Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Διαβαζα στο Sky&Telescope του Φεβρουαριου (σελ.24) για τα σωματιδια πολυ υψηλης ενεργειας (Ultra High Energy Cosmic Rays), και συγκεκριμενα για μια περιπτωση που ειχε τη μεγαλυτερη ενεργεια που εχει παρατηρηθει μεχρι σημερα, (3.2 +- 0.9 eV), το λεγομενο oh my god σωματιδιο. Το συγκεκριμενο σωματιδιο ταξιδευε τοσο κοντα στην ταχυτητα του φωτος, που αν ενα φωτονιο ειχε ταξιδεψει 1 ετος φωτος, το σωματιδιο θα ηταν μολις 46 νανομετρα πισω του!!

 

Αυτο που δεν καταλαβα ηταν το εξης: Λεει σε ενα σημειο του αρθρου οτι αν αυτο το σωματιδιο ειχε ξεκινησει απο το NGC 5128, που βρισκεται 12 εκατ. ετη φωτος μακρια, λογω `relativistic time dilation' θα εφτανε σε εμας μεσα σε 20 μονο λεπτα...! Μπορει καποιος να μου το εξηγησει αυτο, γιατι κατι μου διαφευγει.

astrovoxsigmz0.jpg

nightskybarweb9dg.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μάλλον εννοεί 20' σε δικό του χρόνο, σύμφωνα με την ειδική και γενική θεωρία σχετικότητας.

Γερνάει πολύ αργά το τιμημένο!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Ρε παιδια μηπως εννοει το μποζονιο higgs,ή αλλιως σωματιδιο του θεου??? :-k

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

 

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε
........ Το συγκεκριμενο σωματιδιο ταξιδευε τοσο κοντα στην ταχυτητα του φωτος, που αν ενα φωτονιο ειχε ταξιδεψει 1 ετος φωτος, το σωματιδιο θα ηταν μολις 46 νανομετρα πισω του!!

 

Αυτο που δεν καταλαβα ηταν το εξης: Λεει σε ενα σημειο του αρθρου οτι αν αυτο το σωματιδιο ειχε ξεκινησει απο το NGC 5128, που βρισκεται 12 εκατ. ετη φωτος μακρια, λογω `relativistic time dilation' θα εφτανε σε εμας μεσα σε 20 μονο λεπτα...! Μπορει καποιος να μου το εξηγησει αυτο, γιατι κατι μου διαφευγει.

 

Θα εννοεί μάλλον την αργοπορία του από το φωτόνιο σε αυτή την απόσταση.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Το σωματίδιο αυτό δεν είναι το μποζόνιο του Χίγκς (που ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί), αλλά ένα κανονικό πρωτόνιο που επιταχύνθηκε πάρα πολύ, κατά πάσα πιθανότητα από ένα μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να φτάσει η ταχύτητά του πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Η ενέργεια του είναι 3.2x10^20 eV. Αυτό που λέει για το χρόνο αναφέρεται στον χρόνο που "αισθάνεται" το ίδιο το πρωτόνιο, καθώς κινείται. Ενώ για εμάς που το παρατηρούμε περάσανε 12 εκατομμύρια χρόνια, για αυτό πέρασαν μόλις είκοσι λεπτά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο χρόνος που μετράει το δικό μας ρολόι (τ1) σε σχέση με αυτόν του ταχέως κινούμενου σωματιδίου (τ2) συνδέονται με τη σχέση:

 

τ1=τ2/(1-(v/c)^2)^0.5, άρα όταν η ταχύτητα v είναι πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός c, το τ2 είναι πάρα πολύ μικρότερο από το τ1.

 

Αυτό το φαινόμενο έχει πολύ σημαντικές συνέπειες, στην παρατήρηση ασταθών σωματιδίων στις κοσμικές ακτίνες. Μερικά σωματίδια που παράγονται σε φαινόμενα υψηλής ενέργειας στο σύμπαν έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής και κανονικά θα έπρεπε να διασπαστούν πριν φτάσουν στη Γη, μιας και ταξιδεύουν για αρκετά χρόνια μέχρι να φτάσουν εδώ. Επειδή όμως κινούνται σε πολύ υψηλές ταχύτητες τα εσωτερικά τους ρολόγια κινούνται πολύ αργά με αποτέλεσμα να φτάνουν στη Γη μέσα σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να διασπώνται.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης