ποτέ δε μίλησαν για το "τέλος του κόσμου", αλλά για το "τέλος του χρόνου".Τώρα το πόσο επιστημονικά ή ...ποιητικά ερμηνεύεται αυτό θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον. Η ...λογοτεχνική εκδοχή είναι ότι την περίοδο (όχι σε μια μέρα) εκείνη θα προκύψει κοινωνική αναταραχή, θα προκληθούν καταστροφές κλπ, έτσι ώστε ο άνθρωπος θα αρχίσει να παίρνει πιο πνευματική στροφή. Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς... Μ.Χ.
nansy Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Έχω ακούσει σχετικά με το τέλος του κόσμου το 2012 αλλά δεν ξέρω που αναφέρεται?? Ο άνθρωπος προέρχεται από την αστερόσκονη των αστεριών και από την ανθρώπινη αστερόσκονη μπορεί να γεννηθούν νέα αστέρια....!!!!-(Μάνος Δανέζης)
raxxla Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Πολύ θα στενοχωρηθώ αν ισχύει κάτι τέτοιο ....Δεν θα προλάβω καν να εξαντλήσω την εγγύηση του τηλεσκοπίου μου.. Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Laskos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Έχω ακούσει σχετικά με το τέλος του κόσμου το 2012 αλλά δεν ξέρω που αναφέρεται?? δεν πειραζει...αναφερεται σε μπουρδες φημες για το τελος του κοσμου το 1999 ουτε το 2000 ουτε το 2002 ψαρωσα με τετοιου ειδους κουραφεξαλα, αυτη τη φορα κατι δε μου παει καλα.μην ψαρωνεις...καλα, πλακα κανεις??
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Οι Μάγια πάντως ποτέ δε μίλησαν για το "τέλος του κόσμου", αλλά για το "τέλος του χρόνου".Τώρα το πόσο επιστημονικά ή ...ποιητικά ερμηνεύεται αυτό θα το διαπιστώσουμε στο μέλλον. . παντα οι ''προβλεψεις'' αυτες ειναι αοριστες ,για να σπας το καφαλι σου να τις ερμηνευσεις και μετα να πιστευεις οτι ισχυουν πραγματικα! stargazeshots.com
ourania Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 ++ Μάλιστα, αν δεν αναφέρθηκε, για το λόγο αυτό Αφού στους προηγούμενους baktun (υπήρχαν κι άλλοι baktun πριν τις 13 Αυγούστου 3114 π.Χ.) οι μύθοι έλεγαν πως ο κόσμος καταστράφηκε, συμπέραναν πως το ίδιο θα συνέβαινε και με αυτόν στον οποίο ζούμε. το τέλος του κύκλου για τους Μάγιας σήμαινε κακή τύχη. Οπότε στο τέλος κάθε τέτοιου κύκλου (περίπου 52 χρόνια) φοβούνταν ότι μπορεί ο κύκλος να σταματήσει εκεί (ο θεός δεν θα τους δώσει κι άλλο κύκλο). Αυτό επαναλαμβανόταν κάθε φορά. Άλλωστε ο κύκλος δεν πρέπει να ήταν πολύ μικρότερος από το μέσο όρο της ζωής τους .
Estarian Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 Βασικά το να πιστεύει κανείς ότι ο κόσμος θα τελειώσει το 2012 επειδή εκεί "τελειώνει" το ημερολόγιο των Μάγια είναι σα να πιστεύεις ότι θα τελειώσει ο κόσμος στις 31 Δεκέμβρη... (quote από skepdic.com) One of the important discoveries from these ruins is that the Maya had several calendars. One is known as the Long Count calendar, which is reset to day 0 every 1,872,000 days, a period known as The Great Circle (Diamond 2005: 167). The next reset date, by some calculations, is December 21, 2012. Obviously, this calendar is of no interest to the Maya any longer, since their civilization collapsed over a thousand years ago. (Though there are people today who are the descendants of the Maya and the culture lives on through them.*) Nevertheless, this date is of enormous interest to certain doomsday prophets and New Age astrologers, such as John Calleman, who are spreading the good news either that the Maya knew the date when the world would end or they knew the date when a New Age of Transformation would begin.* (The Mayan glyphs and hieroglyphs aren't crystal clear about what the calendar means.) Too bad they couldn't predict their own collapse. According to Jared Diamond, The famous Maya Long Count calendar begins on August 11, 3114 B.C.--just as our own calendar begins on January 1 of the first year of the Christian era....Presumably, the Maya...attached some significance to their own day zero, but we don't know what it was. (Diamond 2005: 167) http://www.skepdic.com/maya.html Skywatcher 10 / ΝΕQ6
Προτεινόμενες αναρτήσεις