Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Λοιπον παιδια βρηκα αυτη την μηχανη παραπεταμενη στην ακρη στο παταρι του σπιτιου μου μαζι με δυο επιπλεον φακους εκτος απο τον δικο της. Θα σας ανεβασω καποιες φωτο και θα σας βαλω και τα στοιχεια των φακων να με ενημερωσετε εαν μπορω να κανω καποιες φωτογραφιες στον βαθυ ουρανο.

skywatcher001zs5.jpg

Λοιπον η Μηχανη διαθετει ISO μεχρι 500,

ο πρωτος φακος απο αριστερα ειναι ζουμ 70-210 mm με f 4.5 - 5.6 και μεγεθυνση 1-4Χ

o δευτερος απο αριστερα ειναιζουμ 28 - 70 mm με f 3.5 - 4.8 και μεγεθυνση 1:5Χ.

Και οι δυο φακοι ειναι VIVITAR.

και εδω μια φωτο της μηχανης απο επανω.

skywatcher002dr1.jpg

Εαν χρειαστω προσαρμογεα και ντεκλασερ στην περιπτωση που κανει ξερει κανεις που θα βρω.

Δημοσιεύτηκε

Ωραία ανακάλυψη έκανες! Για t-ring θα πρέπει να ψάξεις να βρεις κάποιο που να καταλήγει σε σπείρωμα Μ42 - νομίζω ότι πρέπει να κάνει κάποιο που ήταν φτιαγμένο για pentax. Αν δεν μπορείς να βρεις πια κάτι τέτοιο, ψάξε για έναν μετατροπέα από Μ42 σε μπαγιονέτ που διατίθεται πιο εύκολα, και στη συνέχεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο συνηθισμένο t-ring για canon.

Για ντεκλασέρ, αν δεν έχεις ήδη βρει, πρέπει να έχω εγώ κάπου στην αποθήκη από παλιά. Πες μου αν είναι να ψάξω να σου βρω.

Δεν θέλω χρήματα, απλά στείλε μου ένα πμ για να συννενοηθούμε πως να σου το στείλω - εφόσον καταφέρω βέβαια πρώτα να το ξετρυπώσω :mrgreen:

Φιλικά,

Ηλίας.

Δημοσιεύτηκε
Τι τον μπερδεύεις τον άνθρωπο να πάρει adapter για Canon; T-ring για M42 χρειάζεται και αυτό το βρίσκει εύκολα. Τα ISO που έχει η μηχανή είναι απλώς για να τα βάζει και να δουλεύει σωστά το φωτόμετρό της αναλόγως του φιλμ που χρησιμοποιεί κάθε φορά. Στην αστροφωτογραφία αυτό είναι παντελώς αδιάφορο και δεν χρειάζεται καν να βάλει μπαταρίες για το φωτόμετρο. Ειδικά αν έχει ένδειξη με led το φωτόμετρο μπορεί να επηρεαστούν φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης. Η μηχανή είναι καλή για piggyback. Οι φακοί ζουμ δεν είναι ότι καλύτερο για αστροφωτογράφηση αλλά μπορείς να δοκιμάσεις. Μπορείς να βρεις και φακούς σταθερής εστιακής απόσταστης για Zenit στο ebay πολύ φτηνούς. Για φωτογράφηση deep sky σε κύρια εστία επίσης κάνει αλλά με όλες τις δυσκολίες που έχει η φωτογράφηση με φίλμ. Επίσης οι κραδασμοί του καθρέφτη της Zenit είναι έντονοι και σε συνδυασμό με την φτωχή γκάμα ταχυτήτων (από 1/30 σε B) για φωτογράφηση σελήνης και ήλιου σε κύρια εστία θα έχεις πρόβλημα με κουνημένες φωτό... Επίσης η Zenit έχει θέση Τ στην ταχύτητα που σημαίνει πως δεν χρειάζεται καν ντεκλανσέρ που κλειδώνει για να έχεις πολύ ώρα ανοιχτόν το φωτοφράκτη.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Η μηχανη ειναι καθαρα μηχανικη. Δεν περιεχει μπαταριες, λεντ ουτε αλλη ηλεκτρικη βοηθεια αδερφε.

Διαθετει και χρονομετρο το οποιο πιστευω να με βοηθηση και το οποιο μολις τερματιζει τραβαει φωτο χωρις να ακουω τον θορυβο το καθρεπτη

Δημοσιεύτηκε

Πανω στην διαβαθμιση των ISO εχει και μια θεση Β η οποια δεν γνωριζω τι ειναι.

Και κατι αλλο φιλε γιωργο. Που βρισκεται αυτη η θεση Τ στην ταχυτητα που δεν χρειαζεται ντεκλασερ.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο δεν είπα κάτι το διαφορετικό. "Παιδεύω" τον φίλο μας με αντάπτορες μονάχα ως *εναλλακτική* λύση, γιατί είναι πολύ πιθανό ότι δε θα βρει εύκολα Μ42 σε t-ring, ενώ Μ42 σε μπαγιονέτ και μπαγιονέτ σε t-ring είναι σίγουρο ότι θα βρει.

Και οι δύο zenith που είχα δεν διέθεταν θέση Τ παρά μονάχα Β. Αν η μηχανή είναι τέτοιου τύπου το ντεκλασέρ θα χρειαστεί. Στο βαθύ ουρανό τους κραδασμούς τους αποφύγει κανείς με το γνωστό τρυκ του "καπέλου" (κρατάς σε μικρή απόσταση από τον φακό ενα εμπόδιο - ένα καπέλο για παράδειγμα - το οποίο αφού πατήσεις το ντεκλασέρ και περιμένεις λίγο να εξουδετερωθούν οι κραδασμοί απομακρύνεις).

Στη Σελήνη/Ήλιο το πρόβλημα των κραδασμών είναι όντως ένα θέμα, αλλά θυμάμαι ότι ακόμα και με ένα 1000άρη τηλεφακό κάποιες πόζες έβγαιναν καλές..

Δημοσιεύτηκε

Αυτά είναι τα δύο στοιχεία του φωτόμετρου, το οποίο είναι αδιάφορο στην αστροφωτογράφηση όπως σου είπε και ο Γιώργος.

Το Β είναι το setting που θα χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με το ντεκλασέρ για μεγάλη έκθεση. Βάζεις Β, πατάς το ντεκλασέρ και το κρατάς πατημένο. Το απελευθερώνεις στο τέλος της έκθεσης.

skywatcher002dr1.jpg.7546da8c7c60bc501d9843ccde02f87f.jpg

Δημοσιεύτηκε
Αν δεν έχει θέση Τ δοκίμασε να πατήσεις το κουμπί για τη λήψη της φωτογραφίας και στρίψ' το αριστερα ή δεξιά. Λογικά κάπου θα μπλοκάρει και θα μείνει πατημένο.Πάντως εγώ σου προτείνω να πάρεις ένα ντεκλασερ που να μπορεί να μπλοκάρει το κουμπί του για όση ώρα θες και να μην χρειάζεται να το κρατάς πατημένο εσύ.
Δημοσιεύτηκε

Αυτο που λες φιλε το κανει. Εαν πατησω το κουμπι της ληψης και το στριψω αριστερα ο καθρεπτης μενει στο επανω μερος της μηχανης και δεν πεφτει μεχρι να ξαναστριψω το κουμπι ληψης παλι. Τοτε πεφτει και ο καθρεοτης.

Και αυτο συμβαινει μονο οταν το βαζω στην ρυθμιση Β.

Δημοσιεύτηκε
Απ' ότι είδα σου απάντησαν για το Τ. Τώρα έχεις δίκιο η συγκεκριμένη δεν έχει μπαταρίες γιατί έχει ένα απλό φωτόμετρο σεληνίου. Η 12XP που έχω έχει φωτόμετρο με μπαταρία. Δυστυχώς και η αυτοφωτογράφηση δεν είναι λύση γιατί δεν σηκώνει τον καθρέφτη αρκετά πρίν ελευθερώσει το κλείστρο όπως κάνει η Nikon FM2 για παράδειγμα. Το κόλπο με τη μαύρη κάρτα για βαθύ ουρανό μόνο είναι η λύση όχι για γρήγορες εκθέσεις. Εγώ όταν βγάζω piggyback ούτε καν μαύρη κάρτα χρησιμοποιώ αλλά απλώς την παλάμη μου :cheesy: Κλειδώνεις το κλείστρο ανοιχτό σκεπάζεις το φακό με την παλάμη σου χωρίς να τον ακουμπάς μετά από μερικά δευτερόλεπτα τον αποκαλύπτεις. Τελειώνεις την έκθεση με την αντίστροφη πορεία: κάλυψη του φακού ελευθέρωση κλείστρου.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Κατάφερα και "ξετρύπωσα" τελικά ένα από αυτά τα ντεκλασέρ για τη zenith. Αν τελικά δε βγάλεις άκρη, στείλε μου ένα πμ με τη διεύθυνσή σου να στο στείλω σε ένα φάκελο.

Φιλικά,

Ηλίας.

IMG_9523.thumb.jpg.6266aa8fbaccc13a796967557180f441.jpg

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης