Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Είμαι νέος στο AstroVox και νέος στον χώρο της αστρονομίας.

Θα με ενδιέφερε η αγορά κάποιου τηλεσκοπίου και με τα λίγα που έχω διαβάσει και ψάξει έχω καταλήξει στα δυο μοντέλα Celestron NexStar 130 SLT & 102 SLT . Με ενδιαφέρει να συνδέω την φωτογραφική μου μηχανή CANON EOS 30 SLR ώστε να φωτογραφίζω αυτά που θα βλέπω μέσα από το τηλεσκόπιο.

Η ερώτησή μου είναι γιατί το SLT 102 (Διοπτρικό) είναι ακριβότερο από το SLT 130 (Κατοπτρικό) ; Ποιες είναι οι διαφορές τους ;

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας.

Σωκράτης

Δημοσιεύτηκε
Η ερώτησή μου είναι γιατί το SLT 102 (Διοπτρικό) είναι ακριβότερο από το SLT 130 (Κατοπτρικό) ;

Είναι πολύ πιο δύσκολο και ακριβό να φτιάξεις έναν μεγάλο φακό από ένα μεγάλο κάτοπτρο.

Οσο για τις διαφορές ανάμεσα σε διοπτρικά και κατοπτρικά, είναι πολλές και συζητιούνται σε δεκάδες threads στο φόρουμ. Προτείνω να κάνεις μια αναζήτηση και να μας ρωτήσεις πιο συγκεκριμένες απορίες που αναπόφευκτα θα υπάρξουν!!

Αυτά τα τηλεσκόπιο δεν είναι φτιαγμένα για φωτογράφηση, ειδικά με φιλμ θα παιδευτείς με την έννοια ότι θα πρέπει να "ζορίσεις" την κατάσταση να πάρεις κάτι από ένα τηλεσκόπιο που δε σχεδιάστηκε με αυτό το σκοπό. Οχι ότι δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα, αλλά δεν προσφέρεται. Για αστροφωτογράφηση χρειάζεσαι είτε μια webcam για πλανήτες/Σελήνη (μπορείς να κάνεις πράγματα με αυτό το τηλεσκόπιο) αλλά για deep sky δύσκολα τα πράγματα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

astrovox σε ευχαριστώ για την απάντηση .

Επειδή όπως έγραψα είμαι νέος στην αστρονομία-αυτοπαρατήρηση δεν ξέρω από που να "πιαστώ" .

Εμένα μου αρέσει πολύ η φωτογραφία και για αυτό στην κατοχή μου έχω μία Canon EOS 30 SLR και μία ψηφιακή Canon IXUS 700 7.1 Mpix.

Την κοπέλα μου της αρέσει η αστοπαρατήρηση και για αυτό για αρχή το πρώτο που κάναμε ήταν να αγοράσουμε κιάλια και ένα βιβλίο για αρχάριους .

Πλέον πέρασε ενάμιση χρόνος και θα θέλαμε να αγοράσουμε ένα τηλεσκόπιο για φέτος το καλοκαίρι .

Ο σκοπός μας είναι να συνδυάσουμε τα δύο μας ενδιαφέροντα.

Πια σειρά πρέπει να ακολουθήσουμε για να καλύψουμε τις παραπάνω “ανάγκες μας “. Εγώ λέω να αγοράσω ένα βιβλίο για αστροφωτογραφία (χωρίς να ξέρω πιο :( )

Προσπάθησα να ψάξω κάποια πράγματα μέσα στο forum αλλά τα πιο πολλά που άνοιγα δεν καταλάβαινα τι γράφανε γιατί χρησιμοποιούσαν ορολογίες και τεχνικές που δεν τις γνωρίζω.

Εάν μπορεί κάποιος να μας καθοδήγηση θα το εκτιμούσαμε πολύ.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

Σωκράτης

Δημοσιεύτηκε
δεν ξέρω από που να "πιαστώ"

Να σε συμβουλεψω εγω?

Πιασου για αρχη απο την οπτικη παρατηρηση και μην μπλεκεσαι τοσο με την φωτογραφια.

Τα celestron που ανεφερες ειναι οτι πρεπει για αρχη. Και φθηνα και καλα.

Και με goto και αστροστατη, πολυ βολικα στην χρηση, ελαφρια για να τα μεταφερεις σε σκοτεινους ουρανους και ξεκουραστα στην παρατηρηση.

Εγω εχω το 130slt στην κατοχη μου και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο αυτο. Τωρα ομως που εχω περισσοτερα λεφτα απο παλια, πηρα ξανα celestron, ενα nexstar 8i, 8 ιντσων καταδιοπτρικο.

Για φωτογραφια τωρα:

Επειδη βλεπω οτι αναφερεις οτι θελεις να ασχοληθεις, αλλα ταυτοχρονα αναφερεις φθηνα τηλεσκοπια θελω να σου πω οτι αν θελεις να ασχοληθεις με καλα αποτελεσματα θελεις τουλαχιστον μια dslr μηχανη και ενα τηλεσκοπιο τουλαχιστον 3000 ευρω ελληνικη τιμη.

Καταλαβες τωρα τα μεγεθη?

Αν εχεις τα λεφτα και την ορεξη προχωρα.

Και μην βγει κανεις και σου πει οτι ναι κανω εγω αστροφωτογραφηση με μηχανη με φιλμ και ενα τηλε των 500 ευρω και εχω αψογα αποτελεσματα- φοβερες φωτο!

Απλα δεν ξερει τι λεει!

Ετσι απλα και κατανοητα.

Ομως υπαρχουν και πιο ευκολες μορφες αστροφωτογραφιας, η λεγομενη ευρεως πεδιου, που δεν προυποθετει την χρηση τηλεσκοπιου. Εδω και το φιλμ φερνει αποτελεσματα. Δηλαδη οχι φωτο με το τηλεσκοπιο, αλλα με την καμερα μονη της και τον φακο της να κοιτουν τον ουρανο. Εδω χρειαζεσαι δηλαδη μονο μια slr, φακους και μια φθηνη ισημερινη βαση. Αλλα την σημερον ημερα να ασχολησαι με φιλμ για αστροφωτογραφια???????? Σαν να λες οτι πηρα σε καλη τιμη ενα γκαζοζεν που καιει καρβουνο και σκεφτομαι να το χρησιμοποιησω σε αγωνες!

Να παρει! Υπηρχε ενα φοβερο site της canon που εξηγουσε τα παντα για την αστροφωτογραφια με dslr. Μολις το κοιταξα και εχει κλεισει....

Μια ιδεα μικρη μπορεις να παρεις απο εδω:

http://www.covingtoninnovations.com/dslr/EOS300Dastro.html

Τελως παντων...

Να σε ενημερωσω οτι τα celestron slt που αναφερες ειναι ικανα για περιορισμενη αστροφωτογραφιση, κυριως σεληνης και πλανητων, με την χρηση web cam και υπολογιστη.

Εδω μπορεις να δεις ενα review που εκθειαζει το 130slt και ταυτοχρονα δειχνει την αστροφωτογραφια πλανητων που λεγαμε.

http://www.jb.man.ac.uk/public/im/cel130SLT.html

Επισης θελω να σου πω οτι μια που πηρα καινουργιο τηλεσκοπιο εχω το nexstar 130slt για πουλημα. Τιμη 350 ευρω, οταν το καινουργιο κανει 650.

Αν σε ενδιαφερει, στειλε μου πρωσωπικο μηνημα να τα πουμε.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης