nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Εδώ και πολύ καιρό στις παρατηρήσεις που κάνω μέσα απο την πόλη, μου συμβαίνει το εξής περίεργο. Απο όποιο προσοφθάλμιο και αν κοιτάω μέσα, διακρίνω πολύ έντονη κόμη στο μεγαλύτερο έυρος του πεδίου. Στην αρχή νόμιζα οτι το πρόβλημα ήταν με τους Υπερίωνες, αλλά το ίδιο πράγμα αντιμετωπίζω και με τον καινούργιο 16αρη Nagler (σε μικρότερο βαθμό όμως). Το παράξενο στην υπόθεση όμως είναι ο,τι όταν βγαίνω σε εξωρμήσεις σε σκοτεινά μέρη, το φαινόμενο αυτό σχεδόν εξαλείφεται ! (Έχει να κάνει με την κόρη του ματιού ; ) Πρίν κάποιους μήνες είχα πάει σε έναν οφθαλμίατρο και μου είχε βρεί μικρό βαθμό αστιγματισμού με αποτέλεσμα να μου γράψει ενα ζευγάρι γυαλιά (σαν γνήσιος ακαμάτης όμως, το αμέλησα έως τώρα). Ρίξτε καμία ιδέα ρε παιδιά!
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Είναι πολύ πιθανόν να είναι ο αστιγματισμός, ο οποίος είναι τεράστιο πρόβλημα... Εγώ ακόμη και με γυαλιά και ποτέ δεν βλέπω τέλεια... Laser, η μόνη (ακριβή) λύση, ή τα dioptrx της televue για αστιγματισμό... Δοκίμασε να κοιτάξεις κάποια λάμπα στο δρόμο να δεις αν "τραβάει" λίγο η εικόνα της. Είναι ένα τεστ για συννεφιασμένες μέρες!
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Nick το πρόβλημα αυτό το έχεις με τα λαμπερά αστέρια (συνεπώς λαμπερές σημειακές πηγές)?Επειδή ενα πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ... δεν τα βλέπω καθαρές κουκίδες..Αλλά, ασπούμε, όταν βλέπω πιο "σκοτεινά" αστέρια όπως για παράδειγμα...μέσα στο αστρικό σμήνος Μ41 κάτω από τον Σείριο... δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα. Έλπις
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 27, 2008 Επίσης, πέρα από τον αστιγματισμό των ματιών σας, κοιτάξτε και τον αστιγματισμό του τηλεσκοπίου σας, δηλαδή το collimation...!
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Nick το πρόβλημα αυτό το έχεις με τα λαμπερά αστέρια (συνεπώς λαμπερές σημειακές πηγές)?Επειδή ενα πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ... δεν τα βλέπω καθαρές κουκίδες..Αλλά, ασπούμε, όταν βλέπω πιο "σκοτεινά" αστέρια όπως για παράδειγμα...μέσα στο αστρικό σμήνος Μ41 κάτω από τον Σείριο... δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα. Έλπι, όχι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα λαμπερά αστέρια, αλλά και στα αμυδρότερα γενικώς στο μεγαλύτερο μέρος του πεδίου. Επίσης έχω την αίσθηση σφαιρικού (όχι flat) πεδίου, σαν να μπαίνω σε μια δίνη. Με τον Nagler αυτό γίνεται σε μικρότερο βαθμό αλλά και πάλι είναι αντιληπτό. Επίσης, πέρα από τον αστιγματισμό των ματιών σας, κοιτάξτε και τον αστιγματισμό του τηλεσκοπίου σας, δηλαδή το collimation...! Βαγγέλη, κοιτάζω συστηματικά την ευθυγράμμιση και είναι εντάξει. Οπότε, το πρόβλημα είναι προφανώς απίθανο να οφείλεται σε αυτό.
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Οταν άρχισα να πηγαίνω στις εξορμήσεις και να κοιτάζω από τα τηλεσκόπια των φίλων δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί την μια φορά έβλεπα τέλεια και την άλλη σχεδόν τίποτα. Δεν έλεγα τίποτα ντρεπόμουν κιόλας σαν άσχετος μέχρι που ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι μαζί με την πρεσβυωπία, μόνο το αριστερό μάτι έχει και 0,75 αστιγματισμό. Κατάλαβα ότι χρησιμοποιούσα εναλλακτικά και το αριστερό στην παρατήρηση. Τώρα δουλεύω μόνο το δεξί μάτι και όλα καλά Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Νίκο, άλλαξε μάτι στην παρατήρηση... Αναγκαστικά.
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Παιδια το ιδιο προβλημα ειχα και εγω.Τα αστερια μου εβγαζαν κομη και επειτα απο πολυωρη παρατηρηση κουραζομουν. Αυτο μεχρι πριν 2 εβδομαδες που επειτα απο επισκεψη στον οφθαλμιατρο αναγκαστηκα να παρω γυαλια.Εκτος απο 1,75 μυωπια ειχα τελικα 0,75 στο δεξι και 1 στο αριστερο αστιγματισμο.Δεν ειμαι ειδικος βεβαια αλλα εαν το προβλημα ηταν θεμα απλης μυωπιας θα επρεπε να λυνοταν παιζοντας λιγο με την εστιαση, πραγμα ομως που δεν γινοταν. Οποτε υποθετω οτι φταιει ο αστιγματισμος.Τωρα με τα γυαλια πραγματικα βλεπω την παρατηρηση με αλλο "ματι"! Η διαπιστωση ειναι μια. Νικο μην αμελεις να παρεις γυαλια!!! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Νίκο, άλλαξε μάτι στην παρατήρηση... Αναγκαστικά. Βαγγέλη, με το δεξί μάτι παρατηρώ. Το αριστερό έχει μεγαλύτερο βαθμό αστιγματισμού.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Στην αρχή νόμιζα οτι το πρόβλημα ήταν με τους ΥπερίωνεςΚαι μετα μας λες οτι φταινε οι Υπεριωνες εε; lol lol LoL Σοβαρο μου ακουγετε το προβλημα με τον αστιγματισμό, (δεν εχω παει και ποτε μου στον οφθαλμιατρο) και δεν μπορω να καταλαβω αυτο το "τραβαει" Δοκίμασε να κοιτάξεις κάποια λάμπα στο δρόμο να δεις αν "τραβάει" λίγο η εικόνα της. Οχι που καταλαβαινω την κομη.Μην το αμελησεις να παρεις γυαλια... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Nova Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δίνω πρόσωπο στη σαχλαμάρα που βασανίζει και μένα. Αλήθεια, αν έχει κανείς μυωπία φτιάχνει με "λάθος" εστίαση στο τηλεσκόπιο?
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δίνω πρόσωπο στη σαχλαμάρα που βασανίζει και μένα. Αλήθεια, αν έχει κανείς μυωπία φτιάχνει με "λάθος" εστίαση στο τηλεσκόπιο? Το σχεδιάγραμμα που δείχνεις απο την Wikipedia είναι σωστό. Οριζοντίως, έχω πρόβλημα αφού όταν κοιτάω τον ουρανό με γυμνό μάτι, τα αστέρια εμφανίζουν μια κόμη προς τα πάνω. Επίσης όταν κοιτάζω τη σελήνη (πάλι με γυμνό μάτι), μερικές φορές μου εμφανίζει διπλό είδωλο.
sevax Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Τα πουλάκια μου,ένας-ένας μαρτυράμε τό πρόβλημά μας Καί εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω.Στό βιβλίο του ο TERENCE DICKINSON,NIGHTWATCH το αναφέρη αστιγματισμός=μέ γιαλιά , οι άλλες παθήσεις χωρίς γιαλιά . Ομοιω-παθός Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 .......εεεεε χμμμμ κι εγώ τοοο ...ψιλοέχω το πρόβλημα και τα ξεπερνώ με το αριστερό μάτι που έχει ...μηδέν κομα κάτι, ενώ το δεξί είναι λίγο πιό χάλια ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 28, 2008 .......εεεεε χμμμμ κι εγώ τοοο ...ψιλοέχω το πρόβλημα και τα ξεπερνώ με το αριστερό μάτι που έχει ...μηδέν κομα κάτι, ενώ το δεξί είναι λίγο πιό χάλια Δημήτρη μήπως πρέπει να αγοράσουμε καινούργια μάτια?Μια από τα ίδια και εγώ 0,75+1,50.Και το κακό είναι ότι δεν με βολευούνε τα γυαλιά στην παρατήρηση.Καταραμένη στραβωμάρα!!! http://www.astropixel.gr
GStath Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29, 2008 .......εεεεε χμμμμ κι εγώ τοοο ...ψιλοέχω το πρόβλημα και τα ξεπερνώ με το αριστερό μάτι που έχει ...μηδέν κομα κάτι, ενώ το δεξί είναι λίγο πιό χάλια Δημήτρη μήπως πρέπει να αγοράσουμε καινούργια μάτια?Μια από τα ίδια και εγώ 0,75+1,50.Και το κακό είναι ότι δεν με βολευούνε τα γυαλιά στην παρατήρηση.Καταραμένη στραβωμάρα!!! Τυχαιροι, 0,75 και 1,5 είναι κααααααλα! Αν θυμαμαι καλά εγω την τελευταια φορά είχα 2,5 στο ενα και 3,5 στο άλλο... οταν κοιταω την σελήνη χωρίς τζαμαρια βλεπω αυτά που άλλος θα επρεπε να παρει LSD για να δει.... 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Laskos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Τι να πω ρε παιδια?Μια απο τα ιδια και χειροτερα και εγω...Μεγαλη μυωπια και μεγαλος αστιγματισμος. Νικ τι να πω?Αν δεν χρειαζεσαι γυαλια την ημερα ή κατα την οδηγηση, η λυση ειναι το dioptrix της televue.Αν εχεις προβλημα και κατα την ημερα, ή κατα την οδηγηση στην νυχτα τοτε sorry αλλα θα πρεπει να συνηθησεις σε γυαλια... Για την εγχειρηση το εχω ξαναπει: δεν εμπιστευομαι τους γιατρους.Τουλαχιστον τωρα με τα γυαλια βλεπω κατι...Αν μετα την εγχειριση βλεπω χειροτερα, τοτε τι κανω? Παιδια για να σας πω την ιστορια μου με τα καινουργια μου γυαλια μετα απο 12 χρονια με τα παλια.Αφου εσπασα τον εναν φακο κατα λαθος, παω για εξεταση, και μετα στον φιλο μου οπτικο.(οχι αυτος που μου εφτιαξε τα προηγουμενα γυαλια)Του λεω κοιτα να δεις, θελω το καλυτερο, χωρις περιορισμο χρηματων.Τα πρωην κρυσταλλα ηταν Zeiss.Μου λεει: τι να δωσεις μωρε 400 ευρω για Zeiss, ονομα πληρωνεις, παρε τα Rodestock με 250 και καθαρισες. Τα ιδια και καλυτερα απο τα Zeiss. Και τα δυο Γερμανικα, απο τον ιδιο προμηθευτη παιρνουν τα υλικα μπλα μπλα και μπαλαμουτι ενω του ειχα πει οτι για κατι που το κρατας 12 χρονια, και σου επιτρεπει να βλεπεις, εγω δεν κανω τσιγκουνιες. Το αποτελεσμα?Ελα ντε που τα 150 ευρω διαφορα δεν πανε στο ονομα!Ηρθαν τα Rodenstock και ακομα με την πρωτη ματια φανηκαν οι επιστρωσεις τους να ειναι 10 φορες χειροτερες απο τα προ δεκαετιας Zeiss... Oι αντανακλασεις στους φακους πραγματικα πανε και ερχονται....Απαραδεκτο οταν του ειχα πει οτι θελω μονο το καλυτερο. Αποτελεσμα? Σε λιγο καιρο θα παω να τα αλλαξω με Zeiss. Και 250ευρω πεταμενα μεχρι τωρα...Φυσικα η αλλαγη θα γινει, μονο αν δεχτει να μου δωσει εγγυηση ικανοποιησης, οτι τα καινουργια κρυσταλλα θα ειναι εφαμιλλα τουλαχιστον με τα παλια...Αλλιως να παει να...Και 250 ευρω πεταμενα...
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Γειά σας και πάλι! Τις τελευτέες βραδιές δοκίμασα ξανά τους Υπερίωνες με τα καινούργια γυαλιά που πήρα για τον βαθμό αστιγματισμού που έχω. Το μεγάλο eye-relief που διαθέτουν επέτρεψε εύκολα το παραπάνω αφού ακόμα και φορόντας τα γυαλιά, η παρατήρηση ήταν πολύ άνετη. Αυτό που διαπίστωσα ήταν οτι ναι μεν το πρόβλημα της κόμης είχε βελτιωθεί ελάχιστα, αλλά και πάλι σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω οτι η απόδοση του Υπερίωνα ανέβηκε κατακόρυφα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη διαταραχή στα άκρα του πεδίου. Συμπέρασμα, δεν ήταν τα μάτια μου που έκαναν "κακούς" τους Υπερίωνες! Υ.Γ - Προσπάθησα να δοκιμάσω και τον 16αρη Nagler για σύγκριση, αλλά το πολύ στενό του eye-relief δεν μου το επέτρεψε.
filiatra Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Υ.Γ - Προσπάθησα να δοκιμάσω και τον 16αρη Nagler για σύγκριση, αλλά το πολύ στενό του eye-relief δεν μου το επέτρεψε. Οπότε είσαι για pentax Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Rigelian Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Είναι ξεκάθαρο ότι αν έχεις μόνο μυωπία ή υπερμετρωπία (ή και πρεσβυωπία για τους μεγαλύτερους) αλλά χωρίς αστιγματισμό, τότε απλά παίζεις με τον εστιαστή. Έχω μυωπία 2.00 στο αριστερό και 2.25 στο δεξί. Dans chaque village un homme tend un flambeau, l΄instituteur, et un autre souffle dessus, le cure.V. Hugo
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Οπότε είσαι για pentax Οι Pentax όμως δεν βγαίνουν σε UWA 80+ μοιρών. Μου πέρασε απο το μυαλό ένας Antares Speers Waler 17mm ίσως...
filiatra Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 4, 2008 Οπότε είσαι για pentax Οι Pentax όμως δεν βγαίνουν σε UWA 80+ μοιρών. Μου πέρασε απο το μυαλό ένας Antares Speers Waler 17mm ίσως... Νίκο κατά την γνώμη μου το μεγάλο πεδίο δεν είναι πανάκια.Δεν λέω.Κ χρήσιμο είναι αλλά κ εντυπωσιακό.Αλλά όπως κ να το κάνουμε το καλό είδωλο θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.Ενα κοντό τηλεσκόπιο θα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από έναν κορυφαίο προσοφθάλμιο.Κ οι κορυφαίοι είναι οι nagler κ οι pentax.Αν δεν βολεύεσαι με τους nagler κοίτα κ κατά pentax μεριά που έχουν καλύτερο eye relief. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα