Ευάγγελος Σιώζος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2008 Καλησπέρα ή καλημέρα (λόγω διαφοράς ώρας) από νότια Ινδία και τη Silicon Valley της, το Bangalore όπου παρευρίσκομαι για επαγγελματικούς λόγους - software industry γαρ. Παραθέτω φωτογραφίες από το Vainu Bappu Observatory το οποίο επισκέφτηκα το Σαββατικύριακο, στο Kavalur, 200km, (ύψος 725m, σε περιοχή με ελάχιστη φωτορύπανση και σε σημείο για καλή παρατήρηση και των 2 ημισφαιρίων) πιο έξω από την περιοχή που βρίσκομαι. Ανήκει στο Indian Institute of Astrophysics (IIA) και είναι η καρδία της δράσης του http://www.iiap.res.in/centres_vbo.htm . Υπάρχουν τηλεσκόπια 38cm (το πρώτο που κατασκευάστηκε - 1968), 75cm, 1m, και το μεγαλύτερο κατά πολλούς της Ασίας 2.3m (1986) κατασκευασμένο στην Ινδία. Παρατηρεί deep sky, χαμηλό latitude και σε τοποθεσία αλλά και κατασκευή για παρατήρηση αρκετά κοντά στο north celestial pole. Είναι παραβολοειδές και Cassegrain, και δραστηριοποιείται και στη φωτομέτρηση http://vellore.nic.in/kavalur.htm . Το 1m ανακάλυψε το 1972 τον Γανυμήδη, ενώ το 1977 δακτύλιους του Ουρανού από τον J. C. & Kuppuswamy ο οποίος ήταν και ο ξεναγός μας. Υπάρχουν και ξενώνες΄για το κοινό όπου και διανυκτερεύσαμε. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Dr M K Vainu Bappu (1927-1982), προέδρου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και αρχιτέκτονας της δυναμικής εμφάνισης της Ινδικής Αστρονομίας στον παγκόσμιο χάρτη. Σπουδαίες εργασίες του ήταν το Wilson-Bappu Effect (αν δεν κάνω λάθος χρησιμεύει στον υπολογισμόαποστάσεων μεταξύ αστεριών). Δείτε και σχετικό link http://www.iisc.ernet.in/academy/resonance/Aug2002/Aug2002ArticleInABox.html . Η επίσκεψη μου έγινε με τον τοπικό ερασιτεχνικό σύλλογο του Bangalore: Bangalore Astronomical Society (BAS) http://www.bas.org.in . Είναι τελικά κάτι παραπάνω από ευχάριστο να γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους σε χωρίζουν πάρα πολλά (απόσταση, ενδιαφέροντα, πιστεύω, έθιμα, τρόπος ζωής) αλλά μοιράζεσαι την ίδια αγάπη: την Αστρονομία. Και το πιο ευχάριστο είναι πως διαπίστωσα πως είμαι σε οικείο περιβάλλον (παρ’ ότι ήμουν ο μόνος μη Ινδός) διότι κατά τη διάρκεια του σχετικού Astroparty οι δραστηριότητες και η όλη ατμόσφαιρα ήταν όπως ακριβώς η δικές μας. Ακόμα και οι συναντήσεις τους. Σε όλο τον κόσμος οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είμαστε ίδιοι. Ευνόητο ότι έκανα και διαφήμιση στις δικές μας δραστηριότητες. Σας κούρασα μάλλον. Να οι φώτο και σας εύχομαι μία καλή μέρα (ή νύχτα για Ελλάδα) P.S. Ζηλεύω όσους πάνε στη Σιβηρία, διότι πέραν των άλλων το νόημα με την αστρονομία είναι πως καταλαβαίνεις ότι είμαστε ένα, όλοι οι άνθρωποι σε πολλά σημεία. Φιλικά, Βαγγέλης Σιώζος Ευάγγελος Σιώζος
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Βαγγέλη όχι μόνο δεν μας κούρασες, αλλά αισθάνομαι πως έγραψες και λίγα!!!Ζηλεύω απίστευτα που είσαι σε αυτήν την τόσο πολύχρωμη χώρα των απίστευτων αντιθέσεων και κατάφερες να συνδυάσεις την εκεί επίσκεψη σου με ανθρώπους από το χώρο τής αστρονομίας !Κράτα σημειώσεις, διευθύνσεις, βγάλε κι άλλες φωτογραφίες και σε παρακαλώ μοιράσου ξανά τις εμπειρίες σου μαζί μας.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Βαγγέλη μας ταξίδεψες! Νάσαι καλά κι ευχαριστούμε!
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Συγχαρητηρια!!! Περιμενουμε και αλλες ανταποκρισεις σου απο την Ινδια. Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Ωραίος! ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Ευχαριστούμε πολύ για το "ταξίδι".... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
ourania Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Τέλεια ! ! Όποτε ξαναευκαιρίσεις συνέχισε μας το Tour Καλή συνέχεια και καλές δουλειές Ευχαριστούμε πολύ
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Βαγγέλη τρομερή ανταπόκριση, υπέροχες εικόνες από την άλλη άκρη του κόσμου! Χαιρετίσματα από την Ελλάδα, και σε περιμένουμε να μας μιλήσεις διεξοδικά για τις εντυπώσεις σου.Ξέρανε τίποτα από σύγχρονη Ελλάδα;Θα πάει κανένας ινδός από το Bangalore στο Νοβοσιμπίρσκ? ΥΓ: Η ΕΑΕ πάει παντού, εκτός από την Αρκτική - μέχρι στιγμής. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Ευάγγελος Σιώζος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2008 Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Είναι κάτι που, μέσα απότην καρδιά μου, με χαροποίησε διότι, σε συνδυασμό με το ότι είμαι μακριά από την πατρίδα μου, λίγοι - ούτε οι φίλοι μου - καταλαβαίνουν τη χαρά μου, όταν πηγαίνω σε τέτοια μέρη, όπως το αστεροσκοπείο εκείνο (οι περισσότεροι ακούν Ινδία και σκέφτονται τις Ινδές - πείνα που έχει πέσει). Γενικά, ίσως είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε λίγο πολύ οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι και ίσως, μόνο εμείς νιώθουμε αναμεταξύ μας, την αίσθηση αυτή. Εύχομαι να καταφέρετε να κάνετε τέτοια ταξίδια. Και όντως είναι εντυπωσιακή χώρα με πολλές αντιθέσεις, χρώματα και ήχους. Ευνόητο είναι ότι θα στείλω και άλλες φώτο (αν και δε θέλω να υπερβάλω διότι εγώ προτιμώ να μένω "καρφωμένος" πάνω στις απίστευτες αστροφωτογραφίες που στέλνετε). Αρκετοί πάντως Ινδοί δε γνωρίζουν κατά που πέφτει η Ελλάδα (ορισμένοι ούτε το όνομα). Βέβαια οι ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου ΟΚ γνωρίζουν. Υπήρχε όμως και περίπτωση κάποιου από την Αστρονομική Ένωση του Bangalore που με ρώτησε αν η Σικελία ανήκει στην Ελλάδα (παλαιά θα ήταν σωστός). Βέβαια συνεχώς στο αστροπάρτυ και στην κλασσική ενημέρωση των αρχάριων (με το laser), ο γραμματέας της ένωσης έλεγε συνεχώς για τους "Greeks and the Greek names of the planets, and the constellations" - κι εγώ να φουσκώνω από χαρά. Βαγγέλη, από τα άτομα που ήμασταν το Σάββατο δε θα πάει κανείς να δει την έκλειψη. Όμως θα δώ και άλλα άτομα σε άλλα meetings, αλλά και στοNehru Planetarium. Πίστεψε με, έχω αναλάβει αποστολή να βρω άτομα που θα παρευρεθούν. Που θα πάει, 1,2 δισ. Ινδοί. Δε θα πετύχω κάποιον; Καλό βράδυ P.S. Τώρα πλέον βλέπω ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ερασιτεχνικής αστρονομίας έχουμε στην Ελλάδα εξαιρετικότατη παρουσία σε σύγκριση με πάρα πολλές χώρες. Μπράβο μας Ευάγγελος Σιώζος
Ευάγγελος Σιώζος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2008 Καλησπέρα από την Ινδία και μάλλον είναι η κατάλληλη ώρα να σας ζεστάνω με 2 σετ από φώτογραφίες (μάυρισα από τον Ήλιο την ώρα που χιονίζει στην Ελλάδα). Τονίζω όμως πως ότι και να κάνω δεν απαλύνεται η ζήλια μου για το ότι δεν απολαμβάνω το χιόνι. (Θα μου τη δώσει να τα παρατήσω όλα και να πάω βόρεια Ινδία στα Ιμαλάια) Θα σας στείλω φώτογραφίες από το Πλανητάριο αλλά και Science Museum.Αύριο όμως. Γνωρίζω πως αυτές που βάζω δεν έχουν και τόση σχέση με Αστρονομία και το θέμα του site, αλλά επιτρέψτε μου να μοιραστώ λίγο μαζί σας μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και να παραθέσω photos γενικά με Ινδία. Είναι τρομερά τα χρώματα. Βλέπετε εδώ αντιθέσεις. Photos με παραδοσιακή Ινδία που τις βλέπουμε στα ντοκιμοντέρ αλλά και photos από σύγχρονη με κάτι κτίρια και εταιρίες κολοσσούς. Μία από αυτές με ένα ουρανοξύστη αντιγραφή του Μανχάταν και ο οποίος ανήκει στην Kingfisher εταιρία που έχει από airlines, δίσκους, μπύρα, τρόφιμα, αλλά και τη νέα ομάδα στη Formula 1. Απίστευτους (Βρεταννικούς) κήπους, ναούς - temples που σε πιανεί αίσθημα απόλυτου σεβασμού (όπως και οι ίδιοι μου αναφέρουν ότι πάνε και σε δικές μας εκκλησίες), τοπία με καθολικές εκκλησίες στη μέση του πουθενά, παραπήγματα αλλά και ξενοδοχεία - ορισμός χλιδής δίπλα. Να είστε καλά και καλή απόλαυση στο χιόνι. Βαγγέλης Σιώζος P.S. Ακόμα ψάχνω κάποιον Ινδό που θα πάει στην έκλειψη αλλά για τους ντόπιους είναι ακριβά. Ευάγγελος Σιώζος
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2008 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2008 Βαγγέλη συνέχισε ! Καλά το πάς ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα