Jump to content

Apophis... ο "φονικός" αστεροειδής;;;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αντιγράφω / μεταφράζω (ελεύθερα) από το τεύχος Απριλίου 2008 του Astronomy το άρθρο του Bob Berman.

 

Ο αστεροειδής 99942 Apophis είναι πιθανόν να συγκρουστεί με τη Γη το 2036. Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πραγματική και μάλιστα ο διάσημος αστροναύτης Buzz Aldrin δηλώνει προβληματισμένος. Αυτή η δήλωση έγινε στον συγγραφέα του άρθρου σε μια τηλεφωνική τους επικοινωνία το περασμένο έτος. Το γεγονός εξέπληξε τον συγγραφέα γιατί όπως λέει η θεωρητική πιθανότητα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για την σύγκρουση είναι 1 προς 45,000 (!!!).

 

Συνεχίζει ρωτώντας αν μια τόσο μικρή πιθανότητα είναι άξια προβληματισμού και μελέτης. Προφανώς είναι αφού από το φθινόπωρο του 2007 ερευνητές του ΜΙΤ μελέτησαν αρκετά τον Apophis ώστε να καθορίσουν την σύστασή του η οποία είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή πλανητικών επιστημών Richard Binzel, βραχώδεις και πλούσια σε μέταλλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (American Astronomical Society).

 

Περιγράφει ότι ο καθορισμός της «ζημιάς» που μπορεί να κάνει ένα τέτοιο αντικείμενο είναι σχετικά εύκολο αν γνωρίζουμε την ταχύτητα και την μάζα του. Δυστυχώς για εμάς ο Apophis ζυγίζει αρκετά πάνω από το «όριο» των 100,000 τόννων, από τη στιγμή που έχει μήκος περισσότερο από 3 γήπεδα ποδοσφαίρου, όριο το οποίο αν ξεπεραστεί δεν θα δώσει στην ατμόσφαιρα την ευκαιρία να τον «φρενάρει». Με λίγα λόγια δεν θα χάσει ούτε μισό χιλιόμετρο από την κοσμική του ταχύτητα των 144,000 χιλιομέτρων την ώρα!!! Άρα, δεν προκαλεί εντύπωση ότι αρκετοί επιστήμονες είναι προβληματισμένοι.

 

Την Παρασκευή 13 (!!!) Απριλίου του 2029 ο Apophis θα πλησιάσει αρκετά την Γη, περίπου 10 φορές πιο κοντά από τη Σελήνη. Θα είναι εύκολα ορατός με γυμνό οφθαλμό και θα μοιάζει με αστέρα 3ου μεγέθους. Η απόσταση θα είναι περίπου 35,000 χιλιόμετρα δηλαδή θα προσεγγίζει το ύψος τροχιάς των τηλεπικοινωνιακών γεωσύγχρονων δορυφόρων με πιθανότητα να καταστρέψει κάποιον από αυτούς.

 

Ακριβώς σε αυτό το σημείο τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα, αφού η Γη θα αλλάξει την τροχιά του. Αν κατά την διάρκεια αυτής της αλλαγής ο Apophis περάσει από ένα παράθυρο πλάτους 400 μέτρων (πάντα μιλάμε για το 2029) τότε η νέα τροχιά του θα τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Γη 7 χρόνια αργότερα, το 2036. Δυστυχώς δεν θα γνωρίζουμε αν ο Apophis θα περάσει από το συγκεκριμένο παράθυρο, άρα αν θα αποκτήσει την «φονική» τροχιά, μέχρι την προσέγγισή του το 2029.

 

Σε περίπτωση σύγκρουσης ο Apophis μπορεί να καταστρέψει μία περιοχή έκτασης όσο το Τέξας, αν πέσει σε ξηρά, ενώ αρκετά μεγαλύτερη αν πέσει στη θάλασσα και δημιουργήσει τσουνάμι. Στην χειρότερη περίπτωση ο Apophis μπορεί να σκοτώσει πάνω από 50,000,000 ανθρώπους αλλά η σύγκρουση δεν θα είναι τέτοια ώστε να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη και την ζωή πάνω σε αυτόν.

 

Ο συγγραφέας κλείνει το άρθρο ρωτώντας αν φοβηθήκαμε. Και απαντά ότι εκείνος δεν φοβάται (!!!). Το αιτιολογεί στηριζόμενος στην πιθανότητα του 1 προς 45,000. Και το επιμύθιό του.... Αν η δική σας παράνοια αρέσκεται σε χαμηλής πιθανότητας, υψηλής ταχύτητας τραγωδίες, τότε βρίσκεστε στον σωστό αιώνα...

 

Φιλικά

 

Βασίλης

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως γενικά το όλο θέμα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Αν και προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα έχουμε πρόβλημα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ουπςςς :oops: :oops: :oops:

 

Δεν το είχα δει....

 

Sorry για την επανάληψη.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

 

Arthur C. Clarke

 

 

http://vip-digital-imaging.blogspot.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης