nemea Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Συζητώντας με ένα φίλο προσπαθούσα να τον πίσω να ασχοληθεί με την αστρονομία. Μου απάντησε ότι δεν του κινεί την περιέργεια το αντικείμενο και με ρώτησε "Εσύ θα μπορούσες να ασχοληθείς με το κυνήγι;" (ζώων όχι κομητών !!!!!). Η αλήθεια είναι πως όχι. Δεν μπόρεσα να βρω κάτι να του ανταπαντήσω. Πως το σχολιάζετε; Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Δεν βλέπω το λόγο να προσπαθείς να πείσης κάποιον να ασχοληθείντε και καλά με την αστρονομία.Αν του αρέσει πραγματικά με το που θα τη γνωρίσει, ή θα του πεί.......κάτι ή όχι ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
nemea Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2008 Με παραξενεύει ότι στην πόλη μου μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποιον ο οποίος να έχει ενδιαφέρον για το αντικείμενο της αστρονομίας. Λόγο της δουλειάς μου συναναστρέφομαι με νέους ανθρώπους στους οποίους κάνω συχνά προσκλήσεις να παρευρεθούν κάποιο βράδυ όταν κάνω παρατηρήσεις, αλλά στα δύο χρόνια που ασχολούμαι με το αντικείμενο είχα μόνο μία επίσκεψη (και ένας γείτονας). Η σύγκριση της αστρονομίας με το κυνήγι (ως hobby) δεν είναι τουλάχιστον ατυχής (για να μην πω προσβλητική); Η άγνοια του κόσμου για το αντικείμενο (και κάθε άλλη ενασχόληση με την επιστήμη) είναι ανησυχητική... Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Ούτε εγώ (δυστυχώς) στην πόλη μου έχω βρει κάποιον να ασχολείται με την αστρονομία ...'Οσον αφορά την απάντηση που σου έδωσε... για μένα είναι εντελώς λανθασμένη...γιατί και το κυνήγι, και το ψάρεμα και η φωτογράφηση...είναι κάτι που μαρέσουν σαν hobby (συγχρόνως). Έλπις
pascal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δυστυχώς ανα περιοχές ,ειμαστε λίγοι...και οταν υπάρξει καποια συζήτηση για το θεμα τηλεσκόπια- αστρονομία με κοιτάνε σάν εξωγήινο..για να μην αναφέρω ότι οι περισσότεροι μπερδέυουν την αστρονομία με την'' αστρολογία'' . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
pascal Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Απλά ασχολούνται ,όλοι με μεσημεριανές εκπομπές και ''κατινίστικα ''σχόλια... . I LOVE MUSIC -SPACE- XTREME LIFE.
ammonite Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως σκέφτεται η πλειονότητα των ανθρώπων. Το να σκοτώνεις ζώα -για ευχαρίστηση - (και όχι για επιβίωση) είναι ένα χόμπι 'φυσιολογικό' και γενικά αποδεκτό, ενώ όταν θαυμάζεις τα θαύματα του ουρανού είσαι εκκεντρικός ή περίεργος. Πάντως κατά μια έννοια, και εγώ είμαι κυνηγός ζώων. Απολιθωμένων όμως! Να ένα δείγμα: Ιππουρίτης. Δίθυρο μαλάκιο. 100.000.000 ετών. Ελικώνας -Λιβαδειά.
Alexander Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 ..για να μην αναφέρω ότι οι περισσότεροι μπερδέυουν την αστρονομία με την'' αστρολογία'' Αυτή είναι η αλήθεια. Μετά πως να ασχοληθεί ο κόσμος με την επιστήμη?Αρκείται στην αποχαύνωση στις κουτσομπολάδικες εκπομπές της TV... Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοίαπό εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.S.P. Langley
m 51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Φίλε pascal, έθεσες τεράστιο θέμα, και με τη σειρά μου, θα απαντήσω και εγώ. Υπάρχει πολύς κόσμος, που πράγματι παραξενεύεται, όταν ακούσει τη λέξη "τηλεσκόπιο", και τη λέξη "Αστρονομία". Ειδικά όταν ακούσουνε τη δεύτερη λέξη, σου λένε "Δηλαδή αστρολογία, ε"? Και τότε είναι που με πιάνουν τα διαόλια μου, γιατί βλέπω την ΑΓΝΟΙΑ που κυριαρχεί. Άντε τώρα, να κάτσεις να εξηγήσεις στον κάθε ένα, τι είναι τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη, καθώς και τις κατηγορίες του καθενός από αυτά, και ότι οι αστρολόγοι, δεν είναι επιστήμονες, αλλά κάτι γελοίοι τύποι, κοινώς ΤΣΑΡΛΑΤΆΝΟΙ, που δεν ξέρουν πού τους παν τα τέσσερα. Συμφωνώ ότι ο κόσμος, περιμένει να έρθει το μεσημέρι για να ακούσει τις κατίνες των μεσημεριανών εκπομπών, και τα σαββατοκυριακάτικα πρωινάδικα, όπου αυτά τα βδελύγματα της κοινωνίας, οι αστρολόγοι, δίνουν "ρεσιτάλ", και το κατινιό, δίνει και παίρνει. Δεν είναι όμως μόνο των καναλιών η ευθύνη, που προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στον κοσμάκη, απομακρύνοντάς τον από τις επιστήμες και το διάβασμα. Είναι και όλων όσων ανοίγουν εκεινη την ώρα τις τηλεοράσεις, δίνοντας μεγάλα νούμερα τηλεθέασης σε αυτούς τους περίεργους και εν τέλει, ζημιώνονται και αυτοί οι ίδιοι, με το χειρότερο τρόπο: υποβιβάζουν το νοητικό και πνευματικό τους επίπεδο. Και ακόμα χειρότερα, - απίστευτο και όμως αληθινό -, το κάνουνε με τη θέλησή τους. Και αυτό γιατί δεν έχουν ανοίξει ένα βιβλίο, όχι μόνο αστρονομίας, αλλά γενικότερα επιστήμης. Ελπίζω, να σταματήσει να αγνοείται η επιστήμη από ορισμένους αχαρακτήριστους τύπους. Να μπαίνουνε πιο πολλά ντοκυμαντέρ σχετικά με τις επιστήμες - και ειδικά με αυτήν που όλοι αυτοί που θα έπρεπε να την αναδείξουν, αποστρέφουν σκοπίμως το πρόσωπό τους από αυτήν -, την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ μας. Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Προσωπικά δεν με απασχολεί να προσπαθήσω να κάνω και άλλους να αγαπήσουν την Αστρονομία.Ο καθένας που ψάχνεται,θα βρει τον δρόμο του.Μου αρκεί να χάνομαι εγώ μέσα στα αστέρια. Και επιπλέον,όταν ασχολείται πολύς κόσμος με κάτι,τότε "χαλάει το γλυκό". Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
CarlSagan Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Σε αυτό το χομπυ κανένας δεν μπορεί να πειστεί να συμμετέχει, όποιος ενδιαφέρεται για την Αστρονομία στην ουσία ξεκινάει από μόνος του... Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του. Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.C. Sagan. Επαφή.
quendi Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Συμφωνώ γενικά με τον M51. Το θέμα είναι τεράστιο και το έχουμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν. Πολλές φορές έχω σκεφτεί.."πως γίνεται να μην συγκινούν κάποιον τα μυστήρια του σύμπαντος, τι είναι εκεί πάνω;". Και όμως γίνεται και είναι σεβαστό. Προσωπικά δεν κυνηγώ να πείσω κανένα να ασχοληθεί με την αστρονομία. Είναι ένα χόμπυ και πολύ απλά όπως σε όλα στη ζωή (πχ φίλους, γυναίκες, άθλημα, αμάξι κλπ) πρέπει να σου κάνει ένα κλικ, να σου κινήσει το ενδιαφέρον να ασχοληθείς. Σε άλλους αρέσει το μπάσκετ, σε άλλους το ποδόσφαιρο, σε άλλους η φωτογραφική σε άλλους η βιντεοκάμερα. Σε άλλους αρέσει κάτι, σε άλλους όχι. Το ζήτημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, είτε λόγω σχολείου, λόγω πανεπιστημίου, λόγω οικογένειας, λόγω συστήματος, λόγω το ότι λίγοι άλλοι ασχολούνται κλπ, δεν είχε ποτέ έστω μία επαφή με την αστρονομία ώστε να ξέρει αν θα του κινήσει το ενδιαφέρον, αν θα του αρέσει να ασχοληθεί. Έτσι λοιπόν αυτό που κάνω και πρέπει να κάνουμε είναι να δίνουμε την ευκαιρία στο κόσμο να κάνει μια επαφή με αυτό το χόμπι. Μέσω ερασιτεχνικών συλλόγων, διαλέξεων, ημερίδων, θερινών σχολείων, συνεδρίων, ιστοσελίδων (πόσοι αρχίσατε μέσω του Astrovox από το 1999;), παρατηρήσεων σε αστρονομικά φαινόμενα. Βγάλτε λοιπόν όλοι το τηλεσκόπιό σας όταν έχει μια έκλειψη ή έναν κομήτη ή πάρτε κοντά τους γνωστούς μία φορά στο βουνό. Γραφτείτε σε ένα σύλλογο. Δώστε την ευκαιρία να δουν τι εστί αστρονομία και αν θέλουν να ασχοληθούν. Όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε να ενδιαφέροντα και τις ιδέες των άλλων. Όταν οι άλλοι δεν το κάνουν και χωρίς να έχουν ιδέα χλευάζουν.. ή κάνουν την πρώτη επαφή ή τους εξηγήσετε τι βρίσκετε και τι σας προσφέρει αυτό το χόμπι και συνεχίζουν να χλευάζουν..απλά μη τους δίνετε σημασία. Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
m 51 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 2, 2008 Σωστός quendi. Όταν τους λες "αστρονομία", σε κοιτάνε σα να ήρθες από τον Πλούτωνα. Προσωπικά, με έχουνε κοροϊδέψει ΑΠΕΙΡΕΣ φορές, γιατί τους είπα να ανοίξουνε κανένα βιβλίο, ή να μπούνε στο internet και να ψάξουνε (όσοι ήθελαν, εννοείται). Ένας από τους τυπάδες αυτούς λοιπόν, μου έιπε: "Και τι κάνεις ρε τις γιορτές και τα καλοκαίρια στην Πάρο; Ξενυχτάς κοιτάζοντας τα άστρα; Μάλλον πρέπει να σε δει κανένας γιατρός"Φυσικά, δεν ασχολήθηκα με τα μούτρα του. Μετά, χάρηκα με κάτι που μου είπε ένας άλλος τύπος, από την παρέα μου:"Τώρα που το ακούω, θα ψαχτώ στο internet, και αύριο, θα σου πω τι βρήκα". Μετά από δύο μέρες, μου λέει: "Τώρα κατάλαβα πώς είναι ο ουρανός πραγματικά" Έτσι, αυτός ο τύπος, ήρθε αρκετές φορές και στο σπίτι, και τον έβαλα να δει μέσα από το lx 90 μου, και μάλιστα, ξετρελάθηκε. Το πρόβλημα, είναι κατά κάποιο τρόπο η ημιμάθεια, και εν τέλει η αμάθεια.Ελπίζω και εύχομαι γιαακομα μία φορά, να αποβληθεί η ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ άγνοια από τους ανθρώπους και να βγάλουν τις παροπίδες που τους φοράνε τα κατινίστικα καραγκιοζοκάναλα και οι πανίβλακες και τοξικοί για την κοινωνία αστρολόγοι - αλήθεια, δεν υπάρχει κάτι, να τους ψεκάσουμε, μπας και απαλλαγούμε καμιά φορά, μια και καλή από αυτούς τους ηλιθίους; ΦιλικάΓιάννης Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Παιδιά ωραία όλα αυτά, αλλά μιλάτε συγκεκριμένα για την αστρονομία σε σχέση με τον κόσμο, ενώ το πρόβλημα είναι η απουσία κριτικής σκέψης εν γένει. Και μη λέμε "φταίει το σύστημα" και "άτιμη κοινωνία" διότι όλοι είμαστε μέρος αυτού του συστήματος. Το θέμα είναι τι κάνουμε για να αλλάξει μια κατάσταση που μας ενοχλεί και που κυρίως παίρνει όλους αλλά το σημαντικότερο, τη νεολαία στον κατήφορο. Η παρατήρηση των κακώς κειμένων είναι εύκολο πράγμα. Η αλλαγή τους είναι αυτή που απαιτεί πράξεις, αφοσίωση και επιμονή. Και συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους μέσα από συλλόγους, εκδηλώσεις και αφιέρωση προσωπικού χρόνου και χρήματος παλεύουν για τη διάδοση της επιστήμης και της σκέψης.
petrosl Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Μια φορά όταν ήμουν στο Λύκειο στην ώρα των αγγλικών μας ρώτησε η καθηγήτρια αν έχουμε κάποιο χόμπι. Όταν ήρθε η σειρά μου και της λέω αστρονομία, με κοιτάει παράξενα και μου λέει: δηλαδή τι, βλέπεις το μέλλον στα αστέρια και ασχολείσαι με τα ζώδια; Να σας πω την αλήθεια μου φάνηκε πολύ σοβαρή και οτι δεν με "δούλευε" όταν μου το είπε αυτό. Εγώ βέβαια της απάντησα οτι άλλο η αστρονομία και άλλο η αστρολογία. Τώρα όσο αφορά το κυνήγι αν το καλοσκεφτούμε και εμείς κυνηγοί είμαστε. Πάμε στην εξοχή, στήνουμε τα "κανόνια" μας, μικρά ή μεγάλα και όποιον στόχο πάρει ο "Χάρος".Ο καθένας με το χόμπι του.Αν και έχω τις αντιρήσεις μου για το κυνήγι ζώων και ψαριών.
nemea Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Συμφωνώ με τον “vag_stephanou “. Χρειάζεται επιμονή και οργανωμένη εργασία. Ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους. Θυμάμαι στην τελευταία έκλειψη ηλίου όπου είχα βγάλει το τηλεσκόπιο στο πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημά μου έγινε μία μικρή “διαδήλωση” (από άποψη αριθμού ατόμων). Το ενδιαφέρον περιορίστηκε στην παρατήρηση αυτή και μόνο. Δεν μου έγινε κάποια ερώτηση του τύπου “τι άλλο μπορούμε να δούμε;” ή “αν μπορούμε να παρατηρήσουμε πλανήτες;”. Κάποιος με ρώτησε αν είναι κατάλληλο για μπανιστήρι και κάποιος άλλος για το κόστος του τηλεσκοπίου. Και κάτι ενδιαφέρον.Τη συγκεκριμένη ημέρα της έκλειψης (απόγευμα) συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό στην περιοχή. Ο ξαφνικός θάνατος μίας κυρίας τη στιγμή που γυμναζόταν (υγιέστατη μέχρι εκείνη τη στιγμή). Το επόμενο βράδυ συγγενικό της πρόσωπο έψαχνε επίμονα πληροφορίες στο internet που να δείχνουν αύξηση των αιφνίδιων θανάτων κατά τις ημέρες των εκλείψεων. Ρωτώντας τον (όσο πιο ευγενικά γινόταν) κατάλαβα ότι πίστευε στα ζώδια και για αυτό έψαχνε για αποδείξεις για τον παραπάνω συσχετισμό. Βέβαια δεν βρήκε κάτι.Η θανούσα είχε παρατηρήσει και αυτή την έκλειψη από το τηλεσκόπιό μου εκείνη την ημέρα και ρωτήθηκα (από τον συγγενή της) για το αν η παρατήρηση θα μπορούσε να έχει σχέση με το μοιραίο περιστατικό. Γραφετε καθαρά, χωρίς μουντζούρες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα